Zobacz pełną wersję : [ Sport ] Mecz
W najbliższą sobotę będę kibicować na meczu.
Chciałam przy okazji podjąć pierwsze próby nauki fotografowania wydarzeń tego typu.
Pierwsze pytanie jakie od razu mi się nasunęło - to jaka pozycję zająć, zakładając, że mają to być zdjęcia kibicowane tej jednej drużynie? W środku pola, na rogu, koło bramki???
Nie znam się na tym za bardzo... ale patrząc na transmisje meczy to większość fotografów jest koło rogów ewentualnie między rogiem a bramką. Jednak w polu karnym dzieją się te kluczowe akcje więc będziesz blisko i zawodnicy atakujący będą zwróceni w Twoją stronę.
Takie pytania to tylko do bukmacherów ;-)
Stań za linią końcową boiska po stronie drużyny przeciwników TWOJEJ drużyny, wtedy będziesz widzieć na zdjęciach twarze zawodników swojej drużyny w momentach kiedy atakują, a zakładamy że będą atakowac i strzelac :) inaczej miałabyś na zdjęciach tylko ich plecy a nie o to chyba Tobie chodzi.
Stań za linią końcową boiska po stronie drużyny przeciwników TWOJEJ drużyny, wtedy będziesz widzieć na zdjęciach twarze zawodników swojej drużyny w momentach kiedy atakują, a zakładamy że będą atakowac i strzelac :) inaczej miałabyś na zdjęciach tylko ich plecy a nie o to chyba Tobie chodzi.
Bzdura, albo kolega nigdy w piłkę nie grał, albo zdjęć na meczu nie robił ( albo jedno i drugie ) Napisz najpierw koleżanko jaki obiektyw masz do dyspozycji, to może ułatwić podpowiedź. Jedno jest pewne, że połowy są dwie, więc na jednej połowie siadając np na 16 metrze za bramką, będziesz miała obrońców swojej drużyny, na kolejnej połówce napastników, oczywiście zakładam że obie drużyny prezentują podobny poziom gry.
Ojej.. bardzo Wam dziękuję za podpowiedzi :cool:
Mam obiektyw 55 - 300
I jeszcze jedno pytanie mi się nasunęło - ponieważ to będzie mecz chłopców w wieku 10 lat :) mają wzrost ok. 140 - 150 cm - to na jaką wysokość szykować się z ustawieniem apaatau? Na wys. ich twarzy?
Ojej.. bardzo Wam dziękuję za podpowiedzi :cool:
Mam obiektyw 55 - 300
I jeszcze jedno pytanie mi się nasunęło - ponieważ to będzie mecz chłopców w wieku 10 lat :) mają wzrost ok. 140 - 150 cm - to na jaką wysokość szykować się z ustawieniem apaatau? Na wys. ich twarzy?
Weź sobie jakieś krzesełko wędkarskie, lub po prostu usiądź na murawie, wyjdzie Ci coś takiego:
https://picasaweb.google.com/102740336198116007847/DRUKARZREMBERTOW#
Szkoda, że to nie 12-tolatkowie, bo istniałoby duże prawdopodobieństwo, że się spotkamy ;-)
No super!!
Robiłeś to właśnie z tych wysokości?
Robiłeś to właśnie z tych wysokości?
Krzesełko + monopod
Wytłumaczcie mi proszę, o co chozziii...
We właściwościach zdjęcia widzę takie dane:
Liczba F: F8
Przesłona: F 2,83
Czemu te wartości się różnią??
Na jaką faktycznie był ustawiony aparat??
W nikkorze 55-300 o którym pisałaś ze będziesz focic nie da się ustawić mniej niż 4.5 wiec będzie to F8.
BTW tez fotografuje takim obiektywem możesz wrzucić jakieś fotki do porównania.
No dobrze,
ale czy komuś chciałoby się wyjaśnić tą różnicę??
No dobrze,
ale czy komuś chciałoby się wyjaśnić tą różnicę??
http://forum.nikoniarze.pl/showthread.php?t=216764
Zależy od dostępnej ogniskowej. Jeśli masz mniej niż 200 mm, to idź za bramkę, najlepiej tej drużyny, która jest słabsza. Jeśli masz 200 mm lub więcej, to polecam za linią boczną — wtedy można zrobić więcej zdjęć i jest z czego wybierać, do tego dobrze, jeśli możesz przemieszczać się wzdłuż niej te kilkadziesiąt metrów, wtedy jesteś w zasadzie w stanie każdą akcję wyłapać. Z boku łatwiej złapać parady bramkarzy, no chyba, że masz 400 mm, to co innego.
Jeśli jest słońce, to staraj się mieć je za plecami. Jeśli masz wybór, to staraj się mieć w tle publiczność, trybuny itp, a nie orne pole lub parking z samochodami piłkarzy. Dobrze być po stronie ławek rezerwowych, na nich też się sporo dzieje, nie mówiąc o trenerach. Uważaj na tło — jeśli jest to biała banda albo jasna ściana, a ty pojedziesz na automacie, to foty będą niedoświetlone. I odwrotnie — jeśli w tle jest park, las itp, to przepały na auto gwarantowane.
Na meczach w TV możesz oglądać fotografów za liniami końcowymi, ale to tylko dlatego, że z reguły nie wolno im po rozpoczęciu meczu być w innym miejscu.
Im niżej jesteś, tym lepiej — najlepiej na siedząco lub kucąco — niski punkt widzenia nadaje zdjęciom dynamiki. To szczególnie ważne przy fotografowaniu młodszych piłkarzy.
ghs - BARDZO Ci dziękuję !! :-D:-D:-D