Zobacz pełną wersję : Nikon d600 - ZAMIENNIK grip MB-D14
Witam, czy ktoś się może orientuje w jakim terminie może pojawić się zamiennik gripa do Nikona d600? Czy znacie jakichś producentów, których można o to zapytać? :)
Pozdrawiam
FullMaverick
18-10-2012, 16:02
Meike produkuje zamienniki gripów ale czy mają w planach grip do D600 - nie mam bladego pojęcia.
Na e-bay już są http://www.ebay.com/sch/Camera-Photo-Accessories-/15200/i.html?_from=R40&_nkw=mb-d14
jakby ktos chciał wspolnie kupic z chin i ma w tym doswiadczenie to jestem chetny:D
Lepiej poczekac az sie u nas pojawia
http://nikonrumors.com/2012/11/28/meike-mk-d600-is-a-cheap-alternative-battery-grip-for-nikon-d600.aspx/
Orientuje sie ktos czy mozna uzywac 2 akumulatorow jeden w gripie a drugi w aparacie?
ten zestaw z 2 akumulatorami i do tego jak dobrze widzę z darmową przesyłką do polski nie jest do przebicia.. tylko ciekaw jestem jakości tego wykonania? ;)
http://www.ebay.com/itm/Multi-Battery-Hand-Grip-Pack-for-Nikon-D600-2x-EN-EL15-SLR-Camera-as-MB-D14-/181052153515?pt=US_Camera_Battery_Grips&hash=item2a278c9eab
Fraglesso
03-01-2013, 18:39
Orientuje sie ktos czy mozna uzywac 2 akumulatorow jeden w gripie a drugi w aparacie?
W D700 i D300 tak to funkcjonuje, więc pewnie w D600 jest tak samo. Po dkończeniu jednego akumulatora przełącza się automatycznie na drugi... w opcjach ustawiasz który akumulator pierwszy ma być użyty. Jeśli masz dwa akumulatory dedykowane, to podaje Ci info dla obu.
Masz w menu info o obu akumulatorach np.:
https://forum.nikoniarze.pl/imgimported/2013/01/BatteryInfo75-1.jpg
źródło (http://4.bp.blogspot.com/_7cM3ASlrQtU/TUGu7kzan9I/AAAAAAAAAEY/jb7fL7wl_CQ/s1600/BatteryInfo75.jpg)
Z jednej strony fajnie ale odkrecac grip zeby naladowac aku to juz lipa
Pytanie co powiecie na to:
http://allegro.pl/battery-grip-batterypack-do-d600-nikon-zam-mb-d14-i2932426130.html
Tu więcej zdjęć no i trochę taniej:
http://www.aliexpress.com/item/3-pcs-Travor-Power-Vertical-Battery-Grip-holder-BG-2K-for-Nikon-D600-DSLR-Camera/690093377.html
Fraglesso
09-01-2013, 00:49
Podobno warto inwestowac w gripy pixela (Fatman to zasugerował), bo jako jedyne maja port micro USB, co moze sugerowac, że da się wgrać nowy soft, jakby nikon postanowił w jakiś sposób zablokować obsługę zamiennikow poprzez body.
Ciekawi mnie te 8 baterii AA oraz 2 akumulatory dedykowane. To raczej błąd w opisie.
Oryginał chodzi na 6xAA i oczywiście pomieści jeden akumulator dedykowany :).
Wysyłane z mojego HTC Desire za pomocą Tapatalk 2
W foto tip maja juz pixela grip
DominikGSI
09-01-2013, 10:14
Fraglesso, grip pixela do D600 też jest na 6 baterii AA. Informacje o ośmiu widziałem tylko przy jakimś wynalazku Trevor.
A czy ktoś z Was ma już może osłony GGS na wyświetlacze do D600? Jakoś nie mogę znaleźć takich normalnych przyklejanych, tylko jakieś LARMOR, rzekomo bezklejowe, ale jakoś mnie nie przekonują.
DominikGSI
09-01-2013, 10:54
szkło hartowane, które przyklejasz na wyświetlacze zamiast tej plastikowej osłony, którą daje Nikon.
Fraglesso
09-01-2013, 11:04
Fraglesso, grip pixela do D600 też jest na 6 baterii AA. Informacje o ośmiu widziałem tylko przy jakimś wynalazku Trevor.
A czy ktoś z Was ma już może osłony GGS na wyświetlacze do D600? Jakoś nie mogę znaleźć takich normalnych przyklejanych, tylko jakieś LARMOR, rzekomo bezklejowe, ale jakoś mnie nie przekonują.
No nawet sympatyczna cena tego pixela i rzeczywiscie z bateriami jest jak w oryginale. Ja kupilem oryginal w bardzo przystepnej cenie, wiec nie narzekam.
Co do szyb GGS, jeszcze nie mam, ale chyba kupie ta bezklejowa. Prawdopodobnie dziala na zasadzie folii adhezyjnej, a w pracy bawilem sie taka folia (tyle tylko ze mialem akurat biala) i trzyma sie baaaardzo przyzwoicie. Szkoda tylko, ze nie ma tez na gorny wyswietlacz :(.
Czy ktos z forumowiczow ma moze przekaznik wifi WU-1b?
Moze ktos widzial w polskim sklepie?
A moze warto sie zebrac i w kilka osob sprowadzic z zagranicy?
DominikGSI
09-01-2013, 12:01
Na jakimś zachodnim forum ktoś potwierdzał, że pasuje GGS od D800 bo wyświetlacze są identyczne, ale czy zaryzykować?
DominikGSI
10-01-2013, 23:16
Dzisiaj dostałem w ręce zamiennik gripa do D600 PIXEL VERTAX i trzeba przyznać, że jakościowo jest bardzo porządnie wykonany. W odróżnieniu od modelu dla D800 szuflada na akumulator jest bardzo ciasno spasowana i ma się wrażenie jakby była czymś uszczelniona. Kółka i joystick chodzą z przyjemnym oporem, tak samo przycisk AE-L.
Nie można tego powiedzieć o spuście, który jest bardzo miękki i nie ma wyczuwalnej pośredniej pozycji. Trzeba się przyzwyczaić, jeśli ktoś używa spust do ostrzenia. Ja mam zawsze przeniesiony AF-ON na przycisk AE-L, albo przycisk podglądu i nie przeszkadza mi to, że jest miękki, ale są osoby, które będą w tym widziały ogromną wadę :)
W każdym razie bardzo przyzwoity zamiennik, za niespełna 1/3 ceny oryginału. I nawet woreczek szmaciany dają na wkład 6xAA :)
P.S. Przy okazji sprawdziłem, że szyby GGS od D800 nie pasują do D600. To znaczy tylną można przykleić, jest odrobinę szersza, ale myślę, że do zaakceptowania, za to górna nie pasuje. D800 ma odrobinę wyższy górny wyświetlacz, bo szerokość jest identyczna.
Fraglesso
11-01-2013, 10:23
Dzięki aa info o szybkach. Co do gripa... podobno Pixel robi baaaardzo dobrej jakosci zamienniki. Dziwi mnie ta akcja ze spustem.
Mariusz_eS
11-01-2013, 14:05
Z jednej strony fajnie ale odkrecac grip zeby naladowac aku to juz lipa
Nie widzę w tym żadnego problemu, mysle że wszyscy używający gripa tak robią.
Kupiłem Travora BG-2K i muszę powiedzieć że jestem zadowolony. Wykonanie dobre, gumy porządne, dobrze leży i nic nie trzeszczy pod rękami.
Współpraca z body super, wszystkie funkcje działają.
samson09
12-01-2013, 13:40
Kupiłem Travora BG-2K i muszę powiedzieć że jestem zadowolony. Wykonanie dobre, gumy porządne, dobrze leży i nic nie trzeszczy pod rękami.
Na oryginalnych bateriach jedziesz czy na akumulatorkach?
Na oryginalnych, choć próbowałem na aku eneloop i jest ok.
samson09
13-01-2013, 19:24
Na oryginalnych, choć próbowałem na aku eneloop i jest ok.
Na ile pstryknięć starczają enelopki? Porównywalnie z baterią?
Aż tyle nie pstrykałem na nich:) ale powinny gdzieś na 500-600 klapnięć.
Aż tyle nie pstrykałem na nich:) ale powinny gdzieś na 500-600 klapnięć.
tylko tyle ?
