PDA

Zobacz pełną wersję : Nowe telefony z badziewnym zasięgiem

otwieracz
21-10-2012, 16:30
Witam.
Tak mnie naszło napisanie paru zdań o tym co teraz produkują. Miałem kupę czasu Nokię 6030, telefon nie do zajechania, oddałem 8 - letniemu chrześniakowi bo dałem się skusić na jakieś pierdoły w nowych modelach. Kupiłem Samsunga Galaxy Pocket i po paru dniach użytkowania mogę powiedzieć że ta zabawka nie powinna mieć w nazwie "telefon" tylko krótkofalówka... 10km. za duże miasto i echo, zero sygnału. Byłem w Karpaczu, połączyć się ze Śnieżki nie da. A jestem podobno w sieci która ma największy zasięg - Play ma umowy z trzema operatorami i korzysta z ich nadajników. No nic, pozbyłem się i kupiłem najzwyklejszy prosty telefon bez bajerów z nadzieją że takich problemów nie będzie. Kupiłem Nokię 112 a tu znowu lipa... Nie wiem jak to jest - stara Nokia 6030 nigdy mi nigdzie zasięgu nie zgubiła, a nowe "telefony" gubią go już kilkanaście kilometrów od dużej miejscowości. Na stronie Play jest mapa zasięgu i wynika z niej że nie ma miejsca z którego nie da się połączyć. Tylko brakuje chyba teraz telefonów które są do tego zdolne... Zaczynam się rozglądać za starymi modelami które chyba musiały mieć bardzo dobry zasięg, bo kiedyś nie było tyle nadajników co teraz. Dziś producenci olali chyba tę sprawę sądząc że skoro jest ich tyle to wystarczy wsadzić jakiś badziew, a ludzie i tak się połączą z siecią. Ale na swoim przypadku mogę powiedzieć że tak nie jest.

moro
21-10-2012, 16:43
Nie do końca to może być wina telefonu, tylko sieci. Pley ma niższy priorytet logowania przy wewnętrznym roamingu. A info o największym zasięgu to tylko teoria, dobrze wyglądający w reklamie.

otwieracz
21-10-2012, 17:14
Nie do końca to może być wina telefonu, tylko sieci.

No tak, tylko dlaczego w starym telefonie nie było takich problemów?

RobertMiernik
21-10-2012, 18:04
'Niestety' są to jedne z plusów unijnych regulacji.

Efekt takich samych obostrzeń, dzięki którym nowymi bateriami nikonów robi się 3 razy mniej zdjęć niż starymi.

Nowe telefony muszą spełniać wymagania dotyczące emisji, więc są słabsze niż nieśmiertelne ale i siejące jak ruskie radiostacje stare modele...

wasilewk
21-10-2012, 18:11
No tak, tylko dlaczego w starym telefonie nie było takich problemów?

A już myślałem, że jest odwrotnie: kilka anten w jedny telefonie - nie długo głowa zacznie mi świecić. Ale do rzeczy: kup sobie Samsunga Galaxy Mini 2 -> takiego mam. Porównuję do Samsunga Corby oraz Nokii 6650, 6330, 6320 itd (kilka ich miałem).

Stwierdzam, że nowy Samsung (ma jeszcze antenę radiową, antenę GPS i jeszcze jakąś...) pokazuje dokładniej te kreseczki od poprzedników. Co prawda rozmowa z kimś z Orange w czasie przemieszczania się to normalny koszmar, no ale w tej chwili, to nawet Galaxy III nic tu nie pomoże. Można sobie głośność ustawić na max i nie potrzeba krzyczeć do tej 'dziurki'.

Niestety jedna wada jest oczywista: N6330 trzymała 2 tyg. na baterii - tego nie potrafi żaden obecny smartfon.

Pzdr.

otwieracz
21-10-2012, 18:25
Nie dam się już skusić na żadną nowość, poszukam jakiegoś starocia, może być nawet z monochromatycznym wyświetlaczem byle by tylko działał tam gdzie jest mi potrzebny. Byłem z rodziną na grzybach i moi rodzice nie mogli się do mnie dodzwonić bo nie miałem zasięgu :-( Efekt był taki żeśmy się 3 godz. szukali...

wasilewk
21-10-2012, 18:33
Nie dam się już skusić na żadną nowość, poszukam jakiegoś starocia, może być nawet z monochromatycznym wyświetlaczem byle by tylko działał tam gdzie jest mi potrzebny. Byłem z rodziną na grzybach i moi rodzice nie mogli się do mnie dodzwonić bo nie miałem zasięgu :-( Efekt był taki żeśmy się 3 godz. szukali...

Ależ ja chciałem Ci uświadomić, że nowe smartfony (nie bierz byle czego !) są bardziej czułe - to sieć czasem nie wytrzymuje. Jak zobaczyłem nowy (zmieniony) maszt komórkowy na przechowalni sąsiada u mojej mamy na wsi - to się zdziwiłem --> tutaj miniaturyzacja też puka do drzwi.

Pzdr.

!AGresT
21-10-2012, 18:39
tego nie potrafi żaden obecny smartfon.

Smartfon pewnie nie, ale taki samsung solid (zabij, nie pamiętam numeru, a nie chce mi się wyłączać) przy korzystaniu z neta i GPS, trzyma mi 10-12 dni.

P.S. wyłączyłem, żeby sprawdzić - GT-B2710

RAF7705
21-10-2012, 18:48
Jeśli nie korzystasz z netu w smartwonie przełącz go w ustawieniach sieci na "tylko gsm" oszczedzisz baterię i może być lepiej z zasięgiem.
Ja w Uk problemów ze smartfonem nie mam.

puciek
21-10-2012, 19:04
Zmień tryb pracy sieci z GSM/WCDMA na tylko GSM. Koma nie będzie automatycznie próbować łączyć się z siecią w trybie szybkiego przesyłania danych. Połączy się zwyczajnie jak każdy inny stary telefon tylko przez GSM. Będziesz miał wtedy normalny zasięg.

zdyboo
21-10-2012, 19:04
Smartfon pewnie nie, ale taki samsung solid (zabij, nie pamiętam numeru, a nie chce mi się wyłączać) przy korzystaniu z neta i GPS, trzyma mi 10-12 dni.

