Zobacz pełną wersję : D80 i SDHC 8GB ?
Witam, w informacji SanDiska znalazłem inf. ze D80 obsługuje nowy standard 2.0 Kart SD zwanych SDHC, które maja większą gęstość zapisu, w informacji tej jest napisane ze D80 obsługuje karty do max 4GB czy to znaczy ze karta 8GB w tym właśnie formacie nie będzie w pełni sprawna? Proszę o odpowiedz osoby, które testowały 8GB SDHC w swoich D80, pozdrawiam
Czy naprawde nikt nie testowal karty 8gb z D80 ?
Czy naprawde nikt nie testowal karty 8gb z D80 ?
Mozesz byc pierwszy :)
Co za problem podejsc do jakiego sklepu z body, wlozyc karte i sprawdzic?
Mozesz byc pierwszy :)
Co za problem podejsc do jakiego sklepu z body, wlozyc karte i sprawdzic?
Niestety problem jest wiekszy niz myslisz :(
Po pierwsze nie mam body ktore moglbym zabrac z soba.. po drugie w okolicy nie ma sklepow z takimi kartami.
Niestety problem jest wiekszy niz myslisz :(
Po pierwsze nie mam body ktore moglbym zabrac z soba.. po drugie w okolicy nie ma sklepow z takimi kartami.
Pozostaje mail lub telefon do Nikona, powinni odpowiedziec.
Approved SD memory cards for D80
Nikon has tested the following SD (Secure Digital) cards and approved their use with the D80:
SanDisk (blue) 64MB, 128MB, 256MB, 512 MB, 1GB and 2GB
SanDisk Ultra II 256MB*, 512MB*, 1GB* and 2GB*
SanDisk Ultra II Plus 512MB* and 1GB*
SanDisk Extreme III 1GB* and 2GB*
SanDisk SDHC (blue) 4GB
Panasonic 64MB, 128MB, 256MB
Panasonic High Speed 256MB, 512 MB, 1GB and 2GB
Panasonic Super High Speed 256MB* and 1GB*
Panasonic Pro High Speed 512MB*, 1GB* and 2GB*
Panasonic SDHC 4GB
Toshiba (blue) 64MB, 128MB, 256MB, 512MB, 1GB and 2GB
Toshiba High Speed (white) 128MB*, 256MB*, 512MB* and 1GB*
Toshiba SDHC 4GB
Lexar Media 128MB, 256MB, 512MB, 1GB
Lexar Media Platinum II (40x) series: 256MB, 512MB, 1GB
Lexar Media Platinum II (60x) series: 512MB, 1GB, 2GB
Lexar Media Professional (133x) series: 1GB*, 2GB*
* these cards have a rated transfer rate of 10MB/s or more.
Multi Media cards (MMC) are not recommended and should not be used.
Other brands and capacities of cards may work, but Nikon have not performed testing and cannot guarantee operation. If using a memory card not listed above please check with the manufacturer for compatibility information. Nikon recommend keeping an approved memory card available for troubleshooting.
To jest oficialny tekst umieszczony na stronie.. napisalem maila, zobaczymy co odpisza.
Ale cos czuje ze skonczy sie 2 x 4GB
.
Ale cos czuje ze skonczy sie 2 x 4GB
Moim zdaniem 2x4 to i tak lepsze rozwiazanie niz 1x8 GB. Dlaczego? Wyobraz sobie, ze jestem gdzies na wycieczce itp. pada Ci karta i nie mozesz w poblizu kupic nowej. Jak padnie Ci ta jedyna 8GB to masz lipe, jak padnie jedna z dwoch 4GB to pstrykasz tyle ze mniej (lub zmniejszasz wielkosc plikow).
