Zobacz pełną wersję : Sigma 24-70 F2.8 do D5000?
natczi08
18-10-2012, 19:30
cześć, właśnie zamierzam zakupić nowy obiektyw do mojego D5000 i zastanawiam się nad Sigma 24-70 F2.8 IF EX DG HSM. Czy to dobry wybór? Miał ktoś z nim kiedyś do czynienia? :D
z góry dzięki
ja uzywam z nikonem d800 i jestem zadowolony (uzywam amatorsko, krajobraz itd). Kiedys uzywalem z Nikonem d7000 ale te 24 mm w DX to 36 mm, co nie dawalo zbyt szerokiego kata i dokupilem sigme 10-20 mm. Sprawdz sobie na symulatorze NIKONA czy o to Tobie chodzi http://www.nikon.pl/pl_PL/product/nikkor-lenses/simulator .
miron19j
18-10-2012, 19:53
miałem go na wakacjach z F100. Jestem z niego bardzo zadowolony.
Tylko, że ja nie oglądam cropów 150% :-)
Kilka ujęć możesz znaleźć u mnie na analogowo-Teneryfa. Zdjęcia tylko zmniejszone na potrzeby internetu.
Parę razy miałem okazję go używać (koleżanka ma taki do D700) i pozytywnie to wspominam. Jeśli zakres Ci odpowiada, to nic tylko brać i robić zdjęcia :D Zakładam, że potrzebujesz tego f/2.8 i będziesz go używać - różnie ludzie do tego podchodzą, ale mi na otwartej przysłonie jakość wystarczała.
A uprzedzając dyskusje o zakresie, to masz przecież obiektywy, które w pełni pokrywają te ogniskowe - ogranicz się tylko do zakresu 24-70 przy założeniu, że masz tylko taki i bedziesz wiedzieć, czy aby na pewno nie za wąskie te 24mm... bo jeśli jednak za wąsko i nie zamierzasz się przesiadać niedługo na FX, to może lepiej rozważyć używane 17-55/2.8 albo jego zamienniki od Sigmy i Tamrona - dla mnie osobiście taki zakres jest pod DX odpowiedniejszy, co nie znaczy, że dla Ciebie 24-70 nie będzie lepszy.
mi osobiście 24mm na DX było za wąsko