Zobacz pełną wersję : Tokina 16-28
norgekowal
20-10-2012, 15:27
Witam! Czy miał ktoś z Was doczynienia z Tokiną 16-28 f/2.8 AT-X PRO FX IF? Warto ją nabyć?
http://www.forum.nikoniarze.pl/showthread.php?t=150336
norgekowal
20-10-2012, 16:11
Dzięki...
To zależy za ile można ją nabyć. W/g mnie świetny obiektyw choć mogli dać więcej szkła SD gdyż CA czasem miażdży kadr. Konstrukcja przedniej soczewki powoduje, że pojawia się stały blik w danym ustawieniu wobec słońca. Można przysłaniać ręką co też często czynię, może uratowałaby to kryza jak dla psa na szyję ale ręką łatwiej.
Na FX to meeega szeroki obiektyw, robię czasem nim zdjęcia aparatem bez filtra antialias i ilość detali w kadrze potrafi wtedy płatać figle bo pojawia się morka.
Witam! Czy miał ktoś z Was doczynienia z Tokiną 16-28 f/2.8 AT-X PRO FX IF? Warto ją nabyć?
Obiektyw rewelacja. Kupiłem nowy po wielu poleceniach fachowców. Szybki AF lecz ciutkę głośniejszy na w NIKKORZE. Ostrzy fantastycznie. Zdjęcia są rewelacyjne.
To jedyny konkurent Nikkor 16-24mm F2,8 który jest 2 razy droższy i nie widziałem rożnicy na zdjęciach nawet przy sporym powiększeniu
Ja od roku używam i polecam. Wiadomo gabaryty, soczewka itp ale warto. Dobra alternatywa do 14-24.
w necie jest niewiele informacji i niewiele zdjec z tego szkla. moglbys pokazac cos na 2.8 ? wyzsze przyslony mnie nie interesuja. daje rade rozkrecona?
w necie jest niewiele informacji i niewiele zdjec z tego szkla. moglbys pokazac cos na 2.8 ? wyzsze przyslony mnie nie interesuja. daje rade rozkrecona?
Zdjęć jest odgroma ale trzeba poszukać w googluuuuuuu
masz tu próbki http://www.photozone.de/nikon_ff/594-tokina162828ff?start=2
http://www.juzaphoto.com/recensione.php?l=en&page=obiettivo&t=tokina_16-28
http://pl.pixel-peeper.com/lenses/?lens=13184
.
Zdjęć jest odgroma ale trzeba poszukać w googluuuuuuu
masz tu próbki http://www.photozone.de/nikon_ff/594-tokina162828ff?start=2
http://www.juzaphoto.com/recensione.php?l=en&page=obiettivo&t=tokina_16-28
http://pl.pixel-peeper.com/lenses/?lens=13184
.
zdjec od groma... kilkadziesiat. na wszystkich chmurki i jakies duperele. na 2.8 kilka, reszta kila. uwierz mi, ze z googla korzystam niezwykle czesto.
http://www.flickr.com/photos/knips_r/5240588617/sizes/o/in/photostream/ myslisz ze to wystarczy zeby wyrobic sobie opinie?
pracuje teraz nie ma czasu ale zdjęć na 2,8 jest pełno, pełniutko. Trochę chęci.
.
R jak chcesz to podeślę Ci na PW tym szkłem robię tylko na 2.8 ;)
bede ogromnie wdzieczny. jesli masz jakies zdjecia z ludzmi (chodzi mi o to jak rozciaga rogi) , sytuacje bardziej reporterskie, mniej widokowe, to bardzo prosze o linki.
dareknik
04-03-2013, 16:10
yacekk też poproszę o zdjęcia na PW.
jeżeli można to ja też poproszę o kilka sampli na PW
http://www.flickr.com/photos/knips_r/5240588617/sizes/o/in/photostream/ myslisz ze to wystarczy zeby wyrobic sobie opinie?
no jeśli tak to wygląda to straszna padaka...
opinie userow na b&h sa niezle... ogolnie w sieci sa niezle... ale ten obrazek mocno zniecheca.
elektronik_tk
05-04-2013, 21:19
no i co tu robić? właśnie też się przymierzam do kupna tego szkła...
Kupić 12-24/4 w pierwszej wersji (używki znajdziesz w cenie 1300-1500 zł) i cieszyć się zdjęciami ;-).
elektronik_tk
06-04-2013, 13:49
ale ja szukam czegoś na FF
Przepraszam. Byłem pewien, że to temat o 12-28/4.
