PDA

Zobacz pełną wersję : akwarium

Sz@kal
24-10-2012, 23:02
Hej
nie wiem czy to dobry dział ale mam pytanie - mam zamiar zakupić akwarium do zabawy w zdjęcia owoców i innych przedmiotów wpadających do wody, bądź będących pod wodą. Zdjęcia robione będą na stocki więc zależy mi na braku deformacji przez szkło. Czy możecie mi podpowiedzieć czy muszę zwrócić na coś szczególną uwagę zamawiając takie akwarium u szklarza? (rodzaj szkła itp) I jeszcze jedno pytanie - czy zwracać uwagę szczególnie na wymiary? (tzn czy lepiej mieć wąskie czy raczej szersze akwarium (chodzi oczywiście o rozmiar "od aparatu") czy nie ma to kompletnie znaczenia?) Będę bardzo wdzięczny za odpowiedź.
pozdrawiam

dax1990
24-10-2012, 23:19
Na pewno żeby uniknąć deformacji unikaj akwariów z szybą "panoramiczną" (wygiętą z przodu). Co do szkła typowych akwariów to najbardziej "czyste" jest ze szkła optiwhite. Jest ono jednak zdecydowanie droższe od szkła typu float (które jest lekko zielonkawe).
Swoje zdanie opieram na doświadczeniu w akwarystyce słodkowodnej. Myślę, że będzie to też się sprawdzało w tego typu fotografii.

bart1
25-10-2012, 09:35
A jakiej wielkości przedmioty będziesz topił ??
ja zamówiłem sobie u szklarza kostkę o wymiarach 30x30 i facet skleił to z jakiś tam ścinków i wyszło mnie 30 zł a na alledrogo -> http://allegro.pl/akwarium-pilkington-opti-white-35x35x35-6mm-promo-i2732842097.html
pomyśl o czymś szerszym bo jednak teraz już wiem że ciężko coś pod kątem topić bo jest za wąsko.
jeśli u Ciebie będzie problem to pomyśl choć o przedniej szybie z jaśniejszego szkła.
Pozdrawiam

dax1990
25-10-2012, 12:07
(...)
jeśli u Ciebie będzie problem to pomyśl choć o przedniej szybie z jaśniejszego szkła.
(...)

Pomyśl o zastosowaniu szyby optiwhite z przodu i tyłu akwarium. Wydaje mi się, że będzie to miało wpływ kiedy będziesz chciał uzyskać rzeczywisty kolor tła.

Sz@kal
25-10-2012, 13:15
Przedmioty różne ale w przewadze to chyba po prostu owoce :) No właśnie zastanawiam się czy to optiwhite to konieczność? Robimy w nefach i kolorystyka to nie problem - pytanie raczej czy optiwhite jest bardziej przejrzysta? wstępnie myślę o wymiarach 40x30-35x25 gdzie 30-35 to wysokość 40 szerokość a 25 szerokość od aparatu do tła i zastanawiam się czy to 25 to:
a) za szeroko?
b) za wąsko?
czy ma to wpływ na "krystaliczność" zdjęcia?

bart1 Czy uważasz że 30cm wysokości wystarczy? Zmieniłbyś jedynie szerokość? u siebie?

dax1990
25-10-2012, 14:01
Na temat szkła optiwhite przeczytasz na optiwhite.pl.
Na pewno to szkło nie ma zielonkawego zabarwienia i ładniej "przenosi" kolory i szczegóły.

Co do rozmiaru zbiornika do zdjęć niestety Ci nie pomogę. Nigdy nie robiłem takich zdjęć więc nie wiem jakie wymiary są dobre.

Pozdrawiam

bart1
25-10-2012, 15:02
ja brałem takie bo docelowo będą tam krewetki :) dlatego taka kostka a i właśnie "cena" wymogła taki rozmiar, a rodzaj szkła znacząco ułatwi obróbkę, bo błyskamy przez prawie bezbarwne szkło bez zielonkawego zafarbu , robiąc tło z białej kartki mamy prawie białe tło a nie szaro-zielonkawe jak przy zwykłym szkle.
Jak będziesz u szklarza nie daj się naciągać na jakieś dodatkowe milimetry grubości i na szlifowanie krawędzi bo do fotek to nie potrzebne a podbija cenę ostro, skubańcy się wycwanili i teraz akwarium to już dla nich dobry zarobek.
Szkło OW jest bardzo miękkie przez co spokojnie można sobie w domu papierkiem krawędzie zaokrąglić.

Sz@kal
25-10-2012, 15:06
Ale nie odpowiedziałeś mi nadal czy 30cm to wystarczająca wysokość do fotek? I jeszcze jedno myślicie że wystarczy tylko czołową szybę zrobić ze szkła OW czy raczej jeśli w ogóle stosować takie szkło to brać przednią i tylną? Szczerze akwarium miało być jak najtańsze a koszt OW to ok 5x wyższy koszt za każdą szybę... dlatego zastanawiam się czy jest sens dopłacać czy po prostu posiedzieć parę minut dłużej żeby obrabiając odfiltrować sobie zieleń?

bart1
25-10-2012, 15:13
Wszystko zależy jaką cenę zaśpiewają ci za zbiornik, co do wysokości to 30 to min. a więcej cm to mniej nachlapane bo weźmy takie jabłko powiedzmy 10 cm jak je wrzucamy to trochę bryzga więc wody nie może być pełno , chcemy mieć bąbelki za wpadającym owocem musimy go łapać głębiej , i tu wychodzi że te 30 cm to minimum co by jakoś wykadrować owoc bez dna lub bez tafli wody.

dax1990
25-10-2012, 15:25
Według mnie jeśli się zdecydujesz na szkło OW to lepiej zrobić przednią i tylną ściankę z niego. Kiedy będziesz miał przykładowo białe tło, a tylko przednią szybę OW to i tak tło będzie zabarwione lekko. W sumie na każdym kolorze będzie to widoczne.

Polecam zrobienie przedniej i tylnej szyby OW.

Sz@kal
25-10-2012, 15:33
bart1 a czy szerokość wgłąb akwarium na powiedzmy 20cm będzie wystarczające? Czy też raczej lepiej brać więcej? Akwarium np 40x40x20 bym zrobił

bart1
25-10-2012, 15:40
i myślę że było by dobrze .....
nakręciłeś mnie znowu na zabawy z wodą :D

Sz@kal
25-10-2012, 15:44
Jeśli będę "popychadłem" do zrobienia jakichś fajnych fotek to będę z tego dumny :mrgreen: