Zobacz pełną wersję : N80 + sb800 + sb26
Sytuacja wygląda tak chcę połączyć SB800 z SB26 za pomocą kabla SC19 i sterować tym za pomocą CLS z D80.
Moje pytanie brzmi czy w sb26 będzie działał TTL czy w ogóle będzie działała jakaś automatyka ? Wiem że SB26 nie chce współpracować z D80 ale czy dzięki połączeniu z SB800 da się ją zmusić do jakiejś współpracy. To moje pierwsze kroki z lampami i zastanawiam się jak połączyć te dwie lampy .
SB26 nie działa w iTTL, który jest dostępny w D80 więc możesz tą lampę ustawić albo manualnie albo na własną automatykę.
Nie możesz sterować lampą z lampy - łącząc lampy ze sobą, bo nie przekazują one między sobą żadnych informacji. Komunikacja przez stopkę odbywa się tylko i wyłącznie z aparatem.
Masz takie wyjście:
1) sterujesz lampami zdalnymi błyskiem lub sterownikiem - CLS
2) starujesz lampami zdalnymi przez kable synchronizacyjne - SB-26 tu odpada
3) wyzwalasz lampy zdalne błyskiem (jeśli mają taką opcję) - lampy zdalne w manualu
SB-26 to lampa z TTL do aparatów analogowych i nie posiada ona i-TTL, czyli TTL używanego w DSLR.
Posiada natomiast własną automatykę, ale jest ona użyteczna gdy lampa znajduje się blisko aparatu.
Miałem podobny problem: chciałem używać równocześnie SB22s i SB700 z D300s. Metodą prób i błędów doszedłem do następującego skutecznego rozwiązania:
- w body ustawienie na M ,synchronizacja na tylną kurtynę,
- na body SB22s w trybie A , który sprawuje się OK,
- na statywie SB700 (z lewej lub prawej strony skierowana przeważnie na sufit) ustawiona na REMOTE SU-4 w trybie M umożliwiającym podział mocy.
W pokoju o wym. 6x6m oba błyski gwarantowane. W większych pomieszczeniach jeszcze nie sprawdzałem.