PDA

Zobacz pełną wersję : MS Surface

Sendilkelm
26-10-2012, 09:46
Dziś premiera wraz z W8. Co myślicie o? Cena jest akceptowalna.

fafniak
26-10-2012, 09:49
to te laptopy microsoftu?
Czekam z utęsknieniem gdyż android jest do dupy

Sendilkelm
26-10-2012, 09:52
to te laptopy microsoftu?
Czekam z utęsknieniem gdyż android jest do dupy

Tablet z możliwością podpięcia klawiatury.

10,6'' na IPS, 32 lub 64GB, cena od 499$ (32GB), MicroSD, MicroHDMI, USB
Na razie szperam po necie i szukam. Zżera mnie ciekawość ze względów programistycznych (jestem windowsowy:))

EDIT:
http://www.microsoft.com/Surface/en-US

jerryjola
03-11-2012, 10:57
Też się interesuję...przede wszystkim, że jest na jego pokładzie Winda i powinna być możliwość drukowania (np. zdjęcia, dokumentu) wprost z tabletu - czego nie da się póki co zrobić z tabletem z Andkiem na pokładzie (mnie się jesczez nie udało).

fafniak
03-11-2012, 11:15
Też się interesuję...przede wszystkim, że jest na jego pokładzie Winda i powinna być możliwość drukowania (np. zdjęcia, dokumentu) wprost z tabletu - czego nie da się póki co zrobić z tabletem z Andkiem na pokładzie (mnie się jesczez nie udało).

A mi się udało
ważne żeby pamiętać że problem powstaje tylko przy niektórych aplikacjach.
Np. majac wgraną aplikację do drukarek brother mamy możliwość bezpośredniego wgrania obrazu do tej aplikacji i drukowania. Ale jeżeli przesyłamy plik z innej eplikacji do aplikacji brother - to już druk się nie uda
ANDROID jest do dupy

adamtg
03-11-2012, 11:44
Po obejrzeniu kilki recenzji Surface na zagranicznych portalach, wychodzę z założenia, że ten cały Surface to dziadostwo. Póki co dostępna jest odmiana z Windowsem RT, czyli wersja na procesory ARM, ale system chcę sprawiać wrażenie jakby był normalną wersją Windowsa. Jest opcja desktop, w której okienka są jak z Windows 7, ale aplikacje mońża instalować tylko z ichniejszego sklepu z aplikacjami, bo pliki .exe nie ruszają. Wyór aplikacji jest minimalny, a nie podejrzewam, żeby miało się to w przyszłości szybko zmienić, skoro jest póki co tylko jeden taki tablet, a pozostali producenci się na razie wstrzymali. Jedyne zalety, to że jest dostępny Office i normalnie wejście USB, dzięku czemu można podłączyć dysk, czy drukarkę. Ale o ile podłacznie dysku jest żadną nowością) to bez problemowe działanie drukarki już tak. Z drugiej strony, jakbym miał za każdym razem odłączać drukarkę od router czy kompa, to szybciej puścić dokument z chmury prosto na drukarkę.

Jako taką nadzieją są te wszystkie dziwne konstrukcje laptopo/tablety ze normalnym windowsem, ale w większości są zdecydowanie cięższe od innych zwykłych tabletów na rynku, a też czas pracy na baterii pewnie nie będzie oszałamiający. Więc będzie to bardziej laptop niż tablet, a zwykle nie taki cel przyświca przy kupnie małego, lekkiego tabletu.

fafniak
03-11-2012, 12:03
nie pocieszyłeś mnie... myślałem że lightrooma będzie można odpalić

jatoja2
03-11-2012, 12:08
nie pocieszyłeś mnie... myślałem że lightrooma będzie można odpalić

Będzie też wersja z normalnym Windows 8, ta jest na procesory ARM.
Microsoft miał już daaawno temu tablety ale rynek jeszcze nie był na nie gotowy jak i nie mieli dostępnego takiego hardware

Kurtz
03-11-2012, 12:17
Niedlugo bede mial surface do pomacania i bede mial okazje rozmawiac z developerami softu na Win8/surface, etc. Po tym co dotychczas widzialem to mysle, ze zabawka calkiem fajna.

RobertMiernik
03-11-2012, 12:38
Niestety to właśnie jest problem Microsoftu, zabawka całkiem fajna, ale tak jak na Windows Phone tak i tutaj, wsparcia i aplikacji sensownych doczekać się będzie ciężko.

