PDA

Zobacz pełną wersję : Epson L800 problem z wydrukiem pełnego kadru.

witus
20-10-2012, 21:48
Walczę od wczoraj z Epsonem L800. Rozpakowałem, podłączyłem do komputera, pierwsze rozczarowanie na płycie nie ma oprogramowania do mac osx. Podłączyłem kablem z komputerem, oprogramowanie się pobrało. Drukuje fantastycznie nawet na papierze za grosze z mediamarkt.

Jedną rzecz zauważyłem i bardzo mi przeszkadza. Drukuję np zdjęcie 10x15 a na wydruku brakuje kawałka kadru. Papier jest zadrukowany w całości, a kadr na ekranie nie odpowiada temu na papierze. Góra, lewo, prawo jest ok. na dole brak 5-10%.

Miał ktoś podobny problem ?

witus
20-10-2012, 22:37
Trochę się wyjaśnia ! Tani papier z mediamarkt jest ... mniejszy od papieru Epsona. Oba 10x15, a noname jest mniejszy. Tylko jak to podać w programie jak nie ma pola, żeby sobie samemu zdefiniować format :(

MrQba
01-11-2012, 00:34
U mnie inny problem. Na każdym wydruku na samym końcu brudzi fotki czarnym kleksem. Powtarzalnie. Ktos wie co to moze byc ? Czy caly zadruk czy z biala ramką zostawia ślad :(

PS na niektórych jest na innych nie. Różne papiery wsadzałem. Czy to może być od wymiarów ?

Nikoś33
29-11-2012, 23:02
U mnie inny problem. Na każdym wydruku na samym końcu brudzi fotki czarnym kleksem. Powtarzalnie. Ktos wie co to moze byc ? Czy caly zadruk czy z biala ramką zostawia ślad :(

PS na niektórych jest na innych nie. Różne papiery wsadzałem. Czy to może być od wymiarów ?

U mnie jest tak samo - ktoś ma pomysł?
Problem kompletnie nie występuje na oryginalnych papierach epsona, co jest zastanawiające. Jest widoczny na niektórych papierach innych firm np. na papierze 10x15 firmy EMTEC (który jest mniejszy niż oryginalny EPSONA). Dostosowywanie wielkości wydruku do 94-95% wydruku lub mniej nic nie daje (tak samo nic nie dało zmniejszenie formatu papieru), na narożnikach widać plamki. Generalnie czym papier ma wyższą gramaturę tym problem widać bardziej. Papier EPSONA jest wyraźnie cieńszy niż te "nie markowe" papiery - może tu tkwi przyczyna? Jak ustawić L800 EPSONa, żeby móc drukować na innych papierach? Co z wydrukami na płótnie, papierze do wizytówek lub papierze czerpanym? Jakie macie doświadczenia w tym zakresie? Ktoś nam pomoże...???

witus
30-11-2012, 09:34
Kurcze u mnie tych kleksów nie ma. Głównie drukuję na płytach cd teraz, ale drukowałem kilka odbitek ostatnio i było ok. Tani papier z mediamarkt ustawiony ręcznie wymiar.

witus
03-12-2012, 12:18
Wczoraj w nocy miałem do wydrukowania coś na szybko i ... mam kleksy na krawędzi :(. Dotyczy taniego papieru z mediamarkt. Doraźnie problem rozwiazałem. Zmierzyłem papier linijką - zrobiłem swój format papieru wpisując wymiary w milimetrach . Dałem zerowy margines z każdej strony i jest znacznie lepiej. Wydruk wydaje się być ok. Jeszcze wg mnie część kolorów nie jest wiernie oddana wisać to przy karmelkowym tle. Muszę to rozwiązać w wolnej chwili. Jest gdxieś dokładna instrukcja co ustawić i gdzie w lightroomie i photoshopie żeby było dobrze.

MrQba
03-12-2012, 13:25
Nie wiem o co chodzi ale na razie problem kleksów znikł. Papiery wciąż te same. Fomei, ilford. Nie wiem o co chodzi.

witus
03-12-2012, 14:19
Masz jakieś doświadczenia w ustawieniach tej drukarki ? Wgraleś profile tych papierów ?

