Zobacz pełną wersję : Liczba przewodnia w lampach Nikona i innych
Jako, że nie znalazlem odpowiedniego działu, na początek przywitam sie tutaj. Jestem niezupelnie początkującym fotografem - z foto mam do czynienia artystycznie od bardzo wielu lat, ale Bóg chciał, że na ładnych parę lat zająłem sie czymś innym i najprościej mówiąc wypadłem z tematu. Niedawno postanowilem powrócić do swojej pasji w nowym wydaniu i zakupiłem nowy aparat :) Wybór padł na D7000. Pominę tu problemy z AF, o których dopiero dziś przeczytałem. U siebie ich nie zauważyłem.
Do rzeczy.... Chcę dokupić lampę. W grę wchodzą 2 najwyższe modele Nikona lub coś z Metza. Pytanie, które chcę Wam zadać brzmi, dlaczego SB-910 ma liczbe przew. 34, podczas, gdy u Metza taką liczbę mają „średniaki” (najmocniejsza ma chyba aż 58 ). Czy to jest jakoś inaczej mierzone??
Bedę wdzięczny za odpowiedzi i pozdrawiam
ps. odpowiedź na te pytanie rodzi kolejne pytanie: Lepiej slabsza systemowa, czy może „mocniejsza” Metza?
Liczba przewodnia nie może być inaczej mierzona. Jest to odległość na której obiekt zostanie poprawnie oświetlony.
Co LP to musisz jeszcze dokładnie przeczytać dla jakich parametrów jest to wartość...
Metz 58 AF-2 ma 58m, dla 105mm, ale dla 35mm ma 42m.
Metz 50 AF-1 ma 36m - więc już tylko 2 więcej od SB-910.
SB-800 ma LP 38m dla 35mm.
Nowe lampy Nikona są słabsze od poprzednich modeli.
Gdy konkurencja podnosi moc lamp, Nikon mami funkcjami, które w większości przypadków są nie bardzo potrzebne - jak wzorce oświetlenia.
Dziękuję. Czyli poniekąd potwierdzileś moje podejrzenia, że te 58 u Metza to nie zawsze jest 58. Ale.. i tak wychodzi na to, że porównywalnej mocy lampki u Nikona wychodzą mniej więcej 2x drożej (albo i 3 x)
Nie problem zrobić mocną lampę. Problem zrobić lampę stabilną i z odpowiednimi funkcjami.
SB-700 wychodzi niewiele drożej od Metza 50 AF-1:
dolicz futerał, dyfuzor, stopka, filtry temperaturowe - ok 250-300 zł czyli tyle ile różnica między lampami, a i tak Metz ma mniej funkcji niż SB-700, jest tylko mocniejszy.
hmm. Niby tak. Już prawie nawet bylem zdecydowany na SB-700, ale u mnie ciężko z decyzją więc szala się przechyla raz w jedną raz w drugą stronę.
militarius
24-10-2012, 22:29
tak z ciekawości - YN460II ma GN=38, tania lampka i mocna.
Tania i mocna, ale bez TTL, bez zooma... i g**** jakość.
Rzeczywista moc lampy ledwo co osiąga 34....
Zawsze za ok 100 zł można kupić TUMAXa DSL880AF
TTL must be :)
Produkty takich firm nie mają u mnie lekko
Też byłem przed wyborem SB-700 vs Metz 50 AF-1 - wygrał Metz, ale za cenę 460zł....
co do wyboru:
http://forum.nikoniarze.pl/showthread.php?t=217115
Plastek01
24-10-2012, 23:44
Chociaż zawsze byłem fanem Metza, ale ostatnimi czasy to już zdecydowanie nie to samo, co kiedyś. Za to przekonałem się do tańszego Nissina, i jutro wyląduje u mnie druga już sztuka tej firmy (jedna kupiona do pracy po padzie właśnie Metza), czyli Di866 Mark II. Jakością wykonania może trochę ustępuje Sabinie, ale wbrew pozorom nie aż tak bardzo, za to jeśli chodzi o możliwości, tu już właściwie nie widać różnicy, za to cena zdecydowanie na korzyść Nissina.
