Zobacz pełną wersję : Ostrość-obiektyw plus konwerter
Witam.Dostałem dwa konwertery ERNO /made in Japan/ 1.4X i 0.7X Po zakręceniu na N 35 1.8 / bo tylko do tego pasował gwint /obydwa powodują ,że obraz jest nieostry w całym kadrze a szczególnie po bokach.Co prawda jest na nich napis "video" no ale optyka to optyka . Nigdy nie używałem takich wynalazków i wiedza moja w tym temacie jest żadna.Możecie mi powiedzieć czy ja nie umiem z tego korzystać czy ich przeznaczenie jest inne.........
Konwertery zawsze będą powodować zmiany w obrazie - mydełko na mniejszych przysłonach, mniej światła .... Zależy to znacznie od jakości takich konwerterów ale nie ma takich, które nie zmieniają niczego w obrazie poza zwiększeniem ogniskowej.
Zapomnij o konwerterach nakręcanych na obiektyw, a zwłaszcza szerokokątnych.
Zapomnij o konwerterach nakręcanych na obiektyw, a zwłaszcza szerokokątnych.
Skoro takie konwertery są do du** w zastosowaniu z obiektywami foto to z czym współpracują dobrze i w jakim celu jednak ktoś je kupuje.Wiem,że np.kamerzyści używają konwerterów /kolega ma szerokokątny zakręcony/ i obraz jest ostry w całym kadrze.Puciek to nie jest "mydełko" tylko totalne mydło niemal jak zamierzony efekt rozmycia przez jakiś filtr.Nie będę się mocno napinał by je wykorzystać ot tak przypadkowo mi się trafiły.Trafią na ALL..... może ktoś znajdzie dla nich zastosowanie............
Najlepiej współpracują z .... portfelem sprzedającego o ile znajdzie nabywcę. Nie wiem jak sprawdzałeś ostrość zestawu ale jeżeli bez statywu, to mogło dojść jeszcze poruszenie. Jak ze statywem i masz wszystko jak za mgłą, to już wiesz do czego się takie coś nadaje ... kosz albo allegro.