Zobacz pełną wersję : pierścienie macro
Czy ktoś używał takich (http://www.allegro.pl/show_item.php?item=177077566&msg=Aukcja+zosta%C5%82a+dodana+do+obserwowanych.%0 A%09%3C%2Fp%3E%3Cp%3EAby+przed+zako%C5%84czeniem+o trzyma%C4%87+e-mail+z+przypomnieniem%2C%3Cbr+%2F%3Ezmie%C5%84+ust awienia+w+zak%C5%82adce%0A%09%3Ci%3EMoje+Allegro+% 3E+Aukcje+%3E+%3Ca+href%3D%22%2Fmy_allegro.php%3Fp age%3Dauctions%26type%3Dwatch%22%3EObserwuj%C4%99% 3C%2Fa%3E%3C%2Fi%3E) pierścieni macro??
Brak AF jest chyba jedyna niedogodnością ??
dezerter
19-03-2007, 10:00
pomiaru światła też nie będzie
pomiaru światła też nie będzie
Czy to znaczy,że po podpięciu do D200 szkieł M42 poprzez przejściówkę pomiaru światła też nie będzie ??
dezerter
19-03-2007, 22:05
w D200 chyba będzie, ale w tych niższych modelach nie będzie. AF to nie problem
arachiusz
19-03-2007, 22:21
AF niewygodny w foceniu makro,
Czy ktoś używał takich (http://www.allegro.pl/show_item.php?item=177077566&msg=Aukcja+zosta%C5%82a+dodana+do+obserwowanych.%0 A%09%3C%2Fp%3E%3Cp%3EAby+przed+zako%C5%84czeniem+o trzyma%C4%87+e-mail+z+przypomnieniem%2C%3Cbr+%2F%3Ezmie%C5%84+ust awienia+w+zak%C5%82adce%0A%09%3Ci%3EMoje+Allegro+% 3E+Aukcje+%3E+%3Ca+href%3D%22%2Fmy_allegro.php%3Fp age%3Dauctions%26type%3Dwatch%22%3EObserwuj%C4%99% 3C%2Fa%3E%3C%2Fi%3E) pierścieni macro??
Brak AF jest chyba jedyna niedogodnością ??
to jest taki lekki badziew za 9,50...a widziałem i taniej (oczywiście w $)...kup lepiej jakieś markowe (poza nikonem, vivitar, soligor, kenko)...do D200 wystarczą manualne, AF w makro raczej się nie używa
AF w makro raczej się nie używa
fociłem makro już 15lat temu i spodziewałem się, że z tymi pierścieniami AF nie działa (brak styków) pytałem o inne niedogodności, w tym pomiar światła co zostało już wyjaśnione.
no nie do końca, bo są pierścienie całkowicie manualne, z którymi nie będziesz miał żadnego pomiaru, są takie, z którymi będziesz miał pomiar światła, ale nie będzie widoczna w wizjerze przysłona i są takie, z którymi będzie wszystko...
Alfie ! Może wiesz jakie funkcje będę miał z F80 z pierścieniami Marumi, które sprzedaje znany nam sklep Raysfoto? Bo w opisie stoi że tylko Ci na C... mają AF, a w wyszczególnieniu firma podaje Nikon AF. www.raysfoto.pl/
Pozdrawiam
Szuwar, te Marumi mają przeniesienie AF, ale nie mechaniczne (nie ma przeniesienia śrubokręta), a jedynie elektryczne dla obiektywów z silnikiem (SWM).
Cześć!
Te pierścienie to całkowity manual. Brak pomiaru światła (przynajmniej nie miałem w D70), brak AF, ale AF i tak się nie da użyć przy makro, tymbardziej z pierścieniami. Powiększenia są tak duże, że AF się będzie motał... Jeżeli już cię mocno interesują pierścienie to kup sobie pierścienie Kenko (cena od 600zł) w górę. Tam jest wszystko - pomiar światła, AF itd...
mihow, nie wprowadzaj w błąd, pierścienie Marumi (te ze stykami, kosztujące nieco poniżej 500 zł) to bardzo dobre pierścienie, a różnią się od Kenko jedynie brakiem śrubokręta...