Tak ku zwięzłości to liczba przewodnia dla ISO 100 i ZOOMie 35mm jest dla:
SB 24/25/26/28 - 36
SB 600 - 30
SB 800 - 38
SB 700 - 28 rozkład standardowy
SB 900 - 34/40 przy formacie FX
SB 910 - 34/40 przy formacie FX
Bardzo istotny jest zoom lampy i tam naprawdę po to został on wymyślony ponieważ im mniejszy kąt błysku tym bardziej skupiona wiązka a zarazem wyższa liczba przewodnia.
Kiedyś za standardową liczbę przewodnią był wzorzec ilość uzyskanych metrów dla przesłony 1.0 przy ISO 100. Później doszły zoomy w lampach i najpierw ta wartość była stosowana do zoomu dla obiektywu standardowego czyli 50mm a teraz jest to 35 ponieważ większość cyfrówek jest w formacie FX. Podawanie liczby przewodniej dla ogniskowej 105 jest iście marketingowym posunięciem.
adolfik9501
28-10-2012, 13:20
Tak ku zwięzłości to liczba przewodnia dla ISO 100 i ZOOMie 35mm jest dla:
SB 24/25/26/28 - 36
SB 600 - 30
SB 800 - 38
SB 700 - 28 rozkład standardowy
SB 900 - 34/40 przy formacie FX
SB 910 - 34/40 przy formacie FX
Bardzo istotny jest zoom lampy i tam naprawdę po to został on wymyślony ponieważ im mniejszy kąt błysku tym bardziej skupiona wiązka a zarazem wyższa liczba przewodnia.
Kiedyś za standardową liczbę przewodnią był wzorzec ilość uzyskanych metrów dla przesłony 1.0 przy ISO 100. Później doszły zoomy w lampach i najpierw ta wartość była stosowana do zoomu dla obiektywu standardowego czyli 50mm a teraz jest to 35 ponieważ większość cyfrówek jest w formacie FX. Podawanie liczby przewodniej dla ogniskowej 105 jest iście marketingowym posunięciem.
Po pierwsze to podałeś dane producenta. Pomiary użyszkodników dostępne w necie pokazuję trochę rozbieżności ;)
Po drugie to już stare lampy miały podawaną LP dla zoomu 35 mm, więc nie ma to związku z obecnymi cyfrówkami FX.
Nie za bardzo rozumiem co miałeś na myśli w punkcie drugim.
Podałem dane jednego producenta wg jego standardów co miało na celu pokazanie mocy poszczególnych lamp.
Pokrycie tych informacji z rzeczywistością to osobny temat.
Nie za bardzo rozumiem co miałeś na myśli w punkcie drugim..
To, że kiedyś (za analoga) też podawano dla 35 mm. Dopiero potem producenci zaczeli ściemniać i podawać dla najdłuższej ogniskowej. Nie wiem kto pierwszy zaczął, ale teraz mamy utrudnione porównanie mocy lamp.
Te lampy są fajne bo tanie i działają ok.
Ale te GN=38 to dla ISO ...200 a nie 100.
Ogólnie producenci ściemniają jak mogą.
Nie ma co patrzeć na te parametry mocy bo są podawane przy różnych ogniskowych/ ISO plus jeszcze kreatywny marketing.
Każdy producent ma dwie serie lamp.
O średniej wielkości i duże.
Te duże są nieco mocniejsze od tych średnich o 2/3 do 1 EV.
Różnice mocy pomiędzy producentami są, ale moim zdaniem niewielkie.
Patrz na funkcje które są dla Ciebie potrzebne typu zakres
regulacji głowicy,zoom, synchronizacja przy krótkich czasach itp.
No i na ogół z systemowymi jest mniej problemów.