Czornyj
03-12-2012, 14:27
Smarowanie tuszem zawsze jest spowodowane przez tzw. head strike, tj. otarcie głowicy o podłoże. Rozwiązaniem tego problemu w większych urządzeniach jest podniesienie głowicy lub/i zwiększenie siły podsysu na listwie dociskowej, nie wiem co można zrobić z poziomu sterów L800

witus
06-12-2012, 14:02
Mi ten kleks pojawił się po dwóch tygodniach przerwy w drukowaniu. Po kilku wydrukach testowych miałem do zrobienia z 50 wydruków i wszystko jest super. Żebym jeszcze potrafił zrozumieć dlaczego wydruki studyjne typu twarz na tle karmelkowegi tła z jakimś gradientem wychodzi dużo gorzej na epson premium glossy niż na najtańszym papierze jaki kupiłem w mediamarkt. Na epsonie kolorystyka mniej odpowiada temu co na monitorze. Powtórzenie wydruku na papierze za grosze suuuuper. Już myślałem, że papier który dostałem z drukarką jest .. Przeterminowany. Wydruki były na tyle nieakceptowalne te studyjne, że chciałem całość tego papietu wyrzucić. Zdecydowałem jednak, że druknę na
Nim zdjęcia z wakacji. W tym przypadku rewelacja zdjecia z wakacji wyszły fantastycnie. Nic z tego nie rozumiem :(

witus
12-12-2012, 11:39
Mam wrażenie, że już w miarę ogarnąłem drukarkę. Denerwuje mnie jeszcze jedna rzecz. Wydruki na oryginalnych papierach epsona są odrobinę za ciepłe. Mam trochę papieru noname i na nim o dziwo jest lepiej. Rozumiem, że nie ma co kombinować trzeba skalibrować drukarkę pod papier , którego sporo kupiłem. Czy zakup 'color munki photo' rozwiąże mi problem. Czy lepiej zlecić to komuś ? Można zrobić to zdalnie wysyłając wydruk tablic testowych ? Jeśli tak to gdzie i ile to kosztuje ?

Czornyj
12-12-2012, 12:07
Przy tym poziomie problemu - "za ciepło" lub "za zimno" - osobiście nie podjąłbym się robić tego zdalnie, to równie dobrze może być kwestia światła lub monitora.
L800 to ogólnie dość wredny przeciwnik - próbowałem ją raz profilować (i1pro i i1pro2) "na szybko", raz "zdalnie" i w obu przypadkach efekty były mizerne (mimo sprzętu za 9kpln). ColorMunki również może nie dać rady (sporo OBA w papierze, co dodatkowo komplikuje sprawę), szczególnie w przypadku problemu typu ciepło-zimno.

witus
12-12-2012, 12:24
Wydruk porównuję do np tego, który dostałem od Ciebie podczas warsztatów w Krakowie (chyba z plotera). A że może być lepiej widać na tanim papierze z media markt gdzie przez przypadek profile papieru epsonowego dzialają lepiej. Wiec zakładam, że może być znacznie lepiej na 5 razy droższym papierze. O ile przy zdjeciach z wakacji nie ma to znaczenia bo widoczki z plaży są fantastyczne to przy modelce w studio i białej ścianie w cieniu już mi to bardzo przeszkadza. A na tanim papierze jest ok.

Czornyj
12-12-2012, 12:27
Wydruki były z pigmentowego Canona iPF6350, więc faktycznie są neutralne jak śmierć.

Czy problematyczne wydruki oglądasz w świetle dziennym? Drukarka barwnikowa jest cholernie podatna na defekty metameryczne i w świetle żarowym szarość wygląda jak sepia. Czy możesz wstawić printscreen z ustawieniami okna dialogowego "Print" Photoshopa i właściwościami sterownika Epsona?

witus
12-12-2012, 12:43
Wieczorem jak będę w domu ... Nie wierzę, że te papiery epsona nie mogą dać lepszego wydruku. Jak druknąłem zdjęcie czarnobiałe to na epsonie jest kupa totalna część gradientu szarego drukarka jakby tobiła żółtym i zielonym. Wiem czytałem z czernią bielą są problemy. Po czym wkładam papier z media a4 25 zł za paczkę na którym nawet nie pisze kto go robi. Biorę bylejaki profil od epsona byle glossy było w nazwie i mam fajną czarnobiałą fotkę !

Moje ustawienia.

https://forum.nikoniarze.pl/imgimported/2012/12/8267947784_4e0e0f5d66_b-2.jpg
źródło (http://farm9.staticflickr.com/8478/8267947784_4e0e0f5d66_b.jpg)

Czornyj
12-12-2012, 22:09
Niestety, wszystko wygląda ok. ColorSync przełączony w sterowniku na "off - no color adjustment"?

