PDA

Zobacz pełną wersję : Zestaw Nikon Sb-R1C1 i zasilanie

lok_men
22-10-2012, 09:18
Witam,
Czy ktoś z Was orientuje się może jakie baterie zakupić do tego zestawu?
Bardzo mało na ten temat znalazłem na forum, dlatego tworzę nowy wątek. Rzecz w tym, że sprawa dotyczy mało popularnych baterii CR123A lub DL123A i jeszcze mniej popularnych akumulatorków. Być może ktoś już pokonał ten temat i może podzielić się wiedzą, jaka jest żywotność takich baterii (nieładowalnych) czy lepiej poszukać akumulatorków, jeżeli ta druga wersja to jakiej firmy, bo te oferowane akumulatorki na rynku są jak dla mnie nieznanych producentów i w ogóle jest ich mało..
Z góry dzięki za odp.
pozdr.
lok_men

lok_men
22-10-2012, 10:04
ps. dodam, że tematy, które znalazłem odnośnie sb-r1c1 na forum są z 2009r. czyli ładnych parę lat wstecz, więc może od tamtego czasu coś się zmieniło i ktoś coś sensownego poradzi;)

markB
22-10-2012, 13:48
Nic się nie zmieniło oprócz ceny bateryjek, która znacznie wzrosła. Używam tylko baterii (DL123A i CR123A to to samo, pierwszy symbol odnosi się do Duracell Ultra) i wytrzymują ok. 400-500 błysków, ale weź pod uwagę, że praktycznie wcale nie błyskam z pełna siłą, a przeciętnie - 2, a obecnie to głównie na manualu: 1/16 lub nawet 1/32 siły. Próbowałem kupić akumulatory, ale po dwóch próbach zrezygnowałem. Niby były w ofercie sklepu od ręki, a po zamówieniu okazywało się, że akurat nie ma w magazynie. Tym niemniej są na forum koledzy, którzy chwalili sobie akumulatorki, np. z Batimexu.

lok_men
22-10-2012, 14:07
Dzięki Mark za odpowiedź! Gdyby ktoś jeszcze miał jakieś informacje, gdzie kupić itd to będę wdzięczny pozdr.