Ja natomiast mam wrażenie że w momencie gdy Nikon tworzył listę obsługiwanych kart po prostu 8GB nie było dostępne
witam to moze ja w temacie troszke podpowiem - posiadam karte TwinMOS SDHC 8GB i smiga dobrze, nie narzekam na takowa a i oczywiscie w torbie mam druga zapasaowa 2GB jakby cos - odpukac - zlego sie stac mialo - pozdrawiam forumowiczow
Aktualnie mam sandiska ultra III 512mb - od 2 lat w ixusie canona, wczesniej mialem 256mb kingstona i nigdy nic mi nie padlo - wiec wogule takiej opcji nie rozwazam - i masz racje, premiera d80 byla w 2006 a karty 8gb dopiero w 2007 ale w najnowszych ulotkach sandiska widnieje data 2007 i pisza max 2-4gb - ale kto ich tam wie.. - czekam na mail od serwisu nikona.
a ja bym proponowal kupic 4x2GB. Wole miec wiecej mniejszych kart niz jedna duza? Dlaczego? bo jak mi padnie mniejsza karta to strace czesc zdjec bo reszte mam na innych. A jak padnie jedna duza to mozna straci cały materiał
Zawsze mi się podobał ten argument o padających kartach z których to jednak da sie odzyskać dane w większości wypadków, w drugą stronę też jest argument większa ilość kart to większe prawdopodobieństwo zgubienia jednej z nich i tak samo tracisz zdjęcia jednak w tym wypadku bez jakichkolwiek perspektyw na odzyskanie
Padajace karty to mit - testowalem wspomnianego juz sandiska i kingstona - w roznych wersjach sd/cf/minisd - kilka roznych kart i nigdy zadna mi nie padla - nigdy tez nie mialem zadnej fotografi uszkodzonej - a oprogramowanie do odzyskiwania fot nigdy z szuflady nie zostalo wyjate - jesli juz cos pada to dysk twardy - podobno nie zawodne -> segaty baracudy IV padly mi juz 4 razy ! wersje 60, 80 i 120 gb - zmienilem firme i teraz awarie sie skonczyly
Wlasnie dorwalem sie do instrukcji od d80 i reviewu na stronie dprieview i czytam tam:
Support for SD-HC (SD cards over 2 GB in capacity) - wniaskuje z tego ze aparat jest kompatybilny z wszystkim kartami wstecz, oraz co najwazniejsze z wszystkimi ktore sie dopiero pojawia - standard sd 2.0 zwany sdhc zaklada pojemnosc kart od 4 do 32 giga! :) wiec 8gb powino dzialac napewno - co ciekawe dostalem error zwrotny od nikona bo ich oficialny mail nie dziala :( o zgrozo!
> Padajace karty to mit
wielu tak mowi. do czasu :)
> Padajace karty to mit
>> wielu tak mowi. do czasu
Brzmi jak grozba - co w takiej karcie moze sie popsuc? jesli ktos nie bawi sie nia w innym sprzecie i nie modyfikuje tablicy alokacji plikow (fat)
drakenus77
23-03-2007, 00:05
a ja bym proponowal kupic 4x2GB. Wole miec wiecej mniejszych kart niz jedna duza? Dlaczego? bo jak mi padnie mniejsza karta to strace czesc zdjec bo reszte mam na innych. A jak padnie jedna duza to mozna straci cały materiał
a może kupić 16x 512 ? bo jak padną 4 dwu gigówki ???
ps .. padła komuś karta ??? ( markowa -> sandisk ,PQI ) ?
a weźmy taki scenariusz ....jesteś na pokazach (branża dowolna ) robisz foty i najlepszym momencie koniec ramu na karcie... i ?? np start samolotu nie masz czasu na zmianę karty ?
sądzę że duża karta to dobre rozwiązanie... wiadomo 2 należy mieć w zapasie
drakenus77
23-03-2007, 00:10
padające karty... hhmmm
a może tak... wiele kart = większe zużycie czytnika, styków, możliwość pęknięcia sprężyny w czytniku ,większe naprężenia karty
ps sam bym kupił 4GB karte do D50 jeśli by działała z tym modelem
taka karta nie zawiera zadnych ukladow mechanicznych, - tzn fizycznie nie moze jej sie nic stac, a co najlepsze niektorzy nigdy nie wyjmuja karty z aparatu! wiec tym bardziej nie ma mozliwosci zeby sie cos popsulo - dalej twierdze ze padnieta karta sd to mit !
corso...
