Zobacz pełną wersję : Nikkor AF-S DX 55-300mm f/4.5-5.6G ED VR
Szymon Nowak
26-10-2012, 23:32
Co sądzicie o tym obiektywie? Czy jest on dobry czy zły. Słyszałem, że poprzednia wersja miała coś z VR, że się psuł. I teraz nie wiem czy powinno się go kupować? Czy jest on ok?
Przeczytaj:
http://forum.nikoniarze.pl/showthread.php?t=210503
http://forum.nikoniarze.pl/showthread.php?t=161592
o tym obiektywie jest mnóstwo informacji na forum (użyj szukajki). Sam kupiłem ten obiektyw w tym tygodniu. Jestem zadowolony, ale więcej będę mógł powiedzieć po dłuższym czasie użytkowania.
Co sądzicie o tym obiektywie? Czy jest on dobry czy zły. Słyszałem, że poprzednia wersja miała coś z VR, że się psuł. I teraz nie wiem czy powinno się go kupować? Czy jest on ok?
Jest tylko jedna wersja tego obiektyw, więc nie możliwe, aby poprzednia się psuła.
Co do samego obiektywu - mniejszy, lżejszy i gorszy brat 70-300 VR, ale też 2x tańszy.
W centrum kadru ostry dla 70 do ~220mm, poza centrum gorzej, kręci mordą i ma kiepską osłonę przeciwsłoneczną, powooolny AF. Dobra stabilizacja - VR II.
Czy warto - za 300 zł więcej jest Tamron 70-300 USD - który ma trochę lepszą budowę, możliwość pełnej manualnej regulacji ostrości i chyba lepszą jakość optyczną. Jest za to większy i wyraźnie cięższy.
Dodatkowo ma 5 lat gwarancji.
Musisz sobie odpowiedzieć, czy warto dopłacać do tych różnic.
Szymon Nowak
27-10-2012, 07:38
Jest tylko jedna wersja tego obiektyw, więc nie możliwe, aby poprzednia się psuła.
Co do samego obiektywu - mniejszy, lżejszy i gorszy brat 70-300 VR, ale też 2x tańszy.
W centrum kadru ostry dla 70 do ~220mm, poza centrum gorzej, kręci mordą i ma kiepską osłonę przeciwsłoneczną, powooolny AF. Dobra stabilizacja - VR II.
Czy warto - za 300 zł więcej jest Tamron 70-300 USD - który ma trochę lepszą budowę, możliwość pełnej manualnej regulacji ostrości i chyba lepszą jakość optyczną. Jest za to większy i wyraźnie cięższy.
Dodatkowo ma 5 lat gwarancji.
Musisz sobie odpowiedzieć, czy warto dopłacać do tych różnic.
Co do tego, że 70-300 VR jest tańszy się nie zgodze, 70-300 to raczej lepszy/droższy brat 55-300VR (przynierzałem się do niego ale mnie nie stać)
Nie za bardzo niestety chce wchodzic w Tamrona.
Szymon Nowak
27-10-2012, 07:42
Co do tego, że 70-300 VR jest tańszy się nie zgodze, 70-300 to raczej lepszy/droższy brat 55-300VR (przynierzałem się do niego ale mnie nie stać)
Nie za bardzo niestety chce wchodzic w Tamrona.
EDIT; Żle zrozumialem i poprostu mnie na 70-300VR nie stać gdyż ja chciałem wziąść D7000+18-105 KIt+ 70-300VR ale mnie nie stać gdyż wychodzi około 6.2k PLN
Witam, jeszcze istnieje coś takiego jak rynek wtórny gdzie 70-300 można wyrwać za 1200 zł, ale oczywiście można dopłacić 1000 zł i mieć nowy:) co nie znaczy, że ma się w czymś różnic od używki jeśli wiemy co kupujemy i od kogo