PDA

Zobacz pełną wersję : Wypożyczalnia

pwicher
25-10-2012, 09:44
Witam Was,
noszę się z zamiarem stworzenia w PL webowej wypożyczalni sprzętu foto, a z czasem posiadającej kilkanaście pkt stacjonarnych w PL do odbioru/oddania sprzętu.

Chciałbym się od Was dowiedzieć jak wg Was ten pomysł przyjmie się w PL i czy sami byście z chęcią korzystali z takiego narzędzia?

Będę wdzięczny za uwagi, podpowiedzi, sprzęt jaki widzielibyście w ofercie i Wasze zdanie.

jamirq
25-10-2012, 11:36
jak nie bedzie kaucji w wysokosci wartosci nowego sprzetu to ma to szanse powodzenia

Aeon88
25-10-2012, 11:46
Ja bym chętnie sprzęt wypożyczył, kwestia właśnie wysokości kaucji i żeby punkt był gdzieś na podkarpaciu niedalego Rzeszowa, nie bardzo chciałbym taki sprzęt wysyłać pocztą/kurierem.

Flores
25-10-2012, 12:01
Marzymy sobie, żebyśmy mieli takie El Dorado jak koledzy w US i tych kaucji nie było. Niestety w Polandii żaden ubezpieczyciel nie pójdzie na to aby tą kaucję zlikwidować. Możemy tylko liczyć na to, żeby wypożyczalnia wybrała takie towarzystwo z najbardziej liberalnymi warunkami.

RobertMiernik
25-10-2012, 12:06
Funkcjonują takie wypożyczalnie, nawet na forum się reklamowała efototeka.

Niestety sprzętu niedużo, do lensrentalsów daleko jeszcze nam (Polakom) jeszcze niestety..

Nie mamy chyba rynku wystarczającego.

marszull
25-10-2012, 13:31
jest tez photorent, ktory sie reklamowal na forum
korzystalem i jestem bardzo zadowolony (wypozyczalem d800 kaucja 900 albo 1000zl)

ppablo12345
25-10-2012, 14:36
Dla mnie jako amatora, idea jest zacna.

dejote
25-10-2012, 15:23
Jasne, pod pewnymi warunkami: wypożyczalnia będzie miała specjalistyczną optykę klasy 200-400/4, 400/2.8, 24/1.4, tilt-shift, etc, oraz kaucje nie będą w wyokości nowego sprzętu.

pwicher
25-10-2012, 20:12
Reasumując Wasze wypowiedzi chciałbym odpowiedzieć na najbardziej nurtujące Was tematy. Więc:
- kaucja. Będą odpowiednie rozwiązania, które pozwoli nam na bezproblemową współpracę. Będzie ich kilka do wyboru, tak jak Wam będzie pasowało. Wszystkie będą dążyć do tego aby kaucja nie stanowiła zapory nie do przejścia;
- próbujemy stworzyć listę najbardziej pożądanego sprzętu ze stajni Nikona i Sigmy, opierając się o "mocne" pozycje. Będziemy wdzięczni za Wasze konkretne propozycje;
- na początku sprzęt będzie docierał do Was kurierem w specjalnym, dedykowanym opakowaniu. Nie będzie możliwości zniszczenia sprzętu podczas dowozu;

Macie jakieś ciekawe propozycje, piszcie :)

dejote
25-10-2012, 20:45
To może ode mnie lista sprzętu, którego czasem mi brakuje i wypożyczył bym za znośne pieniądze:
1. Zestaw jasnych stałek: 24/1.4, 35/1.4, 50/1.4, 85/1.4,
2. Jakieś dobre szkło z korektą perspektywy,
3. Zestaw tele: 300/2.8, 400/2.8, 200-400/4, może coś wyżej
4. Możliwość wypożyczenia większej ilości lamp reporterskich (3-4) z bezprzewodowymi wyzwalaczami,
5. Body klasy D3s, D4 + Nikon WT-5A

jackrabbit
25-10-2012, 22:00
ja bym prosil o jakies lampy studyjne z travelpackiem i akcesoriami