jako ten, ktory duuuzo kart sprzedaje
musze wyprowadzic Cie z malego bledu
wierz mi lub nie ale karty padają na morde
rzadko ale padaja
mi kiedys padla karta CF Lexar Proffesional 80x
daaawno temu dalem za nia ponad 600zł
i pojawil sie Error
niestety juz kilkanascie kart w swojej karierze imfoto wymienilem na nowe
a nie Wiesz co czuje taka dziewczyna (i ja) ktora do Ciebie dzwoni gdzies z glebokiej puszczy ze...
panie Slawku, karta mi padla
i co mam teraz zrobic??
lepiej miec 2x4GB niz raz 8GB
ale to tylko moje zdanie... moge sie nie znac :)
Dobra. W sumie nie ma sensu teraz kupywac karty 8gb, za pol roku bedzie tansza ;D
Argument z puszcza przechylil szale na strone 2x4gb
Brzmi jak grozba - co w takiej karcie moze sie popsuc?
To samo co w każdym innym układzie elektronicznym. Nigdy nie popsuło ci się nic, co nie ma części ruchomych? Mam na myśli, że samo z siebie, a nie np. od upadku. Niedawno miałem w rękach zepsutego PenDrive'a: początkowe sektory całkiem uwalone. Próbuję coś zapisać (programem do bezpośredniej edycji sektorów dysku), odświeżam - wszystko znika. I co w takim PenDriv'ie może się popsuć? :p
jesli ktos nie bawi sie nia w innym sprzecie i nie modyfikuje tablicy alokacji plikow (fat)
Tablica alokacji plików jest modyfikowana przy KAŻDYM zapisie na karcie/dysku.
Modyfikowana? tak! ale przez aparat, dzialajacy schematyycznie, w prawidlowy sposob.
griszadwa
22-07-2008, 20:49
...a mi nie dziala SD HC 8GB :(
D80 + SanDisk SecureDigital 8GB SDHC Extreme III
działa jak należy
może soft w aparacie ma znaczenie?
8GB SDHC SanDisk u mnie chodzi jak rakieta. Pozdrawiam. soft 1.1
Padajace karty to mit
I tu się mylisz... karty posiadają w środeczku pamięć FLASH która ma ograniczoną ilość cykli zapis/odczyt. Zależnie od firmy i klasy karty liczba ta waha się od 100tyś do 5 mln. Proponuje przed pisaniem takich postów zapoznać się ze specyfikacją danej karty – liczba cykli jest podawana ;)
gtomczyk
23-07-2008, 14:47
Ja uzywam Kingston'a 8GB SDHC i dziala bez najmniejszych problemow.
Jarek S.
23-07-2008, 15:29
Tak tu czytam o kartach choć jeszcze nie mam aparatu (Nikon) ale już zamówiłem go i popadam w obłęd czytając wasze posty jak na rzie mam Sony DSC f828 i nigdy mi jeszcze nie padła karta a aparat pracował w różnych warónkach a mieszkam w górach i mrozy, deszcze, wiatry nie są mi obojętne to w żadnych z tych warónków jeszcze mi nie padła karta CF. Ale miałem kiedyś przypadek że koleżanka robiła zdjęcia i gdy chciałe ściągnąć te zdjęcia na kompa okazało się że się nie da sama karta miała pojemność 2Gb a pliki zapisane na tej karcie można było liczyć w Gb także to było moje pierwsze spotkanie z popsutą kartą Do swojego zamówionego D80 chce sobie kupić 2 x 4GB Extreme III nie ukrywam że zostało mi to polecone przez jednego z tutejszych forumowiczów
gusiak11
23-07-2008, 23:40
Ja sie zastanawiam nad karta 16GB owszem forumowiecze w tym poscie maja troche racje na temat padajacych kart zdarzylo mi sie to raz ale na okolo 15 000 zdjec zrobionych (duzo fotografi do inwentaryzacji obiektów) mozna uznac ze to bywa, natomiast ilosc kart w rozmaitych urzadzeniach typu apartay telefony PDA radia itp... sugeruje ze jest to raczej sprzet malo zawodny, natomiast nie lubie miec malo miejsca na karcie a swiezy zakup, D80 robi dosc duze zdjecia bo zakalada normalnie ze jedno bedzie mialo 4mb a podejrzewam (za krotko go jeszcze mam) ze da sie niego wyciagnac wieksza fote, aparat jest w stanie zrobic 3foto/sek, wiec zrobienie 258 zdjec -karta 1Gb nie nastrecza wiele trudnosci, wiec karty poniezej 2gb wg mnie sa za male a noszenie ze soba kilku kart?? mi to nie pasuje ja chce miec jeda duza natomiast co do zastosowanie kart wiekszy niz 2gd bo tu padaaly takie pytania na stonie nikona znalazlem ze mozna w D80 stosowac kazda karte SDHC
" Karty pamięci SD (Secure Digital)
W przypadku kart pamięci SD (Secure Digital) stosuje się system plików FAT 12 lub FAT 16. Ogranicza to maksymalną dostępną pojemność kart pamięci SD do 2 GB.
