Zobacz pełną wersję : Myszki i klawiatury, jaka marka najlepsza?
Nie, nie chce kupic, ani zmieniac.. tylko tak w zasadzie przyszlo mi na mysl.. jakie uzywacie, czy zwracacie uwage na marke, czy bez roznicy i jakie dla Was sa najlepsze..?
Ja lubie Logitecha, bezprzewodowe i praktycznie chyba od zawsze tylko Logitech,
a moze jest cos np. myszka innej marki, ktora bedzie tak samo dobra jak Logitecha?
Pamietam kiedys sobie upatrzylam tez fajna myszke Logitecha, taka troche bardziej zaawansowana z przyciskami po bokach, no ale niestety dla praworecznych.. a ja trzymam myszke w lewej rece i mialam problem, bo dla leworecznych nie ma tak duzego wyboru.. no ale to tylko myszka.. wiec szczegol, ale czasem pogadac sobie mozna..:)
Widzialam kiedys w MM klawiatury na baterie sloneczne.. co tez nie wymysla.. oczywiscie Logitecha..
Logitech - solidne i niezawodne zarówno myszki jak i klawiatury.
no ale to tylko myszka.. wiec szczegol, ale czasem pogadac sobie mozna..
O nie, w taki sposob nie bedziemy trozmawiali ^^
Myszka jest bardzo waznym elementem ergonomii i wygody pracy z komputerem. Myszka musi byc przede wszystkim wygodna - jezeli bedzie zle wyprofilowana/dopasowana, bedzie znacznie bardziej obciazac nadgarstki. Liczy sie tez waga myszki - kazdy ma osobne preferencje, dla tego produkowane sa myszki z systemami wymiennych ciezarkow. Kwestia sensora jest troche bardziej skomplikowana, wiec tutajmoznaby gadac dluuugo ^^
Nie do konca sie zgodze ze rzeczy logitecha sa solidne - kiedys byly bardziej, w tej chwili, te tansze modele nie pokazuja modelu wyzszego niz konkurencja. Logitech robi oczywiscie dobre myszki, jak MX, VX revolution, cala seria Gxxx orazma na koncie sporo dobrych klawiatur ( np stara di novo - nowa jest juz moim zdaniem delikatniejsza, gorzej wykonana ). Produkty gamingowe Logitecha na pewno sa na bardoz wysokim poziomie. Inna dobra firma to Razer, robiacy sprzet glownie gamingowy, ale solidny i z dobrymi parametrami.
Dla mnie klawiatura na energie sloneczna ( zapewne chodzilo o http://www.logitech.com/en-us/keyboards/keyboards/k750-keyboard ) to tylko chwyt marketingowy. Co to za roznica w uzytkowaniu? ^^ Mam myszke ktora zajezdza baterie w 2-3 dni i odkad nauczylem sie zeby trzymac ja w nocy zawsze na kablu nie mam problemow z rozladowywaniem ^^
Dla mnie klawiatura na energie sloneczna ( zapewne chodzilo o http://www.logitech.com/en-us/keyboards/keyboards/k750-keyboard ) to tylko chwyt marketingowy. Co to za roznica w uzytkowaniu? ^^ Mam myszke ktora zajezdza baterie w 2-3 dni i odkad nauczylem sie zeby trzymac ja w nocy zawsze na kablu nie mam problemow z rozladowywaniem ^^
Dokladnie o ta klawiature mi chodzilo, pewnie chodzi o to, ze jak ktos nie chce miec z kablem i by nie wymieniac baterii, moze zdecyduje sie na taka z bateriami slonecznymi hehe..
A co do myszek, to chyba nie jest mozliwe, zeby bateria w myszce trzymala 2-3 dni? Naprawde?
W pracy, uzywana profesjonalnie po 15h dziennie?
W mojej myszcze, baterie wymieniam 1x na okolo 1 rok czasu..