P.S. wyłączyłem, żeby sprawdzić - GT-B2710

Ja mam pierwszy model solida 2100 OIDP, dla mnie telefon, to nadal telefon, nie komputer pokladowy, mam go juz ponad dwa lata. Teraz bateria trzyma juz tylko tydzien, przy raczej srednim gadaniu. Jednakze jak nie mialem w ogole zasiegu (Korea), to w dobe zezarlo baterie szukajac. Przejscie w tryb offline pomoglo.
Z zasiegiem roznie, ale nie mialem takiej sytuacji, ze nie moglem zadzwonic lub do mnie sie nie mozna bylo dodzwonic.

Zen
21-10-2012, 19:09
Zmień tryb pracy sieci z GSM/WCDMA na tylko GSM. Koma nie będzie automatycznie próbować łączyć się z siecią w trybie szybkiego przesyłania danych. Połączy się zwyczajnie jak każdy inny stary telefon tylko przez GSM. Będziesz miał wtedy normalny zasięg.

Dodam jeszcze że korzystając z Play-a przejdż na ręczne wyszukiwanie sieci i wybierz np. PLUS-a. Nie będzie się co
chwilę przełączał na różne sieci.

otwieracz
21-10-2012, 20:27
Dodam jeszcze że korzystając z Play-a przejdż na ręczne wyszukiwanie sieci i wybierz np. PLUS-a. Nie będzie się co
chwilę przełączał na różne sieci.

Mam ustawione ręczne wyszukiwanie sieci na sieć macierzystą - czyli Play-a, spróbuję przełączyć na Plusa jak będę znowu za miastem. WCDMA w mojej Noki 112 nie mogę znaleźć, chyba tego nawet nie ma, tylko GSM. Samsunga już nie mam więc nie mam jak sprawdzić pod tym względem.

otwieracz
21-10-2012, 20:29
Mam ustawione ręczne wyszukiwanie sieci na sieć macierzystą - czyli Play-a, spróbuję przełączyć na Plusa jak będę znowu za miastem. WCDMA w mojej Noki 112 nie mogę znaleźć, chyba tego nawet nie ma, tylko GSM. Samsunga już nie mam więc nie mam jak sprawdzić pod tym względem.

A w sumie ta Nokia jest dwuzakresowa, więc mogę do niej wsadzić drugą kartę z Plusa.

Zen
21-10-2012, 20:35

Informację którą Ci podałem otrzymałem od doradcy technicznego Play. Przedtem niestety różnie było z zasięgiem w wielu miejscach, dosłownie co kilka minut raz był na maksa albo wcale. Teraz po wyborze plusa zasięg mam prawie zawsze.
Z tego co wiem Play ma ograniczoną ilość własnych stacji bazowych. Z braku swoich ma umowy z innymi operatorami.

mateo912
21-10-2012, 20:36

no chyba raczej nie bardzo.
Zasięg 3g i gsm to są różne zasięgi, ustawiając tylko gsm pozbawiasz się zasięgu 3g.
U siebie w domu mam 1 kreskę gsm i 3 krechy 3g

Zen
21-10-2012, 20:39
A w sumie ta Nokia jest dwuzakresowa, więc mogę do niej wsadzić drugą kartę z Plusa.

Żeby skorzystać z usług przekażników Plusa nie musisz być użytkownikiem tej sieci. Ja korzystam jako abonent Play. Play ma podpisaną z nimi umowę.

jackrabbit
21-10-2012, 20:42
na grzyby to polecam krotkofalowki motoroli :)

otwieracz
21-10-2012, 21:01
na grzyby to polecam krotkofalowki motoroli :)

A jak się nam skończy w lesie zagrycha ;-) i będzie trzeba zamówić pizzę telefonicznie :smile:?

puciek
21-10-2012, 21:14
no chyba raczej nie bardzo.
Zasięg 3g i gsm to są różne zasięgi, ustawiając tylko gsm pozbawiasz się zasięgu 3g.
U siebie w domu mam 1 kreskę gsm i 3 krechy 3g
Bardzo, bardzo. Jak masz ustawione 3g, to wystarczy, że koma wykryje tą sieć, to ją będzie preferować nawet jak zasięg będzie mizerny. Po zmianie na samo GSM zasięg w tym samym miejscu - max. Testowałem nie raz z Galaxy SII.

ska
21-10-2012, 21:23
mam takie same zdanie co autor wątku, mam nokie 5800 i juz nie raz na rożnych zadupiach tylko ja mogłem sie gdzie kolwiek dodzwonic

RAF7705
21-10-2012, 21:32
Puciek dobrze prawi.

m3
21-10-2012, 21:43
Zaciekawiliście mnie teraz tym trybem "only GSM". Kiedyś widziałem to u siebie gdzieś w ustawieniach. Dzisiaj aktualizowałem sobie androida z 2.3.5 na 4.0.4 i za Chiny tego znaleźć nie mogę. Wie ktoś gdzie tego szukać?

mateo912
21-10-2012, 21:48
Zaciekawiliście mnie teraz tym trybem "only GSM". Kiedyś widziałem to u siebie gdzieś w ustawieniach. Dzisiaj aktualizowałem sobie androida z 2.3.5 na 4.0.4 i za Chiny tego znaleźć nie mogę. Wie ktoś gdzie tego szukać?

ustawienia-> więcej...->sieci komórkowe->używaj tylko sieci 2g

RobertMiernik
21-10-2012, 21:50
Tyle, że w przypadku telefonów Androidowych obcina im to z 3/4 funkcji...
No chyba, że rzeczywiście potrzebujesz telefonu tylko do dzwonienia i smsowania...

<| MICHAŁ |>
21-10-2012, 21:53
ja wystrzeliłem GSII w kosmos.
Wróciłem do nokii X3 i 6021 - używam naprzemiennie w zależności od humoru i ilości telekonferencji (do x3 mam wygodniejsze słuchawki)
Właściwie są to jedyne telefony, które bezproblemowo działają u mnie w domu - reszta to porażka.

puciek
21-10-2012, 22:35
No chyba, że rzeczywiście potrzebujesz telefonu tylko do dzwonienia i smsowania...
Nie muszę mieć w komie non stop neta, gg i innych pierdułek. Na co dzień wystarczy mi dzwonienie. Jak potrzebuję więcej, to zmieniam na 3g i mam wszystko co fabryka dała. A dzięki temu baterię w SGSII ładuję co 6-7 dni.

mpwt
21-10-2012, 23:22
Tyle, że w przypadku telefonów Androidowych obcina im to z 3/4 funkcji...