Dlatego na 90% jestem zdecydowany na systemową. szkoda, że takie drogie, ale trudno, chyba wolę kupić później, ale lepszą
RobertMiernik
02-11-2012, 12:15
Tylko po co porównywać liczby przewodnie, nie lepiej moc w Ws jak bóg przykazał?
Te informacje znalazłem przed chwilą na 'jednej ze stron':
Nikon SB 400 - 28 Joule = 28 Ws
Nikon SB 600 - 40 Joule = 40 Ws
Nikon SB 800 / SB 900 - 64 Joule = 64 Ws
Metz 45-CT4, 45-CL1, 76-MZ5 - 90 Joule = 90 Ws
Metz 60-CT4 - 160 Joule = 160 Ws
Sigma EF-500 DG ST/Super - 50 Joule = 50 Ws
Canon Speedlite 430 EX - 40 Joule = 40 Ws
Canon Speedlite 550 EX - 56 Joule = 56 Ws
Canon Speedlite 580 EX - 64 Joule = 64 Ws
Tu się pojawia jeden mały problem tylko, różne wartości są na różnych stronach podane ;P
Jestem święcie przekonany, że kiedyś sprawdzając to samo znalazłem informację, że SB900 ma koło 148 Ws (sorry Marku, chyba Cię w błąd wprowadziłem).
W każdym razie po co patrzyć na liczby przewodnie, trzeba znaleźć/przetestować moc w Ws i problem znika...
Te lampy są fajne bo tanie i działają ok.
Ale te GN=38 to dla ISO ...200 a nie 100.
Ogólnie producenci ściemniają jak mogą.
Akurat dla ISO 100... dla 200 ma 53m... - przynajmniej wg. producenta, ale w praktyce trochę mniej.
Co do samego podawania mocy lampy, to była podawana jej rzeczywista moc bez względu na ogniskową, bo zazwyczaj nie miały one jeszcze zoom-a. W zależności od lampy były to różne ogniskowe (kąty rozsyłu światła) - Metz w mocnych lampach (np. MZ 45) miał 50mm, ale w małych było to już ok 35mm.
Lampy National miały kąt ok 30mm...
Teraz część podaje oprócz LP maksymalnej podaje dla 35mm (np. Nikon) lub 50mm (np. Metz) (dla pełnej klatki) przy lampach z zoomem.
Nikon natomiast chyba jako jedyny producent podaje jako podstawową wartość LP lampy dla 35mm, a przy niektórych podaje również maksymalną.
Tylko po co porównywać liczby przewodnie, nie lepiej moc w Ws jak bóg przykazał?
(...)
W każdym razie po co patrzyć na liczby przewodnie, trzeba znaleźć/przetestować moc w Ws i problem znika...
Według mnie nie lepiej.
Dla lamp przenośnych LP, czyli przysłona uzyskiwana na 1m jest zależna od dwóch czynników, energii w Ws oraz układu optycznego, z którego nie możesz zrezygnować. Jest duża różnica między tym, jak świeci goły palnik i palnik umieszczony w odpowiednio zaprojektowanym odbłyśniku z dodatkowymi elementami optycznymi.
Łatwo można sobie wyobrazić lampę z takim sobie układem optycznym, która da mniej światła niż inna o tej samej mocy w Ws, ale z lepszym układem.
W lampach studyjnych masz podawane Ws (i często LP ze "standardowym reflektorem" danego producenta), ale tam zamiast zwykłego garnka możesz założyć np. oktę 180 i LP "nieco" się zmieni przy tej samej mocy w Ws.
Jeśli interesuje Cię to, jak mocno świeci mała lampa "z zoomem" nie można ograniczać się do mocy "reklamowej", trzeba dotrzeć do specyfikacji i porównać LP dla tej samej "ogniskowej".
RobertMiernik
02-11-2012, 18:32
Widzisz, ale właśnie w tym rzecz.
Przy studyjnej świecenie zależy od modyfikatora i to jest oczywiste, i na dodatek proste do porównania. Każdy wie, że jak założy stripa o wymiarach X to odejmuje jedną przysłonę, ale okta Y odejmuje dwie...
