Zobacz pełną wersję : Kompakt do 2000
Witam,
Szukam kompakta bez wymiennej optyki, zalezy mi na dobrej jakosci i dobrym trybie auto ( aparat na wakacje). W temacie kompaktow jestem kompletnie zielony i nie wiem nawet jakimi markami warto sie zainteresowac.
Co mi dobrego polecicie?
Dlaczego? Moze cos konkurencyjnego jeszcze warto obejrzec?
Zabieram sie za jakies testy nt. Ww.
Ten soniacz kosztuje ponad dwa tysiace a 2000 to max.
Chociaz parametry by pasowaly, zwlaszcza duza matryca, jasnosc i zakres szkla
Edit: ex2f mimo mniejszej matrycy tez daje rade, fajnie jest ze jest jasny i ma nd. Niestety nie moge znalezx nigdzie w testach jak wyglada sprawa z wyzszymi czulosciami
Edit2 znalazlem sample, nie jest zle. Cena okej. Wszystko w temacie. Bez sensu rozwodzic sie bardziej nad aparatem na wakacje :)
tomek...
26-10-2012, 15:30
Panasonic LX7? Wprawdzie mała matryca, ale świetny obiektyw, niezła ergonomia, możliwość przypięcia lampy czy wizjera, filtr ND.
Sony RX-100 ma lepszą matrycę, ale jego ergonomia jest IMO beznadziejna. A wcale nie mam dużych rąk.
Pozdrawiam
Tomek
Antonioo
26-10-2012, 15:33
Osobiście polecam Fuji X10
Matryca 2/3' 12 mln CMOS
Obiektyw 28-112
f 2,0-2,8
Magnezowy korpus,
Wizjer,
stopka,
Filtry 40 mm
Wlasnie, zapomnialem o ergonomii, potrzebuje czegos wieksEgo w stylu coolpixa p510, nie mniejsze... Nie pytajcie dlaczego hehe
Nikon Coolpix P7700
http://www.ceneo.pl/18010428
MariuszJ
26-10-2012, 17:38
Jezeli rozważasz kupienie małomatrycowego kompaktu za 2000 zł, zastanów się najpierw czy nie wystarczy Ci telefon i 2000 zł na inne, drobne wydatki.
witold68
26-10-2012, 18:00
Zdecydowanie Fuji X10...rewelacyjna jakość obrazka :)
O fujiX10 poczytaj na fujiklub.pl i zobacz jakie perypetie ludzie mają z tym aparatem i serwisem fuji. Ja X10 odradzam, chyba, że szukasz wrażeń innych niż fotograficzne. Za mniej niż 900 zł masz samsunga EX1.
MariuszJ
26-10-2012, 21:57
O fujiX10 poczytaj na fujiklub.pl i zobacz jakie perypetie ludzie mają z tym aparatem i serwisem fuji. Ja X10 odradzam, chyba, że szukasz wrażeń innych niż fotograficzne. Za mniej niż 900 zł masz samsunga EX1.
Ostatnio jakiś forumowicz nabył w MM za 999 nexa c3 z 16mm.
Fuji odradzam - zbankrutujesz na futerałach.
nikof100
26-10-2012, 22:06
Fuji odradzam - zbankrutujesz na futerałach.
Fufu x10 nawet z futerałem to do 2k PLN się powinno zmieścić, a bardzo ergonomiczna i miły obrazek daje.
MariuszJ
26-10-2012, 22:07
Fufu x10 nawet z futerałem to do 2k PLN się powinno zmieścić, a bardzo ergonomiczna i miły obrazek daje.
Tak, futerały nieźle wychodzą.
Tak, futerały nieźle wychodzą.
Są dobre, tanie i ładne na ebay, sam taki kupiłem i jest znakomity, prawie 60zł :
http://www.ebay.com/itm/New-Leather-Camera-Case-Bag-For-Fujifilm-FUJI-X10-LC-X10-Dark-brown-Light-brown-/320984558214?pt=US_Camera_Cases_Bags&hash=item4abc2baa86
MariuszJ
26-10-2012, 23:09
Są dobre, tanie i ładne na ebay, sam taki kupiłem i jest znakomity, prawie 60zł :
http://www.ebay.com/itm/New-Leather-Camera-Case-Bag-For-Fujifilm-FUJI-X10-LC-X10-Dark-brown-Light-brown-/320984558214?pt=US_Camera_Cases_Bags&hash=item4abc2baa86
Zaczyna się.
Co do kompakta za 2 tys to FUJI X10 jest na pewno w czołówce :-)
No nie mogę! :grin:
Fuji to nie aparat, Fuji to styl życia ;)
Są dobre, bo tanie, a do ładnych z pewnościa bym ich nie zaliczył.Kiedyś kupiłem w komplecie z lx3 dedykowany,bliźniaczo podobny i szybko dokupiłem jakiś zwykły case logic.
A gdzie się podział autor wątku?
Dyskusja zmierza na manowce... ;-)
MariuszJ
27-10-2012, 10:35
A gdzie się podział autor wątku?
Dyskusja zmierza na manowce... ;-)
Oj tam oj tam. Trzeba się uśmiechać w te smutne pogodowo dni, a nie poddawać się depresji :)
Dajcie zdjęcia tych fufuterałów...