Jakich?

<| MICHAŁ |>
21-10-2012, 23:41
Jakich?
tych zupelnie zbednych, bo dzwonienie pozostaje

RAF7705
21-10-2012, 23:50
Ja ładuje co dzień ale teraz telefon zastępuje w 50% kompa w domu, cały czas na wi-fi i w pracy też drew wi-fi sieć 3g włączam sporadycznie.

RobertMiernik
22-10-2012, 00:02
Jakich?

Wszystkich związanych z internetem.

Dla kogo zbędnych dla tego zbędnych, nie generalizujmy...

kronos28
22-10-2012, 00:25
Jakich?

nie, tych za które zapłaciło się kasę za ów sprzęt. Jeżeli ktoś nie będzie korzystać z możliwości oferowanych przez tego typu urządzenia a telefonu będzie używać tylko do dzwonienia i ewentualnie sms, to na kiego grzyba kupować smarfona? Niech mi ktoś wyjaśni paradoks tego toku myślenia. Te urządzenia mają pewien wachlarz zastosowań ale też i swoje ograniczenia. Ze względu na swoją moc obliczeniową i rozmiar wyświetlacza chyba nie muszę nikogo uświadamiać, że czas pracy na baterii to tragedia w porównaniu do antycznej ale legendarnej N6310i. Problemy z zasięgiem to kwestia 3G/2G gdzie pokrycie zasięgiem kraju w 3g ogranicza się tylko do miast i przedmieść (plus jakieś dziwaczne miejsca turystyczne). W takim telefonie 3G jest opcją preferowaną, bo bez pakietowej transmisji owo urządzenie zasadniczo nie istnieje. Proste. Kwestia budowy urządzenia i jakości wykonania promienników anten itd. to już inna bajka i para kaloszy, bo nawet za starych lat GSM trafiały się padaczki jak Alcatele gubiące zasięg w centrum miasta itp.

Nie łapie kompletnie tego, że ktoś kupuje sobie nowoczesny ale jednak posiadający pewne ograniczenia sprzęt a potem na te ograniczenia psioczy.... Do tego stwierdza, że funkcje typu mail, internet, synchornizacja danych,
ActiveSync, aplikacje, chmura itp. "nie są mu potrzebne i chce tylko dzwonić i ewentualnie napisać sms". Noszz... Cudownie i fajnie ale po kiego grzyba, w takim bądź razie kupiło się smarfona? To tak jakby kupić f16 na dojazdy do roboty - niby pieruńsko szybkie, zwrotne i nowoczesne ale nijak się go zaparkować nie da a i pasa startowego przed chatą i robotą nie ma... :/.

freefly
22-10-2012, 00:58
nie, tych za które zapłaciło się kasę za ów sprzęt. Jeżeli ktoś nie będzie korzystać z możliwości oferowanych przez tego typu urządzenia a telefonu będzie używać tylko do dzwonienia i ewentualnie sms, to na kiego grzyba kupować smarfona? Niech mi ktoś wyjaśni paradoks tego toku myślenia. Te urządzenia mają pewien wachlarz zastosowań ale też i swoje ograniczenia. Ze względu na swoją moc obliczeniową i rozmiar wyświetlacza chyba nie muszę nikogo uświadamiać, że czas pracy na baterii to tragedia w porównaniu do antycznej ale legendarnej N6310i. Problemy z zasięgiem to kwestia 3G/2G gdzie pokrycie zasięgiem kraju w 3g ogranicza się tylko do miast i przedmieść (plus jakieś dziwaczne miejsca turystyczne). W takim telefonie 3G jest opcją preferowaną, bo bez pakietowej transmisji owo urządzenie zasadniczo nie istnieje. Proste. Kwestia budowy urządzenia i jakości wykonania promienników anten itd. to już inna bajka i para kaloszy, bo nawet za starych lat GSM trafiały się padaczki jak Alcatele gubiące zasięg w centrum miasta itp.

Nie łapie kompletnie tego, że ktoś kupuje sobie nowoczesny ale jednak posiadający pewne ograniczenia sprzęt a potem na te ograniczenia psioczy.... Do tego stwierdza, że funkcje typu mail, internet, synchornizacja danych,
ActiveSync, aplikacje, chmura itp. "nie są mu potrzebne i chce tylko dzwonić i ewentualnie napisać sms". Noszz... Cudownie i fajnie ale po kiego grzyba, w takim bądź razie kupiło się smarfona? To tak jakby kupić f16 na dojazdy do roboty - niby pieruńsko szybkie, zwrotne i nowoczesne ale nijak się go zaparkować nie da a i pasa startowego przed chatą i robotą nie ma... :/.

Bez przesady, posiadając "smarkfona", nie muszę być cały czas on-line, że by w dowolnym momencie "pochrzanić" coś na na jakimś forum, albo co 5 minut sprawdzać, czy "cóś" przyszło na "majla", synchronizować dane co 10 minut itp.
W "smarkfonie" mam mapy off-line, wi-fi z którego korzystam w różnych miejscach jeśli zachodzi taka potrzeba, co by w nosie z nudów nie dłubać czekając na żonę w centrum handlowym lub córkę na basenie. Używam go również jako nośnik danych, zamiast pendriva. Przecież jest tylko gadżet w sumie na kilkanaście minut dziennie.
Jak ktoś nie może obyć się bez netu nawet minuty w ciągu dnia i nawet do kibla go nosi i siedząc na "tronie" udziela się forum, korzysta z chmury lub synchronizuje dane w tym czasie, to najwyższy czas żeby poszukać poradni specjalistycznej.