Mnie na AF nie zależy, bo wiadomo, będzie fruwać w tą i z powrotem, a i tak ustawi gdzie chce. Ale pomiar światła, dla mnie początkującego byłby wskazany. Może ma ktoś te pierścienie i potwierdzi czy jest pomiar?
dzięki
pozdrawiam
Nie ma i nie bedzie.
F80 nie ma pomiaru przy przyslonie roboczej wiec tylko pierscienie ze stykami do mikroprocesora oraz szklo z mikroprocesorem daje pomiar swiatla.
AF to inna sprawa.
No ! I to jest konkretna odpowiedź.
Dzięki!
A czy w takim razie mógłbyś się wypowiedzieć na temat soczewek powiększających, np. Marumi. Chciałbym do tego co mam zakupić srednicę filtra 62, bo to trochę przyszłościowo, a i na obrzeżach większa kiszka w tych soczewach. Co sądzisz?
darekzaw
29-03-2007, 14:07
Pierścienie Marumi. Jest pomiar światła i wszystko inne. Nie mają tylko śrubokręta, więc albo SWM albo manual.
Z nikonem 18-135 i D80 działa wszystko, z Sigmą 70/2,8 ex (nie HSM) nie działa autofokus.
maxi1306
31-03-2007, 12:15
Pierścienie Marumi. Jest pomiar światła i wszystko inne. Nie mają tylko śrubokręta, więc albo SWM albo manual.
Z nikonem 18-135 i D80 działa wszystko, z Sigmą 70/2,8 ex (nie HSM) nie działa autofokus.
Potwierdzam też mam D80 18-135 pierścienie Marumi reszta jak w cytacie. (pierścienie upolowałem na allegro za 410zł).
Sluchajcie a ja mam takie pytanie - czy majac np 50/1.8 jest sens kupowac pierscienie, czy jednak lepiej kupic jednak obiektyw makro ? Narazie robilem proby z DCR-250 i jest calkiem niezle. Zastanawiam sie jak by to wygladalo jak na 50 + pierscienie zalozylbym jeszcze raynoxa.
No i tak przyznam szczerze jestem troche w kropce. Nie wiem sam - czy lepiej sobie kupic np Tokine do makro czy jednak tylko te pierscienie + Raynox.
Czy ktos uzywa wogole np takiego duetu i moglby pokazac przykladowe zdjecia ?
Z gory dzieki.
lepiej kupić nawet najtańszy obiektyw do makro + pierścienie...jak porównasz nikkora 55/3,5 z nikkorem 50/1,8 nawet bez pierścieni, to zobaczysz różnicę :D
A jak sie sprawuje Twoj Nikkor 55/2,8 ?
Ps. wlasnie jeszcze dopytam - jak radza sobie starsze nikkory makro bez AF (ktorego i tak nie potrzebuje) - moze jakims rozwiazaniem jest zakup takiego szkla ?
http://www.flickr.com/photos/85666978@N00/ - tutaj masz moje zdjecia z Nikkora MF 55/3.5 + PK-13 (skala 1:1).
Calme, w przypadku mniejszego budzetu pamietaj o M42:) Przejsciowka bez soczewki, pierscienie badz mieszek i do tego jakis ostry obiektyw (polecane Wolna lub Industar) i za 250 zl masz przyzwoity zestaw.
Edit: wiem, ze ciagle i wszedzie polecam te ruskie szkla, ale sam jestem bardzo zadowolony;P
w temacie nikkora to lepiej 55/2.8 macro AIS czy 55/3.5 macro AI ?
Ai(s) 55/2.8 czy Ai 55/3.5 - nie ma znaczenia, kwestia moze byc kasa jaka masz na szklo i ktore bedzie od razu z PK-13.
Wiadomo, ze im jasniej tym lepiej, poza tym 2.8 mozna kupic nowe a wersja 3.5 ma ok. 25 lat lub wiecej!
Kupilem 3.5 bo nie bylo pod reka 2.8, do tego moja 3.5 jest w b. dobrym stanie