JAP
26-10-2012, 01:06
To może ode mnie lista sprzętu, którego czasem mi brakuje i wypożyczył bym za znośne pieniądze:
1. Zestaw jasnych stałek: 24/1.4, 35/1.4, 50/1.4, 85/1.4,
2. Jakieś dobre szkło z korektą perspektywy,
3. Zestaw tele: 300/2.8, 400/2.8, 200-400/4, może coś wyżej
4. Możliwość wypożyczenia większej ilości lamp reporterskich (3-4) z bezprzewodowymi wyzwalaczami,
5. Body klasy D3s, D4 + Nikon WT-5A

Podpisuję się pod tym,
wypożyczyłbym czasem nawet nie na robotę tylko dla funu (:

Władca Pixeli
26-10-2012, 06:29
Marzymy sobie, żebyśmy mieli takie El Dorado jak koledzy w US i tych kaucji nie było. Niestety w Polandii żaden ubezpieczyciel nie pójdzie na to aby tą kaucję zlikwidować. Możemy tylko liczyć na to, żeby wypożyczalnia wybrała takie towarzystwo z najbardziej liberalnymi warunkami.
To nie prawda, że w USA nie kaucji. Bardzo popularna opcja polega na blokowaniu na karcie kredytowej równowartości sprzętu. Nie jest to widoczne na transakcjach, ale limit karty jest wtedy pomniejszony.

Helix Camera - Chicago
"If you have never rented from Helix before, we need to get to know you. All initial rentals begin with two acceptable forms of identification, the completion of a Helix credit application and submission of the form to our Credit Department for approval. If your requirements are not immediate, open account approval normally takes about two weeks. A “pay on return” approval takes about one week. Until your new account is approved, we may limit the amount of the rental and the replacement value of the equipment you are renting. The deposit may take the form of cash, certified check or a credit card accepted by Helix Rental (Visa, Mastercard, Discover or American Express). Our preferred type of deposit takes the form of two authorizations on your personal credit card account. The first covers the amount of the initial rental and the second covers the replacement value of the equipment. Both authorizations are held with your rental contract and returned to you when our equipment is returned in satisfactory condition."

Calumet Photo
"A deposit for the full-replacement cost of the equipment is required unless other arrangements are made in advance.We accept Visa, Mastercard, American Express, Optima and Discover cards. Sorry, we cannot accept Visa or Mastercard check/debit cards or overseas credit cards drawn on non-USA banks. A valid driver’s license or, current passport is also required."

Wypożyczalnie internetowe typu www.lensrentals.com (http://www.lensrentals.com) nie pobierają kaucji za to dokładnie sprawdzają kupującego (historia kredytowa itp.)
"Once you submit your order, someone at LensRentals.com will begin our verification process. We have various fraud-prevention checks, many of which are applied at this stage"

RobertMiernik
26-10-2012, 07:53
[/I]Wypożyczalnie internetowe typu www.lensrentals.com (http://www.lensrentals.com) nie pobierają kaucji za to dokładnie sprawdzają kupującego (historia kredytowa itp.)
"Once you submit your order, someone at LensRentals.com will begin our verification process. We have various fraud-prevention checks, many of which are applied at this stage"

A skąd mają uprawnienia do sprawdzania takich danych i kto im je udostępnia?

jackrabbit
26-10-2012, 08:22
A skąd mają uprawnienia do sprawdzania takich danych i kto im je udostępnia?

sam ich upowazniasz w momencie skladania zamowienia, dokladnie tak samo jakbys kupowal cos na kredyt

malachowskim
26-10-2012, 08:45
-kaucja pobierana najlepiej z karty kredytowej
-brak kaucji dla stałych bywalców - 10-15 wypożyczeń
-zdublowanie sprzętu(najbardziej chodliwego)
-przesyłka kurierem jak najbardziej.
-sprzęt niestandardowy (obudowy podwodne i innego rodzaju wynalazki)
-sprzęt oświetleniowy stacjonarny i mobilny

angest
26-10-2012, 10:24
Temat na czasie, bo czytałem na kilku innych forach że są osoby chętne na wypożyczanie takiego sprzętu. Odkąd nagrywanie video weszło do lustrzanek, to coraz więcej osób np. kręcących teledyski, czy jakieś spoty woli wypożyczyć obiektyw niż kupować. Wg. mnie warto mieć bogate "portfolio" szklane oraz asortyment dwóch systemów N i C. Tylko wtedy będziesz konkurencyjny do już powstałych wypożyczalni.