No muszę przetestować dam znać ile udało się zrobić.
samson09
18-01-2013, 21:43
Jak nie było w Polsce tak nie było, a teraz wysyp się zaczyna. Tu już jakieś poniżej 200zł - http://allegro.pl/battery-grip-zamiennik-nikon-mb-d14-do-nikon-d600-i2952046639.html
Szkoda że niema wzmianki o firmie
Porównywał ktoś z Was MB-D14 Vertax'a i Meike?
Bo stoję przed zakupem i nie wiem.
Za Meike przemawia fakt że mam, stosuję z D300 i nie narzekam, oraz to że jest tańszy o 70 PLNów.
Za Vertaxem, tajemnicze USB, czy sądzicie że przyda się (zmiana oprogramowania w Nikonie).
Sądzę że wykonanie będzie podobne, kwestia tego czy płacić 70 zł za USB.
Pozdrawiam.
zyzio666
16-02-2013, 21:14
Nie widzę w tym żadnego problemu, mysle że wszyscy używający gripa tak robią.
Nie zgodzę się. Mam grip do D90 i nic nie muszę odkręcać. Oba aku wchodzą do szufladki i jak muszę je naładować, to po prostu otwieram szufladkę i wyjmuję aku do ładowania. Bez demontowania gripa.
Fraglesso
17-02-2013, 01:06
Nie zgodzę się. Mam grip do D90 i nic nie muszę odkręcać. Oba aku wchodzą do szufladki i jak muszę je naładować, to po prostu otwieram szufladkę i wyjmuję aku do ładowania. Bez demontowania gripa.
Nic nie stoi na przeszkodzie... po prostu wciąż używaj D90, nie będziesz miał problemu :)
zyzio666
17-02-2013, 21:54
Nic nie stoi na przeszkodzie... po prostu wciąż używaj D90, nie będziesz miał problemu :)
I nadal używam i nadal jestem zadowolony. A problemu żadnego nie mam, tylko wyraziłem opinie. Po prostu w moim odczuciu grip do d90 jest ergonomiczniej zaprojektowany niż do d300. Oczywiście w aspekcie dostępu do aku. I to tyle w tym aspekcie.
Fraglesso
18-02-2013, 01:28
I nadal używam i nadal jestem zadowolony. A problemu żadnego nie mam, tylko wyraziłem opinie. Po prostu w moim odczuciu grip do d90 jest ergonomiczniej zaprojektowany niż do d300. Oczywiście w aspekcie dostępu do aku. I to tyle w tym aspekcie.
I tylko w aspekcie dostępu do akumulatorów jest lepszy... jeśli chodzi o wygodę, to chyba nic gorszego nie powstało :). Miałem takie rozwiązanie w D80 (to chyba nawet taki sam grip?). No porażka :)
A ile dałeś za to cudo ?;)
Ale ten aspekt wynika z tego, że grip do D90 jest podłączany przez komorę baterii. Więc tam nie da się włożyć już drugiej. W innych aparatach masz baterię w gripie i baterię w body, a komunikacja idzie przez złącze na dole obudowy aparatu.
I jak sprawuja wam sie gripy do d600?
Ja w zeszłym tygodniu kupiłem D600 i do niego grip Pixel Vertax.. wrażenia jak najbardziej pozytywne. Grip sprawia bardzo solidne wrażenie, wyprofilowany jakby pod moją rękę - jak przyklejony się trzyma. Nie mam może porównania z tańszymi zamiennikami czy oryginałem - ale z własnych odczuć - szczerze polecam.
Z minusów może jedynie brak wyczuwalnej połowy wciśnięcia spustu do AF np., ale ja już zdążyłem się do tego w 5 minut przyzwyczaić.
Ja w zeszłym tygodniu kupiłem D600 i do niego grip Pixel Vertax.. wrażenia jak najbardziej pozytywne. Grip sprawia bardzo solidne wrażenie, wyprofilowany jakby pod moją rękę - jak przyklejony się trzyma. Nie mam może porównania z tańszymi zamiennikami czy oryginałem - ale z własnych odczuć - szczerze polecam.
Z minusów może jedynie brak wyczuwalnej połowy wciśnięcia spustu do AF np., ale ja już zdążyłem się do tego w 5 minut przyzwyczaić.
Szkoda z tym brakiem wyczucia spustu. Może pokaże się jakiś zamiennik. Albo oryginały potanieją.
Witam!
Niedawno nabyłem D600 i planuje zakup gripa. Który z zamienników jest najbliższy oryginałowi ??? Z tego co widziałem na allegro to są dostępne gripy takie jak: Nevell, Mike, Pixel.
Zakupiłem na allegro grip Travor, głównie ze względu na możliwość użycia 8 akumulatorków. Niestety koszyk z aku nie działa. Poniżej to co napisałem już w wątku o d600.
Po podpięciu do aparatu pokazuje że baterię są na full po chwili zaczyna migać ikona baterii. Po odkręceniu gripa lub wyjęciu koszyka sytuacja wraca do normy by po chwili znowu się powtórzyć. Sytuacja taka ma miejsce tylko jeżeli włożone są akumulatory, z baterią nikona działa ok.
Grip generalnie z wyglądu jest ok, przykręcony do body nie lata, żadnych luzów nie ma, trzyma się dobrze chociaż gumy są bardziej starego typu podobne do tego jakie mam w fuji s5.
Dwa koszyki w komplecie, koszyk na aku jest na 8 baterii. Spust działa dobrze, dwuskokowy spust jest wyczuwalny, wybierak pracuje normalnie nie tak delikatnie jak na body jest trochę twardszy.
Widać i czuć że grip jest plastikowy, faktura plastiku jak na body. Generalnie nie jest źle gdyby nie te problemy z zasilaniem.
Kupiłem grip Meike. Nie ma żadnych problemów. Wszystkie przyciski działają wzorowo, dżojstik też. Body rozpoznaje rodzaj zasilania. Spust migawki działa dwuetapowo.
Nie mam też żadnych zastrzeżeń co do wykonania. Wszystko dobrze spasowane, nic nie trzeszcy. Dobrej jakości guma. Gwarancja 2 lata. Kumpel, który na co dzień używa oryginalnego MB-D10 był zaskoczony jakością wykonania.
miron19j
08-04-2013, 12:08
Ja kupiłem tego
http://www.ebay.pl/itm/281040854436?ssPageName=STRK:MEWNX:IT&_trksid=p3984.m1439.l2649#ht_2257wt_1032
totalny noname, żadnej nazwy nie ma. Nawet na pudełku. :-)
Jak do tej pory nie zauważyłem, żeby coś było nie tak. Także po wgraniu nowego softu do puszki.
Mam oryginalnego gripa do D300, nie stwierdzam różnicy między nimi.
samson09
08-04-2013, 18:35
Kupiłem grip Meike. Nie ma żadnych problemów. Wszystkie przyciski działają wzorowo, dżojstik też. Body rozpoznaje rodzaj zasilania. Spust migawki działa dwuetapowo.
Nie mam też żadnych zastrzeżeń co do wykonania. Wszystko dobrze spasowane, nic nie trzeszcy. Dobrej jakości guma. Gwarancja 2 lata. Kumpel, który na co dzień używa oryginalnego MB-D10 był zaskoczony jakością wykonania.
Druga bateria oryginał, zamiennik czy aku?
Sprawdzałem na oryginalnym i aku.
u mnie problem z zasilaniem rozwiązany, wymieniony grip śmiga aż miło :)
adrian9627
11-04-2013, 18:57
Pytanie do posiadaczy grip-ów, a mianowicie jak jest z jakością plastiku i spasowaniem? Chodzi mi głównie, czy podczas ustawienia na statywie w pozycji pionowej leci poziom ?
Pytam, bo mam grip do D5000 tak słabo spasowany, że właśnie opada, co bardzo mnie irytuje. Ponadto słychać skrzypienie przy cięższych szkłach i założonej lampie.
Szczególnie ciekaw jestem tych gripów z wyczuwalnym spustem, czyli z tego co czytałem Grip Mikke.
Mam Meike. Wszystko działa z najnowszym oprogramowaniem.
Jakość plastików i gum całkiem, całkiem. Spasowany też dobrze, choć poziom w pozycji pionowej leci, ale nie przez luzy. Nic nie trzeszczy, minimalnie się giba w pozycji poziomej - ruszając go przód tył. W pozycji pionowej jest sztywny. Spust mi się podoba, reszta elementów sterujących mniej, ale nie narzekam.
Mam Pixela, macałem w sklepie też Meike ale był dużo gorzej wykonany, jakiś taki mniej solidny. Jedyny mały minus w Pixelu to słabo wyczuwalna dwustopniowość spustu, ale w 5 minut się przyzwyczaiłem. Fajnie siadł, nic się nie rusza i nie trzeszczy.
