PDA

Zobacz pełną wersję : SB-26 pierwsze wrażenia.

foveon
19-10-2012, 15:38
Wczoraj dostałem SB-26 i jako że nie znalazłem nigdzie zadowalających testów owej lampy, opiszę swoje.
Wcześniej miałem SB-800 i ze względów finansowych musiałem ją sprzedać.
Zostałem z samą puchą Fuji S3 (w sumie to nikon) bez zewnętrznej lampy. Jako że miałem dziś uroczystość w szkole swojej 6 letniej córki na której wkopano mnie w robienie zdjęć musiałem kupić szybko i tanio jakąś lampę. Wcześniej miałem jakąś podróbę co to podobno miała iTTL ale po całodniowej próbie lampa zrobiła 3 prawidłowe zdjęcia na 100. Lampa wróciła do poprzedniego właściciela a ja przez miesiąc turlałem się bez lampy wykorzystując tak zwane światło zastane. Lecz dziś nie mogłem zawieść córki i wybór padł na starą SB-26. Wiedziałem że można ją jakoś zgrać z aparatem i będzie lepiej niż w poprzedniej pseudolampie. I oto jakie wnioski wysnułem po 2 dniach pracy z lampą:
1: nie można w ogóle wyzwolić aparatu z iTTLem w trybie lampy TTL
2: w trybie A lampy ustawiamy taką samą przesłonę na lampie i aparacie i to wszystko. Reszta robi lampa. Sama dobiera moc błysku przez czujnik umieszczony z przodu lampy.
3: W przypadku Fuji S3 przekazywane jest Zoom i ISO. Podobno może tego nie być w nikonach w górę od D200. Wtedy Trzeba wklepać ISO i ewentualnie Zoom ręcznie
4: Niestety foto cela nie działa z wewnętrzną lampą ponieważ tam jest przed błysk iTTLu i SB-26 błyska później.
Znalazłem na to sposób wystarczy lampę w aparacie ustawić na błysk na 2 kurtynę ustawić 1/20 i sprawa załatwiona.
Niestety powyżej tego czasu lampa się spóźnia. Można też zastosować drugą zewnętrzną lampę nie wyposażoną w iTTL
5: Przy błysku z foto celą sprawdza się tryb A jeżeli oczywiście zgra się ISO przesłonę.
6: W 5 metrowej auli z białym sufitem przy odbiciu od niego z wysuniętym listkiem i ISO 400 lampa w ogóle się nie męczyła ładowała się natychmiast i nie było dla niej problemu wykonać 350 zdjęć.
7: Na wszystkie 350 zdjęć ani jedno nie było złe. W tamtym roku robiłem taką samą imprezę u syna w tej samej sali z Nikonem D2x i SB-800 w iTTL i 10% zdjęć było niewłaściwie naświetlonych.
Szczerze powiedziawszy nigdy nie byłem zadowolony z pełnej automatyki SB-800 i D2xa. W trybie A było o wiele lepiej.
Trybów stroboskopowych i manualnych z wiadomych względów nie będę opisywał. Ich działanie jest uzależnione od umiejętności i kreatywności użytkownika.
Sumując jeżeli ktoś z wiadomych sobie celów chce kupić SB-26 i ma wątpliwości to mam nadzieję że trochę je rozwiałem.
I tu jeszcze się wytłumaczę mam i często używam Analogową F5 a SB-26 jest do niej stworzona.

deep
20-10-2012, 13:37
Ja dodam tylko tyle od siebie, że mimo posiadania SB-910 to SB-26 zostanie ze mną na wieki. To jest świetna lampa nie do zajechania a teraz można ją kupić za grosze

bogdi64
20-10-2012, 15:25
bo wtedy jeszcze sprzęt robili dla ludzi, dość często "odpuszczałem" sobie ttl i robiłem w zwykłej automatyce osiągając pewniejsze naświetlanie, sprawdź w aparacie czy masz możliwość w meni przestawienia lampy w pracę w manualu (D200 ma tą możliwość), dajesz stały błysk o określonej mocy i wyzwala ci sabinę z fotoceli
ps: mam i używam jeszcze SB 22 :)

Zom53
20-10-2012, 22:20
Też używam "starej" lampy SB 22s. Kiedyś z D70s a teraz z D300s. Chociaż nabyłem w tym roku nową SB700, to wolę jednak SB 22s. W trybie bez TTLu jest bardziej przewidywalna niż SB700 z i-TTLem,którego nawiasem mówiąc nie można wyłączyć. Szkoda, że SB 22s nie ma podziału mocy w manualu.
J.P