pwicher
26-10-2012, 20:12
-kaucja pobierana najlepiej z karty kredytowej
-brak kaucji dla stałych bywalców - 10-15 wypożyczeń
-zdublowanie sprzętu(najbardziej chodliwego)
-przesyłka kurierem jak najbardziej.
-sprzęt niestandardowy (obudowy podwodne i innego rodzaju wynalazki)
-sprzęt oświetleniowy stacjonarny i mobilny

-kaucja pobierana najlepiej z karty kredytowej - OK
-brak kaucji dla stałych bywalców - 10-15 wypożyczeń - OK
-zdublowanie sprzętu(najbardziej chodliwego) - OK
-przesyłka kurierem jak najbardziej - OK
-sprzęt niestandardowy (obudowy podwodne i innego rodzaju wynalazki) - OK? Jakie proponujesz?
-sprzęt oświetleniowy stacjonarny i mobilny - OK ale raczej mobilny

krzychun
03-11-2012, 22:34
Gdyby był taki punkt w Katowicach to chętnie widziałbym tam oświetlenie plenerowe klasy Elinchrom Ranger Quadra z podstawowymi akcesoriami. Sam nie mam ochoty obkładać się sprzętem oświetleniowym i byłbym chętny od czasu do czasu.

Piotrek 77
07-11-2012, 16:34
Co do obiektywie to dodalbym coś z makro i fisha, nawet samyangi. Rownież pomyslalbym o tych ze światłem 1.8 nawet popularnej 50 czy 85. Warto mieć ofertę dla wszystkich, a te niskobudżetowe rownież mogą mieć branie.
Jeszcze pomyslalbym o sprzęcie studyjnym, czy oświetleniu plenerowych.

Sam kiedyś myślałem o czymś podobnym. Jeśli chcesz mieć stacjonarny punkt okolicach Olkusza to służę pomocą.

D_Z_I_A_D_E_K
07-11-2012, 18:41
a czy zamiast kaucji nie można by zastosować weksla in blanco???

Guziol
07-11-2012, 20:22
Moim skromnym zdaniem oprócz zestawu obiektywów dobrze byłoby też mieć na stanie telekonwertety TC-14E II, TC-17E II oraz TC-20E III ;)

wer
07-11-2012, 22:31

A jak ktoś przyjdzie z dowodem ukradzionym? I co da weksel? Będzie kawałek papieru tylko.

D_Z_I_A_D_E_K
07-11-2012, 23:32
A jak ktoś przyjdzie z dowodem ukradzionym? I co da weksel? Będzie kawałek papieru tylko.
2 dokumenty tożsamości

RobertMiernik
07-11-2012, 23:35
A jak gość z wypożyczalni te weksle zrealizuje? ;>

freefly
08-11-2012, 01:20

Egzekucja z weksla normalne postępowanie egzekucyjne z sądem i komornikiem. "Trochę" kłopotliwa droga dochodzenie wierzytelności. W sumie kaucja, niższa niż wartość wypożyczonego sprzęt też jest bez sensu, chyba, że sprzęt jest ubezpieczony.

marszull
08-11-2012, 01:22
chyba w wiekszosci wypozyczalni sprzet jest ubezpieczony

RobertMiernik
08-11-2012, 01:53
chyba w wiekszosci wypozyczalni sprzet jest ubezpieczony

Z tego co wiem to w prawie rzadziej nie ma ubezpieczenia bo nie na firmy oferującej takie usługi...

Wysyłane z mojego GT-N7000 za pomocą Tapatalk 2

freefly
08-11-2012, 02:42
Z tego co wiem to w prawie rzadziej nie ma ubezpieczenia bo nie na firmy oferującej takie usługi...

Są takie produktu ubezpieczeniowe pod warunkiem, że sprzęt wypożyczany jest firmom lub osobom fizyczna prowadząca działalność gospodarczą.