Miałem Nikkora 17-35/2,8 i teraz mam tą Tokinę. Kupiłem w ciemno, ale muszę przyznać, że szkiełko jest rewelacyjne. Bardzo fajnie ostrzy, jest ostrzejsze od teog Nikkora, kontrasty, ogólonie jakby lepsza optycznie. Jakichś CA nie zauważyłem. Mało pracowałem z tym szkłem, ale bliki nie są takie straszne jak niektórzy narzekają, w ogóle to nei wiem w czym to przeszkadza, dodają one charakteru, i klimatu (chyba, że ich bardzo nie chcemy).
Pozbierałem kilka opinii od userów którzy mają ta Tokinę, i były one jednomyślnie na atak.
Jedyne minusy: jednak af nie jest tak kulturalny i szybki jak w 17-35 (ale w tym ostatnim jest szybszy niż w 24-70). Boję się o prezdnią soczewkę, bo jest wielka jak w jakims fiszaju (przy okazji piękna;)). Dekielek przedni jest kiepski, ale jest sposób na niego. No i nie można filtrów nakręcać. Reszta to same plusy. Nawet uszczelka wokół bagnetu jest. Acha, na D5100 działa lux, ale w trybie LV nie chce ostrzyć. Dla tych co się zastanawiają powiem to, co mi powiedzieli inni - brać i cieszyć się zdjęciami.
Na znanym optycznym portalu zamieszczony został taki wpis: "Ostatnio mozna juz dostac mocowanie dla filtrow,wiec ta podkreslana przez wielu wczesniej wada przeszla do historii (...)" z 6.10.2015 r. Czy ktoś próbował używać filtrów do tej Tokiny i czy może powiedzieć jak się sprawdzają? Głównie mi chodzi o zdjęcia nocne i pracę pod światło.
Borat1979
02-02-2016, 18:49
Na znanym optycznym portalu zamieszczony został taki wpis: "Ostatnio mozna juz dostac mocowanie dla filtrow,wiec ta podkreslana przez wielu wczesniej wada przeszla do historii (...)" z 6.10.2015 r. Czy ktoś próbował używać filtrów do tej Tokiny i czy może powiedzieć jak się sprawdzają? Głównie mi chodzi o zdjęcia nocne i pracę pod światło.
Mocowanie i filtry do tej Tokiny są dostępne od dawna. Zobacz ich ceny to ci szybko przejdzie ochota na ich zakup. Takie dobrej jakości zestawy potrafią kosztować po 300-400$
http://www.amazon.com/WonderPana-145-Essentials-Kit-16-28mm/dp/B00AUK94I4/ref=pd_sim_sbs_421_8?ie=UTF8&dpID=51fphWoINFL&dpSrc=sims&preST=_AC_UL160_SR160%2C160_&refRID=134CY85SSSSYV3PHMPNM
Dzięki za info Borat1979 Wychodzi na to, że 2/5 ceny szkła stanowi filtr z uchwytem, którego koszt wg dzisiejszego kursu wynosi 1085 zł. Szkło 2599. Chore. Ale skoro szkło jest tak dobre z tą tylko wadą, to może i warto się zastanowić nad filtrem, aby pozbyć się blików.
Borat1979
03-02-2016, 02:35
Jeszcze rozumiem cenę filtra ale kasowanie prawie 200 dolców za sam uchwyt i dekiel to przegięcie pały.
Jest jakaś alternatywa w podobnej cenie i podobnych lub lepszych właściwościach optycznych co ta Tokina?
Alternatywy są 3:
Nikkor 14-24/2.8
Tamron 15-30/2.8
Nikkor 17-35/2.8
Dlatego nieśmiało zaznaczyłem w podobnej cenie.
Poniżej 3000 ni się chyba nie kupi, ale dzięki za dobre chęci
Wysłane z mojego LG-D855 przy użyciu Tapatalka
Używanego 17-35/2.8 można dostać nawet za 2500zł. Tylko trzeba trafić.
Borat1979
15-06-2016, 00:28
Używanego 17-35/2.8 można dostać nawet za 2500zł. Tylko trzeba trafić.
Tylko w jakim stanie będzie ten używany? Żeby się nie okazało, że później trzeba dopłacić prawie drugie tyle na wymianę zużytego silnika.
Nowy N18-35G poniżej 3000pln, nieco węższy i ciemniejszy, ale bardzo dobry optycznie. Chyba, że pytasz o alternatywę ze światłem 2.8, nie zakresem.