Logitech G700 On 24/7, kolo 7-8h dziennie pracy, czasem dluzej.
wasilewk
21-10-2012, 18:29
Logitech G700 On 24/7, kolo 7-8h dziennie pracy, czasem dluzej.
Logitech M-RAG97 (Mx Laser) - używany (męczony) codziennie przez 5 lat --> zaczyna padać kółko i lewy przycisk. Jeszcze działa ale nikt chyba tego nie naprawi - wymagało by kunsztu zegarmistrza. Pewnie drugie 600zł trzeba będzie przeznaczyć - czyli 120zł/rok.
Pzdr.
Ja swojego MX500 męczyłem z 8 lat i zaczynają padać przyciski (już je podmieniałem i trochę w środku naprawiałem mychę), świetny model, teraz zmieniłem na G400, już widzę że nie jest tak wykonany jak model poprzedni a jest to praktycznie taka sama mysz. Zobaczymy jak długo pociągnie :) starą jeszcze trzymam w szafie. Co do klawiatury to posiadam też ponad 6 lat diNovo i jest nie do zajechania. Była już zalana i nadal działa, metalowy środek, ciężka i dokładna. Trudno mi sobie wyobrazić lepszą klawiaturę do pisania, oby się nie wykończyła bo nie będę wiedział co kupić. Baterie wymieniam hmm...sam nie wiem, raz na rok? nie pamiętam.
Co myślicie o Gigabajcie? - wiem cena.
a dlaczego jedna myszkam ma DPI 500/1000 inna nawet 3200, do czego to jest potrzebne?
I co myslicie o takiej stuacji, czy to wina myszki, czy czegos innego.. kiedys potrzebowalam w PS, nalozyc jeden element na drugi i nalozyc inny z dokladnoscia 100%, ale nie moglam nalozyc perfekcyjnie, np. moglam przesunac z milimetr w lewo, lub w prawo, a ja potrzebowalam np. przesunac tylko pol milimetra, tak bardzo dokladnie.. i nieco byl problem bo myszka sie przesuwala na wiecej, niz mniej tak jak potrzebowalam.. ktos wie o co mi chodzi, zeby powiedziec gdzie tkwil problem, w czym?
Mekano przestawiając dpi myszki zmieniasz czułość jej działania. Albo latasz po całym ekranie albo robisz coś precyzyjnie. W Windowsie też można ruszać dpi.
Ja np. w CNX2 klikne niższe dpi przy ustawianiu okien, lataniu tu i tam. Ale jak ruszam suwakami - WB, expozycja, kontrast to dpi na max i duży ruch myszką a mały kursorem.
RobertMiernik
21-10-2012, 23:43
A ja zawsze patrzę tylko na jedno, na ergonomię.
O dziwo często okazuje się, że produkty z dolnej lub średniej półki mają zadziwiająco przemyślane kształty/funkcje.
Pewnie dlatego, że czymś muszą się wyróżniać?...
A dla mnie myszka musi byc wygodna, jezeli sie dobrze ja trzyma w rece, to bedzie ok, teraz mam najzwyklejszy model M505, - mi wystarcza.
Albo jestem mało wymagający, albo droga myszka to ściema. Miałem przez pół Razer Mamba, a teraz zwykłą mysz za bodajże 18zł i nie widzę jakiejś wielkiej różnicy. Gorzej było się przyzwyczaić, ale to kwestia paru godzin, jak nie mniej. A i żeby nie było to tę za 18 zł kupiłem z 6 lat temu.
To jestes bardzo malo wymagajacy ;)
Roznica w preyzji, dokladnosci tych myszek musi byc ogromna.
Albo jestem mało wymagający, albo droga myszka to ściema. Miałem przez pół Razer Mamba, a teraz zwykłą mysz za bodajże 18zł i nie widzę jakiejś wielkiej różnicy. Gorzej było się przyzwyczaić, ale to kwestia paru godzin, jak nie mniej. A i żeby nie było to tę za 18 zł kupiłem z 6 lat temu.Oj jest różnica ... jest. No chyba że grasz na bardzo niskiej czułości i nie widzisz różnicy między 800 a 1600+ dpi.
