Zobacz pełną wersję : Wybór lampy
wojtas130
24-10-2012, 12:04
Stoję przed wyborem lampy. Po przeczytaniu wątków na forum dalej mam wątpliwości. Biorę pod uwagę SB 700 i
Metza 50. Do Metza skłania mnie cena. Do SB 700 chyba sama świadomość ,że jest systemowa i że będzie niezawodna. Pozdrawiam.
katons77
24-10-2012, 12:08
Mam SB 700 i jestem bardzo zadowolony, z czystym sumieniem mogę Tobie polecić.
Nie wiem, w czym sb700 ma być lepsza Metza 50. Też jestem przed kupnem lampy i poczytałem sobie na forum co nieco. Mój wybór padł na Metza, tylko nie wiem jeszcze, czy 50, czy dołożyć do nowego modelu 52. Przede wszystkim sb700 lubi się przegrzewać - mało kto ci to powie - i może okazać się, że za którymś błyskiem odmówi posłuszeństwa w najbardziej oczekiwanym momencie. Wtedy trzeba swoje odczekać, aż lampa wystygnie. To nie żart. Poza tym niedopuszczalne jest mocowanie do aparatu. Po prostu są luzy. Wielu użytkowników sb700 posuwa się nawet do wyginania sanek na aparacie.
Nie mów głośno o luzach, bo Cię zjedzą na tym forum. Ja kiedyś o tym wspomniałem. Tutaj trzeba mówić, że najlepsze są tylko lampy systemowe ;)
no to tak, jak potrzebujesz lampy do kup tańszą z tych dwóch, jak potrzebujesz napisu bierz nikona
Przede wszystkim sb700 lubi się przegrzewać - mało kto ci to powie - i może okazać się, że za którymś błyskiem odmówi posłuszeństwa w najbardziej oczekiwanym momencie. Wtedy trzeba swoje odczekać, aż lampa wystygnie. To nie żart. Poza tym niedopuszczalne jest mocowanie do aparatu. Po prostu są luzy. Wielu użytkowników sb700 posuwa się nawet do wyginania sanek na aparacie.
1) Metz też nie lubi zbyt częstego błyskania pełną mocą, ale w przeciwieństwie do SB-700 w żaden sposób nie informuje, że się przegrzał lub zaczyna przegrzewać, po prostu albo przestaje działać, albo się wyłącza.
2) Luzy w Metzu są i to chyba większe niż w SB-700. Mocowanie Metza polega na bolcu i klasycznym dokręceniu, ale zbytnio tym się lampy nie usztywni.
3) Największy luz ma głowica Metza...
Nie namawiam nikogo do kupowanie SB-700, ani nie odradzam Metza. Wyrównuję tylko krytykę. Sam mam Metza 50-tke i lampa się dobrze spisuje, ale:
- brak filtrów temperaturowych oraz dyfuzora w komplecie:
+ dyfuzor od 30 zł - dobry ok 50 zł
+ filtry temperaturowe, plastikowe (nie folia) i nie te śmieszne kolorowe dyfuzory - od 50 zł/szt, takie w miarę dobre i dedykowane do Metza po ok 100 zł, ale dostać je graniczy z cudem.
podstawki i etui nie liczę, więc do Metza trzeba dołożyć 250 - wychodzi prawie cena SB-700.
Za Metz 50 AF-1:
+ większa moc, bardzo przydatna przy błyskaniu z odbicia
+ szybsza - większy kondensator ma więcej mocy, a zazwyczaj pełną nie błyska, więc i więcej zostaje w kondensatorze.
+ tańsza
Za SB-700:
+ dyfuzor (przydatny) i filtry temperaturowe (amatorsko mniej przydatne)
+ wygodniejsza i szybsza obsługa
+ czulszy sensor CLS - łapie z większej odległości niż Metz 50.
+ wielo obszarowe wspomaganie AF. Metz ledwie 5-9 centralnych punktów pokrywa.
Jeśli nie potrzeba Ci filtrów temperaturowych czy etui na lampę, to lepiej brać Metza.
W przyszłości zawsze można kupić kolejną.
Mam SB 700 i jestem bardzo zadowolony.
Wykorzystany w akcji na kilku ślubach - nigdy się nie przegrzał.