Co gorsza - Z tego co pamiętam L800, z którą miałem przelotne starcie również dawała dlaczegoś sepiowo-zielonkawy zafarb na papierze Epsona. Nie używasz aby przypadkiem Epsona Premium Glossy?

witus
12-12-2012, 22:20
właśnie częściowo sobie poradziłem .. zmieniłem profil epson premium glossy dla papieru epson glossy i jest znacznie lepiej ... nie ma tego wstrętnego zielono, żółtego zafarbu w cieniach ! Dzięki za pomoc, nie będę korzystał z profilu epson glossy - albo poszukam w internecie innego.

Epson Premium Glossy drukuje bez zafarbu na wszystkich papierach, które mam dobrze. Zgodnie z tym co widzę na monitorze.

Warto kupić Color Munki Photo ? żeby nie mieć takich problemów w przyszłości. Wtedy mogę kupić dowolny papier (mam zamiar przetestować jakieś matowe ilfordy i inne), wykonać szybką kalibrację i zacząć drukować bez niespodzianek ?

Czornyj
12-12-2012, 22:31
Zagadkowa zagadka z tym profilem - u klienta było to samo. Epson kręci naprawdę dobre profile dla serii Stylus Photo/Stylus Pro, więc prawdopodobnie w L800 jest problemik z powtarzalnością międzyinstrumentową.

Jeszcze jedno - druk barwnikowy b. powoli się stabilizuje, sprawdź jak wydruki będą wyglądały na drugi dzień.

witus
12-12-2012, 22:39
od wczoraj nic się nie zmieniło dalej są "nienaturalne" .. a po wybraniu epson premium glossy nawet "nieustabilizowany" jest super !

witus
12-12-2012, 22:43
... na dobrą sprawę to nawet nie wiem jak znalazły się w systemie ... na płycie nie było softu pod osx tak jakby drukarka dedykwowana była pod windows wyłącznie. Bardzo długo po stronach Epsona szukałem softu do wydruków na CD :( Może poszukam lepszego profilu w internecie ?

Czornyj
12-12-2012, 22:46
Profile instalowane są w systemie automatycznie podczas instalacji sterów. Wątpię, by w necie były jakieś inne profile ICC.

Daj znać jak jutro będzie wyglądał udany wydruk, przez noc może się zmienić, a jeszcze więcej może zmienić dzienne światlło.

witus
12-12-2012, 22:49
... widziałem do innych papierów: ilford, fomei ... no nic chwilowo druknę rodzinne foty na tym co mam ... a do bardziej zaawansowanych wydruków kupię kalibrator albo zlecę kalibrowanie.

axik
13-12-2012, 10:30
Porobiłem w tym temacie testy dłuższoterminowe. Sprawa z kolorystyką wydruków z L800 i trudnością uzyskania neutralnej tonalności na wydrukach ma kilka przyczyn.
Po pierwsze tusze barwnikowe, zarówno Claria, jak i te które EPSON dedykuje do L800 stabilizują się długo. Nie godzinę czy dwie, a nawet nie dzień czy dwa - zmiany, choć nieznaczne zachodzą nadal jeszcze po tygodniu! Co więcej, trudno znaleźć w tym jakąkolwiek prawidłowość czy powtarzalność. Czasem wydruki delikatnie zazieleniają się już po godzinie i po kilku dniach wpadają w purpurową lub cyjanową nutę, a czasem nie :/. Obecnie kręcę i testuję na różnych papierach, profile na bazie różnych pomiarów, po różnym czasie od wydruku i próbuję znaleźć jakąś regułę ;). Jak skończę na pewno się podzielę zarówno informacją jak i profilami.
Po drugie, z całą pewnością ma też znaczenie rodzaj i powierzchnia papieru. Wydruk na połysku stabilizuje się kilka dni, na macie zmiany wydają się zatrzymywać już po kilku godzinach! Jednak z dalszymi wnioskami poczekam jeszcze kilka dni.
Po trzecie, wydruki przy użyciu tuszy barwnikowych, pod względem subiektywnie postrzeganej neutralności tonalnej są ekstremalnie podatne na światło w jakim są oglądane. Żarówka, halogen, światło dzienne a także w przypadku braku słońca imitujące światło dzienne lampy i świetlówki - każde z tych źródeł daje zauważalne różnice w tonalności nie tylko samego papieru, ale także wydrukowanego obrazu.
Po czwarte, mam wrażenie, że faktycznie istnieje nieznaczny rozrzut pomiędzy poszczególnymi egzemplarzami L800, jednak niespecjalnie większy niż w przypadku pigmentówek z wyższej półki, co w połączeniu ze wszystkimi poprzednimi obserwacjami pozwala przywołać wniosek wysnuty już miliony lat temu przez pradawnych bogów colormanagementu, szczególnie słuszny w przypadku L800, że nie ma jak dobrze ukręcony profil dla konkretnego egzemplarza urządzenia, konkretnego tuszu i konkretnego papieru! Basta! :)