Flores
08-11-2012, 11:07

Są firmy, które coś takiego oferują i każda wypożyczalnia (z tego co wiem) ma sprzęt ubezpieczony. I kaucje to wymysł ubezpieczyciela a nie właściciela wypożyczalni.

marszull
08-11-2012, 11:11

Przynajmniej w dwoch studiach foto ktore wypozyczaja sprzet jest on ubezpieczony

RobertMiernik
08-11-2012, 11:58
Przynajmniej w dwoch studiach foto ktore wypozyczaja sprzet jest on ubezpieczony

Ale jestem prawie gotów się założyć, że jest ubezpieczony dopóki jest w studio, jak się go oddaje osobie nie pracującej w tym studio to ubezpieczenie tego nie pokrywa.
Oczywiście mogę się mylić ale jeśli tak to proszę o kontakt do agenta który to ubezpieczał i jeśli tak rzeczywiście jest to duże piwo masz u mnie, bo szukam takiej oferty już od dłuższego czasu i nikt się nie przyznaje do czegoś takiego...

krzychun
08-11-2012, 12:12
A ktoś wypożyczał z tej firmy, która reklamuje się w fotojokerze? Ciekawe jakie tam maja warunki (tylko dla DG,więc sam się nie dowiem).

marszull
08-11-2012, 12:54
Ale jestem prawie gotów się założyć, że jest ubezpieczony dopóki jest w studio, jak się go oddaje osobie nie pracującej w tym studio to ubezpieczenie tego nie pokrywa.
Oczywiście mogę się mylić ale jeśli tak to proszę o kontakt do agenta który to ubezpieczał i jeśli tak rzeczywiście jest to duże piwo masz u mnie, bo szukam takiej oferty już od dłuższego czasu i nikt się nie przyznaje do czegoś takiego...

o ubezpieczeniu kiedys wspominal wlasciciel, ale fakt ze przy wypozyczeniach byl (w cenie) asystent ze studia

siona
08-11-2012, 12:55

to jest żart ? nieprawdaż ?

weksel a już w szczególności in blanco to najgorsze z możliwych rozwiązań. prawo wekslowe jest bardzo niekorzystne dla wystawiającego weksel (egzekucja) jak również zawiłe.

RobertMiernik
08-11-2012, 12:59
o ubezpieczeniu kiedys wspominal wlasciciel, ale fakt ze przy wypozyczeniach byl (w cenie) asystent ze studia

A widzisz, to już inaczej wygląda.
Niestety kaszana z takimi usługami u nas jest niesamowita.

freefly
08-11-2012, 13:09

Ubezpieczony pod warunkiem, że wypożyczający jest podmiotem gospodarczym. Tak jest przynajmniej w wypożyczalniach (które znam) sprzętu do produkcji filmowej (kamery filmowe, lustrzanki nagrywające filmy i sprzęt oświetleniowy itp.).

marszull
08-11-2012, 20:39
A widzisz, to już inaczej wygląda.
Niestety kaszana z takimi usługami u nas jest niesamowita.

ja akurat bylem przy wypozyczeniach lub sam wypozyczalem sredniaka z dupka, kompem i asystentem do obslugi
ale wiem ze wypozyczaja tez sprzet bez asysty (aparaty, obiektywy i swiatlo)
przy takich cenach sprzetu, to watpliwe zeby nie byl ubezpieczony
inna sprawa, to tak jak pisze freefly - sprzet wypozyczaja podmioty gospodarcze, nie widzialem zeby ktos tam wypozyczal "prywatnie"
moze photorent odpowie jak jest u niego? bo tu moze byc sporo wypozyczen dla osob prywatnych

RobertMiernik
08-11-2012, 22:44
Macie racje, nieprecyzyjnie się wyraziłem.
Wypożyczenia między firmami są stosunkowo proste, bo tutaj nie brakuje ubezpieczeń, problem jest właśnie z wypożyczaniem prywatnym.

freefly
08-11-2012, 22:51
Macie racje, nieprecyzyjnie się wyraziłem.
Wypożyczenia między firmami są stosunkowo proste, bo tutaj nie brakuje ubezpieczeń, problem jest właśnie z wypożyczaniem prywatnym.

To tylko wynika z oceny ryzyka przez ubezpieczyciela. W kwestii ubezpieczeń prywatnego sprzętu w ogóle, za dużo kombinatorów.

Jacek_Z
08-11-2012, 22:53
...ale fakt ze przy wypozyczeniach byl (w cenie) asystent ze studiaTaka praktyka jest przy wypożyczaniu MF (hasele itp). Asystent przywozi sprzęt na sesje. No ale tu aparat i kilka szkieł to około 2 tys/dzień.