Zobacz pełną wersję : Dalekie krajobrazy we mgle
Prosze o pomoc w ustawieniach do zdjec dalekich krajobrazow we mgle.Mam na oku przepiekna wioske w gorach na Korsyce ale zwykle jest ona zamglona.To wyglada cudownie ale nie moge trafic z ustawieniami.Moze ktos podzieli sie swoimi doswiadczeniami.Dziekuje
Tutaj pare dni temu w jakims watku ogladalam piekne zdjecia wlasnie we mgle, poszukaj ich, moze zdjecia beda mialy exif, to bedziesz wiedzial jakich parametrow ten ktos uzyl..
Krajobrz z mgla trzeba lekko przeswietlic. Najlepiej ustawic w aparacie alarm dla przeswietlonych miejsc albo spogladac na histogram. Ostrosc jak juz co recznie z f-8.
JaroPienza
21-10-2012, 10:10
Krajobrz z mgla trzeba lekko przeswietlic. Najlepiej ustawic w aparacie alarm dla przeswietlonych miejsc albo spogladac na histogram. Ostrosc jak juz co recznie z f-8.
A to największy hit jaki słyszałem :) Podstawowa zasada w krajobrazie to nie przeswietlac zdjęć , a tu taki hicior. Jeżeli przeswietlisz mgle to za żadne skarby swiata nie będziesz miał możliwości uzyskać tego w jaki sposób mgła układa sie w powietrzu.
Z mojego doświadczenia wynika, ze mgła to taki dam element krajobrazu jak i chmury na niebie. Bez odpowiedniego światła będzie tylko biała lub jasna plama, a jak przeswietlisz to zostanie tylko "dziura".
. Przedewszystkim to o jakie ustawienia chodzi autorowi wątku? Aparat na statyw, ustaw priorytet przesłony (w nikonach A) ustaw naswietlenie na światło, włączyć breaketing z różnica o +/- 1Ev(zawsze jedno naswietli sie poprawnie, taka mała sztuczka). Ostrość oczywiście ustawiamy na najbliższe miejsce w którym jest duży kontrast i ewentualnie przekadruj nie zmieniając oczywiście ogniskowej. Przesłone z reguły ustawiam f/8-f/14 w zależności od obiektywu i jakości na której przesłonie osiąga najlepszą. Jeżeli obiektyw nie będzie ustawiał ostrosci automatycznie , czyli nie będzie żadnego punktu wystarczająco kontrastowego to w takim wypadku ustawiamy manualnie.
Chyba niczego nie zapomniałem :)
Zaznaczam ze nie jestem Pro i mogłem sie z czymś pomylić, ale nie słyszałem nigdy o przeswietlaniu zdjęć. Jedynie o nie doswietlaniu. Z ciemnych miejsc jest zdecydowanie łatwiej uzyskać jakieś detale niż z białej/wypalonej plamy;)
Mówimy o mgle która wypełnia kadr czyli można powiedzieć jest bardzo jasno. Jeśli drabinkę ustawimy na "0" to światłomierz niedoświetli zdjęcie. To tak samo jakby scena była ciemna czyli późny wieczór. światłomierz ustawiamy na "0" i mamy prześwietlone zdjęcie. Gdybyś choć raz wykonał takie zdjęcia to byś wiedział o co chodzi. Dlatego dodatkowo napisałem, że trzeba się posiłkować wykresem a najlepiej kontrolować na wyświetlaczu migające jasne partie obrazu ale to pewnie już dla Ciebie jest niezrozumiałe.
PS Wychowany na slajdach velvii tak postępuję. Teraz nie bawię się zbytnio w światłomierz tylko sprawdzam alarm jasnych partii obrazu na wyświetlaczu
krzychun
21-10-2012, 10:45
Panowie, spokojnie.
th@les, może tu znajdziesz jakąś wskazówkę.
http://www.szerokikadr.pl/poradnik/artykul/promienie_swiatla_we_mgle
Dość przepychanek! Radzę przeczytać tekst proponowany przez krzychuna.