Bardzo długo trzymają akumulatory.
Nie znam Metza, nie mam więc porównania.
Sugeruję podejście do FJ i podpięciu obu lamp.
Wiele razy miałem tak, że przy wyborze naczytałem się na forum dziesiątki postów, bylem już prawie na tej podstawie zdecydowany, po czym w sklepie decydowałem się na odrzucony wcześniej model bo po prostu bardziej go czułem.
Ostatnio tak miałem właśnie z lampą.
Szukałem czegoś rezerwowego i taniego, fakty przemawiały za nowym Nissinem, jednak po podpięciu w sklepie totalnie mi nie podpasował i kupiłem używanę SB-600 i jestem bardzo zadowolony.
Pozdrawiam,
Arek
wojtas130
25-10-2012, 11:44
Niestety wcale w głowie mi się nie "rozjaśniło". Chciałbym dodać ,że nie robię zawodowo ślubów i będzie to moja główna lampa na body, reszta to manualne.
Bierz SB-700, robię fotki na dyskotekach więc ciemno ciemno, ani razu się nie przegrzała a ma co błyskać....
Na D90 siedzi stabilnie nie ma luzów.
Pozdrawiam
Tomek
Ojej, każdy chwali to co ma. Sam używam kilku lamp Metz 54-MZ4i i nigdy mi do głowy nie przyszło kupić lampy systemowej. Jak będę kupował nową to także kupię Metz'a.
misio1399
03-11-2012, 22:29
Byłem posiadaczem Metz i juz nie chce go znac... przepały prepały i jeszcze raz przepały teraz posiadam systemowa lampke SB 600 i jestem z niej bardzo zadowolony :)
Chawison
03-11-2012, 23:09
Na metza jednak sporo osob narzeka... moze ktos wyjasni dlaczego....
Jezeli sadzisz ze sb700 to jakas super dopracowana i niezawodna lampa to sie troche mylisz , ona bardzo dobrze wspolpracuje ze wszystkimi modelami Nikona - nawet z D90 który ma problemy ze wszystkim co nie ma napisu Nikon...
Zastanow sie jeszcze na yongnuo YN-565 ...
pozdrowienia
Mam SB700 od pół roku i dwie rzeczy w tej lampie mi przeszkadzają:
1.nie można przełączyć trybu TTL BL na zwykły TTL,przez co przy ogniskowych 35mm i szerszych trzeba wprowadzać korekcję +0,3 do +0,7 (przy starej SB 22s w trybie A żadnej korekcji nie musiałem wprowadzać),
2.Pokrętło do załączania/przełączania lampy jest tak mikroskopijnych rozmiarów ,że trzeba by mieć chyba palce niemowlaka.Załączenie lampy to jeszcze pół biedy bo można to zrobić paznokciem ale przełączenie na tryb Remote lub Master przytrzymując równocześnie drugą ręką znajdującą się wewnątrz tej samej dżwigienki blokadę (niewiele większą od główki zapałki) wymaga trochę ekwilibrystyki żeby przy okazji jej nie połamać.
Tyle moich negatywnych doświadczeń.
Ja wykorzystuje tą lampę w następującym układzie:
na body SB22s w trybie A natomiast SB700 na statywie skierowana na sufit w trybie Remote SU-4 wyzwalana przez własną fotocelę błyskiem z SB22s.
Byłem posiadaczem Metz i juz nie chce go znac... przepały prepały i jeszcze raz przepały teraz posiadam systemowa lampke SB 600 i jestem z niej bardzo zadowolony :)
Mi SB-600 i SB-700 za to nie doświetlały, a z Nissin Di622, 26T i starym Nationalem zdjęcia miałem dobrze naświatlone - każdy producent robi lampy po swojemu. TTL u jednego działa inaczej niż i drugiego i trzeba się nauczyć korzystać z danej lampy.
Na metza jednak sporo osob narzeka... moze ktos wyjasni dlaczego....
Jezeli sadzisz ze sb700 to jakas super dopracowana i niezawodna lampa to sie troche mylisz , ona bardzo dobrze wspolpracuje ze wszystkimi modelami Nikona - nawet z D90 który ma problemy ze wszystkim co nie ma napisu Nikon...
