PDA

Zobacz pełną wersję : Nikon 105 mm 2.5 AIS --- D 70s ???

Charles
18-03-2007, 18:46
Witam ! Mam prosbe , czy ktos moze napisac jak dziala ten obiektyw z D 70s ? Wiem tylko ze nie mozna ustawiac swiatla na aparacie i trzeba to robic na obiektywie. Czy warto inwestowac w takie szklo do cyfry ? Pozdrawiam i dziekuje za odpowiedzi .

bastek73
18-03-2007, 20:55
Z D70s nie będziesz miał żadnego pomiaru światła a to przecierż najważniejsze w fotografii.Pomiar dla takich obiektywów zaczyna się od D200 . To informacja na 90 %.Jak będzie coś nie w mojej wypowiedzi tak to natychmiast mnie porawią :)))))

Wini
18-03-2007, 21:02
Z D70s nie będziesz miał żadnego pomiaru światła a to przecierż najważniejsze w fotografii.
Pierwsza fota z grubsza, podgląd histogramu, druga fota w celu :-D , chyba że D70S tego nie ma. W D70 było :-D
Przy odrobinie wprawy prawidłowy czas w ~ 1 sekundę się nastawia. Przecież 1/3 tego forum ma manualne obiektywy :-?

Tu (http://walusie.com/gallery/view_photo.php?full=1&set_albumName=album16&id=DSC_3674) z brata tej 105-ki, 105/1.8

Czornyj
18-03-2007, 21:09
Można też nosić fleszmiarkę, czy nawet zwykłego Swierdłowska. Enyłej - znacznie taniej toto wyjdzie niż 105/2DC...

Charles
19-03-2007, 10:12
Nie wiem czy dobrze zrozumialem :) ... trzeba na obiektywie nastawic czas i przeslone i zrobic zdjecie ale nie mozna ustawiac parametrow poprzez pokretla aparatu i nie ma pomiaru przy trybie programow .Tak ? Zawsze sam ustawiam wszystko manualnie , nie korzystam z pomiarow aparatu wiec chyba moge brac ta 105 AIS . D 70s ma podglad efektu po nacisnieciu migawki i moge skorygowac ustawienia w razie np. przepalenia zdjecia.

Vadim
19-03-2007, 10:28
Źle zrozumiałeś. Na obiektywie nie ustawiasz żadnego czasu. Ręcznie na obiektywie ustawiasz przysłonę, potem do tej przysłony dobierasz sobie czas naświetlania w korpusie i cała filozofia.
A czy Ty ten czas ustalisz zewnętrznym światłomierzem, czy metodą prób i błędów (np. trzy, cztery naświetlenia tej same sceny) to już Twoja sprawa. Możesz ingerować zmniejszając lub zwiększając otwór przysłony, lub zmmianą czasu naświetlania w korpusie. Takim kółkiem po prawej stronie od wewnętrznej... Wszystko w trybie M
Jak tak robię np. z 20/2.8, bułka z masłem.

Pozdrawiam

eSPe
19-03-2007, 10:36
Pomiaru z D70s nie będzie. Będziesz musiał ustawić czas w aparacie pokrętłem w trybie M, następnie przyslonę w obiektywie, nie będziesz widział ani na wyświetlaczu ani w wizjerze info o przysłonie, tylko na pokrętle na obiektywie. Wygodne to to nie jest ale z efektów bedziesz zadowolony. To bdb obiektyw, jeden ze słynnych klasyków. Do szybkich portretów raczej wykluczone ale gdy masz czas... Polecam jakiś światłomierz, do portretów lepiej punktowy (ruscy robili jeden typ, często bywa na allegro, jest dużo droższy od świerdłowsków i Leningradów ale nadal dużo tańszy od zachodnich marek).

Aha, w fotografii nie chodzi o dobry pomiar, jest czasami ważny ale nie to jest treścią fotografii...

Charles
19-03-2007, 13:30
Raz jeszcze dziekuje za fachowa pomoc ! Pozdrowienia .