Osobiście naświetlam centralnie ważonym na światła. Ale często ustawiam bez pomiaru. Po trzydziestu latach pomiar mam w oku :)
JaroPienza
21-10-2012, 22:44
W temacie wątku jest "Dalekie krajobrazy we mgle" i ja o tym pisałem. Chyba pora przestać się wypowiadać i dzielić informacjami na tym forum. Znajdzie się zawsze jakiaś przemądrzała osobowość co zjadła tysiące rozumów i zwyzywa bo się podważa jego "wiedzę"
Taka prosta sprawa. Manfred zapewne chciał napisac, że trzeba przęswietlic w stosunku do propozycji aparatu, czyli do tego co pokazuje automatyka. Ale jaki aparat (D70 niedoświetlał, D80 prześwietlał) , jaki tryb pomiaru światła to już nie napisał. Sorry, ale to strasznie nieprecyzyjne i robi sie (nieuprawnione) założenie, że ktoś pracuje w automatyce. A co jeśli w manualu i poprawnie ustawił ekspozycje? Ma prześwietlić i przez to przepalić?
Jarek na to zareagował i słusznie.
Jeśli chodzi o zdjęcia z mgłami, z dużych dystansów to zapewniam, że Jarek wie co robi. Bo robi to na okrągło i ze świetnymi efektami. Robiłem u niego plener :)
Tu są jego fotki http://forum.nikoniarze.pl/showthread.php?t=216504
Zaznaczam ze nie jestem Pro i mogłem sie z czymś pomylić, ale nie słyszałem nigdy o przeswietlaniu zdjęć. Jedynie o nie doswietlaniu. Z ciemnych miejsc jest zdecydowanie łatwiej uzyskać jakieś detale niż z białej/wypalonej plamy;)
tak i nie
Dlaczego tak - dlatego, że jak faktycznie przejarasz to będzie białe i nic z tym nie zrobisz nawet jakbyś przesuwał suwaczek o -10EV w programie do wołania RAWów.
A dlaczego nie - dlatego, że jak poprawnie naświetlisz na światła to jest tam więcej detali w przypadku aparatu cyfrowego niż w przypadku cieni - pamiętaj o tym, że obraz jest cyfrowy (skwantyzowany) i w uproszczeniu całkowita ciemność to poziom 0, całkowita jasność to powiedzmy 16383 (2 do potęgi 14 minus 1, bo tyle można przy 14 bitach zapisać). I teraz zmiana poziomu jasności o bardzo niewiele może być w przypadku świateł zarejestrowana, a zmiana poziomu jasności w cieniach wcale nie.
Przykładowo zmieniamy jasność z poziomu 10 (czyli prawie ciemność) o 10% - otrzymujemy 11 super, ale... +/- 3 poziomy (czyli +/- 30% początkowej wartości) to są szumy i tak naprawdę mamy w danym pikselu obrazu zapisaną informację mocno przybliżoną. W przypadku obszarów świateł szum +/-3 poziomy nie zaburzy nam praktycznie wcale zarejestrowanej wartości.
A teraz na liczbach (przykładowo), mamy matrycę 14 bit o rozpiętoci 14 EV (aby sie łatwo liczyło i pokazywało) i fotografujemy scenę o rozpietości 14 EV - model edukacyjny uproszczony, aby się nikt nie czepiał, tylko w celu pokazania idei.
0-1 EV jest opisywane przez wartości 0-1
1-2 EV jest opisywane przez wartości 2-3
2-3 EV jest opisywane przez wartości 4-7
3-4 EV jest opisywane przez wartości 8-15
4-5 EV jest opisywane przez wartości 16-31
5-6 EV jest opisywane przez wartości 32-63
6-7 EV jest opisywane przez wartości 64-127
7-8 EV jest opisywane przez wartości 128-255
8-9 EV jest opisywane przez wartości 256-511
9-10 EV jest opisywane przez wartości 512-1023
10-11 EV jest opisywane przez wartości 1024-2047
11-12 EV jest opisywane przez wartości 2048-4095
12-13 EV jest opisywane przez wartości 4096-8191
13-14 EV jest opisywane przez wartości 8192-16383
I praktycznie wszystko do ok. 3 EV (czy nawet 4 EV) to śmieci - nawet delikatny szum gausowski (szum cieplny matrycy) zmienia wartości w sposób dość znaczny, po wyciągnięciu z cieni mamy kolorową papkę lub papier ścierny.
