PDA

Zobacz pełną wersję : [ Przyroda ] Słońcem skąpane

Assire
22-10-2012, 20:51
1.

https://forum.nikoniarze.pl/imgimported/2012/10/sloncem_skapane_by_assire2d5iq1q1-2.jpg
źródło (http://fc01.deviantart.net/fs70/i/2012/296/a/f/sloncem_skapane_by_assire2-d5iq1q1.jpg)

2.

https://forum.nikoniarze.pl/imgimported/2012/10/sloncem_skapane_2_by_assire2d5iq1sn-2.jpg
źródło (http://fc06.deviantart.net/fs71/i/2012/296/3/3/sloncem_skapane_2_by_assire2-d5iq1sn.jpg)

Karbulot
22-10-2012, 22:45
Nagminne ostatnio na forum.
"O zobaczyłem żółtego listka, to se psrtyknę".
Ludzie, włóżcie trochę serca w te zdjęcia.
To forum do czegoś zobowiązuje.
Ja rozumiem, uczycie sie i tak dalej.
Ale zobaczcie fotki innych zanim zaczniecie wrzucać swoje "prace".
Czy wy sami nie widzicie, że Wasze zdjęcia są nieciekawe, banalne, bez polotu, nieostre, z beznadziejną obróbka itd...?

Eeeeh, trzeba chyba odkurzyć aparat i wybrać się po jesień... ;)

Assire
22-10-2012, 23:26
@Karbulot:
Może to wina niewyspania
Ale szczerze mówiąc
Nie załapałem przesłania..

Karbulot
23-10-2012, 02:16
Wyjaśnię łopatologiczniej.
Fotki nawet nie słabe. Te fotki są beznadziejne.
Sorki za dosadyzm, ale ja jestem szczery i nie owijam w ładne słówka.
Światło miałeś znakomite, mogłeś znaleźć lepszą i ciekawszą gałązkę z liśćmi.
No i powinieneś poprawnie złapać ostrość, bo tu jej nie ma.
A na dokładkę, nie jesteś w tym osamotniony.
Obecnie na forum jest dużo nowych użytkowników, którzy prezentują podobny kicz.
Zaniżają poziom forum.

Ja rozumiem, nie każdy jest doskonały, każdy foci jak umie.
Ale takie "cyk-pstryk" to już nieco zrobione na tak zwany "odwalsię".
Masz dobry sprzęt, D80 + N35 potrafi czynić cuda.
A zaprezentowałeś foty jakości telefonu komórkowego, takiego z wczesnych wersji.
Nie mówiąc o nieciekawych kadrach.

To tyle.

Assire
23-10-2012, 11:09
Albo nie widziałeś nigdy zdjęć ze wczesnych komórek, albo sam oglądałeś te zdjęcia na wczesnej komórce. Ewentualnie na tragicznym monitorze.
Jakim też cudem ja ostrość na tych zdjęciach widzę? Środek liścia na pierwszym I środkowy liść na drugim. Hmmm?
To czy gałązka jest ciekawa to już kwestia subiektywna, mi te kadry wydały się ciekawe, jeśli Tobie nie, to trudno.
Jeśli oburza Cię tak niski poziom zdjęć na forum, to dlaczego go nie podnosisz publikując swoje zdjęcia?

Karbulot
23-10-2012, 15:17
Co miałem napisać to napisałem. Dalszych polemik stosować nie będę, bo nie widzę ku temu sensu. Skoro uważasz, że kadry są dobre, ostre i ciekawe - jak to napisał kiedyś Andrzej - skończysz na fotosiku. Jeśli początkującemu fotografowi wydaje się, że jego prace są dobre i kontrtorpeduje wszelaką konstruktywna krytykę, to po prostu szkoda na niego czasu. Tkwij sobie zatem w swojej świadomości dobrych zdjęć, ja wolę pozmywać naczynia...

Assire
23-10-2012, 17:55
Fotki nawet nie słabe. Te fotki są beznadziejne.
A zaprezentowałeś foty jakości telefonu komórkowego, takiego z wczesnych wersji.
Czy wy sami nie widzicie, że Wasze zdjęcia są nieciekawe, banalne, bez polotu, nieostre, z beznadziejną obróbka itd...?
mogłeś znaleźć lepszą i ciekawszą gałązkę z liśćmi.

To nazywasz konstruktywną krytyką? Znajdź na forum posty mOSAda. Poczytaj. To co ten pan pisze można nazwać konstruktywną krytyką.
"Beznadziejne, bez polotu" - tego nie.

element07
23-10-2012, 18:26
Kadry nic nie przedstawiaja ciekawego, malo ostre, bez wyrazu....Jestem na nie

razza
23-10-2012, 19:37
Assire - Karbulot ma rację ale nie ma się czym przejmować - próbuj dalej :D

josephebeloki
23-10-2012, 22:28
... tak wyglądają moje ścinki kadrów => czyli to co usuwam przeważnie ze zdjęć ;/
No, żenada...