Zastanow sie jeszcze na yongnuo YN-565 ...
pozdrowienia
Narzekają na Metza, w myśl powiedzenia "Ford g*** wart..." czyli jak nie ma napisu "Nikon" to jest złe....
Na Metza nie mogę powiedzieć złego słowa. Co do lamp Nikona, to kumpel mimo, że ma SB-700, czasami pożycza jeszcze ode mnie Metza 50... bo w SB-700 brakuje mu mocy...
I niestety to prawda. Jak robi się zdjęcia w większych pomieszczeniach, to Metz lepiej się sprawdza z odbicia, tylko trzeba ręcznie przestawić zoom głowicy.
Natomiast do Metza nie dostaniesz filtrów temperaturowych. Trzeba je robić sobie samemu, albo kupić uniwersalne żelowe, choć są droższe do plastikowych Nikona.
No tak bo bez tych filtrów nie da się robić zdjęć. :-)
Co do narzekania na Metz'a. Najwięcej reklamacji ma ten producent, który najwięcej sprzedaje.
Jak tak wszyscy swoje chwalą, to ja dodam od siebie, że polecam SB-700. Według mnie warta swojej ceny, u mnie żadnego luzu mocowania na sankach nie ma. A włącznik aż tak niewygodny nie jest. Chociaż przyznam, że rozwiązanie włączenia trybu REMOTE/MASTER jest idiotyczne.
sokolnik
04-11-2012, 13:50
1.nie można przełączyć trybu TTL BL na zwykły TTL,przez co przy ogniskowych 35mm i szerszych trzeba wprowadzać korekcję +0,3 do +0,7 (przy starej SB 22s w trybie A żadnej korekcji nie musiałem wprowadzać),
można przełączyć zmieniając pomiar światła na punktowy(sam TTL) na matrycowym i średnio-ważonym zawsze jest BL...
luzy na sankach również mam i ja, minimalne ale mam przez co gdy używam wspomagania AF lampy, czasem ostrość nie trafia, lipa
Przełączenie na pomiar punktowy aby uzyskać TTL nie rozwiązuje sprawy bo wiąże się to również z wprowadzaniem korekt w zależności w jaki obszar się trafi w fotografowanej scenie.
sokolnik
04-11-2012, 18:58
Przełączenie na pomiar punktowy aby uzyskać TTL nie rozwiązuje sprawy bo wiąże się to również z wprowadzaniem korekt w zależności w jaki obszar się trafi w fotografowanej scenie.
może i nie rozwiązuje sprawy, ale tryb TTL bez BL można włączyć :)
misio1399
04-11-2012, 20:23
ale wiadomo ze co systemowe to systemowe przemyslane i dograne
Mam Nissina Di866 PRO II i nie narzekam. Lampa ma wszystko czego potrzebuje, włącznie z odpowiednią mocą i kosztuje sporo mniej niż SB910.
Autor tematu, akurat nie o SB-910, a 700 pytał...
Przestańcie już o tych lampach bo mi robicie mętlik w głowie! ;)
Też od jakiegoś czasu myślę o lampie i nie wiem czy SB-700, czy Metz 50... Każda z nich ma swoje plusy i minusy, ale GonzoG już zrobił ładne podsumowanie.
Przestańcie już o tych lampach bo mi robicie mętlik w głowie! ;)
Też od jakiegoś czasu myślę o lampie i nie wiem czy SB-700, czy Metz 50... Każda z nich ma swoje plusy i minusy, ale GonzoG już zrobił ładne podsumowanie.
Podsumuję teraz z doświadczenia Metz 50 vs SB-700 - robiłem zdjęcia na kilku małych koncertach i imprezach klubowych razem z kumplem, który ma SB-600 i SB-700.
W ogólnym użytkowaniu (błyskaniu na wprost) większych różnic nie ma, może Metz trochę mocniej doświetla przy pomiarze matrycowym i centralnym, od sb-700, ale w trybie i-TTL na Metzu (sabinka tylko TTL-BL). Przy pomiarze punktowym, to zależy jak się trafiło, ale można zaryzykować stwierdzeni, że SB-700 doświetla ok 1/3 EV mocniej.