JaroPienza
22-10-2012, 10:16
tak i nie
...
I praktycznie wszystko do ok. 3 EV (czy nawet 4 EV) to śmieci - nawet delikatny szum gausowski (szum cieplny matrycy) zmienia wartości w sposób dość znaczny, po wyciągnięciu z cieni mamy kolorową papkę lub papier ścierny.
Napisałem jak to wyglada ze strony praktycznej, a tu na czynniki pierwsze zostało ładnie rozebrane.
Oczywiście szum w miejscach ciemniejszych jest problemem przy pojedynczym naswietlaniu. Tzn jego usuwanie może przynieść rożne efekty. Jednak przy breaketingu problem sie zmniejsza. Poza tym są rownież programy odszumiajace, które mniej lub bardziej spełniają swoją funkcję.
Napisałem jak to wyglada ze strony praktycznej, a tu na czynniki pierwsze zostało ładnie rozebrane.
Oczywiście szum w miejscach ciemniejszych jest problemem przy pojedynczym naswietlaniu. Tzn jego usuwanie może przynieść rożne efekty. Jednak przy breaketingu problem sie zmniejsza. Poza tym są rownież programy odszumiajace, które mniej lub bardziej spełniają swoją funkcję.
ze strony praktycznej jest dokładnie tak jak napisałem - lepiej naświetlać na światła i odejmować w postprocesie jasność (korekta EV) niż naświetlać na cienie i korektą na plus modyfikować zdjęcie
oczywiście nie wolno dopuścić do sytuacji prześwietlenia, bo jak będzie białe to nic z tym nie zrobimy
notabene bracketing w omawianej sytuacji (fotografia mgieł) nic innego jak korekta ekspozycji o te np. +1, 0, -1 EV i potem sobie wybierasz zdjęcie z tych trzech, które zarejstrujesz (najczęściej w tym momencie wybierzesz najjaśniejsze) - czym zatem się to różni od tego, że sam od razu zrobisz zdjęcie z korektą na plus, o której mówił chyba Manfred - tylko tym, że masz mniejsze zuzycie migawki :)
JaroPienza
22-10-2012, 11:11
Różni sie tym, ze możesz połączyć dwa lub trzy naswietlenia i osiągnąć efekt z większa dynamika tonalną. Manfred wspominał o lekkim przeswietlaniu zdjecia, a dla mnie to jest wielka różnica. Chyba ze mnie już wzrok zawodzi. Jeżeli mówimy o odpowiednim naswietleniu (tzn do prawej strony histogramu) i nie dopuszczeniu do prześwietlenia w takim wypadku mówimy o tym samym. A jeżeli autor wątku jest takim amatorem jak ja to jednak przydatniejsze są rady mniej technicznie opisane, a bardziej jak to w praktyce wyglada. Oczywiście dobrze wiedzieć o co chodzi.
Różni sie tym, ze możesz połączyć dwa lub trzy naswietlenia i osiągnąć efekt z większa dynamika tonalną. Manfred wspominał o lekkim przeswietlaniu zdjecia, a dla mnie to jest wielka różnica. Chyba ze mnie już wzrok zawodzi. Jeżeli mówimy o odpowiednim naswietleniu (tzn do prawej strony histogramu) i nie dopuszczeniu do prześwietlenia w takim wypadku mówimy o tym samym. A jeżeli autor wątku jest takim amatorem jak ja to jednak przydatniejsze są rady mniej technicznie opisane, a bardziej jak to w praktyce wyglada. Oczywiście dobrze wiedzieć o co chodzi.
Manfred pisał o tym, aby naświetlić zdjęcie z korekcją (kompensacją ekspozycji) w stosunku do tego co wskazuje światłomierz. W przypadku fotografowania białej mgły na całej klatce światłomierz będzie chciał z niej zrobić coś w pobliżu szarości 18% i stąd wymuszona korekta np. +1.
To (czyli kiedy stosowac i jaką kompensację ekspozycji) jest nawet opisane w instrukcji obsługi kompaktów, a co dopiero luster, więc sądzę, że amator też potrafi czytać :).
JaroPienza
22-10-2012, 11:29
Krajobrz z mgla trzeba lekko przeswietlic....
