PDA

Zobacz pełną wersję : [ Krajobraz ] Ponury wschód

JaroPienza
27-10-2012, 01:29
Wybrałem sobie najbardziej ponury wschód słońca. Może się nie podobać ,ale może się znajdą tacy którym się spodoba. Szczere komentarze doceniam i nie boję się krytyki ;)

https://forum.nikoniarze.pl//brak.gif
źródło (http://img24.imageshack.us/img24/850/dsc1544web800px.jpg)

Flux
27-10-2012, 01:38
Według mnie to jest genialne. Fajnie grają ze sobą linie gór i kolor, sam kadr też na plus. Trochę mi natomiast się nie widzi drugi plan. Czysto subiektywnie bo się nie znam na tego rodzaju fotografii.

Sebastianito
27-10-2012, 02:25
Kadr doskonal, ponurosc rowniez. Ale nie rozumiem dlaczego sciskasz kadry?

JaroPienza
27-10-2012, 13:25
Kadr doskonal, ponurosc rowniez. Ale nie rozumiem dlaczego sciskasz kadry?

gdybym ci o tym nie powiedział to nawet byś nie zauważył :)

Ale wytłumaczę Ci. Taka operacja powoduję większą dynamikę linii pól. To jak dodanie kontrastu ma nudnym płaskim niebie z ledwie wyłaniającymi się chmurkami:)

Może mi to kiedyś przejdzie

Dune
27-10-2012, 13:30
Od razu ponury - wyciszony :-). Ładne, pastelowe kolory, deliktany kontrast oraz falujące linie pagórków zamknięte w dobrym kadrze. Taka aura też potrafi - jak widać - być piękna. Bardzo fajna praca.

cyrusvirus
27-10-2012, 13:37
robi wrażenie - super

tbogdanowicz
27-10-2012, 13:50
Jarku, możesz mi wyjaśnić o co chodzi z tym ściskaniem kadrów???

A jeśli chodzi o zdjęcie, to jest ciekawe, ale nie przewróciło mnie przy oglądaniu :-). Trochę przeszkadzają mi te szklarnie z lewej. Wolałbym żebyś pokazał więcej prawej ich kosztem, a najlepiej by był to bardziej poziomy kadr. Nie widzę uzasadnienia dla kwadratu.
Dobrze że czasem pokazujesz coś innego niż tylko pięknie oświetlone przestrzenie. Nie można być monotematycznym :-).

krzysztofz24
27-10-2012, 15:51
Kadr bardzo na tak. Ale strasznie brakuje choc odrobiny swiatla. Plasko, buro i ponuro;-). Kontrastu nie ma raczej co ciagnac, po prostu zabraklo swiatla...

JaroPienza
27-10-2012, 16:01
Kadr bardzo na tak. Ale strasznie brakuje choc odrobiny swiatla. Plasko, buro i ponuro;-). Kontrastu nie ma raczej co ciagnac, po prostu zabraklo swiatla...

Dokładnie tak jak mówisz...

...tfuu piszesz

Sebastianito
27-10-2012, 16:02
gdybym ci o tym nie powiedział to nawet byś nie zauważył :)

Ale wytłumaczę Ci. Taka operacja powoduję większą dynamikę linii pól. To jak dodanie kontrastu ma nudnym płaskim niebie z ledwie wyłaniającymi się chmurkami:)

Może mi to kiedyś przejdzie

Ma to swoje uzasadnienie... jak juz pisalem wczesniej wiele fotografow to stosuje... wyrazilem swoja opinie i nie pije do nikogo... takie moje zdanie.

JaroPienza
27-10-2012, 17:43
Ma to swoje uzasadnienie... jak juz pisalem wczesniej wiele fotografow to stosuje... wyrazilem swoja opinie i nie pije do nikogo... takie moje zdanie.

Jest ostatnio dużo dyskusji na ten temat. Ja używam rzeczy które się mi podobają. Też nie mam nic do nikogo ,a na pewno nic do Ciebie :)

Może czasami to co pisze wygląda mało zrozumiale , ale co zrobię "I am what I am"

Dzięki Seba za komentarz, które zawsze cenie i szanuję

Bartekkw
27-10-2012, 20:22
Przyjemny klimat uzyskałeś. Światła może i szałowego nie ma, ale scena prezentuje się BDB

Nikonozaur
27-10-2012, 21:28
Przyjemny klimat uzyskałeś. Światła może i szałowego nie ma, ale scena prezentuje się BDB
Zgodzę się z Bartkiem. Sztuczki techniczne są jak najbardziej dopuszczalne, liczy się efekt i ten podlega ocenie. ;)

Duder
27-10-2012, 21:50
To ja może dodam swoje trzy grosze do sprawy manipulacji - dopóki sztuczki nie widać, to jakby jej nie było, innymi słowy, jeśli jest naturalnie, prawdopodobnie - to jest OK. Tu jest dobrze, a jak dla mnie nawet bardzo dobrze. Bardzo przyjemny, stonowany obraz.

Pablo 77
27-10-2012, 22:22
Jaro jak dla mnie brakuje światełka choć kadrowo bardzo przyjemnie :)

JaroPienza
27-10-2012, 22:36
To ja może dodam swoje trzy grosze do sprawy manipulacji - dopóki sztuczki nie widać, to jakby jej nie było, innymi słowy, jeśli jest naturalnie, prawdopodobnie - to jest OK. Tu jest dobrze, a jak dla mnie nawet bardzo dobrze. Bardzo przyjemny, stonowany obraz.

Myślałem że się obraziłeś ??
Dziękuję za komentarz

Duder
28-10-2012, 00:27
Ja nie z tych co się obrażają. :-) Z resztą, o co?