Miałem w rękach zarówno Meike jak i Newell. Obydwa w bardzo podobnej cenie. Dwuspustowość działała dobrze w obydwu, jednak już jeśli chodzi o pozostałe przyciski to miałem wrażenie że Newell jest lepszy-chodziły przyjemniej.W Meike plastik ma troszkę inną fakturę i jest bardziej błyszczący (prawie niezauważalne) gumy natomiast mają fakturę zbliżoną do tej z D300s i D700 a nie D600... pod tym względem Newell bardziej upodobnia się do oryginału gdzie faktura plastiku jak i gum jest identyczna jak D600 (mam na myśli gumę na tylniej części body bo przednia jest inna).
Ostatecznie padło na Newell-współpraca ok.wszystkie funkcje ładnie działają, co do spasowania nie mam uwag.
adrian9627
09-05-2013, 13:31
Dla wszystkich którzy się wahają , grip firmy Newell jak najbardziej godny polecenia.
Po zakupie byłem miło zaskoczony.
_Maestro
09-05-2013, 13:46
Ja zakupiłem Phottixa i również polecam. Co prawda gumy znacznie różnią się od tych na korpusie - wg mnie są one nawet lepsze od oryginalnych. Dobrze wyczuwalna dwuspustowość migawki - dużo lepiej niż w samym korpusie. Do innych elementów sterujących również nie mam zastrzeżeń.
piotru89
10-06-2013, 11:53
Stoję właśnie przed wyborem gripu do D600,
Na rynku znalazłem 3 modele:
Newell /240 zł
Meike / 240 zł
PixelVertax / 320 zł
Niestety nie mam możliwości dotknięcia ich / przetestowania.
Czy warto dopłacać do Pixel'a czy lepiej zostać przy tych tańszych? Różnica nie jest duża, a jeśli ma za tym iść lepsze dopasowanie, lepszej jakości plastik i gumy to raczej normalne że wolę dopłacić :)
Z drugiej strony jeśli nie ma wyraźnej różnicy to czy jest sens dopłacać?
W tym momencie jestem nastawiony na PixelVertaxa idąc tokiem rozumowania (droższy / lepsze materiały - mam nadzieję że się nie mylę :) )
Fraglesso
10-06-2013, 12:43
Stoję właśnie przed wyborem gripu do D600,
Na rynku znalazłem 3 modele:
Newell /240 zł
Meike / 240 zł
PixelVertax / 320 zł
Niestety nie mam możliwości dotknięcia ich / przetestowania.
Czy warto dopłacać do Pixel'a czy lepiej zostać przy tych tańszych? Różnica nie jest duża, a jeśli ma za tym iść lepsze dopasowanie, lepszej jakości plastik i gumy to raczej normalne że wolę dopłacić :)
Z drugiej strony jeśli nie ma wyraźnej różnicy to czy jest sens dopłacać?
W tym momencie jestem nastawiony na PixelVertaxa idąc tokiem rozumowania (droższy / lepsze materiały - mam nadzieję że się nie mylę :) )
Pixel jako jedyny ma port microUSB, sugerujący, że da się wgrać inne oprogramowanie do niego, jak Nikon by coś "zepsuł" w sofcie aparatu. Pewnie reszta jest taka sama. Może jeszcze ktoś narzekał, że niektóre grypy nie mają wyczuwalnego skoku na spuście migawki... ale nie pamiętam który.
piotru89
10-06-2013, 14:10
Jeszcze temacie o gripie do D800, S4aint pisał że wybierak mu odpadł w niezidentyfikowany sposób właśnie w Pixelu, ale może faktycznie o coś zahaczył.
Czyli jak brać to raczej tego Pixela ze względu na to gniazdo?
TomaSzSz
10-06-2013, 19:34
To nie lepiej zapłacić 1000 za oryginał i mieć pewność że wszystko będzie Ok ? wiem, że to 3x tyle co zamiennik a może czasem i 4 ale moim zdaniem warto oryginał mieć tak jak i baterie, przerabiałem zamienniki i nie polecam.
Zastanów się, czy na pewno chcesz kupić zamiennik: http://forum.nikoniarze.pl/showthread.php?t=230468
:)
body za parę kafli a grip za 3 stówki .... litości
body za parę kafli a grip za 3 stówki .... litości
Racja, że sensu w tym mało, ale cena oryginału jest lekko mowiąc abstrakcyjna. Jak coś za 1/3 tej ceny zrobi robotę, to reszta idzie w szkła :).
TomaSzSz
11-06-2013, 01:04
Nie kupuje się chińskich opon do samochodów tak samo gripa do aparatu nie tu oszczędzajmy, ja trafiłem idealny do d700 za 500zł + bateria Gratis oryginalna. Bez przesady w przypadku d800 to jakieś 10-12% ceny aparatu.
Mi akurat do d600 grip jest zbędny, pracuje na stalkach a i jakoś lepiej mi bez gripa. Dodatkowy ciężar i objętość.
Do D600 jest już za 999zł na ceneo.
piotru89
11-06-2013, 17:05
Po to jest ten temat żeby dowiedzieć się czy warto czy nie :) poprzednicy chwalili (jak narazie) dlatego pytam :)
Pewnie wstrzymam się z zakupem gripa, dokupię 1-2 oryginalne aku i poczekam na używki albo spadek ceny nowego.
Pamiętaj też, żeby nie kupować zamienników obiektywów. Tylko Nikkory :P
piotru89
13-06-2013, 00:05
Nie kupuje się chińskich opon do samochodów tak samo gripa do aparatu nie tu oszczędzajmy, ja trafiłem idealny do d700 za 500zł + bateria Gratis oryginalna. Bez przesady w przypadku d800 to jakieś 10-12% ceny aparatu.
Mi akurat do d600 grip jest zbędny, pracuje na stalkach a i jakoś lepiej mi bez gripa. Dodatkowy ciężar i objętość.
Do D600 jest już za 999zł na ceneo.
W przypadku d600 to już prawie 17-20% ceny aparatu :) I ten tysiaczek można spożytkować inaczej.
Zamiennik też może działać w porzadku jak oryginał albo coś zepsuć - zależy jakie kto ma szczęście ;)
nawet jak chińczyk się zepsuje to w cenie oryginału zakupisz jeszcze dwa więc po co przepłacać? mam zamiennik, działa, wykonanie świetne, gwarancja jest. a oryginał to niby gdzie produkowany???? to nie made in japan
piotru89
14-06-2013, 11:46
nawet jak chińczyk się zepsuje to w cenie oryginału zakupisz jeszcze dwa więc po co przepłacać? mam zamiennik, działa, wykonanie świetne, gwarancja jest. a oryginał to niby gdzie produkowany???? to nie made in japan
Nie musisz nowych kupować, bo masz gwarancję od 12-24, która raczej będzie uznana, bo grip działa tylko z dedykowaną puszką, więc pracuje raczej zgodnie z zaleceniami producenta, a eneloopy chyba nie są jakoś szczególnie niebezpiecznymi akumulatorkami :)
Jakby była pewność że nie pociągnie za sobą body :) to niema co przepłacać, na forum połowa korzysta z zamienników, chcwali sobie, druga połowa tylko oryginały i tym bardziej sobie chwali
Rozchodzi się tylko o to że jest jakiś procent szansy na to że grip uszkodzi coś w puszce i trzeba będzie wysyłać do serwisu
Nie musisz nowych kupować, bo masz gwarancję od 12-24, która raczej będzie uznana, bo grip działa tylko z dedykowaną puszką, więc pracuje raczej zgodnie z zaleceniami producenta, a eneloopy chyba nie są jakoś szczególnie niebezpiecznymi akumulatorkami :)
Jakby była pewność że nie pociągnie za sobą body :) to niema co przepłacać, na forum połowa korzysta z zamienników, chcwali sobie, druga połowa tylko oryginały i tym bardziej sobie chwali
Rozchodzi się tylko o to że jest jakiś procent szansy na to że grip uszkodzi coś w puszce i trzeba będzie wysyłać do serwisu
Szanse na uszkodzeniu puszki są niewielkie, a jak będziesz używał zgodnie z przeznaczeniem, to żadne.
Za oryginałem przemawia tylko jedna rzecz - jest uszczelniony, co z uszczelnionego gripu, jak i tak większość nie ma uszczelnionych szkieł...
jakoś wykonania też pewnie za zamiennikiem przemawia ;-)
piotru89
15-06-2013, 13:15
Szanse na uszkodzeniu puszki są niewielkie, a jak będziesz używał zgodnie z przeznaczeniem, to żadne.