Karbulot => MASZ RACJĘ. POPIERAM

f3jk
24-10-2012, 17:32
A mi się 1 podoba, fajne kolorki.

Niektórzy narzekają, żeby narzekać, w większości zdjęć znajdą, że coś jest nie tak.

Tak już nawiązując do wypowiedzi Karbulota, na swojej stronie w sekcji "flora (drzewa, las, park)" 2 zdjęcia fajne, 3 zwykłe pstryki. (nie wiem czy były wstawiane tu na forum)

Assire rób foty i wrzucaj, jednym się podoba innym nie. Każdy ma swoje gusta.

Karbulot
25-10-2012, 01:33
Tylko że nie oceniamy w tej chwili moich zdjęć, tylko Assire.
Wrzucę swoje, będziecie oceniać moje.
Takie porównywanie jest bardzo dziecinne.
A co do moich pstryków, pochodzą z dość dawna.
I są zamieszczone jedynie z sentymentu do miejsc, nie jaki zdjęcia o walorach artystycznych.

evilseed
25-10-2012, 06:59
Karbulot ma rację zdjęcia są słabe, a wycieczki po po prywatnych stronach komentujących, i ocenianie zamieszczonych tam zdjęć jest nie na miejscu.

copywriter2000
25-10-2012, 07:53
To jest smutne, że każdy domorosły fotograf wstawia dziś fotę, bo ma ciutkę lepsiejsze cykadełko do zdjęć niż reszta plebsu. Szkoda, że to forum zagubiło, to co kiedyś było normą. Wysoki poziom. Brak słów na kolejne listki. Przychylam się do głosów koleżeństwa. Takie liście to śmiech.

Assire
25-10-2012, 15:11
Ekhm. Smutne jest raczej to, że niektórzy narzekają na niski poziom zdjęć, a sami swoich nie wrzucają, by ten poziom poprawić.

razza
25-10-2012, 15:24
Ekhm. Smutne jest raczej to, że niektórzy narzekają na niski poziom zdjęć, a sami swoich nie wrzucają, by ten poziom poprawić.

No i jest TWOJE na wierzchu ;-))) Życzę zbliżenia poziomu prezentowanych zdjęć do najgorszych Karbulot-a - i będę chwalił ;-)))

Assire
25-10-2012, 15:52
Do najgorszych powiadasz..? Sorki, ale cofać się nie mam zamiaru. I nie mówię tu w kontekście tych listków, tylko ogólnie.

wld
25-10-2012, 17:43
Cóż, nie każdy rodzi się od razu znanym fotografem. Cała sztuka polega na tym, żeby umieć z godnością przyjąć krytykę, a nie rzucać się i przyjmować dość agresywną postawę. To do niczego nie prowadzi. Prawda jest natomiast taka, że prezentowane przez Ciebie zdjęcia są baaardzo przeciętne. Liście w pięknych, jesiennych barwach można zdecydowanie sfotografować lepiej. Obiekt nie ucieka, jest cierpliwy i tylko czeka na dobry kadr. Pomyśl o tym...

Assire
25-10-2012, 18:44
Przyjąłem do wiadomości, że te zdjęcia, cóż, nie wyszły. Całe moje "rzucanie się" wynika z formy w jakiej niektórzy to przekazują. Karbulot na wejściu jedzie że beznadzieja, że jak to tak, brukać to forum takimi zdjęciami, o jakości telefonu komórkowego. I że jeszcze śmiem sprzeciwiać się jego argumentom.
josephebeloki, no cóż.. "... tak wyglądają moje ścinki kadrów => czyli to co usuwam przeważnie ze zdjęć ;/ No, żenada..."
Można to napisać po ludzku, czyli tak jak Ty, wld.

A co do tego co co napisał razza dwa posty wyżej, Karbulot robi świetne zdjęcia makro, tego nie można mu odmówić i w tym mu zapewne nie dorównam. Ale życzeń dorównania do najgorszych zdjęć bynajmniej nie potraktowałem jako komplementu.

pes
25-10-2012, 19:32
Nie przejmuj się i działaj dalej ;)

copywriter2000
26-10-2012, 10:36
Więcej pokory i opanowania... Przeglądając forum widziałeś jak ważny jest choćby kadr dla nas? Lepiej nie wstawiać nic niż zwykłe "knoty". Przepraszam jeśli to boli... Ps. I ja naprawdę rozumiem, że każdy się kiedyś uczył... Dostałeś po uszach i wiesz co zrobić, by drugi raz wyjść z twarzą z takiej sytuacji. OT! Tyle mam do napisania... Pstrykaj i nie fochaj... KAŻDY się uczy!