otwieracz
22-10-2012, 04:49

I ja tak zrobiłem. Pozbyłem się Samsunga i kupiłem najzwyklejszy telefon - Nokię 112 i do tego tablet Kiano Young II. Kosztowało mnie to 480 zł. Tylko że ten "telefon" czasem nie nadaje się do dzwonienia, gwoździ nim też nie można wbijać więc po jaką cholerę ktoś coś takiego produkuje. Bez sensu te rozmowy o G3, G2 i innych duperelach - powtarzam jeszcze raz, stara Nokia 6030 nie zgubiła mi nigdy zasięgu, Najzwyklejszy nowy model tej firmy ma z łapaniem sieci duży problem, o wypasionych Samsungach nawet nie wspomnę. A tablet z androidem 4.0 śmiga aż miło. Mam sporo znajomych z różnymi nowymi telefonami które mają mnóstwo funkcji, i tylko jeden nie narzeka na zasięg - a ma jakiegoś nowego LG z ekranem dotykowym. Ja zdecydowałem że wracam do korzeni i rozglądam się za starymi modelami Noki.

puciek
22-10-2012, 06:31
ActiveSync, aplikacje, chmura itp. "nie są mu potrzebne i chce tylko dzwonić i ewentualnie napisać sms". Noszz... Cudownie i fajnie ale po kiego grzyba, w takim bądź razie kupiło się smarfona?
To tak, jak z super samochodami za 1mln zł. Po jakiego grzyba komuś samochód, który wyciąga więcej niż 130km/h? Otóż drogi kolego, to, że telefon ma możliwości wcale nie oznacza, że zawsze trzeba z nich korzystać. Do netu mam laptopa i stacjonarny w domu, pracuję jako informatyk więc prawie cały czas siedzę przy kompie. Oglądanie stron internetowych na smartfonie to porażka niesamowita. Nawet tablet 7 cali nie daje przyzwoitego komfortu. A na pocztę nie dostaję co 2 minuty maila. Smartfon mam i w razie potrzeby nie waham się go użyć.. niemniej wolę to samo robić na laptopie lub stacjonarce.

sokrates
22-10-2012, 08:07

chyba kolega trochę na bakier z technologią - wyłączenie 3G skutkuje tylko tym że podczas rozmowy GSM telefon nie jest online z internetem, i vice-versa - podczas korzystania z netu w telefonie nie można wykonać połączenia głosowego. Nic poza tym nie tracimy na funkcjonalności czy szybkości internetu. działa tak samo na 2G i 3G.

puciek
22-10-2012, 08:33
No właśnie nie tylko. Sam tego doświadczyłem jak miałem ustawiony tryb gsm/wcdma i 0-1 kreska zasięgu - brak możliwości dzwonienia - nie zarejestrowano w sieci. Po przełączeniu na tryb tylko GSM - 5 kresek i bezproblemowe połączenia. Więc .... coś to jednak zmienia, a poza tym bateria wolniej się rozładowuje.

RAF7705
22-10-2012, 09:32
Puciek, czy ty aby nie zawitałeś niedawno na forum o androidzie :-)
Mówię serio, bo 100% podzielam twoje zdanie a nie tak dawno dykutowałem z jakimś informatykiem na forumandroid.com.pl, chyba.

<| MICHAŁ |>
22-10-2012, 09:41
chyba kolega trochę na bakier z technologią - wyłączenie 3G skutkuje tylko tym że podczas rozmowy GSM telefon nie jest online z internetem, i vice-versa - podczas korzystania z netu w telefonie nie można wykonać połączenia głosowego. Nic poza tym nie tracimy na funkcjonalności czy szybkości internetu. działa tak samo na 2G i 3G.

moze i na bakier, ale moje doswiadczenia ze smartfonami sa takie, ze ani to doby telefon, ani sensowne narzedzie do pracy.
Ja moze jestem staromodny, ale znacznie lepiej mi sie uzywa normalnego telefonu do prowadzenia rozmow, a komputera do poczty, aplikacji i internertu.
Rozumiem natomiast, ze ktos moze miec inny profil pracy, lub ma daleko posuniete uzaleznienie od dostepu do sieci i wybiera pewien kompromis - co kto woli.
Mnie w pracy uszczesliwili GSII - nie powiem - ze 3 miesiace wytrzymalem - teraz GSII uzywam moj syn - ani uzywanie smartfona nie bylo komfortowe, ani tez pingowanie mnie mailami nie nioslo dla mnie zadnej wartosci dodanej, bo i tak lepiej mi sie je czytalo na monitorze, lub wyswietlaczu laptopa.
Temat dotyczyl badziewnego zasiegu smartfonow i z przykroscia musze potwierdzic, ze to prawda - i palm, ktorego mialem i GSII i nawet nokia e52 maja znacznie gorszy zasieg niz starsze modele nokii, ktore uzywam obecnie. O czasie dzialania na jedym ladowaniu baterii (z wyjatkiem nokii e52) nawet nie wspominam, bo to oddzielny temat i nie ma czego porownywac.

RobertMiernik
22-10-2012, 11:01

Jak wywalisz "czy szybkości" i "działa tak samo" to będzie się prawie zgadzało, na 2g maksymalny transfer to nie całe 54kbps.

puciek
22-10-2012, 11:13
Puciek, czy ty aby nie zawitałeś niedawno na forum o androidzie
Nie, sorki to nie byłem ja. Ja się udzielam na forum pdaclub.pl

mpwt
22-10-2012, 12:43
Jak wywalisz "czy szybkości" i "działa tak samo" to będzie się prawie zgadzało, na 2g maksymalny transfer to nie całe 54kbps.

A nie coś w granicach 236 kbit/s?

Poza spadkiem prędkości praktycznie nie będzie różnicy dla nas. O żadnym obcięciu 3/4 funkcji nie ma mowy.

RobertMiernik
22-10-2012, 14:45
Nie, to jest prędkość dla tzw 2.5g

A mowa jest, bo przy takiej prędkości nie da się używać nowoczesnego internetu ("żadna" strona się nie załaduje, poczta też poza nagłówkami się nie ściągnie, nie mówiąc o zaawansowanych opcjach jak mapy czy inne pierdoły).

Spróbuj wyciągnąć z szafy modem 56k i sobie pośmigać choćby po tym forum...

puciek
22-10-2012, 15:07
A jaki jest problem aby na czas używania internetu w ustawieniach zwiększyć prędkość? Żaden.

tomek s
22-10-2012, 15:09
Nie, to jest prędkość dla tzw 2.5g

A mowa jest, bo przy takiej prędkości nie da się używać nowoczesnego internetu ("żadna" strona się nie załaduje, poczta też poza nagłówkami się nie ściągnie, nie mówiąc o zaawansowanych opcjach jak mapy czy inne pierdoły).

