Zobacz pełną wersję : D7000 tryby CL, CH nie działają
lunatyk59
18-10-2012, 23:45
Witam,
Jestem nowym posiadaczem D7000 , przy testowaniu nowego nabytku napotkałem problem ze zdjęciami seryjnymi. Przełączyłem w tryb CL , następnie CH przycisnąłem spust aparatu i nadal zdjęcie pojedyńcze. Miał ktoś taki problem?
Pozdrawiam
Może głupie i naiwne... Aaaale. Tylko naciskasz spust, czy go przytrzymujesz?
lunatyk59
19-10-2012, 00:11
Bez przesady :) Aż pojawił mi się uśmiech na twarzy, że można i tak... Na pewno wciskam i przytrzymuję :)
A robisz zdjęcia z wbudowaną lampą czy bez ??
lunatyk59
19-10-2012, 00:29
a jest jakaś różnica? narazie sprawdzam czy wszystko działa, nie zwróciłem uwagi, a jest jakaś?
Star Dust
19-10-2012, 00:31
No jest .... Ale jak jej nie zauwazyles to pewnie foty robiles bez. Wylacz aparat wlacz ponownie i sprobuj raz jeszcze
a jest jakaś różnica? narazie sprawdzam czy wszystko działa, nie zwróciłem uwagi, a jest jakaś?
Różnica jest taka, że z lampą wbudowaną nie ma zdjęć seryjnych
Instrukcja D7000, str 144.
lunatyk59
19-10-2012, 00:36
w trybie auto z lampą też jedno i w CL i CH... wina aparatu?
1) wyłącz aparat
2) ustaw pokrętło wybierania trybu na "M"
3) ustaw pokrętło wybierania trybu migawki na "CH"
4) włącz aparat
5) ustaw czas na 1/500s i przesłonę na minimum
6) ustaw jakość zdjęcia na "Basic" oraz wielość na "S"
7) wyłącz autofocus
8 ) upewnij się, że lampa jest zamknięta
9 ) naciśnij i trzymaj spust aparatu przez 5 sekund.
10) napisz jaki efekt.
lunatyk59
19-10-2012, 00:43
Różnica jest taka, że z lampą wbudowaną nie ma zdjęć seryjnych
Instrukcja D7000, str 144.
tzn: muszę mieć lampę zewnętrzną aby tryb CL i CH działał, czy nie działa on wogóle z lampami?
(bez lampy działa, a już sie bałem...)
tzn: muszę mieć lampę zewnętrzną aby tryb CL i CH działał, czy nie działa on wogóle z lampami?
Tylko z lampą wbudowaną nie działa - zabezpieczenie lampy.
krokodyl-lodz
19-10-2012, 09:17
Jest jeszcze coś takiego w menu jak ilość zdjęć w serii. Warto tam zajrzeć... nie mniej jednak masz przedziwny problem.
To znaczy czy Twój aparat działa bez lampy wbudowanej, czy nie działa w ogóle, czy działa z zewnętrznymi bo już się pogubiłem :) Oczywiście pytanie do autora wątku.
Udało mi się uzyskać efekt pojedynczego zdjęcia w trybie CL i CH bez lampy : Menu Ustawień Osobistych > d.Fotografowanie/wyświetlanie > d7 Maksimum w serii ustawione na 1 . Nie mam koncepcji na inne wytłumaczenie- na razie :) Ale będę szukał ;)
Autor wyraźnie napisał, że nie działał mu tryb seryjny.
Nie działał, bo miał otworzoną lampę wbudowaną, teraz chce wiedzieć, czy z lampami w ogólnie nie ma zdjęć seryjnych.
Pogubić się można od waszych odpowiedzi.... ni z gruchy ni z pietruchy...
W skrócie:
lampa wbudowania - nie ma zdjęć seryjnych
bez lampy lub z zewnętrzną - są.
Witam,
Jestem nowym posiadaczem D7000 , przy testowaniu nowego nabytku napotkałem problem ze zdjęciami seryjnymi. Przełączyłem w tryb CL , następnie CH przycisnąłem spust aparatu i nadal zdjęcie pojedyńcze. Miał ktoś taki problem?
Pozdrawiam
Pytanie brzmi nie działa mi aparat a nie aparat z lampą. Ja próbuję zrozumieć o co chodzi i co właściwie napisał autor w cytowanym poście ;) Tyle, że udowodniono, że ja nie rozumie co do mnie mówią lub piszą :)
ANTEK 72
20-10-2012, 05:22
Jeśli chcesz aby tryb seryjny działał z lampą błyskową to jest to możliwe tylko z użyciem SB-910,900,800,700,600 itp. założoną na sanki aparaty i to też pod warunkiem, że nie błyśnie pełną mocą. W takim wypadku lampa musi mieć czas na załadowanie kondensatora. Można to modyfikować np. podnosząc czułość i maksymalnie otwierając przesłonę obiektywy. Wszystko zależy od warunków oświetleniowych.
Jeśli chcesz aby tryb seryjny działał z lampą błyskową to jest to możliwe tylko z użyciem SB-910,900,800,700,600 itp. założoną na sanki aparaty i to też pod warunkiem, że nie błyśnie pełną mocą.
hmm... Dziwne, mi i z Nissinem i Metzem działa tryb seryjny...
Nie ważne jaka lampa zewnętrzna - jak ma TTL, to możliwe jest uzyskanie zdjęć seryjnych.
Zalecane w takim wypadku robienie zdjęć z blokadą mocy błysku.
ANTEK 72
02-12-2012, 11:25
hmm... Dziwne, mi i z Nissinem i Metzem działa tryb seryjny...
Nie ważne jaka lampa zewnętrzna - jak ma TTL, to możliwe jest uzyskanie zdjęć seryjnych.
Zalecane w takim wypadku robienie zdjęć z blokadą mocy błysku.
Przecież napisałem "itp".