Unowocześniona odmiana kart SD - SDHC (SD High Capacity) - korzysta z systemu plików FAT32, dzięki czemu ich pojemność może sięgać maksymalnie 32 GB.
Aparaty mogące korzystać z kart pamięci o pojemności ponad 2 GB
Tylko następujące aparaty firmy Nikon obsługują system plików FAT32, co pozwala na stosowanie w nich kart o pojemności większej niż 2 GB: D100, D200, D300, z serii D2, D3, D50, D70, D70s, D80, COOLPIX 8800, COOLPIX 8700, COOLPIX 8400 i wszystkie modele zgodne z kartami pamięci SDHC.
Użycie karty pamięci sformatowanej w systemie plików FAT32 w aparacie, który obsługuje tylko system plików FAT16, spowoduje wyświetlenie komunikatu o błędzie, np. 'CHA' lub 'This card cannot be used' (Nie można użyć tej karty.).
link na ta strone
http://nikoneurope-pl.custhelp.com/cgi-bin/nikoneurope_pl.cfg/php/enduser/std_adp.php?p_faqid=14686&p_created=1121865426&p_sid=3koCuv9j&p_accessibility=&p_lva=22116&p_sp=cF9zcmNoPSZwX3NvcnRfYnk9JnBfZ3JpZHNvcnQ9JnBfc m93X2NudD00JnBfcHJvZHM9MTksMzc0JnBfY2F0cz02NTAmcF9 wdj0yLjM3NCZwX2N2PTEuNjUwJnBfc2VhcmNoX3R5cGU9YW5zd 2Vycy5zZWFyY2hfbmwmcF9wYWdlPTE*&p_li=
I tu się mylisz... karty posiadają w środeczku pamięć FLASH która ma ograniczoną ilość cykli zapis/odczyt. Zależnie od firmy i klasy karty liczba ta waha się od 100tyś do 5 mln. Proponuje przed pisaniem takich postów zapoznać się ze specyfikacją danej karty – liczba cykli jest podawana ;)
5 milionów razy? Ile to jest lat użytkowania? 10?
Jarek S.
24-07-2008, 00:38
Wiesz co dla mnie jest udręką iść z aparatem powiedzy kartą pamięci 2Gb na tuningowisko od czasu do czasu bywam na zlotach i wkurzam się gdy brakuje pamięci a nie daj boże w aparacie siada bateria także musze sobie kupić tego Gripa (dodatkowy akumulator ) dlatego ciągłe narzekam na brak miejsca w aparacie ale co będzie jak braknie mi miejsca na dysku obecnie korzystam z dysku 400GB a zdjęć mam na dysku 24Gb kupując D80 szybko trzeba będzie kupić nowy dysk.
ciekawe czy sie spotkalismy na tuningowisku ;)
Jarek S.
24-07-2008, 13:15
Może za rok będziemy mieli okazje się spotkać, ogólem w wrocławiu bywam co jakiś czas. A dobrze by było czasai pogadać otym i owym i czegoś się dowiedzieć bo do robienia konkretnych zdjęć to troche mi brakuje a jak siedze jeszcze i czytam o przepleniach zdjęcia to głowa mnie boli.
wasilewk
24-07-2008, 14:12
Ja od dawna mam swoje zdanie, niech mnie ktoś przekona.
1. Źle się czuję, gdy idę na sesję i aparat mi wyświetla "212" zdjęć, już lepiej gdy jest to np. "320".