Spróbuj wyciągnąć z szafy modem 56k i sobie pośmigać choćby po tym forum...

Etam, pierdoły waść pleciesz, załaduje się ino wolniej, zakładając że masz stabilny zasięg GPRS/EDGE (prędkość przesyłania danych do 286 kbps)
Będąc na wsi właśnie takich wolnych transmisji używam i spokojnie da się przeglądać forum itp., oczywiście na oglądanie filmów nie ma co liczyć.
GPRS < EDGE - 2.5G
UMTS - 3G
HSDPA - 3.5G
WiMax < HSPA < LTE - 4G

RobertMiernik
22-10-2012, 15:12
Nie mówię, że jest, jak ktoś lubi odpalać procedurę startową przed i po każdej czynności to pewnie żaden.

Kiedyś jeden ze znajomych oszczędzał prąd.
Przed wyjściem z domu i wieczorem przed snem uruchamiał procedurę jak przy starcie śmigłowca.
Wyłączał listwę przy komputerze, telewizor, router, listwę od dekodera, odtwarzacza CD i jakichś tam innych pierdół telewizyjnych. Mniej więcej 8-9 guzików rozmieszczonych po całym domu.

Rano i po powrocie z pracy robił to samo w odwrotną stronę. Zanim skorzystał z WiFi, czajnika czy telewizora.

Nie mówię, że się nie da, mówię tylko, że moim zdaniem dochodzimy do absurdów, które ktoś wcześniej ładnie już określił.

Skoro nie potrzebujesz internetu w telefonie, to nie kupuj telefonu z internetem...

EDIT:

Etam, pierdoły waść pleciesz, załaduje się ino wolniej, zakładając że masz stabilny zasięg GPRS/EDGE (prędkość przesyłania danych do 286 kbps)
Będąc na wsi właśnie takich wolnych transmisji używam i spokojnie da się przeglądać forum itp., oczywiście na oglądanie filmów nie ma co liczyć.
GPRS < EDGE - 2.5G
UMTS - 3G
HSDPA - 3.5G
WiMax < HSPA < LTE - 4G

Tak zacząłeś od 2.5 a 2g to właśnie 54kbs. (Pewnie, że jak masz stabilny to się załaduje, za minutę albo dwie ale się załaduje, pewnie że można).

puciek
22-10-2012, 15:21
Skoro nie potrzebujesz internetu w telefonie, to nie kupuj telefonu z internetem...

Potrzebuję wtedy, gdy nie mam dostępu na laptopie albo stacjonarnym ale przeważnie i tak wykorzystuję SGSII jaku router wifi i pracuję na laptopie. Rzadko kiedy korzystam z netu na komie - na tak małym ekranie po prostu nic nie widać i niewygodnie się to obsługuje.

RobertMiernik
22-10-2012, 15:24
W porządku, Twój telefon, Twoja sprawa, przecież sam wiesz do czego i kiedy potrzebujesz..

Swoją drogą jak używasz telefonu jako router to chyba nie z wyłączonym internetem...

wasilewk
22-10-2012, 18:33
... Ja zdecydowałem że wracam do korzeni i rozglądam się za starymi modelami Noki.

No, ok - ale jak sobie poradzisz z paradoksem, że N6310i miałeś za 50zł (dokładnie 49.90) , działała kilka lat --> teraz możesz mieć GT-S6500 z baterią i kablem USB za złotówkę (Samsung Galaxy Mini 2), a za baterię do Nokii musisz dać 80zł ?

otwieracz
22-10-2012, 19:20
No, ok - ale jak sobie poradzisz z paradoksem, że N6310i miałeś za 50zł (dokładnie 49.90) , działała kilka lat --> teraz możesz mieć GT-S6500 z baterią i kablem USB za złotówkę (Samsung Galaxy Mini 2), a za baterię do Nokii musisz dać 80zł ?

Na co mi ten SG Mini2, bateria, kabel USB skoro jak pojadę do rodziny na wioskę i nie będę mógł stamtąd zadzwonić? W mieście by służył jako telefon, a tam to będzie tylko nic nie warty gadżet. To jest moja świadoma decyzja, wiem czego chcę. Za przeproszeniem dałem dupy że poleciałem na te wszystkie bajery, wygląd, wi-fi i inne wynalazki. Może to i ładnie wygląda, ale drugi raz to tego w życiu nie kupię. No chyba że zmieni się sposób przekazywania sygnału i dałoby się to jakoś używać. Pamiętam jak kiedyś ludzie na wiosce wychodzili z domu by gdzieś przedzwonić z komórki bo w czterech ścianach był słaby zasięg. Dziś z nowym sprzętem i to nie pomaga.

wasilewk
22-10-2012, 19:27
Ja też mam przykład kogoś z rodziny: u nich na daczy w lesie tylko Era działa - no ale na satelitarny zdecydować się nie chcą.

Pzdr.

Kurtz
22-10-2012, 19:32
Tak zacząłeś od 2.5 a 2g to właśnie 54kbs. (Pewnie, że jak masz stabilny to się załaduje, za minutę albo dwie ale się załaduje, pewnie że można).
No chyba ze gdzies poleca timeouty po drodze... ;) 56kbps nie nadaje sie do jakiegokolwiek przegladania dzisiejszego internetu.

oże to i ładnie wygląda, ale drugi raz to tego w życiu nie kupię. No chyba że zmieni się sposób przekazywania sygnału i dałoby się to jakoś używać.
Albo zostanie wydany zakaz obrotu i uzywania tych starych telefonow, zostana wyciete na stacjach bazowych czy w inny sposob zablokowane i nie bedizes zmial wyjscia ;]

otwieracz
22-10-2012, 20:06
Albo zostanie wydany zakaz obrotu i uzywania tych starych telefonow, zostana wyciete na stacjach bazowych czy w inny sposob zablokowane i nie bedizes zmial wyjscia ;]

Wtedy poczekam parę latek i pójdzie na alledrogo jako rozchwytywany antyk, a za pieniądze ze sprzedaży kupię sobie Nikona D 9000 z 120Mpix., LCD 20 calowym, kitem 5 - 15000 1.0-1.2, 4 kółkami nastaw na korpusie i ISO takim że nie mieści się na wyświetlaczu który robi zdjęcia takiej jakości jak Nokia C5 :)

Kurtz
22-10-2012, 20:25
Moje jest bardziej prawdopodobne ;)

otwieracz
22-10-2012, 20:31
Moje jest bardziej prawdopodobne ;)

Nie wierzysz w swój system? :) Jak możesz!? :twisted:

costi
24-10-2012, 11:44
Nie muszę mieć w komie non stop neta, gg i innych pierdułek. Na co dzień wystarczy mi dzwonienie. Jak potrzebuję więcej, to zmieniam na 3g i mam wszystko co fabryka dała. A dzięki temu baterię w SGSII ładuję co 6-7 dni.

