PDA

Zobacz pełną wersję : karta pamęci - walnięta?

Jacek_Z
20-10-2012, 14:37
Uznałem, że karta SD 32 GB to jednak za mało, więc kupiłem kolejną, większą.
Właśnie doszła do mnie - SanDisk Extreme SDXC 64 GB, 45 MB/s.
W aparacie wszystko ok. Formatowałem, licznik pokazuje 4x więcej niż przy CF 16 GB, zdjęcia się robią, zapisują, dają przeglądać.
Sęk w tym, że po podłączenia do komputera pokazuje sie komunikat, że karta nie jest formatowana. Więc ją formatowałem ..ale przed formatowaniem pokazuje, że dostępne jest 27 GB (a nie 64). No dobra, zrobiłem format w komputerze. Potem znowu format w aparacie - po włożeniu do komputera komunikat, że karta nie formatowana.
W komputerze karte wkładam we wnękę na karty SD, albo używam zewnętrznego czytnika, wkładam do innego laptopa - to samo. Tzn komputer nie widzi zdjęć, karta po formatowaniu w aparacie jest widziana w komputerze jako nie formatowana.
Chciałem zobaczyć co z tą kartą w Programie do formatowania dysków - mam stray Partition Magic 8.0 - program nie widzi karty (ale nie wiem czy on powinien ją widzieć - bo jest w zewnętrznym czytniku)
Po raz pierwszy od kilku lat podłączyłem aparat (D800) i chciałem zrzcić po kablu - windows pokazuje, że nie ma co importować, bo niby nie ma zdjęć. A są.
Zdjęcia testowe, żadna strata.
Karta wraca do sklepu? Sklep renomowany, olbrzymi, dziesiątki tysięcy pozytywów na allegro i oceniany na 5,0.
Podróbę mi sprzedali czy miałem pecha?

Władca Pixeli
20-10-2012, 15:13
Przyczyną mogą być niekompatybilne czytniki kart SDXC.
Jakie masz Windows na komputerze?
XP może tego nie czytać a Windows 7 być może potrzebuje najnowsze poprawki.

GonzoG
20-10-2012, 16:07
Jak się domyślam masz Windows XP, stąd max wielkość karty - 27 GiB. Windows XP ma ograniczenie do 32 GB dla systemu FAT32.
Windows XP, jak i Vista bez SP1 nie ma obsługi systemu exFAT, w którym karta jest formatowana w aparacie.
Jak umożliwić odczyt exFAT w XP:
http://www.centrumxp.pl/SkrzynkaPytan/1829,Jak-uzyskac-dostep-do-dysku-exFat-w-Windows-XP.aspx
lub zainstalować aktualizację: KB955704 - wymagany SP2.

Jacek_Z
20-10-2012, 18:10
Pierw pomyślałem - bingo, mam XP. Mam już co prawda SP3 i wgrywam wszystkie aktualizacje, ale odszukałem to KB955704 i zainstalowałem (i zrestartowałem komputer). Przy formatowaniu na liście wyboru systemów plików pojawia mi się exFAT. Czyli powinno grać.
Ale ... nie gra. Jest tak jak było. :(
Włożoną w komputer kartę pokazuje jako nie sformatowaną i domaga się jej formatu.

Może to kwestia kart SDXC UHS-I ? Czytnika który to ma obsługiwać? To ma znaczenie?
Bo tak naprawdę to we wnęce laptopa dostepne formatowanie pokazuje mi 27,4 GB, a formatowanie w zewnętrznym czytniku (HAMA USB 2.0 Card Reader 35 in 1) pokazuje .. 1 MB.:shock:

aha - przednio miałem identyczną kartę SDXC tylko 32 GB, a nie 64. Wtedy wszystko czytało (a system plików z formatowania w D800) był widziany. To dziwne (karta i zdjęcia były bezproblemowo widziane i czytane)

Nie wiem co tu nie gra.