Za oryginałem przemawia tylko jedna rzecz - jest uszczelniony, co z uszczelnionego gripu, jak i tak większość nie ma uszczelnionych szkieł...
Czyli wszyscy tylko straszą nieNikonowskimi akcesoriami :) ?
Ja ze swoim d300, 17-55 i gripem alpha byłem na niagara falls gdzie wykupiłem wycieczkę stateczkiem. Nie przypuszczałem jednak, że statek podpływa pod sam wodospad gdzie ściana wody jest masakryczna. Przemokłem totalnie, a najśmieszniejsze, że nie miałem gdzie schować aparatu. W momencie kiedy totalnie go zalało i górny wyświetlacz się wyłączył stwierdziłem, że body zdechło. Wyjałem jednak baterie z gripu, wsadziłem do body i śmigało pięknie. Uszczelnienie d300 i 17-55 oceniam na 6 bo aparat pływał, a nic mu się nie stało. Grip alpha wysechł w 10 minut. Po osuszeniu działał w 100% bez najmniejszego problemu. Po powrocie spryskałem go tylko jakimś środkiem żeby nic nie skorodowało.
Morał z tego taki, że chinszczyzna swoje też może przeżyć, a że komuś coś padło traktował bym jako przypadek. Takie już uroki elektroniki
gregzorba
13-07-2013, 07:50
no ja po waszych opiniach zamówiłem Grip Newell, i niestety dostałem uszkodzony. tj. pokrętło które jest odpowiedzialne za regulacje przysłony, działo bardzo dziwnie, tj. gdy ustawiłem w aparacie przysłonę na ok f/5, to pokrętłem w gripie, nie mogłem zmniejszyć do f1.8. Przysłona po prostu skakała podczas zmniejszania czy zwiększania o ok. 1-2 stopni. Podłączałem gripa 3 razy i za każdym razem było to samo. Dlatego odesłałem Gripa, i maja mi przysłać nowy. Ale jeśli chodzi o chwyt itp. to leżał w dłoni bardzo przyzwoicie.
gregzorba
20-07-2013, 10:56
a więc, co się okazało.....
dotarł do mnie kolejny egzemplarz Newell, i kurna....ten sam problem z pokrętłem od przysłony, a w dodatku gdy przyzoomuje zdjęcie, to klawiszem funkcyjnym w gripie podczas przesuwania zdjęcia, fotka przesuwała się wolniej niż podczas przesuwania w aparacie. Zastanawiałem sie czy to wina zamiennika czy ten typ tak ma. Więc podszedłem do ABfoto, tam mieli oryginał i zamiennik, ale jakiś badziewny. I co się okazało......wszystko chodziło idealnie!!!
Więc postanowiłem że zwracam swojego Newella gościowi.....
No ale wczoraj miałem nieoczekiwana wizytę w Krakowie, a tam był ten sklep, więc podjechałem do niego i poprosiłem o kolejny Newell....i.....zaś te same problemy!!!!
Więc poprosiłem o Meike.....no i.......wszystko od pierwszego podpięcia działało wyśmienicie!!! w dodatku suwaki przysłony i czasu chodzą jak w aparacie (miękko) a w Newellu chodziły jakby się miały rozpaść (sucho)
Dlaczego o tym piszę.....bo poprzednio miałem w D700 gripa Meike - Był Super, w D90 Alfe, też Super. No ale Forumowicze tutaj pisali że Newell jest o niebo lepszy, więc stwierdziłem że może faktycznie tak jest. No i sie rozczarowałem. Dlatego uważam że jeśli masz coś przetestowane i działa to Super, to nie szukaj dziury w całym.
Miałem Newella i odradzam, teraz mam Pixel i odpukać sprawuje się rewelacyjnie !. Dopasowanie idealne.
piotru89
31-07-2013, 16:41
Oglądałem w sklepie PhotoOlex'a
Nie miałem pod ręką 600ki ale po przyłożeniu do d7000, plastiki i gumy wyglądały niemal identycznie.
Minus - zacinające się zamykanie koszyczka dla wkładu akumulatorków (to dla systemowego zasilania działalo ok) - blaszka była źle wyprofilowana albo wygięta - trzeba sobie samemu poradzić ;)
Kupiłem dziś Pixela i faktycznie spust bardzo miękki, ale idzie się bardzo szybko przyzwyczaić. Oglądałem Newella spust miał wyczuwalny opór, ale niestety odbiega odcieniem i faktura gumy od puchy wiec zdecydowałem się na Pixa.
A ktory z gripow jest najbardziej zblizony orginalowi ? Chodzi mi glownie o odcien plastiku, gum oraz jakosc wykonania.
Ja miałem w reku Newella i Pixela i pierwszy miał grubsze że tak to określę ziarno na gumie :)
Zapytałem sprzedawce o różnice i powiedział o pewnym szczególe o którym chyba nikt nie wspomniał.
- Pixel jest cięższy od Newella i Meike bo jest wzmocniony metalowa płytką na spodzie przez cała długość.
Faktycznie po wyjęciu koszyka widać płytkę do której przytwierdzony jest gwint mocowania statywu czy Q Strapa, a ze ja używam strapa to dodatkowo mnie przekonało do Pixela.
Odyseusz
11-08-2013, 00:02
Ja dzisiaj kupiłem i miałem okazję przetestować grip phottixa. Wykonanie bardzo fajne i przyjemnie się trzyma. Chodź przy cięższym szkle jak by kosiło go pod ciężarem. Spust migawki niby wszystko ok, aczkolwiek jest problem. Aparat po wciśnięciu spustu migawki z opóźnieniem około 2-3 sekund zaczyna łapać ostrość. Jest to bardzo żenujące, poza tym jeżeli wziąć pod uwagę uśpienie aparatu i ten problem podwaja to czas oczekiwania. Po odpięciu gripa od body problem znika, i znowu możemy się cieszyć szybkim AF.
kurczeblade
27-08-2013, 22:33
no i w końcu co wybrać ?:D
Org nie wchodzi w grę. :)
Odyseusz
28-08-2013, 11:46
Wymieniłem grip phottix na pixel. Jak pisałem wcześniej po założeniu gripa aparat budził się wciskając migawkę po ok 2 sekundach. I nie piszę tu i migawce gripa, tylko body. Wymieniłem na pixel i jest wszystko Ok wykonany dużo solidniej chociaż nadruk na przyciskach i te bardziej podobały mi się w phottixie. Znalazłem jednak i feler w gripie Pixela. Używałem na sesji Pocket Wizarda TT1-TT5. Zdziwiło mnie bardzo ,że lampa nie synchronizuje z krótszymi czasami niż 250. Nie wiedziałem co się dzieje w d3s było wszystko OK. Postanowiłem uaktualnić soft w PW bo był wiekowy a producent zaleca wgranie nowego do d600/d800 jednak nadal było bez zmian. Ostatnim pomysłem na jaki padłem to odpiąć grip od body. I jak się domyślacie wszystko wróciło do normy.
Jak widać zamienniki są dużo tańsze ale jaki nam się trafi to loteria. Kupno przez internet to kłopotliwe reklamacje w razie awarii. Ja miałem to szczęście ,że kupiłem na miejscu i mogłem od razu wymienić.
Kończąc wypowiedź mogę szczerze polecić za całokształt grip PIXELA ;)
Odyseusz, czyli po wymianie pixela na inny egzemplarz problem z wyzwalaczami ustąpił?
Odyseusz
29-08-2013, 16:36
Odyseusz, czyli po wymianie pixela na inny egzemplarz problem z wyzwalaczami ustąpił?
Trzeci raz już nie wymieniałem. Akurat do sesji mogę go odpiąć grip i się przemęczyć bez. Grunt że migawka działa z gripem jak powinna. Choć jak będę miał chwilę to zajadę do sklepu i jak będą mieli jeszcze jeden egzemplarz to spróbuje czy ta przypadłość minie. Teraz już mi raczej nie wymienią bo był śmigany a czekać i wysyłać na gwarancji jakoś nie mam ochoty ;).
lukasz.m
09-09-2013, 09:15
Pozwolę sobie odświeżyć nieco temat. Czy ktoś z użytkowników Pixela może wystawić jakąś rzeczową opinię na dzień dzisiejszy?
Przymierzam się do kupna BP Pixela jednak zastanawiam się czy nie warto poczekać, dozbierać nieco gotówki i kupić oryginał.