Oj jest różnica ... jest. No chyba że grasz na bardzo niskiej czułości i nie widzisz różnicy między 800 a 1600+ dpi.
a to .dpi to tylko do gier sie przydaje, im wiecej tym lepiej?
a gdzie moge sprawdzic na ile moja myszka jest? Bo w specyfikacji nic nie widze o tym.. :)
a to .dpi to tylko do gier sie przydaje, im wiecej tym lepiej?
To nie do końca tak, że im więcej tym lepiej. Ja do grania używam myszki G700, gdzie mogę sobie zaprogramować przyciski do zmienienia wartości DPI w czasie grania. Bo np. podczas grania w Battelfielda (strzelanka) gdy jadę czołgiem przełączam na wysokie DPI, co by mi się lufą szybciej kręciło, ale kiedy znowu używam karabinu (w szczególności snajperskiego) ustawiam niskie DPI, co by mi się celownik tak szybko nie wiercił. :)
To nie do końca tak, że im więcej tym lepiej. Ja do grania używam myszki G700, gdzie mogę sobie zaprogramować przyciski do zmienienia wartości DPI w czasie grania. Bo np. podczas grania w Battelfielda (strzelanka) gdy jadę czołgiem przełączam na wysokie DPI, co by mi się lufą szybciej kręciło, ale kiedy znowu używam karabinu (w szczególności snajperskiego) ustawiam niskie DPI, co by mi się celownik tak szybko nie wiercił. :)
To ja jednak mam inaczej. Gdy gram, np. w CoDa to nawet chwilowe przełączenie czułości powoduje, że później nie mogę się przestawić i biegam jak szalony. Jedynie przyciski się przydawały (w Saitek R.A.T. 7). Nie pasi mi to, że kursor lata po ekranie jak oszalały.
pitupitu
02-06-2013, 11:49
no tak, ja zwracam uwagę na markę, bo jak jestem zadwolona to chętnie polecę innym, a jak coś mi nie odpowiada to też dobrze na przyszłość unikać danego sprzętu. Ja osobiście bardzo lubię sprzęt ibox, mają fajne myszki, takie co dobrze leżą w dłoni i mi się nic nie zacina, a klawiatura cicha.
a jaką podkładkę na mysz polecacie w rozsądnej cenie...
przem426
12-08-2013, 16:09
zdefiniuj "rozsądna cena"
ja używam razer vespula - bo lubię twarde podkładki, a ta nie dość że twarda to dwustronna, na jednej stronie "szybka" na drugiej "dokładna".
Ja używam w tej chwili Steel Series QCK+. Podkładka jak podkładka, zapewnia równomierny ślizg myszy, oraz sensowną dokładność. Cena dość rozsądna.
Ostatnio szukałem podkładki do normalnego użytkowania (nie gram, nie potrzebuję atomowej precyzji itd) i kupiłem Gembird MP-GAME01. Jest wieeelka (ma szerokość normalnej klawiatury), a moja mysz (laserowy Logitech) wreszcie działa jak trzeba. Za tą cenę (12 zł) uważam, że to dobry zakup.
Zapragnąłem bezprzewodowej klawiatury z podświetlanymi klawiszami. A że jestem przywiązany do Logitecha, więc w pierwszej kolejności szukam tam. Czy ktoś z Was używa klawiatury K800? Jak się sprawuje? Jak z jakością wykonania? Bo na obrazkach wygląda podobnie do tej z zestawu MK520, a tamta klawiatura swoim wykonaniem i jakością ryja nie urywa. Działa, jest całkiem ok, dosyć wygodna, ale taka trochę tandetna... Jeżeli K800 jest podobnie wykonana, różni się jedynie tym, że ma podświetlenie, to chyba jej nie chcę...