Tak samo mogłoby to działać przy lampach systemowych, prościej byłoby wiedzieć, że ustawienie zooma na 80 daje +dwie przysłony w stosunku do ustawienia na 35mm niż zastanawiać się czy to jest liczba 38 czy 42.
W fotografii posługuje się tylko dwiema wartościami Czasem i Przysłoną (ISO to parametr 'pochodny) więc wydaje mi się, że zdecydowanie wygodniej byłoby posługiwać się tymi samymi parametrami a nie tworzyć dodatkowy 'sztuczny' nie przekładający się na podstawowe parametry...
Ale chyba łatwiej działa na wyobraźnie że lampa doświetli dany obiekt oddalony o podaną odległość.
RobertMiernik
02-11-2012, 20:22
Doświetli w jakich warunkach, doświetli jaki obiekt, no właśnie wcale nie łatwiej (mnie przynajmniej...).
..
Nikon SB 800 / SB 900 - 64 Joule = 64 Ws
...
Tu się pojawia jeden mały problem tylko, różne wartości są na różnych stronach podane ;P
Jestem święcie przekonany, że kiedyś sprawdzając to samo znalazłem informację, że SB900 ma koło 148 WsTu się pojawia inny problem, a mianowicie producenci nie podają WS. I to co wypisałeś juz jest obarczone błędami. Ile WS ma SB900 ? A tak w ogóle SB900 ma mniejszą LP niż SB800, wiec nie powinna mieć więcej WS.
RobertMiernik
02-11-2012, 21:59
Tu jest podane, że mają circa tyle samo.
Właśnie problem w tym, że nie podają, moim zdaniem wprowadzanie liczby przewodniej to mydlenie oczu, Ws są stałe i jednoznaczne. Zoom powinien być traktowany jako modyfikator i życie byłoby prostsze...
Ja po staremu - sprawdzam na ISO 100 co jest dla zooma na 35 mm. I wtedy wiem na ile lampa jest słabsza od Metza 45 (nie mówiąc o Metzu 60). Dawniej w dodatku większość lamp miała w symbolu moc w LP (wspomniany Metz). Cyferki obok określały model lampy.
Jedną z firm która się negatywnie wyróżniała był nikon, który to niestety "numerował" lampy i nie miało to nic wspólnego z LP.
Tu jest podane, że mają circa tyle samo.
Właśnie problem w tym, że nie podają, moim zdaniem wprowadzanie liczby przewodniej to mydlenie oczu, Ws są stałe i jednoznaczne. Zoom powinien być traktowany jako modyfikator i życie byłoby prostsze...
Może i mydlenie oczu, ale ten sam palnik (czyli teoretycznie takie samo Ws) może mieć zupełnie inne wartości LP w zależności od zastosowanego lustra w lampie.
Tu nie możemy sobie sami zmienić głowicy na inną, więc podawanie LP jest najbardziej realnym sposobem porównania mocy lampy. To z tego powodu, że różni producenci wykorzystują różnego typu sposoby skupiania światła i przy podobnej mocy w Ws nie można by w ogóle porównać ich osiągów.
Dodatkowo z LP masz bezpośrednie przełożenie parametry naświetlenia zdjęcia - o wiele praktyczniejsze niż nic nie mówiąca jednostka watosekundy.
Co do podawania przez producentów i tego, że Metz nie oszukiwał... Metz właśnie pierwszy zaczął oszukiwać na podawaniu mocy lampy - podają dla 50mm (35mm dla DX)... i zawsze podawali dla 50mm dla lamp z zoomem.
ThomasVoland
02-11-2012, 23:39
Tania i mocna, ale bez TTL, bez zooma... i g**** jakość.
Rzeczywista moc lampy ledwo co osiąga 34....
Z tą jakością to bym mógł długo dyskutować. Używam ich na każdej sesji (od ok. 2 lat) i nie zamieniłbym na żadne inne. A dodam, że Metza 58 miałem (48 też). Na body to co innego, bo wtedy ttl się przydaje, ale do strobingu rewelacja.