Co mnie insteresuje:
1. Jak grip sprawuje się na aku (oryginał, zamiennik, 6xAA)?
2. Czy nie wyłącza/zawiesza aparatu po wyczerpaniu baterii?
3. Czy są jakieś lagi/zamulenia w działaniu AF?
O miękkim spuście i problemie z PW wiem z tego wątku, więc pisać nie trzeba ;)
Pozwolę sobie odświeżyć nieco temat. Czy ktoś z użytkowników Pixela może wystawić jakąś rzeczową opinię na dzień dzisiejszy?
Przymierzam się do kupna BP Pixela jednak zastanawiam się czy nie warto poczekać, dozbierać nieco gotówki i kupić oryginał.
Co mnie insteresuje:
1. Jak grip sprawuje się na aku (oryginał, zamiennik, 6xAA)?
2. Czy nie wyłącza/zawiesza aparatu po wyczerpaniu baterii?
3. Czy są jakieś lagi/zamulenia w działaniu AF?
O miękkim spuście i problemie z PW wiem z tego wątku, więc pisać nie trzeba ;)
Z mojego punktu widzenia, po kilkunastu ślubach moge powiedzieć tylko tyle, że wytarł mi sie chwyt i rozlecial koszyczek od akumulatora. A tak to wszystko ok :)
lukasz.m
09-09-2013, 18:34
Noo.. miało być konkretnie i jest, dzięki wielkie! Różnica z gripa pójdzie w szkło :D
Z ciekawości: kupując grip, brałeś pierwszy lepszy z półki czy wybierałeś z kilku?
_Maestro
10-09-2013, 08:40
Ja niestety muszę moje wcześniejsze pochwały dla Phottixa wycofać. Od niedawna coś mi nie łączy na stykach - mruga kontrolka naładowania baterii (jak docisnę to na chwilę jest ok)
Ja niestety muszę moje wcześniejsze pochwały dla Phottixa wycofać. Od niedawna coś mi nie łączy na stykach - mruga kontrolka naładowania baterii (jak docisnę to na chwilę jest ok)
Też tak czasami mam :)
A co do gripa, ja kupowałem wysyłkowo więc nie widziały gały co brały. Pierwsze wrażenie było pozytywne, teraz jest już troche gorsze :)
lukasz.m
11-09-2013, 22:16
Coś mi się wydaje, że zrezygnuję z zamiennika i dozbieram grosza do oryginału :)
BTW. Czy problem ze stykami można rozwiązać na stałe grip z korpusem? Jeśli tam, to zyskujemy tylko wygodny uchwyt z jedną baterią.
_Maestro
12-09-2013, 09:30
Dla mnie zaskakujące jest że mimo że sobie bateria mruga to wszystko działa (przyciski, pokrętła itp), nawet wskaźnik naładowania baterii w menu, więc w sumie na tę chwilę za bardzo psioczyć nie będę ;-)
Fraglesso
12-09-2013, 10:09
Mi udało się kupić w dobrej cenie oryginał. Ujmę to tak... metalowy, dobrze spasowany, jest uszczelka w koszyczku (więc pewnie jakoś tam szczelny), spust dobrze wyczuwalny, żadnych problemów z migawką, synchro itp., przełącza dobrze baterie.
Generalnie w D700 używam zamiennika Meike i jestem zadowolony, ale nie miałem porównania, teraz zastanawiam się, żeby kupić oryginał :).
Wiem, że grip do D600 to z 900 zł minimum, ale chyba warto odłożyć.
Odyseusz
14-09-2013, 12:26
Ja postanowiłem po raz trzeci pojechać do sklepu i zobaczyć czy problemy z pocet wizardami to wina gripu. I miałem rację akurat mieli na stanie jeszcze jednego Pixela po podpięciu go pod body synchronizację z krótkimi czasami zaczęły działać. Dobrzy panowie wymienili mi i nareszcie jest wszystko w porządku. Więc rada dla wszystkich jak macie gdzie kupić nawet trochę drożej to kupujcie w sklepie przynajmniej możecie sprawdzić i wymienić, jeśli nie liczcie się z przebojami stratą czasu i pieniędzy na wysyłkę.
PZdr
Ja po kilku miesiącach używania pixel mam już problem...
nie działa zmiana pól AF;
nie zawsze pokazuje stan naładowania baterii w nim, zakładam że styki...
Odyseusz
22-09-2013, 15:51
Ja po kilku miesiącach używania pixel mam już problem...
nie działa zmiana pól AF;
nie zawsze pokazuje stan naładowania baterii w nim, zakładam że styki...
Pewnie wilgoć się dostała. Widać, że chyba lepiej zakupić nikona i mieć z głowy a przy okazji mniej nerwów. Miałem oryginalny mb-d10 w d300 i przez całe jego użytkowanie ok 4 lat nic się nigdy z nim nie działo. A z chinolami jak widać non stop coś nie tak. Ja swojego jeszcze po testuje. Jak na razie działa ale przy pierwszej wpadce sprzedaje i kupuje oryginał.
Dziś zacięła się śruba do przykręcenia, blokuje się i nie mogę przykręcić...
pewnie poleci do kosza... czas na oryginał...
Niestety mój pierwszy pixel też poszedł na gwarancję (wymiana na nowy) i na razie jest OK. Objawy takie jak opisujecie - mruganie diody, potem przestał działać joystick w dół, potem z kolei wariował stan aku a na koniec padły pokrętła nastaw (oba).
Ciekawe czy to choroba wieku dziecięcego i ten nowy już posłuży dłużej czy też faktycznie takie buble robią.
Styku stanu aku nie łączą, więc przykręcam gripa mocniej... czasem pomagało... ale plastikowe pokrętło ociera się o metalowe zębatki im mocniej dokręcam, tak że zębatki ścierają plastik z pokręta aż całe się blokuje...
co ciekawe, jest problem z dostaniem oryginalnego gripa
kurczeblade
21-10-2013, 18:58
U mnie jakoś 2miesiące jest przykręcony Phottix - dobrze dopasowany, działa wszystko elegancko. Ale czuć że gumy zaczynają się odklejać, tak od środka, robią się "góreczki" szkoda szkoda... :)
Czyżby nikt nie używał Hahnella? Mam kilka gadgetów tej firmy i są bardzo dobrze wykonane. Kusi mnie grip (można znaleźć za 85 funtów).
Blacksmith
31-10-2013, 23:14
Też zastanawiam się nad gripem do D600 i kurde trochę szkoda wywalić prawie 1000 zł jeśli nie widać różnicy. W tej cenie mam zamiennik, dodatkowy aku, ze dwie karty SD i jeszcze na zaproszenie żony na dobrą kawę wystarczy :) Do D90 kupiłem grip Newella i używałem ponad rok w rożnych warunkach - ślubniaki, rajdy, a nawet trafił się zimowy event w Wiśle - cały dzień w śniegu. I żadnych problemów.
Przy D90 miałem Meike który funkcjonował należycie aczkolwiek... mocowanie do korpusu nie było pewne i nawet można było wyczuć luz. Wolałbym żeby grip był solidnie i pewnie przytwierdzony do korpusu, zwłaszcza że używam ciężkich obiektywów.
Mam już grip Hahnel HN-D600. Znakomity, bardzo sztywny bo ma w środku chassis metalowy. Doskonale się przykręca do korpusu. Zupełnie nieporównywalne z Meike od D90.
Okładzina bardzo podobna do okładziny korpusu Nikona.
Po dołączeniu do korpusu gripa z akumulatorkiem wygląda niesamowicie profesjonalnie :)
Ciężar aparatu poważnie wzrósł, zwłaszcza, że próbuję z przykręconym leciutkim Nikkorem 50 mm/1.8 D. Z pancernym 80-200/2.8 zapewne różnica masy będzie mniej wyczuwalna.
Ale jest coś. co mi się nie podoba. Joystick jest inny niż w Nikonie: manipuladełko jest większej średnicy niż "wysepka OK" w korpusie, bardziej wystaje przed otaczający pierścień ze strzałkami który jest tylko nieaktywną oprawą. W sumie - pod kciukiem działa to zupełnie inaczej. Mam nadzieję że się przyzwyczaję i przestanie mi to przeszkadzać.
Jako premia - w zestawie jest wyzwalacz podczerwony, co jest dla mnie bez znaczenia bo mam już wyzwalacz IR a także kabelkowy i radiowy.