przem426
02-12-2013, 10:07
moja ładniejsza połówka używa K800. nie wiem jak jest z MK520, ale jeśli chodzi o K800 to:
- jakość wykonania w pełni zadowalająca. nie trzeszczy, nic luźno nie lata, działa jak trzeba. brak zastrzeżeń
- aku trzymają na tyle długo że zawsze zapominamy ją naładować na zaś ;)
- podświetlenie włącza się zanim ręka dotknie klawiatury
- jak dla mnie lekko za duże klawisze, osobiście ciężko mi się na niej pisze - mam odniesienie do wiekowej już ultraX logitecha której wciąż używam.
generalnie nie mam powodu do narzekań. żona też zadowolona.
jeśli chcesz ocenić jak się na niej pisze, poszukaj w sklepach nie dla idiotów, czasami jest wystawiona do podotykania.
militarius
02-12-2013, 11:14
a ja szukam jakiejś taniej i znośnej klawiatury przewodowej... co powiecie o A4TECH KV-300H? albo coś podobnego w cenie powiedzmy do 100 zł :)
Zapragnąłem bezprzewodowej klawiatury z podświetlanymi klawiszami. A że jestem przywiązany do Logitecha, więc w pierwszej kolejności szukam tam. Czy ktoś z Was używa klawiatury K800? Jak się sprawuje? Jak z jakością wykonania? Bo na obrazkach wygląda podobnie do tej z zestawu MK520, a tamta klawiatura swoim wykonaniem i jakością ryja nie urywa. Działa, jest całkiem ok, dosyć wygodna, ale taka trochę tandetna... Jeżeli K800 jest podobnie wykonana, różni się jedynie tym, że ma podświetlenie, to chyba jej nie chcę...
Mam obie klawiatury. Według mnie K800 jest nieco lepiej wykonana. Klawisze chodzą ciszej i mają bardziej wyczuwalny skok. Podświetlenie działa ekstra. Obie klawiatury są mniej więcej tej samej wielkości, co w moim przypadku jest zaletą. W zasadzie do K520 trudno się przyczepić, no może po za faktem, ze nie jest podświetlana.
Polecam Microsoft 600 (w wersji bez myszki) - zupełnie standardowa (z dodatkowych przycisków - sterowanie głośnością i... uruchamianie kalkulatora ;)), ale do pisania, zwłaszcza długotrwałego, w moim odczuciu jest znakomita. Klawisze oczywiście z małym skokiem, ale bez udziwnień. Układ tradycyjny, żadnych "poprzenoszonych" klawiszy Insert/Home itp. Podłączana przez USB, cena ok. 60zł chyba. Używam w pracy (programuję) i zastanawiam się, czy nie wymienić domowego Logitecha UltraX na właśnie "sześćsetkę" (z Ultrax starła mi się większość liter i przydałaby się wymiana ;))
Swoją drogą musiałem się sporo naszukać - byłem m. in. w Saturnie, Media Markt i Media Expert - wszędzie albo wersje bezprzewodowe, albo z dziwnymi klawiszami. Zdziwiłem się, że bardzo popularne są klawisze w postaci płaskich "płytek" (nie wiem, jak to inaczej określić). Gdy próbowałem "na sucho" napisać na nich coś w swoim tempie, ciągle "przyszczypywałem" sobie krawędzie palców :D
wasilewk
02-12-2013, 20:13
Byle nie KC - 0405 --> męczę się już któryś rok...
Ma średni 'skok', ale za to klawisze blisko siebie i palce się mylą. Ja byłem przyzwyczajony do duuużej białe klawiatury Microsoft i bardzo jej brakuje...
Pzdr.
moja ładniejsza połówka używa K800. nie wiem jak jest z MK520, ale jeśli chodzi o K800 to:
- jakość wykonania w pełni zadowalająca. nie trzeszczy, nic luźno nie lata, działa jak trzeba. brak zastrzeżeń
- aku trzymają na tyle długo że zawsze zapominamy ją naładować na zaś ;)
- podświetlenie włącza się zanim ręka dotknie klawiatury
- jak dla mnie lekko za duże klawisze, osobiście ciężko mi się na niej pisze - mam odniesienie do wiekowej już ultraX logitecha której wciąż używam.
generalnie nie mam powodu do narzekań. żona też zadowolona.
jeśli chcesz ocenić jak się na niej pisze, poszukaj w sklepach nie dla idiotów, czasami jest wystawiona do podotykania.