Co do porównania iTTL-BL na obu lampach - pod słońce SB-700 sprawdza się trochę lepiej, zdjęcia z Metzem wyglądały trochę ostrzej, ale włączenie opcji rozproszenia światła (czyli coś w rodzaju rozkładu równomiernego w Nikonie) wyrównywało efekt.
CLS - SB-700 ma trochę lepszy czujnik, ale to chyba dlatego, że jest z przodu lampy i ma większy zakres "łapania", bo Metz wstawił go z boku i to jeszcze malutki.
Wynik zasięgi łapania sterowania z D7000 w terenie otartym w nocy(czujnik ustawiony w kierunku aparatu)
Metz do 10m
SB-700 do 13-15m
Z SB-700 na sankach, udało się wyzwolić Metza nawet z 20m, ale wątpię aby ktoś na takie odległości używał CLS.
W pomieszczeniach (wielkość ok 6x7x3,5m), to obie lampy osłonięte dobrze się wyzwalały, nawet jak były całkowicie przesłonięte, ale garaż wymalowany na biało, więc miało się gdzie światło odbijać.
Sabinka natomiast wyraźnie lepiej się wyzwala gdy jest zamieszczona nad lub obok aparatu w bliskiej odległości. Tu czujnik Metz będąc z boku nie jest w stanie złapać światła z lampy wbudowanej.
Wzorce oświetlenia w SB-700 - ogólnie standardowy i równomierny - ciężko szukać różnic, chyba że to zdjęcie szarej tablicy testowej, z resztą Metz ma coś podobnego - możliwość ustawienia zooma głowicy jeden krok mniej (czyli np. dla 50mm lampa jest w pozycji 35mm).
Jedynie "centralnie ważony" wprowadza "wyraźną" różnicę, czyli w przy szerszych kątach widać coś w rodzaju lekkiego winietowani - bywa przydatne, ale lepiej w tym celu sprawdza się strumienica zrobiona za 1zł (kawałek czarnego kartonu "owinięty" do o koła lampy) lub grid/"honeycomb" za 2 zł...
Moc - przy szerokich kątach różnicy nie ma (wg. specyfikacji SB-700 LP=28m, Metz LP=29m), przy max ogniskowej Metz jest około 1EV mocniejszy, przydaje się to w dwóch wypadkach:
- FP/HSS - tu mamy do dyspozycji do 1EV więcej światła przy 105mm
- oświetlenie z odbicia - jak mamy większą odległość do sufitu/ściany można śmiało ustawiać głowicę na 105mm i tak dobrze się rozproszy światło. Warunek, to odpowiednio duża odległość do fotografowanej sceny lub duże pomieszczenie (np. kościół).
Co do wykonania obu lamp, to brak jakichkolwiek zastrzeżeń. Obie bardzo dobrze siedzą w aparacie, nie mają specjalnie dużych luzów głowicy. Jednak mam odczucie, że SB-600 i SB-800 są jakby lepiej wykonane.
Co do tego którą kupić - jak potrzebujesz filtrów temperaturowych, to bez pytania brać SB-700, chyba że masz na SB-910 - zdecydowanie lepszy wybór.
Jak ich nie trzeba, to nie ma sensu przepłacać. Dyfuzor i stopkę można kupić w sumie za góra 30-40 zł, a etui/pokrowiec z SB-700 dość niewygodny bo zajmuje dużo miejsca w torbie.
Metza 50 mam. Gdybym miał teraz kupować drugą lampę, to wybór były taki: Metz 52 vs Metz 58 vs SB-910 vs Nissin Di866 mk II.
Dlaczego nie SB-700 - brak mastera CLS, bo to co jest w niej jest to na pewno nie master, a raczej bezprzewodowy sterownik lamp manualnych. W TTL wychodzą jaja. Nie wiem czemu, ale sprawdzaliśmy 5 sztuk i taka sama kicha. Sterownik w D90 i D7000 sprawdza się wielokrotnie lepiej.
Dzięki za obszerną wypowiedź, wychodzi na to, że do Metza trzeba na wstępie dorzucić jakieś 100 PLN na stopkę i dyfuzor, bo to minimum z akcesoriów, które powinny być w zestawie.