Karbulot
26-10-2012, 11:34
Całe moje "rzucanie się" wynika z formy w jakiej niektórzy to przekazują. Karbulot na wejściu jedzie że beznadzieja
Nie napisałem na "wejściu", że beznadzieja. Napisałem dokładnie:

Nagminne ostatnio na forum.
"O zobaczyłem żółtego listka, to se psrtyknę".
Ludzie, włóżcie trochę serca w te zdjęcia.
To forum do czegoś zobowiązuje.
Ja rozumiem, uczycie sie i tak dalej.
Ale zobaczcie fotki innych zanim zaczniecie wrzucać swoje "prace".
Bo tak jest, ostatnio na forum jest wysyp tak zwanych "pstryków".
W odpowiedzi napisałeś:

@Karbulot:
Może to wina niewyspania
Ale szczerze mówiąc
Nie załapałem przesłania..
Więc wyjaśniłem bardziej zrozumiale. Że fotki są beznadziejne? Przepraszam, a jak miałem napisać, aby Cię broń Boże nie urazić? Że są "ładne inaczej"? Jak wspomniałem: "Sorki za dosadyzm, ale ja jestem szczery i nie owijam w ładne słówka." Jeśli szukasz poklepywania po plecach za słabe zdjęcia to przykro mi, ale nie u mnie. Zresztą nie wiem na co liczyłeś. Niby jesteś na forum od roku, wiesz jakie zdjęcia tu sie prezentuje i co? Oczekiwałeś zachwytów...? To ja w tej chwili powinienem strzelić przysłowiowego focha, że "mścisz się" na mnie za negatywna opinię doszukując się jakiś słabych zdjęć na moim fotoblogu...? To jest właśnie dziecinne podejście. I uwierz mi, ja jestem wystarczająco delikatny w komentarzach. Ciesz się, że nie dopadł Cie Andrzej (borregaard) albo TMB. Oni by na Tobie suchej nitki nie zostawili. :-P

pes
26-10-2012, 11:36
"ładne inaczej" padłem :mrgreen:

razza
26-10-2012, 20:42
Widzę 22 posty - myślę kolega dorzucił coś ekstra w ramach poprawki - a tu co - dalej dyskusja !!! Jestem załamany, bo jako przeciętniak nie mogę liczyć na taką liczbę postów - od jutra na znak protestu zacznę fotografować liście ;-(((
serdecznie pozdrawiam

Matias81
27-10-2012, 13:05
Każdy przechodził przez ten etap, co założyciel wątku..Zrobił trochę zdjęć i doszedł do wniosku, ze jest świetny w tym co robi..Cala sztuka polega na tym, żeby foty nie były tylko dobre dla autora....Pojawia się krytyka..Trzeba nauczyć się wyciągać z niej wnioski..Fota ma się bronić sama, a nie nastoma komentarzami czemu, jak i po co........
Jak złapałem bakcyla do zdjęć, oczywiście zarejestrowałem się na forum i wrzuciłem świetne- jak dla mnie:-) foto... o matko..co sie działo:-) ale dało mi to do myślenia..Przestałem zaśmiecać forum, a przeszedłem do roli obserwatora... po jakimś czasie wróciłem i teraz jestem zadowolony z pobytu tutaj..Nie wrzucam wszystkiego jak leci..przyjąłem zasadę: albo grubo albo wcale....
Kiedyś było tutaj mniej gniotów, a poziom fot był bardzo wysoki..
Niech założyciel tematu nie czuje się obrażony, a wyciągnie wnioski i bardziej krytycznie podejdzie do swoich kadrów...Mala Go to nie wszystko...Życze spokoju i cierpliwości w treningu...

edmund
01-11-2012, 23:50
Sorki za dosadyzm, ale ja jestem szczery i nie owijam w ładne słówka.

"dosadyzm" = dosadność + sadyzm :))
Sorry, za offtop, ale tak mi się od razu skojarzyło czytając Twój post.

rosoli
03-11-2012, 15:48
Większość komentujących Twoje zdjęcia w tym temacie, komentowało również moje pierwsze na tym forum. Na samym początku również były to same krytyczne komentarze. I powiem Ci, lepiej przyjąć krytykę i samemu przed sobą przyznać, czy nasze zdjęcia faktycznie na nią nie zasługują. Ja tak zrobiłem i starałem się po prostu powoli unikać wad, które mi tutaj wytykano. Tym bardziej, że za krytykującymi stoją ich prace, a po nich można sądzić, że wiedzą co piszą i nie jest to tylko "czcze gadanie". Nie stawiam się za wzór postępowania, ale możesz popatrzeć na mój temat na forum, i sam oceń czy warto było posłuchać lepszych od siebie :)

http://forum.nikoniarze.pl/showthread.php?t=173956

Pozdrawiam.

Slawek Wojtczak
03-11-2012, 23:32
Piękne zdjęcia, gratuluję :)