Hamarama
21-11-2013, 22:40
Dzisiaj doleciał do mnie Meike. W ręku leży bardzo dobrze. Spust działa jak należy, kółka też aczkolwiek czuć w tym chińszczyznę. Na początku coś tam nie łączyło i chciałem odesłać ale już łączy. Mam nadzieję, że jutro też będzie łączyło ;)
Trzymadło działa. Baterii nie wkładam do niego, bo się deko boję ale muszę przyznać, że spodziewałem się dużo gorszego wykonania. Za te pieniądze (w stosunku do oryginały) jest OK.
kurczeblade
29-11-2013, 00:52
Mnie zaczyna denerwować ten Phottix, i gdybym teraz miał wybierać, uzbierałbym jednak na org. teraz poczekam aż gumy całkowicie się odkleją od niego i do kosza, a w tym czasie zbieram na org :)
myślałem że cena spadnie, jak wyjdzie d610 ale to takie same body, więc i gripy te same pewnie ...
.szarlej
29-12-2013, 05:25
czy z jakmiś z gripów występuje problem "zżerania" i zużycia (0-4) baterii?
.szarlej
31-12-2013, 03:01
http://forum.nikoniarze.pl/showpost.php?p=3283825&postcount=2192
właśnie o takie coś mi chodziło. Czyli jednak jest cyrk. Teraz pytanie czy to wina nie oryginalnej baterii czy takiegoż gripa?
Ktoś drążył temat?
Wszyscy piszą kup oryginał, kup oryginał, więc kupiłem i mam zagwozdkę. Czy Wam oryginał też ma pewną elastyczność w płaszczyźnie przód tył? Tak, jakby był zawieszony na gumach? Miałem kiedyś zamiennik do d700 i nie przypominam sobie, żeby grip dało się jakkolwiek poruszyć... Może ten oryginał wcale nie jest taki idealny? (A może po prostu jestem nadwrażliwy?)
Moj pixel nie chce wspolpracowac z bateria (zamiennikiem) hahnel. Pokazuje jakby byla pusta, trzebo koszyk z gripa wyjac i wlozyc jeszcze raz zeby zadzialalo. Przy konfiguracji hahnel w body a bateria ori w gripie wszystko dziala poprawnie.
Wysłane z mojego GT-N7000 przy użyciu Tapatalka
Wszyscy piszą kup oryginał, kup oryginał, więc kupiłem i mam zagwozdkę. Czy Wam oryginał też ma pewną elastyczność w płaszczyźnie przód tył? Tak, jakby był zawieszony na gumach? Miałem kiedyś zamiennik do d700 i nie przypominam sobie, żeby grip dało się jakkolwiek poruszyć... Może ten oryginał wcale nie jest taki idealny? (A może po prostu jestem nadwrażliwy?)
similas - podobnie jak Ty mam MB-D14 tyle, że podpięty do D610 i nie mam żadnych luzów. Wszystko jest tak samo jak w D700 i MB-D10, który też posiadam.
Ktoś ma jakieś doświadczenia z zamiennikami na D610?
Przecież to jest ten sam grip co do D600. Do obu aparatów jest przeznaczony MB-D14
No ja zamówiłem Pixel Vertaxa, przyszedł, I nie odpala Live View, Nie można zobaczyć Info, Nie można wyostrzać w przyciskając spust czy w aparacie czy na gripie... Coś nie tak.
Niestety mało który zamiennik daje pełnę satysfakcję na nowych body.Zawsze słyszy się o jakichś babolach, najgorsze, że w najmniej oczekiwanych momentach.Producenci celowo montują delikatną elektronikę współpracującą jedynie z orygilałami.Może dlatego tylko Chinole produkują owe zanienniki.
dawidst22
25-02-2014, 20:00
Witam. Nigdy nie miałem gripa w żadnym z moich aparatów. Czy jest możliwość dokręcenia i korzystania z gripa bez wkładania do niego dodakowego akumulatora? Po prostu pusty grip. Potrzebuję go głównie ze względu na ergonomię. Mówię o oryginalnym MB-D14.
Grip do D600 zawiera miejsce na tylko jeden akumulator, albo baterie AA. Drugi akumulator pozostaje w korpusie aparatu. Można używać pusty grip, pozostawiając aku w korpusie.
Ktory z zamiennikow byscie polecili ? Nie robie zdjec w pionie tak wiez miekki spust migawki mnie nie interesuje. Chodzi mi glownie o ergonomie oraz jak najlepsze spasowanie z body.
adrianek32
29-03-2014, 00:43
ja wlasnie zamowilem pixel vertax, do D610 ktory tez na dniach przyjdzie, do D7100 tez mam tej firmy i jestem zadowolony nie wiem jak sprawuja sie inne bo to moj pierwszy i drugi grip ;)
pixel vertax czy działa normalnie z oryginalnymi bateriami? Nie ma problemu z kompatybilnością? Jak się trzyma z body? Mozna zaufać mocowaniu?
z ory bateria dziala ok, nie robile testow wstrzasowych zeby byc pewnym mocowania, ale wydaje sie ze samo nie wypadnie ;)
ja kupilem najtanszego i jest super dalem 37 euro
czy ktos juz ma moze taki magnezowy zamiennik ???
http://www.ebay.de/itm/Batteriegriff-MAGNESIUM-fur-Nikon-D610-D600-MD14-1x-EN-EL15-Akku-1xFernbedienung-/181372174097?pt=DE_Foto_Camcorder_Akkugriffe&hash=item2a3a9fbf11
adrianek32
09-04-2014, 23:07
pixel vertax dziala i z oryginalami i z zamiennikami mam jakies travory
Z moim zamiennikiem nie dziala.
Wysłane z mojego GT-N7000 przy użyciu Tapatalka
Z moim zamiennikiem Phottix Titan działa bez problemu.
Pytanko do posiadaczy gripów wszelakich, w szczególności Newella... :) Czy ktoś zauważył problemy z rozładowującymi się akumulatorami po kilku dniach nieużywania?? Wydaje mi się, że od momentu założenia gripa rozładowywanie to następuje znacznie szybciej niż bez niego, aczkolwiek nie przeprowadziłem jeszcze szczegółowych testów. Ktoś coś??
kwiatek88
23-04-2014, 22:16
Mam grip do Nikona 5100 i powiem tak:akumulator w body rozładowuje się w sposób prawie niezauważalny np.po miesiącu nieużywania stan naładowania nie zmienia się.Natomiast ten sam akumulator założony do gripa rozładowuje się znacznie szybciej w stanie nieużywania.Niczego nie mierzyłem ale jest to wyraźnie zauważalne.Myslę że elektronika gripa "podjada" prąd.
konradmuranski
25-04-2014, 13:13
Czyli co? Jest jakiś grip który faktycznie działa bez zarzutów ? :)
samson09
18-05-2014, 07:43
Na allegro za 289 mozna kupic grip Newell juz z bateria tez tej firmy. Uzywa ktos takiego zestawu? Jak sie sprawuje?
Mam grip do Nikona 5100 i powiem tak:akumulator w body rozładowuje się w sposób prawie niezauważalny np.po miesiącu nieużywania stan naładowania nie zmienia się.Natomiast ten sam akumulator założony do gripa rozładowuje się znacznie szybciej w stanie nieużywania.Niczego nie mierzyłem ale jest to wyraźnie zauważalne.Myslę że elektronika gripa "podjada" prąd.
Zauważyłem podobne zachowanie gripa Hahnel.
kurczeblade
17-10-2014, 20:16
Phottix guma delikatnie się odkleiła, i niepotrzebnie całą ściągnąłem, wrzuciłem klej który gumę porozciągał bardziej :)
także szukam nowego gripa i zastanawiam się nad Newell - można jakieś opinie, guma się dobrze trzyma, grip ok działa ?
Nie szkoda Wam aparatów na to podpinanie wynalazków?
kurczeblade
18-10-2014, 09:40
Nie szkoda Wam aparatów na to podpinanie wynalazków?
Nie rozumiem ?
Nie rozumiem ?
Są tacy, co uznają tylko i wyłącznie rzeczy z napisem "Nikon" na obudowie, bo wszystko inne to "wynalazki" i niemal pewne, że popsują aparat.
Są tacy, co uznają tylko i wyłącznie rzeczy z napisem "Nikon" na obudowie, bo wszystko inne to "wynalazki" i niemal pewne, że popsują aparat.