2. Czasami trzeba się zabezpieczyć dość mocno: aparat pracuje w braketingu i robi i NEF-y i JPG. Daje to w sumie 6 szt. zdjęć do zapisania - za jednym naciśnięciem spustu migawki. Jeśli 320 podzielę przez 6 - to daje mi 53. Czyli tyle razy nacisnę spust i koniec karty. Niech każdy sprawdzi sobie w swoim D80 ile mu pokazuje monitorek....
3. W takim razie bez karty 4GB nie ma co startować - tym bardziej, że karta DUCATI została kartą roku.
4. Nie bez znaczenia jest też to, jak szybko te 6szt. plików aparat zapisze na kartę. Jeszcze jest niewiele szybkich kart SD - a na pewno nie ma ani jednej, na której można zapisać szybciej niż potrafi D80.
5. Póki co, to CF prezentuje bardziej komfortowe podejście do tego tematu, niż SD - zarówno pod względem pojemności, jak i szybkości zapisu/odczytu.
Pzdr.
Jarek S.
24-07-2008, 14:40
wasilewk co fotografujesz pytam z czystej ciekawości.
wasilewk
24-07-2008, 20:49
wasilewk co fotografujesz pytam z czystej ciekawości.
Przeważnie landszafty, czasami jakiś reportażyk mały.
Pzdr.
Jarek S.
24-07-2008, 21:16
To masz już wprawe z aparatem ja dopiero zaczynam swoją przygode z apartaem.
domelmel
24-07-2008, 21:41
Ja do swojego D80 wsadziłem Sandisk 16GB, działa bez zarzutu. Wczesniej używałem 2GB, ciągły niepokuj toważyszył czy starczy miejsca itd. Teraz luzik. Moim zdaniem nie ma co dywagować zbytnio.Kupować pojemną karte i tyle,zwłaszcza ze ceny tych gadżetów ciągle spadają :)
gusiak11
25-07-2008, 00:12
Ja do swojego D80 wsadziłem Sandisk 16GB, działa bez zarzutu. Wczesniej używałem 2GB, ciągły niepokuj toważyszył czy starczy miejsca itd. Teraz luzik. Moim zdaniem nie ma co dywagować zbytnio.Kupować pojemną karte i tyle,zwłaszcza ze ceny tych gadżetów ciągle spadają :)
Popieram, za 8Gb trzeba dac okolo 80 zl a za 16 juz 130zl mozna miec, wiec nad czym tu dumac a nigdy nie wiadomo co sie komu przytrafi
FlashGordon
25-07-2008, 05:16
Hmmm.... A Panowie, powiedzcie mi, czy któryś używał może kart microSD z przejściówką? Wiem, że one nie są do tego celu, ale wala mi się kilka takich, więc można by je spożytkować ;) Nie wiem, jakie są transfery, musiałbym czymś sprawdzić pewnie...
Ja zaraz po kupnie aparatu używałem micro SD z przejściówką. Działa bez problemów zle zgrywanie, w porównaniu do extreme III, trwa długo.
microSD działają bez problemu.
Co do używania kart 8GB SD nie ma moim zdaniem sensu. Miałem taką sytuacje, chodziłem w Indiach jeszcze z Pentaxem + 8GB. Miałem w 80% wypełnioną kartę, aparat został skradziony. Przez to, że karta była duża nie zdążyłem jej zarchiwizować na dysku :]. Od tej pory używam 4GB. Ułatwia później np. archiwizować w kafejkach na dyskach DVD.
Jarek S.
25-07-2008, 19:18
Jak widać każdemu służy karta o różnych pojemnościach osobiście 2x4Gb ale ostro przyglądam sie 8Gb i wrazie czego napewno sobie kupie choć można stracić jak tu piszą nie zawsze może działać więc ryzyk fizyk trzeba to sprawdzić kilka kart nigdy nie zaszkodzi a na dysku coraz moej miejsca :)
Jarek S.
