PDA

Zobacz pełną wersję : czyszczenie matrycy w D300

Jacek z Nikonem też
22-10-2012, 12:24
Czyscil ktos samodzielnie matryce w D300? Zauwazylem syfki na zdjeciu i poczatkowo myslalem, ze to brudny obiektyw, potem sie dopiero zorientowalem, ze zaczelo sie to dziac gdy robilem zdjecia w F/11 zamiast w F/2.8 :) Uzylem czyszczenia automatycznego z menu i troche sie poprawilo, ale nadal widac czarne kropki. Zaczalem szukac w sieci i ktos bardzo ostrzega przed czyszczeniem D3 i D300 z powodu czegos co tam latwo moze ulec uszkodzeniu. Kiedys dawno temu czyszcilem matryce w innym aparacie dmuchajac gruszka i czyszczac pedzelkiem - czy ktos to robil w D300 czy jest to zbyt ryzykowne?

nimnull
22-10-2012, 12:40
Podejrzewam, że mnie mniej ryzykowne jak w innym aparacie.
Pozdrawiam Mirek

GonzoG
22-10-2012, 12:47
Czyści się tak samo jak w każdym innym DSLR:
http://forum.nikoniarze.pl/showthread.php?t=216705

weller
22-10-2012, 13:10
Ja czyściłem wacikiem kosmetycznym na sucho (takim do ucha) w D300 i w D50, żadnych problemów. Matryca jak nowa polecam tą metodę. Oczywiście należny to zrobić bardzo delikatnie.

Thunder_
22-10-2012, 19:41
Ja czyściłem wacikiem kosmetycznym na sucho (takim do ucha) w D300 i w D50, żadnych problemów. Matryca jak nowa polecam tą metodę. Oczywiście należny to zrobić bardzo delikatnie.A ja odradzam tej metody bo można w ten sposób bardzo łatwo pozostawić rysy na matrycy. Jeśli chcemy sami czyścić matrycę polecam specjalne płaskie łopatki dzięki którym unikamy ryzyka porysowania matrycy. Waciki do uszu stanowczo odradzam.

weller
23-10-2012, 14:21
Takimi płaskimi łopatkami można tez uszkodzić matryce, powstają mikro pęknięcia podczas chwytania brudu. Myślę, że jednak bezpieczniej jest wacikiem. Po prostu delikatnie czyszcząc matryce nie ma możliwości porysowania jej. Chyba, że ktoś naprawdę użyje dużej siły nacisku do czyszczenia.

GonzoG
23-10-2012, 14:43
Takimi płaskimi łopatkami można tez uszkodzić matryce, powstają mikro pęknięcia podczas chwytania brudu. Myślę, że jednak bezpieczniej jest wacikiem. Po prostu delikatnie czyszcząc matryce nie ma możliwości porysowania jej. Chyba, że ktoś naprawdę użyje dużej siły nacisku do czyszczenia.

Waciki są wykonane z dość mocno ubitej waty lub tworzywa sztucznego, dodatkowo styka się z matrycą na bardzo małej powierzchni, co powoduje, że nawet delikatnie czyszcząc wywierasz dość duży nacisk punktowy - znacznie większy niż szpatułką.

Co do "mikro pęknięć", to czegoś takiego nie można zrobić szpatułką, raczej mikro rysy, ale zdecydowanie mniej niż wacikiem.

Kolejne przeciw wacikom - 90% z nich zostawia swoje pozostałości na matrycy.

kolejne - powierzchnia czyszczenia - bardzo mała, szczególnie jeśli trzeba czyścić na mokro, więc zostaje masa smug.

weller
24-10-2012, 09:19
Są waciki, które pod bardzo małym naciskiem się po prostu uginają i są też takie, które mają większą powierzchnie niż klasyczne waciki z biedronki. A ja czyściłem na sucho i jak jesteście takimi przeciwnikami to chyba źle się zrozumieliśmy. Nie robie togo co tydzień, ani nawet co miesiąc, raz czyściłem w D50 po 40tys klapnięć i raz w D300 po 15tyś klapnięć i tylko dlatego, że grucha nie pomagała. Jakiś sprytny pyłek niechciał się odczepić to go wacikiem zdjąłem, nie starłem nie wgniotłem. Pewnie większość ludzi na forum nawet by sobie zachodu nie robiła takim pyłkiem.

W przyszłości zamierzam również wyczyścić matryce wacikiem. A malkontenci niech mi udowodnią, że jakość zdjęć jest gorsza od aparatu, w którym matryca nie była nigdy czyszczona lub czyszczona inną droższą metodą.