Zom53
21-10-2012, 20:19
Oczywiście chodziło mi o i-TTL BL,którego nie można wyłączyc.

deep
21-10-2012, 20:24
Wyłączy się BL w pomiarze punktowym. To jest duża wada tej lampy. Nie ma z tym problemu w większych braciach (SB-800, 900, 910)

Zom53
21-10-2012, 20:37
Foveon czy możesz szerzej opisać pkt. 4 twojego postu bo ja sprawdzałem tą metodę z SB700 i lampa nie błyska.

foveon
22-10-2012, 10:28
Fuji s3 jest tak naprawdę Nikonem F80 z „tylną ścianką cyfrową fuji” czyli to co się tyczy wszelakich pomiarów jest nikona a to co obróbki cyfrowej obrazu jest fuji. A za tym o ustawieniach lampy w menu można zapomnieć. Jest to co na korpusie czyli czerwone gały błysk na 2 kurtynę i regulacja mocy co 0,5 EV.
Odnośnie wyzwalania zdalnie lampy moje teoria jest bardzo prosta. Jeżeli aparat wyzwala wbudowaną lampę tylko z iTTLem tak naprawdę błyska 2 razy. Pierwszy raz aby zmierzyć parametry drugi aby naświetlić. A wiec lampa ze zwykłą foto celą błyśnie za pierwszym razem czyli w trakcie pomiaru a nie naświetlania. Kiedy ustawimy aparat na błysk na drugą kurtynę czyli nie przy otwarciu migawki tylko zamknięciu u mnie to się nazywa REAL aparat albo wyłączy iTTL albo jego pierwszy błysk będzie w trakcie naświetlani a zatem wyzwoli foto cele i lampę z nią w trakcie naświetlania.
Jedyny problem to aby lampa z foto celą załapała się na naświetlanie. Można to zrobić wydłużając czas naświetlania. U mnie jest to 1/20s a i zauważyłem że raz na kilka razy załapuje się 1/30.
Jednym słowem ustawiasz aparat na program M dajesz czas 1/20 i błysk w aparacie na REAL robisz zdjęcie lampy z foto celą (oczywiście włączona i skonfigurowaną wg potrzeby) i patrzysz na fotę czy widać błysk. Jak nie widać to zwiększ czas np do 1/10 jak widać to spróbuj skrócić np do 1/30.
PS
Zauważyłem że SB-26 z Fuji S3 na m naświetla na wysokich czasach choć te powyżej 1/250 migają. Jak przetestuje poprawność tych naświetleń to się podzielę efektami.

foveon
22-10-2012, 12:14
No i sprawa się wyjaśniła miga bo nie może :D da się ustawić a niestety wymusza 1/180.
A to wynik nie udanego testu.
SB-28 dyfuzor kupiony na allergo za 3 zł fuji s3 f 5,6 w aparacie na lampie 8 tryb A w lampie i aparacie ISO 800 czas w w aracie ustawiony na 1/4000 a niestety w exifie 1/180

https://forum.nikoniarze.pl/imgimported/2012/10/ojhxqh-1.jpg
źródło (http://i47.tinypic.com/ojhxqh.jpg)

Zom53
23-10-2012, 18:58
Zrobiłem próby: D300s + wbudowana + zdalna SB700 ale zdalna nie błyska nawet przy 1/10s. Chyba SB700 nie ma fotoceli? Zdalna SB700 błyska tylko wtedy, gdy jest w trybie Remote a wbudowana jako sterownik błysku .
Mnie chodzi oto aby mieć dwa błyski: jeden z lampy wbudowanej a drugi z lampy zdalnej.

foveon
26-10-2012, 00:09
Niestety między lampą SB-26 a SB-700 jest zaledwie 16 lat różnicy. W 700 pewnie siedzi księgowy który sprawdzi czy błyskający sprzęt należy do korporacji i czy wydałeś odpowiednią sumę aby zasłużyć na wyzwolenie uwięzionego błysku. W 26 jest krasnoludek który jak mu błyśniesz po gałach to uwolni błysk bo on po prostu lubi je ot tak wypuszczać dla każdego a zwłaszcza pilotowego kontrolnego przed błysku iTTLa.