Mam obie klawiatury. Według mnie K800 jest nieco lepiej wykonana. Klawisze chodzą ciszej i mają bardziej wyczuwalny skok. Podświetlenie działa ekstra. Obie klawiatury są mniej więcej tej samej wielkości, co w moim przypadku jest zaletą. W zasadzie do K520 trudno się przyczepić, no może po za faktem, ze nie jest podświetlana.
Dzięki Panowie za opinie. Myślę, że się jednak zdecyduję. Tym bardziej, że w pracy używam K520 i w zasadzie nie mam powodów do narzekania, poza lekką tandetnowatością. Nawet do dziwacznego układu klawiszy się bez większego problemu przyzwyczaiłem. A jeżeli K800 jest chociaż ciut lepiej wykonana, niż K520, to powinienem być zadowolony. Generalnie w sieci krążą bardzo różne o niej opinie. Często bardzo skrajne.
Polecam Microsoft 600 (w wersji bez myszki) - zupełnie standardowa (z dodatkowych przycisków - sterowanie głośnością i... uruchamianie kalkulatora ;)), ale do pisania, zwłaszcza długotrwałego, w moim odczuciu jest znakomita. Klawisze oczywiście z małym skokiem, ale bez udziwnień. Układ tradycyjny, żadnych "poprzenoszonych" klawiszy Insert/Home itp. Podłączana przez USB, cena ok. 60zł chyba. Używam w pracy (programuję) i zastanawiam się, czy nie wymienić domowego Logitecha UltraX na właśnie "sześćsetkę" (z Ultrax starła mi się większość liter i przydałaby się wymiana ;))
Swoją drogą musiałem się sporo naszukać - byłem m. in. w Saturnie, Media Markt i Media Expert - wszędzie albo wersje bezprzewodowe, albo z dziwnymi klawiszami. Zdziwiłem się, że bardzo popularne są klawisze w postaci płaskich "płytek" (nie wiem, jak to inaczej określić). Gdy próbowałem "na sucho" napisać na nich coś w swoim tempie, ciągle "przyszczypywałem" sobie krawędzie palców :D
Dokładnie miałem pisać to samo.
W pracy kupiłem Microsoft Wired Keybord 600 i jest znakomita. Na tyle mi wygodnie się na niej pisze, że kupiłem taka samą do domu i wymieniłem któryś z zestawów Wireless Microsoftu.
Szczerze polecam.
Jest BMW i cała reszta, jest Logitech i cała reszta :D
Od niepamiętnych czasów jadę na Logitechach. Obecnie G700s i MX. Robię miliony kilometrów mychami, więc "zwykłe" zajeżdżałem w miesiąc, dwa.
Również polecam Microsoft i Logitech, przerobione na setkach maszyn, dla mnie nie istnieją inni producenci klawiatur/mych.
Jest BMW i cała reszta, jest Logitech i cała reszta :D
Od niepamiętnych czasów jadę na Logitechach. Obecnie G700s i MX. Robię miliony kilometrów mychami, więc "zwykłe" zajeżdżałem w miesiąc, dwa.