Im więcej światła tym lepiej, ale w tym wypadku raczej zakres.
Sprzęt nie musi być nowy, ale w bardzo dobrym stanie. Ponadto mam spory niefart z front i back focusami to wolałbym mieć zapas gwarancyjny choćby na taką regulację.
Nad 18-35 zastanawiałem się także ze względu na możliwość założenia filtra. (mam tu niestety pewne zboczenie i wolę czyścić filtry niż przednie soczewki :) )
Wcześniej najszerzej to było u mnie 17mm, ale na DX :)
22gavin22
21-07-2016, 08:35
Używa ktoś T16-28 w reportażu ślubnym? Jak sobie radzi? Jakie są Wasze opinie?
Radzi sobie dobrze. A flary mogą nawet dodawać "uroku" zdjęciom.
nikoniarz
22-07-2016, 20:34
Radzi sobie dobrze. A flary mogą nawet dodawać "uroku" zdjęciom.
Wg. mnie dobrze to najwięcej co można napisać... Niemniej jednak trzeba poznać to szkło by nie irytowało...
Swojego czasu przymierzałem się do zakupu tego obiektywu. Z kilku wybieranych sztuk każda zbyt mięka, a na 2,8 mydełko. Być może nie miałem szczęścia.
Użytkuje go od 3 lat. Jedyny minusy to waga i gabaryty.
nikoniarz
25-08-2016, 16:42
Użytkuje go od 3 lat. Jedyny minusy to waga i gabaryty.
To raczej cechy. Znasz jakieś lekkie i małe szkło o takich parametrach?
noiragneau
13-09-2016, 22:08
Witajcie.
Zastanawiam się nad kupnem jakiegoś szerokiego szkła.
Do tej pory zajmowałem się głównie wirtualnymi spacerami, jednakże zastanawiam się nad rozszerzeniem działalności o zdjęcia obiektów zewnątrz/wnętrz (klienci pytają o to przy okazji)
Biorę pod uwagę Tokinę 18-28 w budżecie graniczącym z 3k. Tokina da radę?
Ewentualnie w niższym Sigma 15-30 mm f/3.5-4.5 bo widziałem że i z tym obiektywem można zrobić ciekawe zdjęcia.
nikoniarz
13-09-2016, 22:12
Wg. mnie architektura to najmocniejsza strona tego szkła jeśli zakres ogniskowych odpowiada. Szkoda, że ostatnimi czasy podrożała o prawie 500 zł...
Borat1979
13-09-2016, 23:22
Wg. mnie architektura to najmocniejsza strona tego szkła jeśli zakres ogniskowych odpowiada. Szkoda, że ostatnimi czasy podrożała o prawie 500 zł...
Zapomniałeś dodać "w dzień" bo jak zapalają się latarnie to się robi kalejdoskop flar i odblasków.
noiragneau
14-09-2016, 18:34
Zapomniałeś dodać "w dzień" bo jak zapalają się latarnie to się robi kalejdoskop flar i odblasków.
Rzeczywiście trochę dupa z fotografią nocną.
http://www.fotoxbr.nl/blog/2014/12/first-tokina-16-28mm-f2-8-shots (http://www.fotoxbr.nl/blog/2014/12/first-tokina-16-28mm-f2-8-shots) (2 ostatnie zdjęcia)
jak i tutaj http://worldbyjan.com/tokina-16-28mm-f2-8-review/
nikoniarz
14-09-2016, 18:55
W dzien tez potrafi lapac flary i odblaski ze ho ho :D
Borat1979
14-09-2016, 20:39
W dzien tez potrafi lapac flary i odblaski ze ho ho :D
Ale słońce jest jedno i w miarę łatwo go uniknąć zminiając kadr albo robiąc zdjęcia o innej porze dnia.
Świateł budynków czy oświetlenia ulicznego już nie bardzo. Może ich być i kilkanaście w kadrze i jak ominiemy jedną latarnię to inna schrzani nam zdjęcie. A lampy świecą tak samo bez wględu na godzinę :)
nikoniarz
14-09-2016, 20:48
Ale słońce jest jedno i w miarę łatwo go uniknąć zminiając kadr albo robiąc zdjęcia o innej porze dnia.