wigi
17-05-2013, 09:11
Obecnie kręcę i testuję na różnych papierach, profile na bazie różnych pomiarów, po różnym czasie od wydruku i próbuję znaleźć jakąś regułę ;). Jak skończę na pewno się podzielę zarówno informacją jak i profilami.
Mam nadzieję, że już skończyłeś. Jestem bardzo ciekawy wniosków i profili.

popatrz
28-07-2013, 11:47
L 800 nowa, instalacja przebiegła bez przeszkód, wydruki od początku istna kolorystyczna "mazia" z różową dominantą na całej powierzchni wydruku, papier epsona [dołączonych kilka sztuk do drukarki] oraz z Media Markt; bez różnicy wszystko syf i mazia.
Dzisiaj, po przypomnieniu sobie reguł dotyczących drukowania: z postu kolegi de Fresz o nie gubieniu profili kolorystycznych (http://forum.nikoniarze.pl/showthread.php?t=164332) oraz obejrzeniu webinarium prowadzonego przez kolegę czornyj - zarządzanie barwą w cyfrowej ciemni (http://www.xritephoto.com/ph_learning.aspx?action=webinarsarchive&eventid=1175&eventdateid=5042) upewniłem się jedynie :-) że te zasady nie są mi obce, co więc można zrobić nie ruszając d**** i sprzętu z domu? Można przeczyścić dysze [w moim przypadku x2] pozbywając się przy tym trochę atramentu - ale kolory na wydruku są, i to zgodne z intencją twórcy. Pozdrawiam.
P.s. zapchała się dysza podająca cyan

axik
29-10-2013, 13:33
Na stronie medikonu właśnie pojawiły się nowe profile ICC dla drukarki Epson L800 i sześciu papierów Fomei: Profile ICC dla drukarki EPSON L800 (http://www.druk.medikon.pl/pl/katalog/Profile-ICC-dla-drukarki-EPSON-L800)
Wydruki robione z tymi profilami, zaraz po wydrukowaniu wyglądają źle, właściwych kolorów nabierają po kilku dniach stabilizacji / leżenia na biurku lub w szufladzie. Jak już się ustabilizuje - widać różnicę w porównaniu z wydrukami z poprzednich profili - jest zdecydowanie lepiej (oczywiści w ramach możliwości L800 ;)). Szczególnie korzystnie wypada kolorystyka (i przede wszystkim neutralność) wydruków na matowym Fomei Premium Matt. Kto ma L800 i te papiery może pobierać i drukować.

znienko
26-11-2014, 03:45
Temat nieco stary ale mam niemały problem z L800. Po kilku miesiącach zadowalającej aczkolwiek niezbyt intensywnej pracy nagle zaczęła drukować fatalnie. Przede wszystkim problem dotyczy kolorów. Można powiedzieć, że drukuje na fioletowo. Pojawiły się tez drobne paski po całej szerokości na zdjeciach. Drukowałem na papierze epsona i ilfordzie - rożne profile. Spróbowałem też na CD (na płycie pasków nie widać - verbatim matowa lub jvc glossy). Jednak z kolorem wszędzie to samo. Nie wiem czy cos się zatkało? Mam przed sobą 6 takich samych zdjeć (10x15) i ewidentnie widać że każde następne jest coraz bardziej fioletowe. Na pierwszym było jeszcze OK - dół wpadł tylko w delikatny fioletowy zafarb. Drukarka jest na pewno jeszcze na gwarancji. Tusze niemal pełne (zadrukowała może 200 CD i 100 zdjęć). Ale nie wyobrażam sobie ją gdzieś wysyłać :) Macie jakieś pomysły co mogło się stać?

popatrz
26-11-2014, 04:05
Zrób czyszczenie dysz i test najbardziej prawdopodobne jest zatkanie którejś

znienko
27-11-2014, 00:23
masakra! dzięki za pomoc! Nie sądziłem, że rozwiązanie będzie takie proste. Zwłaszcza że druk pogorszył się nagle podczas drukowania foty. 3/4 Wydrukowało cacy i nagle klops :)
Drukarka znowu działa. Na CD jest elegancko - na tym mi najbardziej zależało. Na papierze robi bardzo drobny lewdno widoczny "sztruks". Nie wiem czy jeszcze raz wyczyścić czy to jeszcze cos innego.