Screenshot or it didn't happen...

puciek
24-10-2012, 12:32
Screeny wrzucałem na PDACLUB.PL - też nie wierzyli. http://pdaclub.pl/forum/index.php?action=dlattach;topic=188630.0;attach=39 376;image Ostatnio ładowałem wczoraj po prawie 7-dmiu dniach.

velaskez
24-10-2012, 12:47
W telefonach RIMa nie ma żadnych problemów z zasięgiem :-P Maile dopadają mnie w każdym zakątku świata :twisted:

costi
24-10-2012, 15:29
Screeny wrzucałem na PDACLUB.PL - też nie wierzyli. http://pdaclub.pl/forum/index.php?action=dlattach;topic=188630.0;attach=39 376;image Ostatnio ładowałem wczoraj po prawie 7-dmiu dniach.

A można prosić wersję co nie wymaga logowania? ;)

puciek
24-10-2012, 17:00
http://images45.fotosik.pl/1604/92a6b49d8521ca13med.jpg

RobertMiernik
25-10-2012, 00:54
Co to za dowód, skoro ten licznik pokazuje czas zasilania bateryjnego od ostatniego restartu i nie resetuje się po podłączeniu zasilania??

puciek
25-10-2012, 08:00
Chyba żartujesz. Jakby było jakiekolwiek ładowanie, to na wykresie miałbyś pokazany wzrost napięcia baterii. To jest normalny wskaźnik pracy na baterii w androidzie, a nie licznik od restartu.

RobertMiernik
25-10-2012, 08:54
Tak, racja na wykresie byłoby widać wzrost lub proste fragmenty.

Jednak licznik na górze leci dalej.

Wysyłane z mojego GT-N7000 za pomocą Tapatalk 2

puciek
25-10-2012, 08:57
Licznik nie leci dalej a jest kasowany po pełnym naładowaniu baterii. Jak nie wierzysz dalej, to zrobię zdjęcie za kilka dni, bo dzień temu ładowałem komę. Specjalnie zrobię dwa zdjęcia przy całkowitym rozładowaniu - po około 6-ciu dniach i po pełnym naładowaniu baterii - abyś miał wgląd na całość. Oczywiście zdjęcia będą na tle forum nikoniarzy tak, abyś widział datę i godzinę robienia zdjęcia.

costi
25-10-2012, 09:00
To jeszcze poprosimy ten bardziej miarodajny licznik, który pokazuje procentowy rozkład co zużywa baterię ;) Ale nawet patrząc na aktywność ekranu, to przez 70-80% czasu był wyłączony.

puciek
25-10-2012, 10:11
A jak ma być ekran włączony skoro smartfona używam jak telefonu. Przecież to napisałem wcześniej.

RobertMiernik
25-10-2012, 12:12
puciek nie gorączkuj się nie chciałem napisać, że kłamiesz ani nic w tym stylu, chodziło o to, że po podłączeniu ładowarki licznik się nie zeruje, tyle tylko i aż.

To w kategoriach raczej AHA, bo nie wiedziałem o tym wcześniej, a też sobie kiedyś sprawdzałem jak wygląda moje zużycie baterii.

martych
25-10-2012, 13:04
można sobie tak zoptymalizować telefon pod swoje potrzeby, że będzie działał spokojnie tydzień czasu. Ja np. na swoim SGSII mam zainstalowany programik sleepmyphone, w nocy od godziny 23 do 5 aplikacja wyłącza sieć bo i tak w nocy nigdy z telefonu nie korzystałem, a przynajmniej nie muszę go włączać i wyłączać codziennie, a przy okazji zalogowania się rano do sieci działa jak alarm :). Dzięki temu przy codziennych rozmowach, smsach i sporadycznemu sprawdzeniu neta telefon działa od 7-9 dni.

MadOnion
25-10-2012, 13:12
Miałem nokie E51 wymieniłem na E52 jestem zadowolony... jak pojawi się zasięg ; ) (większego szitu nie miałem)

<| MICHAŁ |>
25-10-2012, 19:00
bo ten shit ma antene na dole gdzies pod klawiszami.

otwieracz
26-10-2012, 21:29
Taka ciekawostka - byłem dziś w galerii handlowej w samym centrum miasta. Gdy kobieta przymierzała ciuszki sięgnąłem po komórkę i jakże wielkie było moje zdziwienie :shock:. W Playu nie ma zasięgu... ani jednej kreski! Wszedłem w opcję wybór operatora i z trybu ręcznego przełączyłem się na automatyczny. Zasięg załapał. Przełączyłem znowu na ręczny by wyłapać dostępne sieci i pokazały mi się tylko dwie - Orange i T-Mobile. Często słyszałem że zasięg najlepiej łapie Plus i Play, a tutaj w samym centrum miasta nie złapałem ani jednej ani drugiej. Ja wiem że mury ograniczają dostęp ale bez przesady. Mamy XXI wiek.

Rafał_Sz
26-10-2012, 21:56
Czyli nie ma to jak stare porządne zwęglacze mózgu typu 6310i czy nawet 5110, bo były projektowane na dużo uboższą infrastrukturę GSM i musiały sobie "radzić".

RAF7705
26-10-2012, 22:26
Eee tam, smartfona trzeba umieć skonfigurować, nie zawsze opcja auto jest najlepsza.
Tamta nokia była super ale kiedyś. Długo się opierałem przed smartfonem a teraz to najczęściej używane narzędzie.

piwko2
26-10-2012, 22:34
Eee tam, smartfona trzeba umieć skonfigurować, nie zawsze opcja auto jest najlepsza.