Dla osoby zaczynającej/amatora to jest jednoznaczne:)
Chyba będę musiał poczytać instrukcje obsługi mojego aparatu może nauczę sie rozbić lepsze zdjecia.
Manfred pisał o tym, aby naświetlić zdjęcie z korekcją (kompensacją ekspozycji) w stosunku do tego co wskazuje światłomierz. W przypadku fotografowania białej mgły na całej klatce światłomierz będzie chciał z niej zrobić coś w pobliżu szarości 18% i stąd wymuszona korekta np. +1.Światłomierz potrafi pokazywać różnie, szczególnie jeśli mowa o pomiarze matrycowym. To ty dopisujesz, że biała mgła na całej klatce.
Autor tematu pisze o mgle na dalekich krajobrazach. Gdyby to była gęsta mgła to nic byśmy nie widzieli daleko :) Więc chodzi mu zapewne o perspektywę powietrzną taką, gdzie pierwsze plany są czytelne, a czym dalej tym bardziej mgliście. Dokładnie taką sytuację mieliśmy na plenerze w Toskanii i takie focenie to Jarka codzienność.
Aha - światłomierz przy takich zdjęciach ma w dolnej częsci kadru sporo ciemniejszych miejsc. Czasami obcinaliśmy niebo, czasami z kolei w kadrze było wschodzące słońce. Naprawdę trzeba było mieć różne korekcje światłomierza. Czasami (całkiem często) trzeba było niedoświetlać.
Dla osoby zaczynającej/amatora to jest jednoznaczne:)
osoba zaczynajaca to posługuje się programami AUTO lub podobnymi i tym co wskaże światłomierz, więc powiedzenie jej, że ma prześwietlić trochę zdjęcie kończy się własnie tym, że tenże amator użyje korekty ekspozycji (dużo aparatów ma korektę ekspozycji za pomocą przycisków na obudowanie aparatu, więc jest do tejże korekty łatwy dostep)
Chyba będę musiał poczytać instrukcje obsługi mojego aparatu może nauczę sie rozbić lepsze zdjecia.
nie wiem, nie znam Twojego poziomu, ale drwiny możesz sobie darować
Światłomierz potrafi pokazywać różnie, szczególnie jeśli mowa o pomiarze matrycowym. To ty dopisujesz, że biała mgła na całej klatce.
Autor tematu pisze o mgle na dalekich krajobrazach. Gdyby to była gęsta mgła to nic byśmy nie widzieli daleko :) Więc chodzi mu zapewne o perspektywę powietrzną taką, gdzie pierwsze plany są czytelne, a czym dalej tym bardziej mgliście. Dokładnie taką sytuację mieliśmy na plenerze w Toskanii i takie focenie to Jarka codzienność.
Aha - światłomierz przy takich zdjęciach ma w dolnej częsci kadru sporo ciemniejszych miejsc. Czasami obcinaliśmy niebo, czasami z kolei w kadrze było wschodzące słońce. Naprawdę trzeba było mieć różne korekcje światłomierza. Czasami (całkiem często) trzeba było niedoświetlać.
ok, fajnie że takie focenie to dla Jarka codzienność, bardzo się cieszę, jednakże nigdzie nie było opisane jakie to będą mgły, jakie krajobrazy, ile będzie mgła zajmowała powierzchni klatki ani jak gęsta będzie, więc stwierdzenie moje lub wcześniej manfreda tez jest poprawne
JaroPienza
22-10-2012, 12:17
osoba zaczynajaca to posługuje się programami AUTO lub podobnymi i tym co wskaże światłomierz, więc powiedzenie jej, że ma prześwietlić trochę zdjęcie kończy się własnie tym, że tenże amator użyje korekty ekspozycji (dużo aparatów ma korektę ekspozycji za pomocą przycisków na obudowanie aparatu, więc jest do tejże korekty łatwy dostep)
nie wiem, nie znam Twojego poziomu, ale hülya425 bietet Dir eine öffentliche Freundschaft an.
Wenn Du das Freundschaftsangebot annimmst, ist Eure fc-Freundschaft für jedes andere Mitglied sichtbar.