witus
28-11-2014, 16:42
masakra! dzięki za pomoc! Nie sądziłem, że rozwiązanie będzie takie proste. Zwłaszcza że druk pogorszył się nagle podczas drukowania foty. 3/4 Wydrukowało cacy i nagle klops :)

Drukarka znowu działa. Na CD jest elegancko - na tym mi najbardziej zależało. Na papierze robi bardzo drobny lewdno widoczny "sztruks". Nie wiem czy jeszcze raz wyczyścić czy to jeszcze cos innego.

Czyść do skutku. I raz w tygodniu drukuj coś nawet jak nie musisz. Z moją dzieje się tak samo. Po kilkutygodniowej przerwie drukuję, dwie foty ok z trzecią zaczyna się jazda. Pomaga przeczyszczenie 2-4 razy i jest ok. Lepiej co tydziń generować fotkę lub kilka.

kakikow1
30-11-2014, 19:32
witam mam problem mój epson nie chce drukować na czarno wiem ze jest tusz czarny bo wlałem 50ml jak drukuje np kilka stron tekstu to możne jest ok 10 zdań wydrukowanie ok czy zostaje gwarancja czy jakoś można to naprawić ;(

znienko
01-12-2014, 11:08
@witus: A takie delikatne paseczki są widoczne u Ciebie? Na fotach często je widzę a na CD nie - jest idealnie. Może to wina papieru kurcze (ilford)

kakikow1
01-12-2014, 15:58
dziś zaczęła drukować na fioletowo ;(

bucefal14
02-12-2014, 15:53
a na pewno przeprowadziłeś, czyszczenie dokładne? i dalej nic nie pomaga?

jbrLAB
02-12-2014, 15:59
Nie wiemy jak jest w L800, ale powinna być opcja nozzle check do sprawdzania drożności głowicy. Jeśli któraś dysza jest przypchana to trzeba czyścić do skutku. W przeciwnym razie będą paski albo brak któregoś koloru.

Powodzenia.

witus
12-12-2014, 15:49
@witus: A takie delikatne paseczki są widoczne u Ciebie? Na fotach często je widzę a na CD nie - jest idealnie. Może to wina papieru kurcze (ilford)

Nie mam paseczków. Test głowic masz idealny ? Raz miałem po dłuższym przestoju problem. Wielokrotne czyszczenie pomogło.

rewddd
13-12-2014, 23:48
Ustawiłem najlepszą jakość wydruku i zdało egzamin ale myślę że i tak pojedzie na gwarancję :)

Edit
Oczywiście wielokrotnie robiłem czyszczenie głowic ale widzę tylko małą poprawę

serav
09-03-2015, 09:57
Napiszcie z jakimi ustawieniami drukujecie na L800, chodzi mi czy macie ustawione zarządzanie kolorami z drukarki czy Photoshop ? Z góry dziękuję za podpowiedź.

witus
09-03-2015, 10:13
Napiszcie z jakimi ustawieniami drukujecie na L800, chodzi mi czy macie ustawione zarządzanie kolorami z drukarki czy Photoshop ? Z góry dziękuję za podpowiedź.

Ja mam z photoshopa. Wczoraj testowałem nowy papier, pobrałem dla niego profile i wszystko ok.
https://forum.nikoniarze.pl/imgimported/2015/03/2427f257f95cfa6f98a9dc5d446d87cd-2.jpg
źródło (http://tapatalk.imageshack.com/v2/15/03/09/2427f257f95cfa6f98a9dc5d446d87cd.jpg)

major
26-07-2016, 22:20
Hej, odgrzebię trochę temat, ale zanim napiszę do serwisu gwarancyjnego to może ktoś coś doradzi. Temat: L800 i wydruk z zafarbem zielonym.
Drukuję prawie codziennie, jedną, kilka fot. Ostatnio dramat, co jakiś czas puszczając do druku pakiet zdjęć pierwsze wychodzi kompletnie do wyrzucenie, zielony zafarb. To samo dzieje się, jeżeli pierwsza do druku pójdzie płyta DVD, będzie zielona. Głowice czyściłem, ideał. Drugie i każde kolejne zdjęcie zawsze prawidłowo.
W czym może być problem?