Możesz to rozwinąć?

RAF7705
27-10-2012, 00:29
Chodzi mi o ustawienia sieci w tym przypadku.
Czasem warto zmienić oprogramowanie całe lub tylko modem, który jest odpowiedzialny za sieć.
Jak to zrobić, dowiesz się na adekwatnym forum.

Greg77
27-10-2012, 17:48
Ostatni moj klawiszowiec to byla Nokia 6700 w moim poprzednim mieszkaniu zasieg byl prawie zerowy, za oknem pelen 3G, przed ta Nokia byla jakas Nokia z kolorowym wyswietlaczem z serii 6xxx (nie pamietam jaki to byl model, ale byl dobry i z tych udanych) tez zasieg minimalny w tym mieszkaniu i dopiero iPhone 3G mial zasieg umozliwiajacy rozmowe w mieszkaniu bez geby przyklejonej do okna, oczywiscie wiem teraz, ze winne bylo same mieszkanie a raczej jego sciany i fura kabli;)
Wniosek, nie kupujcie najtanszych smartfonow, bo potem jest placz, uzywalem iP3G w Polsce w Playu i w Orange, zasieg praktycznie caly czas, iP4 tak samo.
Kolejna sprawa to problemy z zasiegiem nawet w dobrych modelach, HTC seria One (sporadycznie, ale bywa).......
Sadze, ze klopoty z zasiegiem to wina telefonow a nie operatora i taki telefon powinien byc wymieniony przez operatora lub naprawiony w ramach gwarancji.
Uzywam iP i 3G mam wlaczone caly czas, po to zaplacilem kupe kasy za smartfona zeby miec dostep do netu, szkoda mi czasu na klikanie w opcjach "wlacz, wylacz 3G",
gdybym chcial telefon do dzwonienia i SMSowania to bym kupil zwyklego "klawiszowca", wiem na co sie decydowalem i znam "minusy" smartfonow, znam tez ich plusy i jednym z nich jest dostep do internetu, ktory nie jest niczym wyjatkowym, tylko norma taka jak dostep do sieci GSM kilkanascie lat temu.

Woo
27-10-2012, 22:27
Greg77 - możesz sprecyzować co masz na myśli pisząc o wadach smartfonów (wiem tylko tyle, że bateria nie będzie w nich trzymać tak długo jak w zwykłym telefonie)?

Zastanawiam się nad kupnem takiego urządzenia i chciałbym wiedzieć na co muszę być gotowy :). To co mnie skłania do smartfona to opcje takie jak możliwość podłączenia się do wi-fi nocując gdzieś po hotelach, przeglądanie pdfów i innych dokumentów oraz GPS (nie planuję wykupywać pakietu internetowego). Niemniej jednak, bardzo ważne są dla mnie te najbardziej podstawowe funkcje telefonu - czyli jakość rozmów i łapanie zasięgu. Co więcej, wybierać będę raczej z tzw. modeli low-endowych. Dlatego Twoja wypowiedź jest dla mnie trochę niepokojąca. Będę wdzięczny za oświecenie mnie :)

Greg77
27-10-2012, 23:15
Jako wada to wlasnie bateria, ale cos za cos, rozmiar no i internet bez ktorego taki telefon nie jest smartfonem....oczywiscie napisalem wady w cudzyslowiu, jak juz wspomnial Kronos28 to normalne i nie ma co narzekac.
Wiecej o smarfonach dowiesz sie z watku o GSM (http://forum.nikoniarze.pl/showthread.php?t=140062), choc kieruj sie wlasnym gustem a tylko troche tym co tam pisza, bo inaczej zwariujesz:D:D:D;)
Zle sie wyrazilem co do tych tanich smartfonow, problem w nich bierze sie z niedopracowanego oprogramowania, co pewnie jest poprawione lub wady samego telefonu z czym polecial bym do punktu domagac sie sprawnego telefonu.
Z tych tanszych telefonow ciekawy i dosc przystepny jest SONY;)

otwieracz
30-10-2012, 14:38
No i od trzech dni jestem właścicielem marki telefonu po której jadą na forach aż miło. Kupiłem LG T510, choć wszyscy znajomi wmawiali mi Samsungi i Nokie i pukali się w czoło że zdecydowałem się na taki - cytuję "szajs". Według moich znajomych dzisiaj telefonem bez systemu Android w ogóle nie da się dzwonić... Tak są zaślepieni boskością jedynego słusznego systemu. Po wcześniejszych przygodach gdzieś mam opinie internetowe, i zdanie innych. Osobiście widziałem nie tak dawno jak Samsungi znajomych wysiadły z zasięgiem na odludziu (w tym i moja nowiutka Nokia), tylko jeden kumpel z LG T500 mógł bez problemu zadzwonić - a nawet nie zniknęła mu ani jedna kreska z zasięgu na wyświetlaczu! Dużo czytałem opinii o tych telefonach - a to się zawieszają, obudowa się rysuje, kijowo działa ekran dotykowy bo trzeba trochę mocniej przyciskać, muli... Ale były też i dobre, więc postanowiłem zaryzykować. Kumpel nie narzekał na swojego, trochę jego telefon "pomacałem" i stwierdziłem że nie ma się czego bać. Telefon jak telefon - i co najważniejsze dzwoni tam gdzie inni nie mogą :-). Myślę że narzekania wzięły się z tego że dziś co niektórzy telefony traktują jak przenośny komputer, ściągają masę aplikacji i pamięć po prostu czasem nie wyrabia... Dziś leci czwarty dzień odkąd go mam przy sobie i nie mam z nim żadnych problemów, zasięg ma zabójczy dla konkurencji. Ekran dotykowy rzeczywiście wymaga trochę więcej "siły" jeżeli tak można powiedzieć w tym przypadku w porównaniu do Samsungowych, ale to jest kwestia przyzwyczajenia. Rozmawiałem też z gościem który zajmuje się naprawą i sprzedażą telefonów używanych i powiedział że świetny zasięg mają też telefony Alcatela. Ale nie uwierzę puki gdzieś nie zobaczę :-). A ja wreszcie mam co chciałem. No cóż, człowiek uczy się na błędach...
Pozdrawiam.