GonzoG
20-10-2012, 18:34
Karty do 32 GB są formatowane pod FAT32, więc XP widzi bez problemów. Większe (64+ GB) idą pod exFAT.
Microsoft, mimo dodania obsługi exFAT, chyba nie usunął ograniczenia wielkości dysków...
Sprawdzałem na starym komputerze - zrobiłem sposobem opisanym na centrumxp:
http://www.centrumxp.pl/SkrzynkaPyta...indows-XP.aspx
i czyta kartę SanDisk Ultra 64GB.

Co do czytników Hama 35in1 / 1000&1 - mam oba i żaden nie chce łapać SDHC. Jedyna, którą czyta to SanDisk Ultra II 8GB (stara 10MB/s wersja).
Więc ten staroć nadaje się już chyba tylko do śmieci.

Jacek_Z
20-10-2012, 19:27
Dlaczego ten czytnik (i laptop) czytał katę SDXC 32 GB ?
kartę formatuję zawsze w aparacie, więc to ważne jaki system plików jest tam zakładany (nie znam się), a skoro to był D800 to zawsze jest taki sam?

Jacek_Z
20-10-2012, 19:34
Uff, przypomniało mi się, że mam jeszcze jeden "czytnik" czyli obudowę HDD, która też jest czytnikiem (Unitek SATA HDD docking station).
Karta tam włożona jest OK :)
A już (tzn w poniedziałek) miałem zamiar ją zwrócić. :)

no to musze kupić nowy czytnik.

Czy ktoś zna czytnik zewnętrzny z interfejsem eSATA i USB 2.0, na karty SD i CF ?

GonzoG
20-10-2012, 20:27
Czy ktoś zna czytnik zewnętrzny z interfejsem eSATA i USB 2.0, na karty SD i CF ?

Znalazłem tylko taki:
http://www.addonics.com/products/aepddesu.php

Jacek_Z
20-10-2012, 20:37
64 USD, niedostępny w Polsce. Odpuszczę.

Dzięki za pomoc. Cieszę się, że karta jest OK.

GonzoG
20-10-2012, 20:43
Jak mniemam eSATA, ma być do laptopa.
Jeśli masz w laptopie gniazdo express card, to można kupić kontroler USB 3.0, są od 50 zł, oraz czytnik na USB 3.0 - np. Pretec P240 / PCP240 za 70 zł

Władca Pixeli
20-10-2012, 20:52
Dlaczego ten czytnik (i laptop) czytał katę SDXC 32 GB ?
kartę formatuję zawsze w aparacie, więc to ważne jaki system plików jest tam zakładany (nie znam się), a skoro to był D800 to zawsze jest taki sam?
Zobacz na stronie producenta laptopa czy nie ma przypadkiem nowego sterownika do czytnika kart.
Jeżeli jest to tylko sprawa oprogramowania to być może to poprawili.

Jacek_Z
20-10-2012, 20:55
Zobacz na stronie producenta laptopa czy nie ma przypadkiem nowego sterownika do czytnika kart.
Jeżeli jest to tylko sprawa oprogramowania to być może to poprawili.Będę musiał zobaczyć. Fujitsu-Siemens Amilo Pro V3505.

Edit - to stary rupieć, chyba nie ma nic nowego.

Jacek_Z
26-10-2012, 11:03
Doszedł czytnik z obsługą SDXC i SDHC UHS-I i wszystko gra. Karta jest dobra. Ulzyło mi.