Jeśli autor wątku wciąż nie może się zdecydować, to proponuję takie wyjście ;) :
https://forum.nikoniarze.pl/imgimported/2012/10/25a6d83-2.jpg
źródło (http://i45.tinypic.com/25a6d83.jpg)
tomek...
27-10-2012, 11:45
I jak podoba Ci się RX100 w porównaniu do LX5?
Mam Panasa, zastanawiałem się nad Soniakiem, ale odstrasza mnie ergonomia. Można się przyzwyczaić? Czy jakość obrazka rzeczywiście bije na głowę Panasonika?
Pozdrawiam
Tomek
Nie wiem o jakich problemach z ergonomią piszecie. Wystarczy grip od Franieca dokupić i wszystko będzie ok. U mnie w XZ-1 doklejenie gripa dużo poprawiło.
szukam aparatu dla siostry ktora kompletnie nie umie fotografowac oraz chce cos wielkosci lustrzanki, wiec fuji odpada :)
MariuszJ
27-10-2012, 20:50
szukam aparatu dla siostry ktora kompletnie nie umie fotografowac oraz chce cos wielkosci lustrzanki, wiec fuji odpada :)
Nikon 1! All in (Nikon) one, wielkość lustrzanki, jakość kompakta!
nikof100
27-10-2012, 21:17
A jak bardzo chcesz kosmicznie to poczekać na Nikon V2, ale nie wiem czy się siostrze spodoba, bo mało komu się podoba .....
Coś mi się zdaje, że rozmiar typu lustrzanka, to nie tyle chęć posiadania dobrego sprzętu (może coś w stylu DXXXX +18-105), ile potrzeba lansu...
Jak nie ma ochoty targać większej torby dla lansu, to polecam bezlusterkowca typu sony/samsung z kitem lub może coś typu panas GH2 GH3 rozmiarowo większe i ma dużo przycisków na body ;-)...
Jakbym miał kasę, to bałbym nex6 -jeszcze niedostępny...
W sumie jak ma być do lansu, to niech kupi Zenita, zapłaci z 50 zł, a styl, że ho-ho! Tylko ciężko przerzucać z niego foty do instagramu ;)
A tak serio to może jakiś bezlusterkowiec Samsunga? Taki NX11 wygląda jak spłaszczona lustrzanka, ma tryby auto, sądząc po opiniach w internecie optykę ma dobrą i tanią... Może się zmieścisz w 2000zł.
To moze Nikon d3200? Polecam, a jak nie Nikon to Sony Nex5N
zapomnialem o temacie, ale siostra wlasnie chce kupic a ja jeszcze nic jej nie polecilem.
nie to nie jest potrzeba lansu. jej maz ma wielkie dlonie a tez bedzie z niego korzystal :)
mishieck
29-01-2013, 13:49
Zobacz tego Soniacza RX-100 - naprawdę robi dobrą robotę.
A ja polecę Nikona P7700. Jasny obiektyw f2-f4, spory zakres ogniskowych 28-200 mm i bardzo dobra jakość zdjęć jak na kompakt, nawet na iso 800. Na imaging-resource.com wypada lepiej niż ten X10. Wykonanie i ergonomia też bardzo dobre.
stachmuszel
29-01-2013, 20:58
Jeżeli ma to być kompakt dla osoby nie wtajemniczonej w tajniki fotografii, to polecam Canona G12/15, Nikon 1 lub jakiś Olympus z serii PEN. X10 nie jest dla laika, a P7700 jest za siermiężny dla kobiety.
dziki_pl
30-01-2013, 00:28
zapomnialem o temacie, ale siostra wlasnie chce kupic a ja jeszcze nic jej nie polecilem.
nie to nie jest potrzeba lansu. jej maz ma wielkie dlonie a tez bedzie z niego korzystal :)
Bez przesady. Szczególnie że większe kompakty to najczęściej hiperzoomy które mają marna jakość zdjęć.
Powiedz im w żołnierskich słowach że RX100 i nie marudzą o rozmiarze albo niech nie zawracają głwy i idą wybierać kolory w MM ;)
moze jeszcze raz sprecyzuje bo widocznie nikt nie czyta nic poza tematem.
aparat ma byc duzy (do duzych dloni), najlepiej do 1600(reszta na dodatki), dla amatora (automat i zero wymiennej optyki)
rx troche przydrogi
stachmuszel
30-01-2013, 15:51
No to Canon SX-50. Bardzo dobry tryb zielony.
do 1600 poprosze jednak
canon g12?
Nikon D3000 kit - będzie do dużej dłoni.
Ale jaki jest sens kupować duży i drogi kompakt skoro w tej samej cenie jest lustrzanka tych samych gabarytów? No chyba, że źle rozumiem pojęcie "dużego kompakta".
http://www.fujifilm.eu/pl/produkty/aparaty-cyfrowe/megazoomy/model/finepix-hs30exr/
lustrzanka halasuje, moze byc taki argument?
patrz wyżej, to nie lustrzanka
wiem, wzialem juz pod uwage :) dzieki
mam dwóch znajomych, którzy używają tego typu aparatów (nawet tej samej firmy), są konkretnej wielkości, niesamowicie ciche i w większości zasilane "paluszkami", a dają w fotografii rodzinno-wczasowej, nawet przyzwoite rezultaty, oni są bardzo zadowoleni