RobertMiernik
03-11-2012, 00:00
przy podobnej mocy w Ws nie można by w ogóle porównać ich osiągów.
No właśnie to nie jest prawda, dla lampy o mocy 100Ws zawsze byłoby to 100Ws a DODATKOWO mogłaby mieć zooma, który np przy zmianie z podstawowego 35mm na 100mm dawałby +2EV albo przy 300mm +3EV.
Tak samo masz z modyfikatorami na lampy studyjne, wiadomo, że jeśli prawidłowo naświetlasz zdjęcie z garnkiem to zakładając oktę tracisz 2EV a dodając do niech grida jeszcze z 0,5 EV.
Proste uniwersalne wartości, bez kombinowania, że tu 38 ale dla ISO 200 i 50mm a tam 38 dla ISO 100 ale 35mm i weź to przeliczaj...
A tak miałbyś tylko 100Ws i ewentualnie jako dodatek informację, że lampa ma zooma w zakresie od 35 do 200mm, dającą od 0 (dla 35mm) do +3EV dla 200mm.
Co do podawania przez producentów i tego, że Metz nie oszukiwał... Metz właśnie pierwszy zaczął oszukiwać na podawaniu mocy lampy - podają dla 50mm (35mm dla DX)... i zawsze podawali dla 50mm dla lamp z zoomem.
Metz podaje liczbę przewodnią dla ogniskowej 105 mm, na przykładzie metza 50 AF-1 dane z instrukcji, dla ISO 100 ogniskowa:
24 mm LP 25
35 mm LP 30
50 mm LP 36
105 mm LP 50
Dane dotyczą formatu 35 mm (pełna klatka) zakres pracy zooma 24 - 105 mm, po zmianie na format DX w menu lampy zakres pracy zooma lampy wynosi 16 - 70 mm.
Metz podaje liczbę przewodnią dla ogniskowej 105 mm, na przykładzie metza 50 AF-1 dane z instrukcji, dla ISO 100 ogniskowa:
24 mm LP 25
35 mm LP 30
50 mm LP 36
105 mm LP 50
Dane dotyczą formatu 35 mm (pełna klatka) zakres pracy zooma 24 - 105 mm, po zmianie na format DX w menu lampy zakres pracy zooma lampy wynosi 16 - 70 mm.
A co z Metz 45 czy 60?? tam też ??
Teraz wszyscy podają moc maksymalną jako podstawową - czyli tą w nazwie, wyjątek stanowi Nikon.
Kiedyś Metz mazywał lampy wg mocy dla 35mm (lampy bez zooma) i 50mm (lampy z zoomem).
Akurat dla ISO 100... dla 200 ma 53m... - przynajmniej wg. producenta, ale w praktyce trochę mniej.
Mam to YN460. Moim zdaniem ono jest nieco słabsze jak SB700(też posiadam).
Do SB900 to nie ma startu jeśli chodzi o moc.
ThomasVoland
07-11-2012, 15:39
Mam to YN460. Moim zdaniem ono jest nieco słabsze jak SB700(też posiadam).
Do SB900 to nie ma startu jeśli chodzi o moc.
YN-460 czy YN-460 II? One mają zupełnie inną moc.
No właśnie to nie jest prawda, dla lampy o mocy 100Ws zawsze byłoby to 100Ws a DODATKOWO mogłaby mieć zooma, który np przy zmianie z podstawowego 35mm na 100mm dawałby +2EV albo przy 300mm +3EV.
Tak samo masz z modyfikatorami na lampy studyjne, wiadomo, że jeśli prawidłowo naświetlasz zdjęcie z garnkiem to zakładając oktę tracisz 2EV a dodając do niech grida jeszcze z 0,5 EV.
Proste uniwersalne wartości, bez kombinowania, że tu 38 ale dla ISO 200 i 50mm a tam 38 dla ISO 100 ale 35mm i weź to przeliczaj...