Sam przyznasz, że było sporo postów o kłopotach z różnymi zamiennikami a ile o problemach z oryginałem ? Wybór należ do kupującego ale ważne aby miał świadomość co go może spotkać i czy może sobie pozwolić na ewentualne niespodzianki.
spider_tbg
05-01-2015, 23:15
Znów trochę minęło... była jesień, teraz zima, no i też większa wilgoć w powietrzu była. Jak sprawują się Wam gripy? Byłem już niemal zdecydowany na Pixel, ale teraz się boję kupować do D610 jakiegokolwiek zamiennika.
U mnie pixel dalej dziala
Witam.Zakupiłem ostatnio grip do mojego D600 na Allegro za 399pln...Wygląda na orginał(chociaż wykonany w Chinach),działa bez problemowo,gwarancja Nikona jest chociaż chyba nie na rynek Europejski.Czy Nikon produkuje gripy w Chinach bo spotkałem się z opinią że to podróby...
Czy Nikon produkuje gripy w Chinach...
naturalnie
Witam.Zakupiłem ostatnio grip do mojego D600 na Allegro za 399pln...Wygląda na orginał(chociaż wykonany w Chinach),działa bez problemowo,gwarancja Nikona jest chociaż chyba nie na rynek Europejski.Czy Nikon produkuje gripy w Chinach bo spotkałem się z opinią że to podróby...
Nie sądzę abyś za takie pieniądze kupił oryginał, jest to raczej podróbka oryginału, sporo tych podróbek w ostatnim czasie na rynku.
Nie sądzę abyś za takie pieniądze kupił oryginał, jest to raczej podróbka oryginału, sporo tych podróbek w ostatnim czasie na rynku.
Widziałem foty gripa zakupionego w AB Foto.Gość wystawił na Allegro.NIczym nie rózni się od mojego zestawu....Ciekawa sprawa....
kurczeblade
16-01-2015, 17:06
Ja się zastanawiam czy te pixel vertaxy, neewele i photixxy czasami nie są robione w tej samej fabryce :-)
looki1989
21-01-2015, 14:25
R@dekk i jak rozgryzłeś już czy oryginalny??? Może podzielisz sie fotkami gripu i tej karty gwarancyjnej??
R@dekk i jak rozgryzłeś już czy oryginalny??? Może podzielisz sie fotkami gripu i tej karty gwarancyjnej??
Przed zakupem tego właśnie gripa dużo szukałem fotek w necie,opisów.Wygląda na to że jest to orginał.Ten gość od którego kupiłem wystawia je na Allegro.tylko cenka trochę poszła w góre ostatnio...Jutro zrobie pare fotek.:)
nikoniarz
21-01-2015, 22:34
Oryginał od podróbki bardzo łatwo odróżnić mając grip w dłoniach. Jeśli się nie mylę, to oryginał jest magnezowy- potwierdzi to waga oraz namacalny kontakt, bo magnez od plastiku łatwo odróżnić.
looki1989
21-01-2015, 23:00
R@dekk tak właśnie widziałem 449zł.... Właśnie rozważam jego zakup??? Miałeś do czynienia wcześniej z zamiennikami??? Jak go oceniasz
R@dekk tak właśnie widziałem 449zł.... Właśnie rozważam jego zakup??? Miałeś do czynienia wcześniej z zamiennikami??? Jak go oceniasz
Z innymi gripami wcześniej się nie spotkałem.Ten natomiast oceniam bardzo pozytywnie.Wszystko działa jak należy,gumy też wyglądają dobrze.Podjadę chyba kiedyś do Kielc lub Radomia do Fotojoker-a i porównam osobiście te gripy.Naprade jestem ciekaw jak faktycznie wygląda orginał.....
looki1989
22-01-2015, 12:48
Z.Podjadę chyba kiedyś do Kielc lub Radomia do Fotojoker-a i porównam osobiście te gripy.Naprade jestem ciekaw jak faktycznie wygląda orginał.....
OK super jak będziesz już porównywał to późnej daj znać bo ciekaw jestem...
Wstrzymam się na razie z zakupem....
Witam
Podłączę się do tematu :)
kupiłem u pana na allegro ładowarkę MH-25 oryginalną na fotce tez wsio ok , ale no właśnie ale przyszła ładowarka a na niej w pełni podrobione loga i oznaczenia ale brak pudełka, papierów, kabel króciutki, i brak guzika do zmiany orientacji pion/poziom , mowa o sprzedawcy który sprzedaje na allegro oryginalne gripy do d600 za 449zł. Czy nikon zmienił konstrukcję MH-25 bo nie sądzę? A no i oczywiście akumulator wchodzi do ładowarki bardzo ciasno.
Poluję na oryginalny grip bo kupiłem jakieś plastikowe jajo już nawet nie pamiętam nazwy bo po kilku użyciach nadawał się do kosza. Jak znajdę gdzieś pudełko od niego to podam nazwę- bo szczerze nie polecam.
Kacper111
08-03-2015, 01:10
Ktoś coś słyszał o gripie photoolex'a (a, może ma :) ) ?
tomisiek
12-03-2015, 09:44
Witam
Podłączę się do tematu :)
kupiłem u pana na allegro ładowarkę MH-25 oryginalną na fotce tez wsio ok , ale no właśnie ale przyszła ładowarka a na niej w pełni podrobione loga i oznaczenia ale brak pudełka, papierów, kabel króciutki, i brak guzika do zmiany orientacji pion/poziom , mowa o sprzedawcy który sprzedaje na allegro oryginalne gripy do d600 za 449zł. Czy nikon zmienił konstrukcję MH-25 bo nie sądzę? A no i oczywiście akumulator wchodzi do ładowarki bardzo ciasno.
Poluję na oryginalny grip bo kupiłem jakieś plastikowe jajo już nawet nie pamiętam nazwy bo po kilku użyciach nadawał się do kosza. Jak znajdę gdzieś pudełko od niego to podam nazwę- bo szczerze nie polecam.
Nie wiem czy to ten sam. Ale jak mi przysłał niby oryginalną ładowarkę MH-25, to tego samego dnia odesłałem mu zdjęcia jak wygląda oryginał a jak jego chamska podróbka. Nie za bardzo chciał rozmawiać, nie odpisywał na maile. Dopiero małe straszonko podziałało i kasa wróciła. Niestety - cudów nie ma. Tańsze to mogą być bułeczki w sklepie. Jak się chce mieć pewność co do jakości swoje trzeba zapłacić (dotyczy również kart pamięci czy aku).
A co do gripa. Odkąd używam d600 (czyli jakieś 2 czy 3 lata) używam do niego vertaxa (photix?). I jedyna denerwująca rzecz to wzbudzanie aparatu jak się przekręci pokrętło gripa nawet przy wyłączonym zasilaniu (to znaczy miga zielona dioda zapisu). Ale poza tym nic się nie dzieje, nie pożera jakoś radykalnie prądu, wszystko działa.
BBall_Freaker
29-03-2015, 12:40
Z jednej strony grip fajna sprawa, a zamiennik sporo tańszy od oryginału. Ale... wg mnie lepiej jest nie kupować żadnego zamiennika. Jeśli ktoś faktycznie potrzebuje więcej zasilania, niech dokupi drugą baterię i problem z głowy. Zresztą, skoro stać Was było na D600 czy D610 to czemu nie stać Was na oryginalny grip i kupujecie shit? ;)
przemas-J
29-05-2015, 04:22
Ja na byłem Phottix.
Spędził trochę dnia na przymierzniu.
Był Pixel (nie pasowała mi praca wybieraka Af oraz ogólnie taki topornie działający. Potem był Photoflex (chyba najlepiej z pasowany ale niestety była jedna sztuka która nie działała )
Kupiłem Phottixa dobrze działa troszkę luzu miał ale podlalem odrobine silkonu i siedzi sztywno)
No i jak wiadomo jak bateria w gripie troszkę traci mocy.
Ale stosunkowo nie dużo po tygodniu leżakowania w raz z akumulatorem.Zrobiłem około 700 fotel
piotru89
12-06-2015, 19:14
Po 2 latach, mogę krótko streścić Photoolex'a...
działać, działa - ale tylko spust od migawki :D
-wybierak do punktów ostrości przeskakiwał w różne strony, ciężko było trafić w wybrany punkt, w zasadzie nie dało się używać
-zbyt delikatna blokada spustu, co skutkowało przypadkową blokadą (taka przestrzeń pośrodku - ani zablokowane, ani działające),
-pokrętła działały różnie, przesuwając o kilka stopni w lewo, przysłona potrafiła przeskoczyć z 2.8 na 5.6 i spowrotem na 2.8, aczkolwiek zależy od szczęścia
-i najlepsze na koniec - grip przestał spełniać swoją rolę, czyli akumulatorki były pełne, ale zasilanie nie działało,
Ostatecznie - używać można było jako plastikową przystawkę do (wygodnego) pionowego focenia...