Diesel czy benzyna??:)
ja również jadę na Logitechu i dla mnie tak na prawdę nie ma innych urządzeń(W sumie, to nigdy nie sprawdzałem) no bo po co zmieniać coś, z czym jest nam dobrze?:)
Diesel czy benzyna??:)
Ja nie jeżdżę traktorami ;)
Ja mam klawiaturę Microsoftu (Sidewinder x6), ale nie jestem specjalnie zadowolony. Ot, zwykła klawiatura z kilkoma bajerami. Mysz za to to Qpad 5k. Spoko, chociaż raz reklamowałem.
jeśli chodzi o klawiatury to ja polecam logitecha oczywiście :) Mam taką od 7 lat - działa perfekcyjnie i nawet nic się nie wytarło :)
https://forum.nikoniarze.pl//brak.gif
źródło (http://leastrate.com/images/bestKbd_Logitech.jpg)
Mysz natomiast A4 tech X7 (tyle co klawiatura - nie do zajechania. No OK - kółko się czasem przytnie - ale potem się samoistnie naprawia więc zasadniczo temat ignoruję :)
https://forum.nikoniarze.pl/imgimported/2016/04/XL750F500x500-1.jpg
źródło (http://t-stroi.com/images/XL750F-500x500.jpg)
Obecnie korzystam z SS Rival oraz Gigabyte Force K7 - fajny zestaw do 400zł, sprawdza się w grach oraz przy obróbce zdjęć :)
Odswieze wątek. Moja nowa klawiatura, wybrana pod moje preferencje. Dzisiaj odebralem i jeszcze nie rozgryzlem jak wbijac polskie znaki, prawy Alt nie dziala. Keychron K6 ISO.
Tylko Microsoft i tylko ergonomiczny model, dawniej Natural Keyboard 4000, od kilku lat Sculpt Ergonomic. Najlepsza.
Odswieze wątek. Moja nowa klawiatura, wybrana pod moje preferencje. Dzisiaj odebralem i jeszcze nie rozgryzlem jak wbijac polskie znaki, prawy Alt nie dziala. Keychron K6 ISO.
A nie trzeba tam zmienić pozycję klawiszy?
A nie trzeba tam zmienić pozycję klawiszy? Mozna zamienic cups'y pod WIN i iOS sa dwa komplety i jest przelacznik z boku. Polskich znakow jeszcze nie ogarnolem. Pisalem do supportu i wiem ze mozna zmieniac "mapy klawiatury", cokolwiek to znaczy. Wiem ze mala klawiatura to zawsze jakies kompromisy, moja poprzednia klawiatura miala 61 klawiszy a obecna 68, wiec jest lepiej i ma dedykowane strzalki. Idzie sie przyzwyczaic a komfort pisania bez odrywania nadgarstkow od podkladki wynagradza braki.
Logitechy G203 i K270 bo bezprzewodowa. Myszka max myślę bezprzewodowa G603. Jednak klawiaturę zmieniłbym na mechaniczną (znowu ten przewód :roll:) coś pewnie minimum SPC Gear GK540 / Sharkoon SGK3 tylko nie wiem jeszcze na jakich klawiszach.
Jednak klawiaturę zmieniłbym na mechaniczną (znowu ten przewód :roll:
Bez znaczenia mechaniczna czy membranowa, jedna i druga może być bezprzewodowa.
Dokupiłem nowe keycupsy do swojej starej klawiatury i dałem jej nowe życie. Retro wygląd, podoba mi się.
66621666226662366624
sokolnik
28-09-2022, 20:24
spoko fajna ale w życiu bym takiej nie kupił :D ale wygląda super :P może bym wyjmował jak przychodzą "goście" by zobaczyli modną klawiaturę...a potem wyciągał swoją Corsair (wcześniej zwykłego Logitecha miałem od 2014 i było spoko) :)
spoko fajna ale w życiu bym takiej nie kupił
To dla tego że nie lubisz mechaników czy też 60% to dla Ciebie za mało?
sokolnik
28-09-2022, 20:51
nie miałem mechanika, 60 za mało, muszę mieć klawiaturę numeryczną do pracy + jakieś bajery typu multimedia albo możliwość do przełączania się 1 przyciskiem między różnymi kompami :) wygodne to.
Jasne, rozumiem. Dla moich celów 60% jest ok, trzeba tylko skróty klawiszowe zapamiętać. Mała klawiatura ma swoje zalety, można pisać bez podnoszenia nadgarstków, wszędzie sięgniesz palcami.