29-07-2008, 14:20
Mam pytanie tak sobie chodziłem po necie i myśle nad kupnem tej karty 4gb 4 GB SanDisk SDHC EXTREME III 5 (http://www.allegro.pl/item406205946_4gb_4_gb_sandisk_sdhc_extreme_iii_5. html) do D80 tylko pytanie mam jedno bardzo niska cena czy to czymś może skutkować??
niewiem czy to duza cena czy mala ja zaplacilem za swoja 8GB Extreme III cos kolo 160zl...... porownujac ta karte to wczesniejszego nonama ktorego dostalem dawien dawno w kicie to nie ma porownania... szybkosc zapisu na karcie jest odczuwalna no ale tez potrzebna jesli robisz duzo seryjnych strzalow :)
Bywa, że robimy dość istotne foty, dlatego nie ma sensu kupować byle czego (miałem kiedyś 3 szt "swissbit" z Techdaty z czego 1 padła 2-go dnia, następna po m-cu) obecnie wyłącznie Sandisk extreme.. bo ma najszybszy zapis i odczyt. A odnośnie archiwizacji, to coby nie dźwigać lapa zawsze mam ze sobą dysk OTG i 2-3 karty czyli ponad 80GB - na ogół wystarcza.
Mam pytanie tak sobie chodziłem po necie i myśle nad kupnem tej karty 4gb 4 GB SanDisk SDHC EXTREME III 5 (http://www.allegro.pl/item406205946_4gb_4_gb_sandisk_sdhc_extreme_iii_5. html) do D80 tylko pytanie mam jedno bardzo niska cena czy to czymś może skutkować??
Rzeczywiście bardzo tanio. Ja zapłaciłem z oficjalnej dystrubucji - 83 pln ;) I nie muszę się martiwć że to jest jakaś podróbka. Śmiga o wiele szybciej niż Ultra II, (sprawdzone ze stoperem - czas zrzutu nefów z bufora aparatu ;) prawie 2x szybciej).
domelmel
09-08-2008, 10:49
Odnośnie Sandiska, to bardzo dobre pamięci, tylko należy uważać przy zakupie bo dużo podróbek się pojawiło.
Więc moim zdaniem jakieś mega tanie Sandisk na aukcjach internetowych są bardzo podejrzane.
No właśnie, ja połakomiłem sie na cenę i kupiłem Sandisk 8GB Extreme III za 99zł w wersji OEM czyli bez niczego a teraz mam spore wątpliwości do oryginalności tej karty.
Mam wielką prośbę, czy mógłby ktoś z Was zrobić mi zdjęcie oryginalnej karty Sandisk 8GB Extreme III od spodu?
Posiadam oryginalna 1GB Extreme III i od spodu jest wytłoczone logo sandisk oraz nr seryjny i kraj pochodzenia a na tej za 99zł nie ma nic :(
Z góry dziękuje za pomoc!
Mam wielką prośbę, czy mógłby ktoś z Was zrobić mi zdjęcie oryginalnej karty Sandisk 8GB Extreme III od spodu?Po południu Ci pstryknę, jeżeli prośba jest nadal aktualna.
Po południu Ci pstryknę, jeżeli prośba jest nadal aktualna.
Jak najbardziej aktualne, dzięki.
Kurcze, zupełnie zapomniałęm o tych zdjęciach...
Faktycznie, karta od spodu ma logo SanDisk. Nie tyle wytłoczone, co hmm... Cała karta jest od spodu matowa, a napis jest niematowy. Nie wiem, jak to lepiej opisać... Tworzywo jest lekko transparentne (widać trochę, co jest w środku) Pod logiem jest jakiś numer seryjny i oczywiście napis "Made in China". Nie widać ich za dobrze na zdjęciu.
Karta jest w 99.99% pewna. Pochodzi z oficjalnej dystrybucji, zakupiona przez Action podajże.
https://forum.nikoniarze.pl//brak.gif
źródło (http://yaa.killer.radom.net/zdjecia/sandisk1.jpg)
https://forum.nikoniarze.pl//brak.gif
źródło (http://yaa.killer.radom.net/zdjecia/sandisk2.jpg)
Fotki niespecjalnie wyszły, ale robiłem przy sztucznym świetle w trybie makro w kompakciochu. Poza tym specem od macropackshotow też nie jestem. ;-)
Teraz mam stopień odniesienia, moje szczęście że udało mi sie jeszcze oddać tą kartę...
Następnym razem nie połakomię się na cenę!
Dzięki za pomoc i pozdrawiam!