GonzoG
03-11-2012, 12:47
A mi się udało
ważne żeby pamiętać że problem powstaje tylko przy niektórych aplikacjach.
Np. majac wgraną aplikację do drukarek brother mamy możliwość bezpośredniego wgrania obrazu do tej aplikacji i drukowania. Ale jeżeli przesyłamy plik z innej eplikacji do aplikacji brother - to już druk się nie uda
ANDROID jest do dupy

Ja nie mam żadnych problemów z drukowaniem, ani na HP, ani na Xeroxie, czy Brotherze - wystarczy znaleźć odpowiednią aplikację.
To nie Android jest do dupy, tylko producenci drukarek są do dupy, bo nie chce im się zrobić sterownika do androida....
Tak samo można powiedzieć, że iPhone jest do dupy, bo nie ma nawigacji od Google...

Co do MS... jakoś nie wróżę przyszłości... widząc co wyprawiają z WP, to i tu raczej będzie podobnie - każda kolejna wersja to kompletna zmiana sprzętu i aplikacji...

fafniak
03-11-2012, 12:52
No cóż - po przejściach z 2 urządzeniami opartymi na androidzie - według mnie ten system jest tragiczny.
Do zabawy bardzo proszę - do poważniejszych zadań - dramat.
Co do drukowania - sterownik jest ok. Cos jest z wymianą danych pomiędzy programami -

RobertMiernik
03-11-2012, 13:00

Tak z ciekawości to czego Ci brakuje, bo mi się wydawało, że używam go nie do zabawy ale muszę się mylić skoro się nie da?

Kurtz
03-11-2012, 13:07
Niestety to właśnie jest problem Microsoftu, zabawka całkiem fajna, ale tak jak na Windows Phone tak i tutaj, wsparcia i aplikacji sensownych doczekać się będzie ciężko.

Mysle ze nie do konca. Microsoft kupe kasy wklada zeby zachecic ludzi do programowania na Windows Phone, Robienia aplikacji typowo pod surface etc. Sa rozne programy gdzie za aplikacje mzona dostac nagrody od MS, etc. Dodatkowo kategoria Na Imagine Cup, etc. W tej chwili aplikacji jest malo bo i system jest bardoz malo popularny, ale jezeli zacznei sie stawac bardziej popularny - aplikacje na pewno beda. Latwosc pisania apliakcji w .NET na rozne "platformy" i ilosc elementow ktore mozna uzywac we wszystkich ( latwosc przeniesienia aplikacji, jedynie w wiekoszsci przypadkow wymagajaca drobnych zmian w interface ) sa spora zaleta Rodziny systemow Windows posiadajacych metro.
Moze ostatnio za duzo kontaktow mialem z ludzmi zwiazanymi z MS i piszacymi aplikacje w .NET, ale jestem optymista jezeli chodzi o ilosc aplikacji na nowe systemy windows.

fafniak
03-11-2012, 13:13
Najbardziej brakuje mi oczywiście programów typu lightroom
Natomiast do absolutnej rozpaczy doprowadzają mnie sytuacje gdy system ma tak pokręcony sposób obsługi pól tekstowych że nie potrafi przenieść widoku pola tak żeby było ono widoczne podczas pisania (dzieje się to losowo)
system kopiowania i wklejania
system obsługi plików graficznych gdzie nei wszystkie programy widzą wszystkie katalogi ALBO system nie uwzględnia podprogramu który widzi wszystkie katalogi
i tak mógłbym wymieniać jeszcze trochę problemów

RobertMiernik
03-11-2012, 13:25
W tej chwili aplikacji jest malo bo i system jest bardoz malo popularny, ale jezeli zacznei sie stawac bardziej popularny - aplikacje na pewno beda.
I tu się właśnie zaczyna to co jest problemem rozwiązań MS - będzie więcej programów gdy będzie bardziej popularny ale nie będzie bardziej popularny dopóki nie będzie więcej programów.
Przespali niestety bum, w trakcie którego takie rzeczy mogły przejść z jednego prostego powodu - bo Andek był nowy i ludzie używali go nawet jak tylko dzwonić się z niego dało, bo nawet porządnie smsa napisać się nie dało.