marqus
28-10-2012, 22:27
Witam - skorzystam z okazji i za " pozwolenstwem " podepne sie i opisze moj - moze nie problem, a raczej swego rodzaju przypadek ( ¿ ciekawostke ?)
Karta SanDisk Extreme Pro 64 GB - SD XC I - 95 MB/s - w D800 ustawiona na zapis RAW, - i CF ( Extreme 32 GB 60 MB/s ) na zapis JPEG.
W dalszym opisie pomine karte CF - wszystko dziala bez zarzutu - ale karta SD ma swoje " widzi mi sie ".
Karta formatowana w aparacie, system operacyjny XP z aktualizacja - czyta exFAT, w drugim i trzecim kompie odpowiednio Vista Ultimate 64 bit i Windows 7 Ultimate 64 bit - wszystkie aktualizacje na bierzaco. Czytniki kart to Lexar USB 3.0 , starsza wersja SanDisk z USB 2.0 i Kingston w wersji USB 3.0.
Czytniki nie odgrywaja tu zadnej roli, wiec nie bede sie o nich rozpisywal.
W czasie jednej z sesji musialem uzyc karty o pojemnosci 64 GB ( wlasnie tej o ktorej pisalem wyzej ) - karta sprawna - uzywam jej do potrzeb video.
Zdjecia sciagam przy uzyciu Nikon Transfer v1.5.3 i przegladam Viev NX lub Viev NX2 - to zalezy z jakiego aparatu mam material.
Niespodzianka polaczona z zagadka jest taka, ze ani ACR 6.7 w CS 5 , ani ACR 7.1 w CS6 nie moze otworzyc zadnego RAWa - komunikat, ze brak kompatybilnosci itd.
Dotyczy to wszystkich trzech komputerow - i zeby bylo smieszniej - zdjecia z innej karty SD ( RAWy oczywiscie ) otwieraja sie bez problemu.
Pierwsza mysl to to, ze wkradl sie blad w trakcie zapisywania informacji na karte lub karta sama w sobie cos szwankuje. Jednak w aparacie - przypomne, ze to D800 - moge obejrzec miniaturki bez zadnego problemu - slot CF oczywiscie pusty.
Kolejna niespodzianka - program Capture NX - wersja ktora byla sprzedawana razem z D300 ( przynajmniej w Hiszpanii ) zainstalowana pod Windows 7 otwiera bez problemu te " konfliktowe " RAWy - czego np. nie chce robic z RAWami z D700 i D3s. Capture NX2 radzi sobie ze wszystkim bez problemu.
Zaczalem szukac rozwiazania na stronie Adobe i Microsoft, wzialem druga karte - taka sama pojemnosc i typ - i znowu ten sam wynik.
Zalezalo mi na tym, aby wywolac to wszystko w ACR - widze "kaprysne " RAWy w przegladarce windowsa jako ikonki ( male zdjecia ) i jedyny program, ktory je gryzie to Capture NX - i nie jestem jego fanem niestety.
Adobe Bridge 5 i 6 nawet nie widzi miniaturki, tylko ikonke NEF ... - proby robilem rowniez kopiujac prosto z aparatu jakby ktos pytal - i nic. ( firmware w D800 : A - 1.00, B - 1.01 i L1.006 )
Trudno - jeszcze jedna proba - wgralem zdjecia do kompa - najpierw do XP i pozniej do pozostalych POMIJAJAC NIKON TRANSFER i " olé " - dziala ! - i ACR i Photoshop.
I zapomnialem dodac, ze zadna wersja DNG nie rozpoznawala RAWow sciagnietych przez Nikon Transfer - nawet ich nie widziala.
Reasumujac - tu podkresle, ZE TAK JEST W MOIM PRZYPADKU - ZJAWISKO TO DOTYCZY TYLKO KART 64 GB i/lub WIEKSZYCH i UZYWAJAC PROGRAMU NIKON TRANSFER - probowalem 128 GB i to samo.
Nie zauwazylem tej zaleznosci od razu - dopiero po tylu probach ... stary sie juz robie.
Mysle, ze nie zanudzilem - ale czytajac perypetie Jacka z jego karta SD jakos tak sie sklonilem, zeby to opisac - pozdrawiam wszystkich
- Marek B.

Jacek_Z
28-10-2012, 23:08
To, że CaptureNX nie czyta to oczywistość, najnowsza aktualizacja CaptureNX2 już powinna.
Tak samo powinno się dać czytać w PS CS6 z ACR 7.2.
Nie używaj też nikon transfer, usuń go i zainstaluj (najnowszą oczywiście wersję) nikonowską przeglądarkę ViewNX, która ma wbudowany Nikon Transfer.