RAF7705
30-10-2012, 19:36
Ja właśnie traktuje telefon jak przenośny komputer, robię na nim wszystko z wyjątkiem grania w baterfield i obróbki zdjęć.
Długo się wzbraniałem przed smartfonem, ale nie żałuję wcale że kupiłem i nie mam problemów z zasięgiem.

puciek
01-11-2012, 07:32
Tak, jak obiecałem. Tu macie zdjęcie SGSII przed ładowaniem: Zdjęcie1 (http://www.kosinusui.pl/pliki/7dni.jpg)
A tu następnego dnia z rana po naładowaniu: Zdjęcie2 (http://www.kosinusui.pl/pliki/0dni.jpg)

Rafał_Sz
01-11-2012, 12:27
Tak, jak obiecałem. Tu macie zdjęcie SGSII przed ładowaniem: Zdjęcie1 (http://www.kosinusui.pl/pliki/7dni.jpg)
A tu następnego dnia z rana po naładowaniu: Zdjęcie2 (http://www.kosinusui.pl/pliki/0dni.jpg)
Coś masz nie tak z synchronizacją czasu. ;)

puciek
01-11-2012, 14:24
Zauważyłem, coś się późni lub spieszy o 2 minuty ;)

rafulec
09-11-2012, 11:08
mam pytanie trochę z innej mańki:
czy ktoś mógłby się wypowiedzieć w temacie przedmiotowego modelu Prestigio MultiPhone PAP4040 DUO (http://www.oleole.pl/telefony-komorkowe/prestigio-pap4040-duo.bhtml#opis)

jako alternatywy dla samsunga galaxy ace duos s6802 (http://gsm.magazyn.pl/telefony-komorkowe/samsung/galaxy-ace-duos-s6802/samsunggalaxyaceduos) i gigabite gsmart 1355 (http://www.mgsm.pl/pl/katalog/gigabyte/gsmartg1355/Gigabyte-GSmart-G1355.html)

prestigo wygrywa parametrami: wielkość wyświetlacza, moc procesora, rozdzielczość.
i mam dylemat brac czy nie ?:)

tot1977
09-11-2012, 12:40
rafulec Powiem od siebie tylko tyle że wszystkie tel. Gigabyte jakie sprzedałem w firmie wróciły po kilku m-cach do serwisu ;(.
Nie mam dobrego zdania co do telefonów tej firmy.

RAF7705
09-11-2012, 14:27
Instalowałem koledze ostatnio system na ace, ale to lipny smartfon.
Jak nie chcesz wydawać kasy na s3, to s2 będzie super. Nic poniżej.

admin
09-11-2012, 14:34
Co do LG. Miałem ich flagowy model z 3D na pokładzie. Świetna zabawka, robiła na każdym wrażenie. Lubiem ten telefon ale jedna z rzeczy mnie w nim bardzo bolała. Bardzo słaby zasięg. Dokładnie odwrotnie niż piszesz (otwieracz). Do szału mnie to doprowadzało, bo na dodatek pokazywał że w sieci niby jestem a połączenia nie wykonywał. Oby w Twoim telefonie było inaczej.

Ps. Co do jakości wykonania nie miałem żadnych zastrzeżeń. Minusem LG jest bardzo rzadka aktualizacja ich telefonów.

mateo912
09-11-2012, 16:37
Co do LG. Miałem ich flagowy model z 3D na pokładzie. Świetna zabawka, robiła na każdym wrażenie. Lubiem ten telefon ale jedna z rzeczy mnie w nim bardzo bolała. Bardzo słaby zasięg. Dokładnie odwrotnie niż piszesz (otwieracz). Do szału mnie to doprowadzało, bo na dodatek pokazywał że w sieci niby jestem a połączenia nie wykonywał. Oby w Twoim telefonie było inaczej.

Ps. Co do jakości wykonania nie miałem żadnych zastrzeżeń. Minusem LG jest bardzo rzadka aktualizacja ich telefonów.

to chyba zależy od telefonu ja do L7 miałem chyba z 6 mini aktualizacji systemu (nie całego androida)w ciągu ostatnich 2 miesięcy ;)

rafulec
10-11-2012, 00:56
edit.

otwieracz
10-11-2012, 14:54

Nie wiem czemu tak jest. Może zależy od modelu telefonu? Nie mam pojęcia. Nie znam się, ale mogę zapewnić że modele T500 i T510 z zasięgiem nie mają najmniejszego problemu. Wiem bo widziałem na własne oczy jak dobry zasięg ma ten pierwszy, a jego następcę użytkuję sam i złego słowa nie mogę powiedzieć. Aktualizacja nie jest mi do niczego potrzebna bo telefon dzwoni i odbiera sms-y a reszty aplikacji w nim w ogóle nie używam. Może napisałem zbyt ogólnie że telefony tej marki mają dobry zasięg sugerując się modelami z którymi miałem styczność. Nie wiem jak ma się sprawa z innymi.

nowart
10-11-2012, 15:39
Co do LG. Miałem ich flagowy model z 3D na pokładzie. Świetna zabawka, robiła na każdym wrażenie. Lubiem ten telefon ale jedna z rzeczy mnie w nim bardzo bolała. Bardzo słaby zasięg. Dokładnie odwrotnie niż piszesz (otwieracz). Do szału mnie to doprowadzało, bo na dodatek pokazywał że w sieci niby jestem a połączenia nie wykonywał .

Niestety mam sporadycznie to samo w SGSIII. Zasięg na wyświetlaczu pełen a w momencie próby wykonania połączenia komunikat "nie zarejestrowano w sieci". Dzieje się tak głównie w podróży, kiedy to aparat co rusz traci i odzyskuje zasięg i przełącza się między operatorami. Ręczny wybór operatora to dla mnie nie rozwiązanie...
Jest to na tyle wkurzające, ponieważ mimo, że bardzo rzadkie, to nieprzewidywalne i czasem dopiero po kilku godzinach , gdy sam chcę wykonać połączenie dowiaduję się, że próbowało się do mnie dodzwonić kilka osób.
Nie wiem czy to wina aparatu czy playa - podejrzewam to drugie - ale lada dzień telefon poleci do sprzedawcy - operatora Play - na reklamację.

costi
12-11-2012, 21:36
Jak się jest w Playu, to polecam zajrzeć do opcji i włączyć roaming, tel. będzie się wtedy przełączał na Plusa i Orange.