Leci na gwarancję, zobaczymy co zrobią...
- - - -
Oglądałem w abfoto innego photoolexa, nowsza partia i z tego co widzę ww. błędy zostały wyeliminowane i pewny sposób grip jest pewniejszy, jest to jakaś delikatnie inaczej wyprofilowana wersja, bo koszyk od starego niebardzo pasował.
Po podpięciu - wybierak działa (bo oczywiście jest nowy), Przycisk i blokowanie od migawki działa dużo pewniej jest wyczuwalny przeskok (tutaj dajemy plusik), pokrętła też jakieś pewniejsze, ale jak to będzie po kilku miesiącach... ?
Zastanawiam sie wlasnie nad gripem Phottix malo o nim w sieci co raczej dobrze swiadczy.Jak wam sie spisuja ?
Właśnie zakupiłem mb14 oryginał używkę , tylko zastanawiam się dlaczego w menu w zakładce o akumulatorkach nie ma informacji zużycia procentowego, akumulatorków AA ?
madebyzosiek
08-05-2016, 22:59
Gdzieś kiedyś czytałem, że to jest dla aparatu niemożliwe do zmierzenia. Potrafi to tylko w przypadku akumulatora.
krispike
09-06-2016, 21:39
Do D610 dokupiłem grip Vertrax Pixela oraz oryginalny akku EN-EL15.
Spust chyba poprawili, bo nie zaobserwowałem zbyt delikatnego skoku. Wyczuwa się dwupoziomowy uskok.
Wybierak o wiele bardziej precyzyjny niż w body.
Skrzętnie ukryty port USB.
Pixela mogę jedynie porównać do gripa oryginalnego MB-D10 z D700 i MeiKe z D300s.
W chwili obecnej Pixela stawiam na pierwszym miejscu nawet nad oryg. z D700.
Lepiej przylega (bardziej ciasno) do body, też jest uszczelniony przy stykach. Do koszyczka wchodzi 6 baterii.
W pierwszych postach ktoś wspomniał, że kółko przesłony podczas kręcenia uaktywnia diodę. U mnie jest podobnie, chyba ze wyłączę gripa. W oryginalnym MB-D10 tego nie ma, mimo iż jest włączony, kręcenie kółkiem nie powoduje jej zaświecenia. Ale nie wiem czy będzie miało to wpływ na zużycie baterii…
Póki co jestem zadowolony, zobaczymy jak będzie po kilkudziesięciu sesjach.
krispike
18-07-2016, 10:15
Nie mam 100%-towej pewności, ale mój D610 z gripem Vertrax Pixela już dwa razy zawiesił się podczas pracy. Sprawność przywracałem poprzez odpięcie gripa i wyjęciu baterii z body.
Sprawdzę następnym razem z jaką kartą ten efekt występuje.
Z wad w/w zamiennika należy też wymienić zbyt luźny "kluczyk" szuflady na baterię. Na chwilę obecną podkleiłem taśmą dwustronną.
marek_bog
28-12-2016, 16:28
Cześć,
Podepnę się z tematem. Mam D610 i grip Newell MB-D14. Mój problem polega na tym, że nosząc aparat na pasku, który jest przykręcony do mocowania statywowego (aparat wisi "do góry nogami"), prawie cały czas mi się świeci zielona dioda! W efekcie oryginalny aku rozładowuje mi się w przeciągu 2 dni nawet bez robienia zdjęć. Aparat (jak i gam grip) mogę mieć całkiem wyłączony, niczego to nie zmienia, dioda zaświeca się dosłownie co 3 - 5 sekund, gaśnie na 1 - 2 sekundy i znowu włącza się. Podejrzewam, że przy takim włączaniu diody aku jest rozładowywane.
Czy ktoś się z takim problemem spotkał? Co mogę z tym zrobić?
krispike
01-06-2017, 09:49
Niestety zamienniki tak mają. Styki nie przylegają idealnie i każdorazowe "złapanie" za gripa powoduje zaświecenie diody.
Mój grip Vertrax Pixel jest obecnie w serwisie. Zanim dotrze do mnie to rozejrzę się za oryginałem, bo juz mam go dość po roku użytkowania i loterii działania poszczególnych funkcji...
Grip jednak źle przylega do podstawy aparatu mimo mocno dokręconej śruby. Tzn mam wrażenie, ze ma minimalne luzy… To jest już mój trzeci grip do Nikona i w każdym z pozostałych (a miałem oryginał (w D700) i zamiennik w D300s) śruba wkręcała się płynnie z wyczuwalnym oporem pod koniec dokręcania. Nigdy nie było tak, że mimo pewnego dokręcania śruba samoczynnie się luzuje a tu przy tym zamienniku PIXEL Vertax D14 w Nikonie D610 niestety tak jest. Prócz w/w problemu z dokręceniem śruby, jest szereg pozostałych wad, które dyskwalifikują to urządzenie. Spust działa losowo. Zazwyczaj nie da się wyzwolić migawki, gdyż spust po naciśnięciu do połowy (do pierwszego poziomu) ustawia ostrość, jednak przy dociśnięciu (drugiego poziomu) nie wyzwala migawki. To samo dotyczy „wybieraka” pola autofocusa czy pokręteł przesłony i czasu. Działanie jest loteryjne co bardzo utrudnia mi pracę a wręcz irytuje i w efekcie pozbywam się gripa i działam bez… Motylek od szufladki na baterię też bez podklejenia dynda bezwładnie...
Ciekaw jestem czy zdołają w serwisie wyeliminować tą usterkę. Bez względu na to, chyba zdecyduję się na oryginał.
Pawcio1201
02-06-2017, 13:45
w moim zamienniku pixel vertex po jakimś pół roku rozsypało się w środku kółko zębate
musiałem ostro kombinować żeby zdjąć grip bez uszkodzenia body
krispike
21-06-2017, 13:55
Po złożonej reklamacji dot. uszkodzonego gripa, dostałem info z serwisu o zwrocie gotówki za uszkodzony grip MB-D14 Vertrax Pixela.
Oczywiście decyduje się na zakup tylko oryginalnego. Jednak rozrzut cen oryginałów D14 jest też dość spory. Zatem który sklep polecacie?
https://www.ceneo.pl/19614838
relaskowski
06-07-2017, 18:45
Także posiadam od dwóch lat Vertrax Pixel w D610.
Wady:
1. Luźna szuflada, którą podkleiłem.
2. Luźny uchwyt do zamykania, po rozkręceniu dokręciłem.
3. Migająca dioda, pomogło lekkie przesunięcie styków.
4. Załadowanie baterii lub akumulatorków eneloope po 2 do 4 zdjęć wyskakuje informacja o rozładowaniu baterii.
5. Chcąc skopiować w aparacie zdjęcia na druga kartę pamięci wyskakuje informacja o braku energii (na orginalnych aku.).
6. Po wyłączeniu aparatu akumulator jest samoczynnie rozładowywany około 10 % na dobę dodam, że posiadam dwa oryginalne akumulatory używane na zmianę.
Ogólnie to jeden wielki bubel i nigdy więcej zamienników !. Jestem zdecydowany na zakup oryginalnego. Czy kolega Krispike zdecydował się na któryś z linku ceneo?
krispike
27-07-2017, 11:55
Czy kolega Krispike zdecydował się na któryś z linku ceneo?
Właśnie jeszcze nie zamawiałem, gdyż rozbieżność cen dość spora.
Może ktoś z Was zamawiał coś w n/w sklepach? Który polecacie?
fotoforma (https://fotoforma.pl/grip-canon-bg-e8-eos-550d-600d-12756.html?d750)
fotomarket24 (http://fotomarket24.istore.pl/pl/p/Nikon-MB-D14-Battery-grip/23060794)
fotoplus (https://www.fotoplus.pl/zasilanie/pojemniki-na-baterie/MB-D14?http://www.fotoplus.pl/aparaty-cyfrowe/bezlusterkowce/Sony-A6300)
ck_dezerter
27-07-2017, 12:16
Witam,
Ja sporo (prawie wszystko) kupuję w Fotoplusie, ale osobiście w Krk a nie wysyłkowo (z pracy mam parę kroków). Przy kontakcie osobistym bez zarzutu, nawet powiem że bardzo dobrze.
pozdrowienia!
hostman22
30-07-2017, 23:53
ja już za czasów d300 się wyleczyłem z zamienników.. ;) jak dla mnie gra niewarta świeczki.