A tak miałbyś tylko 100Ws i ewentualnie jako dodatek informację, że lampa ma zooma w zakresie od 35 do 200mm, dającą od 0 (dla 35mm) do +3EV dla 200mm.
Z Ws jest tylko jeden mały problem - w żaden sposób nie przekładają się na to z jaką mocą lampa oświetla obiekt.
Raz, to trzeba by było ze sobą mieć światłomierz, aby móc ustalić parametry ekspozycji, bo ta sama moc palika (Ws) ma się nijak do LP w metrach.
Dodatkowo stopniowanie w EV, to... zrobiłem małe przeliczenie na podstawie mocy Metza 50 - wyglądało by tak:
przyjmując 35mm za 0 (zero), oraz przyjmując, że dla oświetlenia obiektu w 2x większej odległości potrzeba 4x więcej światła (jest to prawdziwe tylko dla punktowych źródeł światła, ale zazwyczaj przyjmuje się też to obliczeń mocy lamp reporterskich).
Moc Metza 48 AF-1 to ponoć ~45 Ws. Metz 50 AF-1 identyczną LP dla 35mm więc można przyjąć, że palnik i jego moc są identyczne.
24mm - -1 1/16 EV
28mm - -10/16 EV
35mm - ~45 Ws
50mm - +1 3/16 EV
70mm - +1 11/16 EV
85mm - +2 9/16 EV
105mm - +3 2/16 EV
oraz na podstawie mocy SB-700 (ma niemal identyczną LP dla 35mm co Metz 48 i 50 - różnica ok 1/6 EV)
24mm - -1 2/16 EV
28mm - -10/16 EV
35mm - 0
50mm - +9/16 EV
70mm - +1 2/16 EV
85mm - +1 6/16 EV
105mm - +1 10/16 EV
120mm - +1 12/16 EV
No rzeczywiście z takiej tabelki dało by się lepiej korzystać z lampy.... Na pewno można by było zdecydowanie szybciej określić parametry ekspozycji...
Przy czym mówimy tu o lampach reporterskich... gdzie najważniejsze jest dobranie mocy światła do odległości w której znajduje się obiekt...
Wiem mniej niż na początku wątku :D
:):):)
Wiem mniej niż na początku wątku :D
By porównać prawdziwą moc lamp musisz porównać wynik dla tej samej ogniskowej i tego samego ISO.
Najlepiej (nie pytaj dlaczego ;)) sobie porównuj dla ISO 100 i dla zooma w lampie ustawionego na 35 mm i dla formatu FX (o ile wg producent rozróżnia moce na FX i DX)
Koledzy podają tak: (nie sprawdzałem)
Metz 58 AF-2... dla 35mm ma 42m.
Metz 50 AF-1 ma 36m ...
SB-800 ma LP 38m dla 35mm.
35 mm - LP 30
tak naprawdę ciekawe ile ma LP Metz 50 AF-1 skoro dwóch kolegów podaje różne dane :) (wg jednego 30 a wg drugiego 36).
Pogrzeb w danych technicznych na stronie producenta. Nie wiem jakie konkretnie lampy ciebie interesują.
Jeśli LP pomnożysz o 1,4x to znaczy że lampa jest 2x silniejsza. Lampa mająca LP 2x wyższą jest 4x silniejsza. To tak na marginesie.
:):):)
Nie wiem jakie konkretnie lampy ciebie interesują.
Interesuje mnie lampa, która da możliwie najpelniejsze możliwości kreatywnego zastosowania i jednocześnie dobrze się będzie sprawdzala w sytuacjach „urodzinowych”. Reporterka z trzaskaniem fleszem do przegrzania palnika - mnie nie interesuje. Jednym słowem poszukuję najlepszej jakości i współpracy z aparatem przy jednoczesnej dużej mocy. Przyjąłem (może blędnie), że większa moc przekłada się na szersze możliwości. Analogia jak z mocą silnika samochodu - silniejszy nie musi wcale oznaczać szybszej jazdy, ale jedzie się nim z większą swobodą.
