Zaloguj się

Zobacz pełną wersję : Czyszczenie matrycy d70s

deintegro
18-10-2012, 11:41
Witam :-)

Ostatnio pisalem odnosnie "brudu" na zdjeciach robionych moim aparatem.Na poczatku myslalem ze to pixele,a potem okazalo sie ze to brud na matrycy.Uzytkownicy polecili m czyszczenie matrycy "gruszka" - takowa tez bez talku kupilem.Jednak gdy przyszlo co do czego czlowiek troche sie obawia i pomyslalem o serwisie - by oddac do czysczenia bez obawy ze ja cos moge zepsuc.Jednak cena - zgrozo 120 zl za cos co pewnie u mnie zajmie kilka minut spowodowala ze jednak zrobie to we wlasnym zakresie.Teraz mampytanie do Was.
Jak taki proces czyszczenia ma wygladac?mam ustawic dluzszy czas naswietlania po prostu ja przedmuchac czy w jakis inny sposob? W internecie troche czytalem ale jak zwykle mam jakies obawy ze cos moge uszkodzic.Z gory dziekije za rady :-)

Pozdrawiam Marcin.

puciek
18-10-2012, 11:47
Najpierw przedmu****esz komorę lustra bez jego unoszenia trzymając aparat komorą w dół. Możesz także za pomocą patyczka od loda z naklejoną taśmą klejącą dwustronną zebrać wszystkie pyłki i włoski z gąbki przed lustrem potem ładujesz baterię na maxa, wsadzasz do aparatu, odkręcasz obiektyw, z menu wybierasz uniesienie lustra, przyciskasz spust migawki, lustro się unosi a Ty trzymając aparat matrycą do dołu po prostu wkładasz kawałek końcówki gruchy do komory lustra i dmuchasz. Możesz aparat zamontować na statywie - będzie łatwiej.

martabzym84
18-10-2012, 11:53
Wiecie może ile takie czyszczenie może kosztować w serwisie?

deintegro
18-10-2012, 12:05
W serwisie w Lodzi chcieli o 100 do 120 :)

Jak sie opcja uniesienia lustra dziala?Kiedy ono powraca do normalnego "stanu".Ta gabka to chodzi o ta ktora jest na "gorze" w aparacie jak zdejmuje obiektyw?.

puciek
18-10-2012, 13:08
Lustro wraca z powrotem po wyłączeniu aparatu, a gąbka jest w komorze lustra i o ile pamiętam, to jej położenie zależy od body. Raczej jest na dole. Tu masz film jak przedmuchać i dodatkowo jak samemu przemyć ale do tego potrzebne specjalne patyczki i płyn (np Rotin z alledrogo): http://www.youtube.com/watch?v=jibYZZ9hF58

markB
18-10-2012, 17:05
Tu masz szereg metod z ich zaletami i wadami:
http://www.cleaningdigitalcameras.com/methods.html
Czyszczenie (prawidłowe) samemu to też nietania alternatywa. Używam systemu SensorSwabs i na jedno czyszczenie zużywam zawsze kilka "patyczków" czyli ok. 80 zł. Może gdybym częściej się z tym babrał, to nabrałbym większej wprawy i starczyłyby z 1-2 "patyczki".

GonzoG
19-10-2012, 00:18
Mnie czyszczenie wychodzi kilka PLN...
1) Kupić ściereczkę do profesjonalnego sprzętu optycznego (nie do foto, a np. mikroskopy przemysłowe, itp) - pakowana hermetycznie, różni się od tych do optyki użytkowej przede wszystkim strukturą i delikatnością. Jest trochę grubsza niż zwykłe z mikrofibry oraz jakby pokryta włosiem - ja taką dostałem...

Może być "zwykła" z mikrofibry - koszt u optyka ok 7-10 zł.

2) kupić płyn do czyszczenia matryc - np. Rotin 20 ml za 20 zł (ja kupiłem 75 ml bo znacznie taniej wychodzi)

3) znaleźć starą kartę kredytową lub podobną
-----------
4) wyciąć z karty "szpatułkę" do czyszczenia matrycy (dla D7000 ok 17-18 mm)
upewnić się, że krawędź którą będziemy "jeździć" po matrycy jest gładka, bez żadnych zadziorów.
5) wyciąć ze ściereczki pasek 18-19x~15 mm i przymocować go do naszej szpatułki za pomocą taśmy dwustronnej. Nie naciągając za bardzo, ale jednocześnie żeby nie było zbytniego luzu - bo zostawi nam nadmiar płynu lub syfy na matrycy.
6) można czyścić na sucho lub mokro.

Dla tych, którzy nie używają rękawiczek przy czyszczeniu matrycy - przed przystąpieniem do pracy porządnie umyć i odtłuścić paluchy.

Ściereczka, którą kupiłem do obiektywów ma 15x15cm - skromnie licząc starczy na jakieś 60 naszych szpatułek.

Czyściłem tak matryce już kilkanaście razy w różnych aparatach - nic się nie stało. Może skuteczność takiej DIY szpatułki nie jest jak tych "profesjonalnych", ale również cena jest znacznie niższa - ściereczka za 10 i płyn rotin 75 ml za ok 35 zł - 60 czyszczeń po 0,75 zł - płynu starcza na znacznie więcej...

deintegro
19-10-2012, 10:43
Dziękuje użytkownikowi puciek oraz GonzoG.Filmik był przydatny,a cały proces czyszczenia miałem z głowy po kilku chwilach ;).Cena zestawu (z gruszką) to 19 zł + płyn i ściereczki do czyszczenia obiektywu - więc dość opłacalne ;).Nie wiem czemu za taką operacje życza sobie 120 zł ;).Temat do zamknięcia.

zgera
19-10-2012, 14:07
Dziękuje użytkownikowi puciek oraz GonzoG.Filmik był przydatny,a cały proces czyszczenia miałem z głowy po kilku chwilach ;).Cena zestawu (z gruszką) to 19 zł + płyn i ściereczki do czyszczenia obiektywu - więc dość opłacalne ;).Nie wiem czemu za taką operacje życza sobie 120 zł ;).Temat do zamknięcia.

Serwis Nikona za czyszczenie matrycy bierze 80 zł, plus koszty przesyłki, czyżby inne serwisy były droższe.

GonzoG
19-10-2012, 14:29
Serwis Nikona za czyszczenie matrycy bierze 80 zł, plus koszty przesyłki, czyżby inne serwisy były droższe.

Są droższe, bo zakup SensorSwab przez nich jest droższy niż przez Nikona.

.Nie wiem czemu za taką operacje życza sobie 120 zł ;).Temat do zamknięcia.

Koszt tych "profesjonalnych" szpatułek do czyszczenia to od 60 - 120 zł (w detalu). Jeśli nawet kupują taniej, to muszą kalkulować, że na niektóre aparaty zejdą im 2-3 komplety, plus robocizna.
Więc jakieś 60*1.5 + półgodziny zabawy daje te 100-120 zł.

jaroo1
16-08-2013, 08:35
aż 0,5 h im schodzi to ile amatorowi to zajmie...