PDA

Zobacz pełną wersję : Proszę o fachową pomoc w zestawie makro

kppery
24-10-2012, 11:44
Witam!
Jestem użytkownikiem sprzętu Nikon D90 + Nikkor 105 f/2.8G IF-ED + lampa R1C1. Ostatnio zastanawiałem się nad większym powiększeniem w moich zdjęciach i po przeczytaniu kilku postów już sam nie wiem co byłoby najlepszym dla mojego zestawu rozwiązaniem:
1. Mieszek? - Bez przenoszenia automatyki, czytałem, że ma on rację bytu tylko ze stałkami
2. Pierścienie pośrednie z przenoszeniem automatyki? - Byłem ostatnio z FotoJokerze i facet powiedział mi, że nawet najlepsze pierścienie automatykę przenoszą fatalnie i tylko będę się denerwował. Nie żeby mi na AF itd najbardziej zależało ale chciałbym wykorzystać w pełni potencjał mojego obiektywu.
3. Telekonwerter NIKON AF-S TC-17EII - Szczerze mówiąc nigdy nie rozmyślałem nad opcją jego kupienia ale czy warto?

Zamierzam fotografować w domu jak i na dworze. W gre wchodzą głównie zbliżenia owadów, kropelek. Co do budżetu podchodzę do tego aby lepiej kupić coś pożądniejszego niż jakieś badziewie po, którym będę się tylko denerwował i raczej wcześniej czy później hajs na konkretny zestaw się znajdzie.

Bardzo proszę o waszą pomoc

RAF7705
24-10-2012, 11:58
Ja bym powiedział stałka 50 mm i mieszek. Na samej stałce zamocowanej odwrotnie jest 2:1.
Automatykę sobie daruj, przy makro lepiej samemu ustawiać wszystko.
Lampa by się też przydała.

RAF7705
24-10-2012, 11:59
Lampę masz. Przeoczyłem.

kppery
24-10-2012, 12:14
Ja bym powiedział stałka 50 mm i mieszek. Na samej stałce zamocowanej odwrotnie jest 2:1.
Automatykę sobie daruj, przy makro lepiej samemu ustawiać wszystko.
Lampa by się też przydała.

Czyli mojego Nikkora 105 nie ma sensu łączyć z w/w dodatkami?

P.R.P.
24-10-2012, 14:28
Co prawda nie mam nikkora 105 a sigmę 150 ale podpinam czasem do niej kenko AF 36mm i na przód raynoxa dcr250. Bez lampy i monopodu nie podchodzę bo GO nawet przy f45 (teoretycznie) jest tak mała, że ogólnie to wyzwanie na razie dla mnie. Jakość spada. Całość tylko na MF, nie ma mowy o AF, bo i po co. Powiększenie jest duuuże, ale nie umiem powiedzieć ile..

https://forum.nikoniarze.pl//brak.gif
źródło (http://1.bp.blogspot.com/-O5gugDsRB7o/UGcQFLlfC8I/AAAAAAAAS-s/2CAlCUhHup8/s1600/DSC_4107-2.jpg)