I podałem przykład Metza i Nikona, bo do tych marek mam zaufanie i w zasadzie do nich chyba się ograniczę.
tak naprawdę ciekawe ile ma LP Metz 50 AF-1 skoro dwóch kolegów podaje różne dane :) (wg jednego 30 a wg drugiego 36).
Pogrzeb w danych technicznych na stronie producenta. Nie wiem jakie konkretnie lampy ciebie interesują.
Ja już wiem skąd ta różnica - przy Metzu.
Metz podaje na stronie moc dla 35mm - ale dla DX, a jak się przyjęło dla FX - ot taki wybieg mający na celu "polepszenie" lampy...
Dla sprostowania - Metz 48 i 50 mają LP 29 dla ISO 100 i 35mm.
krzychun
12-11-2012, 23:17
Ja jeszcze słówko o tych WS bo miesiąc temu rzuciła mi się w oczy taka ciekawostka - cześć tej energii może być pożytkowana np. na dławienie błysku(jeśli ma być krótki) i sama wartość naświetlenia może być różna dla dwóch lamp - powiedzmy- 500ws. Wychodzi na to, że to tez złudny parametr;)
Przyjąłem (może blędnie), że większa moc przekłada się na szersze możliwości. Analogia jak z mocą silnika samochodu - silniejszy nie musi wcale oznaczać szybszej jazdy, ale jedzie się nim z większą swobodą.
I podałem przykład Metza i Nikona, bo do tych marek mam zaufanie i w zasadzie do nich chyba się ograniczę.Założyłeś prawidłowo. Ale konsekwencją tego, że wybierzesz najmocniejszy model jest to, że zapłacisz najwięcej.
RobertMiernik
12-11-2012, 23:40
Ja jeszcze słówko o tych WS bo miesiąc temu rzuciła mi się w oczy taka ciekawostka - cześć tej energii może być pożytkowana np. na dławienie błysku(jeśli ma być krótki) i sama wartość naświetlenia może być różna dla dwóch lamp - powiedzmy- 500ws. Wychodzi na to, że to tez złudny parametr;)
Krzychu coś więcej na ten temat poproszę ;)
krzychun
12-11-2012, 23:46
Pażdziernikowy numer "Foto" albo "digital foto video" - nie jestem pewien bo w empiku czytałem;) Tytuł artykułu brzmiał jakoś "na co zwrócić uwagę kupując Lampe studyjną". Generalnie chodzi o to, że jeśli chcemy wiedzieć jaka "ilość" światła dociera do obiektu w jednostce czasu to potrzebujemy parametru naświetlania a nie WS ponieważ trochę tych watów jest spożytkowane na inne funkcje lampy które wchodzą w życie podczas błysku.
Jestem pewien, że Jacek Z rzuci na tę sprawę więcej światła;)
RobertMiernik
12-11-2012, 23:56
Dzięki poczytam.
Co do strat, to jestem pewny, że deklarowane 500Ws może być w rzeczywistości 470Ws'ami albo może nawet 450Ws'ami, ale wydawało mi się, że to parametr w stylu dysku 100GB, który tak na prawdę ma 98GB...
Jestem pewien, że Jacek Z rzuci na tę sprawę więcej światła;)Jednak nie rzucę. Tzn sądzę jak Robert - że nie jest to jakieś znaczące.
Robert - jak doczytasz to napisz.
krzychun
13-11-2012, 00:31
Ten numer:
http://www.dfv.pl/tl_files/dfv/czasopismo/09_2012/spis.pdf
Pomyliłem miesiąc, przepraszam.
Przetestowaliśmy 25 modeli studyjnych lamp błyskowych.
Warto zapoznać się z wynikami, bo bywają
zaskakujące. Co może w lampach zaskoczyć? A na
przykład to, że „trzysetka” firmy A daje więcej światła
niż „pięćsetka” konkurencji. I wcale nie znaczy to, że
ta pierwsza jest lepsza.