Nie chce tutaj się przepychać argumentami ale zaolejonej matrycy w D600 nie czyściłbym wacikiem :P

GonzoG
24-10-2012, 10:15
Nie mówię o żadnej drogiej metodzie.
http://forum.nikoniarze.pl/showpost.php?p=2945066&postcount=7

Czyściłem tak matryce w D60, D80, D5100 i D7000. W sumie kilkanaście razy. Koszt czyszczenia poniżej 1 zł. Efekt - zero jakichkolwiek śladów nawet na f/32

weller
24-10-2012, 14:07
Płyn rotin 40ml kosztuje 20zl +7zl przesyłką razem ze ściereczką. Jak mocniej mi sie zabrudzi to sprawie sobie taki zestaw. Koszty zadne a i do optyki tez sie przyda. Przekonales mnie. :)

jarmer
01-11-2012, 22:10
Czy ktoś używał izopropanolu do czyszczenia matrycy? Używam to do czyszczenia laserów DVD i jest ok, ale matrycy nie czyściłem.

puciek
01-11-2012, 22:14
Zwykłego izopropanolu nie radzę stosować - zostawia smugi. Musi to być izopropanol specjalny o najwyższym stopniu czystości.

raftik
02-11-2012, 08:58
Z racji, że w moim D300 nigdy nie była czyszczona matryca i przy większych przysłonach miałem trochę paprochów na fotkach więc wczoraj wziąłem się za czyszczenie i przyznam szczerze, że jak komuś nie trzęsą się ręce jak 90-latkowi to sobie poradzi. Najpierw kupiłem na pewnym serwisie aukcyjnym Płyn Rotin do optyki do tego dokupiłem szpatułki do matrycy oraz gruchę silikonową i wczorajszy efekt czyszczenia rewelacyjny.
Wzorowałem się na tym filmiku z YT: http://www.youtube.com/watch?v=jibYZZ9hF58

Szpatułka idealnie dopasowana do całej powierzchni matrycy z materiału bezpyłkowego a o płynie Rotin naczytałem się na naszym forum więc stąd decyzja o jego zakupie. Trochę delikatności i polecam czyszczenie we własnym zakresie.

ov_darkness
16-10-2013, 00:15
Stwierdziłem, że syf na matrycy urósł do rangi problemu i postanowiłem podziałać. Myślałem o użyciu odkurzacza z wąską ssawką zamiast gruszki - wyciąga powietrze, zamiast wdmuchiwać, wiec powinien zadziałać lepiej :)

Gdyby się okazało, że to za mało, to czy wystarczy izopropanol wysokiej czystości i ściereczka do optyki przyklejona na kawałku plastiku?
aha: jak wyczyścić uświnioną matówkę?

Borat1979
16-10-2013, 00:54
W przyszłości zamierzam również wyczyścić matryce wacikiem. A malkontenci niech mi udowodnią, że jakość zdjęć jest gorsza od aparatu, w którym matryca nie była nigdy czyszczona lub czyszczona inną droższą metodą.
To czyść ale nie proponuj tego innym bo to najgorsza z możliwych metod.

Nie chce tutaj się przepychać argumentami ale zaolejonej matrycy w D600 nie czyściłbym wacikiem :P
I nie powielaj bzdur bo w D600 nie ma żadnego problemu z olejem.

6868
16-10-2013, 08:30
Ja czyściłem wacikiem kosmetycznym na sucho (takim do ucha) w D300 i w D50, żadnych problemów. Matryca jak nowa polecam tą metodę. Oczywiście należny to zrobić bardzo delikatnie.
Tez zrobilem tak raz i niiiiigdy wiecej.
Zamiast 10 paprochów miałem 1010 ;-)

Takimi płaskimi łopatkami można tez uszkodzić matryce, powstają mikro pęknięcia podczas chwytania brudu.
Heee?
Możesz podać zrodlo tej tezy?

weller
25-10-2013, 21:39
Tez zrobilem tak raz i niiiiigdy wiecej.
Zamiast 10 paprochów miałem 1010 ;-)

No u mnie nie było tego efektu. Coś mi się przykleiło do matrycy i nie chciało odczepić, to delikatnie to zebrałem z niej, nie szlifowałem wacikiem, nie tarłem nim o matryce itd. żeby była jasność.

Heee?
Możesz podać zrodlo tej tezy?

To jest to samo źródło, w którym są informacje o rysujących wacikach.