Ale dziwi mnie, że nie napisałeś nic na temat ergonomii i intuicyjności obsługi obu lamp. Miałem okazję używać Metza 48 (a 50 ma taki sam panel) i szczerze mówiąc jakoś nie bardzo mi pasowała jej obsługa. Szczególnie kiedy trzeba nadepnąć dwa przyciski jednocześnie. Jakbyś ocenił ten aspekt w porównaniu do SB-700? :)
...wychodzi na to, że do Metza trzeba na wstępie dorzucić jakieś 100 PLN na stopkę i dyfuzor, bo to minimum z akcesoriów, które powinny być w zestawie.
Nie 100, a 40: 30 zł dyfuzor (typu stofen) i 10 stopka.
Ale dziwi mnie, że nie napisałeś nic na temat ergonomii i intuicyjności obsługi obu lamp. Miałem okazję używać Metza 48 (a 50 ma taki sam panel) i szczerze mówiąc jakoś nie bardzo mi pasowała jej obsługa. Szczególnie kiedy trzeba nadepnąć dwa przyciski jednocześnie. Jakbyś ocenił ten aspekt w porównaniu do SB-700? :)
O ergonomii pisałem wcześniej. Sabinki się obsługuje szybciej, szczególnie zoom. Pozostałe rzeczy - większej różnicy nie ma. Na obu potrzeba mniej więcej tyle samo czasu.
Co do ciśnięcia dwóch guziorów w Metzu - nie mam dużych rąk, ale bez problemu wciskam kciukiem oba na raz. Po krótkim czasie dochodzi się do takiej wprawy, że nie robi różnicy czy trzeba wcisnąć 2 czy jeden, a nawet można zmienić wszystkie opcje jednym palcem i to bez zmieniania jego pozycji na lampie.
Na plus Metza jest przemawia możliwość przełączania między iTTL i iTTL-BL dla trybów, które obsługują to obsługują.
A zapomniałem o najważniejszym - wspomaganie AF - SB-700 - miodzio. Pokrywa wszystkie punkty w D7000/D600, jak i D300 i wyższe.
W Metzu (poza 58-ką) wspomaganie trafia w okolice punktu centralnego (zazwyczaj przesunięte w górę i lewo) i pokrywa 5 do 9 punktów (zależy jak trafia i jaka ogniskowa) - to jest chyba największy minus tej lampy.
Co do zasięgu - jest podobnie, choć z SB-700 chyba na centralnych punktach minimalnie dalej daje się złapać ostrość.
-----
Edit:
Jedna fajna rzecz jest jeszcze w Metzu - w zależności tego czy włączamy ją podłączoną do aparatu, czy nie, to uruchamia się w innym trybie, tzn, ostatnim, jaki w danym stanie był użyty.
przykład:
lampę na aparacie używamy w TTL, więc będzie nam się włączać w TTL, ale jeśli poza aparatem mieliśmy ją ustawioną jako remote CLS, to przy włączeniu ustawi się nam z takim ustawieniami. Bardzo przydatne, bo nie trzeba przechodzić przez menu, tylko wystarczy wyłączyć, zdjąć z aparatu i włączyć i już mamy wszystko ustawione.
Chyba wyczerpałeś temat. Wielkie dzięki :)
Petroszkło
06-11-2012, 16:04
a SB400? mam D40 i chciałbym odbijać światło od sufitu, ewenulanie założyć dyfuzor. Nie wiem czy SB700 mnie nie przerośnie. będe latał z kombajnem i błyskał po oczach h he
- lampa nisko nad aparatem, więc więcej problemy z czerwonymi oczami
- obrót tylko w górę
- brak wspomagania AF
- droga
+ ma napis "Nikon" na obudowie.
W cenie SB-400 masz:
Metz 24 AF-1 - cena 210zł - w sumie to samo co SB-400, plus wspomaganie AF i wyższa, przez co światło nie jest tak blisko osi obiektywy
Metz 36 AF-5 - 300 zł - minimalnie mocniejsza, dodatkowo ma manualny zoom głowicy.
Metz 44 AF-1 Digital - 520 zł - automatyczny zoom głowicy, mocniejsza, tryb manualnego ustawienia mocy lampy oraz wbudowany dyfuzor.