RobertMiernik
13-11-2012, 00:53
Nie szkodzi, kojarzyłem artykuł, wprawdzie ominąłem go bo nie szukam lamp ale pamiętałem, że widziałem.
Sprawa jest opisana dokładnie tak jak mówi krzychun:
"Informacja ta (informacja o ilości Ws) mówi o energii błysku, która - po pierwsze - nie jest wyzwalana jedynie w formie promieniowania świetlnego (podczas wyładowania wydziela się także chociażby ciepło), a po wtóre - część energii (podejrzewamy, że w niektórych przypadkach znaczna) "ginie" w wyniku procesu dławienia błysku. To dławienie jest celowe - wywołuje je zaawansowana elektronika niektórych lamp w celu skrócenia czasu błysku, co jest bardzo ważne dla tych, którym zależy na "mrożeniu" ruchu szybko poruszających się przedmiotów. W związku z tym lampy o energii błysku 500 Ws mogą świecić słabiej niż inne o energii 300 Ws, a dwie lampy o tej samej energii znacznie od siebie różnić. Witać to dobrze w wynikach testów. Dobrym przykładem będą lampy Fomei - Digitalis Pro 400 o energii 400 Ws i Basic 400 o tej samej energii. Pierwsza w naszych warunkach pomiarowych pozwala osiągnąć naświetlenie 7101 luksosekund, druga aż 13 905. Część światła pierwszej zdławił układ elektroniczny po to, by lampa była w stanie świecić bardzo krótko, co gwarantuje wykonanie nieporuszonych zdjęć szybko poruszającego się przedmiotu."
(sorrki za ewentualne zjedzone literki - przepisywane na szybko)
Wszystko się wyjaśniło, te lampy są lampami 'specjalnego przeznaczenia', przy standardowym czasie błysku (0,5t) koło 1/800 te wykazujące się dużo niższymi wartościami w luksosekundach mają czasy na poziomie 1/2050 do 1/2850 więc jest 2.5 do 3 razy szybsza.
Lampy o porównywalnym czasie błysku mają porównywalne wartości naświetlenia:
Powerlux CY-300 K - 300 Ws - 1/800 - 5484 luksosekund
Quantuum R+300 Digital HS - 300 Ws - 1/800 - 5485 luksosekund
Quantuum R+300 Digital - 300 Ws - 1/800 - 6176 luksosekund
Quantuum R+300 - 300 Ws - 1/800 - 6295 luksosekund
Porównywalne aczkolwiek nie równe, wprawdzie nie umiem ocenić jak rośnie światło w zależności od ilości luksosekund, ale między Quantuum R+300 Digital HS a Quantuum R+300 jest 810 luksosekund różnicy czyli prawie 1/6 mocy słabszej lampy... O ile to jest wartość liniowa a nie logarytmiczna.
Sprawa w zasadzie oczywista, ale krzychun ma rację, trzeba o tym pamiętać wybierając lampę, nie tylko moc jest istotna, czas trwania błysku to bardzo istotny parametr.
.. nie tylko moc jest istotna, czas trwania błysku to bardzo istotny parametr.Dla tych co chcą mrozić ruch - oczywiście, że tak.
Gdzie dorwałeś te dokładne dane, które przytaczasz?
RobertMiernik
13-11-2012, 01:54
Dla tych co chcą mrozić ruch - oczywiście, że tak.
Gdzie dorwałeś te dokładne dane, które przytaczasz?
Nie tylko dla tych, którzy chcą mrozić ruch, dla tych którzy chcą potężnych lamp też, tylko muszą wybierać te wolniejsze lampy... ;]
Jak zwykle trzeba iść na jakiś kompromis... Tym razem albo szybkość albo moc...
W tym numerze (mam go) cytaty są dosłowne, przepisane z wrześniowego numeru. Opisane jest kilkanaście lamp studyjnych.
Panowie a LP np. jak ja mam przy mojej lamie gdzie wynosi 58 to jest ona na najmocniejszym błysku czy na najmniejszym?
Jest przy maksymalnym błysku na ogniskowej 105mm