Per Klick auf einen der folgenden Links entscheidest Du, ob Du die öffentliche Freundschaft annehmen oder ablehnen möchtest.drwiny możesz sobie darować
ok, fajnie że takie focenie to dla Jarka codzienność, bardzo się cieszę, jednakże nigdzie nie było opisane jakie to będą mgły, jakie krajobrazy, ile będzie mgła zajmowała powierzchni klatki ani jak gęsta będzie, więc stwierdzenie moje lub wcześniej manfreda tez jest poprawne
Nie drwie skończyłem z tym. Widzisz sam jak mylnie można odebrać tą sama rzecz.
Czy mogę zobac gdzieś poparci dla tego co piszesz i co napisał Manfred? Tak aby wasza teoria była gdzieś widoczna, aby rada teoretyczna miała racje bytu.
W tytule jest dokładnie napisane czego autor wątku chciałby sie dowiedzieć.
uhm... nie bardzo rozumiem niemiecki, więc nie wiem co znaczy "hülya425 bietet Dir eine öffentliche Freundschaft an. Wenn Du das Freundschaftsangebot annimmst, ist Eure fc-Freundschaft für jedes andere Mitglied sichtbar. Per Klick auf einen der folgenden Links entscheidest Du, ob Du die öffentliche Freundschaft annehmen oder ablehnen möchtest." - wiem, że tego nie napisałem, więc cytat jest odrobinę niedokładny ;)
Co do tego co autor chce - to można bardzo różnie odczytać - jest dolina, są mgły, krajobraz - nie wiemy jak gęsta mgła - czy jest faktycznie już niemal biało (wówczas stosujemy korektę w stosunku do tego co wskaże światłomierz), czy tylko snują się w dolinie pojedyncze pasma mgły, które chcemy ładnie na zdjęciu uwiecznić. Jeśli to będą zdjęcia szczytów w mgle i chmurach to dalej będzie "daleki krajobraz w mgle", ale wówczas przyda się jednak korekta. Najlepiej byłoby pracować na konkretnym zdjęciu - autor wstawia i mówi co chciałby uzyskać. Doczepiłeś się, że rada manfreda (nie moja) jest zła, a akurat w okreslonych warunkach jest poprawna. Jedynym elementem który was poróżnia (abstrahując od osobistych docinków) jest to ile tej mgły będzie na tym zdjęciu.
Jeśli będzie taka mgła jak np. dzisiaj w Gliwicach, gdzie na odległość 10 metrów było mało co widać i bedziemy chcieli robić zdjęcie posługując się światłomierzem w aparacie bez korekty (oczywiście nie światłomierz zarejestruje zdjęcie, tylko matryca - przypisek, aby się nikt nie czepiał ;) ) to wyjdzie szare i ponure bo aparat z uporem maniaka będzie chciał z tego zrobić 18% szarość, prawda? Jeśli zaś wprowadzimy korektę na plus to zobaczymy mniej więcej to co widzieliśmy własnymi patrzałkami, czyli wyłaniające się z bieli pojedyncze obiekty (tym bledsze im dalsze).
A co do zobaczenia jak to wygląda w praktyce to jutro mogę porobić zdjęcia w mgle (bo jak sadzę znów to białe świństwo będzie utrudniało dojazd do pracy).
PS Dzięki Jacku za scalenie postów :)
JaroPienza
22-10-2012, 13:08
Coś sie musiało w kraść w czasie pisania:)
Wprowadzanie korekt jest jak najbardziej wskazana. Mi po pierwszym naswietleniu nigdy nie wychodzi, więc zaproponowałem kilku krotne naświetlenie na +/- zwiększa to prawdopodobieństwo trafienia za pierwszym razem :)
..Jeśli będzie taka mgła jak np. dzisiaj w Gliwicach, gdzie na odległość 10 metrów było mało co widać i bedziemy chcieli robić zdjęcie posługując się światłomierzem w aparacie bez korekty Autor pisze o dalekich krajobrazach, więc to nie może byc taki przypadek.
JaroPienza
22-10-2012, 13:55
Chciałem cię publicznie przeprosić jeżeli Cię urazilem takimi odpowiedziami.
Rownież chciałem poprosić abyśmy nie ciągneli bezproduktywnej dyskusji.
Oczywiście nie czuje urazy.