Świateł budynków czy oświetlenia ulicznego już nie bardzo. Może ich być i kilkanaście w kadrze i jak ominiemy jedną latarnię to inna schrzani nam zdjęcie. A lampy świecą tak samo bez wględu na godzinę :)
Jasne, rozumiem. Kwestia zastosowania- czy nocna architektura na zewnatrz, czy w dzien na zewnatrz, czy pomieszczenia... Nie ma co ukrywac ze szklo lubi lapac flary i bliki. Napisalem, ze architektura to najmocniejsza strona tego szkla bo takie mam zdanie. Lepiej sie sprawuje niz w reporterce. Nigdzie nie napisalem, ze sprawuje sie bardzo dobrze czy dobrze. Po prostu w kazdej innej kwestii wypada gorzej niz w architekturze. Aczkolwiek uwazam ze warte jest swojej ceny.
nikoniarz
16-05-2017, 18:33
Szukam alternatywy dla tej Tokiny. Czegoś z pewniejszym AF. Niekoniecznie musi być 16 mm na szerokim końcu- wystarczy 17 lub 18. Ważne by długi koniec był zauważalnie dłuższy. Oczywiście światło 2.8... Czy jedyny wybór to Nikkor 17-35/2.8?
Hubert Adamczyk
16-05-2017, 22:23
Stałem przed podobnym wyborem i postawiłem na 16-35 f/4, mimo że upierałem się przy stałym 2.8. Co zaważyło?
1. pancerna konstrukcja
2. b. dobra praca pod światło
3. pewność AF
4. stabilizacja obrazu, która często rekompensuje mi brak 2.8
nikoniarz
16-05-2017, 22:37
f/4 odpada...
Tamron 15-30/2.8. Zakres minimalnie większy, waga też ;)
dareknik
17-05-2017, 06:41
I tylko Tamron został. Też myślałem o zmianie na Tamrona, ale po zabawie w sklepie, stwierdziłem że to zmiana siekierki na kijek.
nikoniarz
17-05-2017, 07:08
Tamron niestety też odpada. Nie zależy mi na tych 15 mm, a te 2 mm więcej na długim końcu to jednak za krótko. Więc faktycznie chyba tylko N17-35 pozostaje...
dareknik
17-05-2017, 08:28
W dziale kupna ktoś chce wymienić N 17-35/2.8 na 24-70/2.8, może akurat Ci sprzeda i ma dobrą sztukę.
pablos524
16-06-2017, 14:04
Czy ma ktoś z użytkowników tego obiektywy zdjęcia robione na koncercie oraz w klubie/weselu i mógłby je pokazać w wątku???
nikoniarz
05-07-2017, 22:10
f/4 odpada...
A jednak padło na f/4... Zakupiłem N16-35/4. Na chwilę obecną konfrontuję go od paru dni z T16-28/2.8. Zwycięzcę zatrzymam.
Mialem polecam swietne szklo. Nie mialem problemow.
Wysłane z mojego Redmi Pro przy użyciu Tapatalka
nikoniarz
06-07-2017, 08:22
Świetne to chyba lekkie nadużycie słowne... ;) Ale całkiem niezłe.
Witajcie, mial ktos z was problem t tokina 16-28? zakupilan nowy obiektyw, podlaczylam do d610 i nie ostrzy zdjec na AF, na M wychodza ok, ale na AF robi mydlooo. jakies sugestje? oczywsicie chodzi tylko o wieksze przeslony 2,8, im mniejsza tym efekt jednak lepszy... bede wdzieczna za odp.... kupiony na ebayu, przyszedl z chin i teraz co, odsylac?
nikoniarz
22-02-2018, 19:19
Nie miałem takich problemów...
Napisz coś szerzej o problemie, bo nie wiadomo, czy silnik nie działa, czy działa powoli, a może masz pierścień ostrości przesunięty bo nim się zmienia (kliknięciem) trym AF/MF. Nawet przypuszczam, że to jest przyczyną nie działającego AF. Odsyłać nie ma sensu, jeśli była by to wina obiektywu, wysyłka 300zł za paczkę, czyli tyle co dasz za serwis w PL.
Borat1979
23-02-2018, 13:33
Witajcie, mial ktos z was problem t tokina 16-28? zakupilan nowy obiektyw, podlaczylam do d610 i nie ostrzy zdjec na AF, na M wychodza ok, ale na AF robi mydlooo. jakies sugestje? oczywsicie chodzi tylko o wieksze przeslony 2,8, im mniejsza tym efekt jednak lepszy... bede wdzieczna za odp.... kupiony na ebayu, przyszedl z chin i teraz co, odsylac?
A na pewno włączyłeś AF?