Najbardziej brakuje mi oczywiście programów typu lightroom
Nie sądzę, żeby były dostępne na jakimkolwiek telefonie...
Jeśli będą (może są, nie wiem nie sprawdzałem) to bardzo obcięte wersje, tablet musiałby mieć z 15'', żeby dało się na nim komfortowo pracować z taką ilością pól/przełączników

Natomiast do absolutnej rozpaczy doprowadzają mnie sytuacje gdy system ma tak pokręcony sposób obsługi pól tekstowych że nie potrafi przenieść widoku pola tak żeby było ono widoczne podczas pisania (dzieje się to losowo)
No cóż, to rzeczywiście potrafi dobić, ale to nie jest wina androida, tylko twórcy aplikacji, więc tak samo będzie na każdym systemie...

system kopiowania i wklejania
A co Ci w nim przeszkadza, wprawdzie nie robię tego częściej niż raz/dwa razy w miesiącu, ale co w tym jest nie tak?

system obsługi plików graficznych gdzie nei wszystkie programy widzą wszystkie katalogi ALBO system nie uwzględnia podprogramu który widzi wszystkie katalogi
i tak mógłbym wymieniać jeszcze trochę problemów
No cóż, to jest coś do czego się po prostu trzeba przyzwyczaić.
Trzeba też wiedzieć, że to kwestia programistów, niektóre programy (odtwarzacze muzyczne na przykład) mają w konfiguracji listy ścieżek do przeszukiwania, nie wiem dlaczego w graficznych, nikt nie potrafił tego zmajstrować...
Ja już się przyzwyczaiłem, wiem gdzie i co wgrywać i już mi to nie przeszkadza...

GonzoG
03-11-2012, 13:30
Co do drukowania - sterownik jest ok. Cos jest z wymianą danych pomiędzy programami -

Większe problemy miałem z Windowsem na palmach niż Androidem.
Co do samej wymiany danych między aplikacjami, to Android nie ma wiele do gadania. Jest taka aplikacja jak Send2Print (niestety już nie rozwijana), dzięki której można drukować na dowolnej drukarce sieciowej. Nie miałem żadnych problemów z drukowaniem ani dokumentów, ani zdjęć, czy całych stron www bezpośrednio z przeglądarki. Tak więc to twórca aplikacji do wydruku odpowiada za odpowiednie przyjęcia danych z zewnętrznych aplikacji i 100% coś tu schrzanili.
Gdyby to Android miał problemy, to zapewne również nie działało by przesyłanie plików przez BT z aplikacji, które tego same nie obsługują.

Co do MS Surface - najbardziej śmieszy mnie to, że MS reklamuje, że Windows na telefony i tablety będzie wpełni kompatybilny z tym na PC-ty. Tak właśnie powstają mity...
Jest PC-towy Surface (z core i5) i jest "tani" tablet z ARM... Dwa różne urządzenia, które nie są ze sobą zgodne poza wymianą danych.
Zastanawia mnie teraz jak MS chce zrobić, aby taki telefon z W8 mógł odpalić aplikację z komputerowego Windowsa... gdzie do samego uruchomienia wielu aplikacji potrzeba bibliotek, które zajmują kilkaset MiB... nie wspominając już o innej architekturze CPU.

Co do systemu Windows RT - wątpię aby przyjął się podobnie jak Android - na razie zbyt dużo ograniczeń sprzętowych. W tej chwili wg. MS, obsługuje nie tyle architekturę ARM, co procesory nVidia Tegra 3.

fafniak
03-11-2012, 13:38
Mi to wisi i powiewa czy problem lezyw samym systemie czy w oprogramowaniu do niego
Działa coś słabo/źle lub dobrze - koniec kropka

RobertMiernik
03-11-2012, 13:39
Mi to wisi i powiewa czy problem lezyw samym systemie czy w oprogramowaniu do niego
Działa coś słabo/źle lub dobrze - koniec kropka

Czyli jak nie działa Ci robot kuchenny to wymieniasz całą kuchnię?

Jeśli ściągasz aplikację, która nie działa to ją wywal i znajdź taką, która będzie, wiem że to irytujące, że nie wszystko zawsze i do wszystkiego, ale taki rzeczy to tylko w... Apple...

fafniak
03-11-2012, 13:42
Ale w windows mi wszystko działa...

A co do apple - mam znajomego grafika - zaprzecza tym mitom co do niezawodności apple i jego systemu :)

aaa wróć - przestał mi działać PS CS3 - nie wczytuje plików ale trial 6 działa doskonale

JacKill
03-11-2012, 17:52
Prócz Surface, inni producenci też będą robili tablety na W8:

http://pclab.pl/news51409.html
http://pclab.pl/news50888.html
http://pclab.pl/news50892.html

Ale z kolei Surface Pro to będzie w końcu jakaś sensowna alternatywa dla netbooków - tablet na którym można pracować.