Zobacz pełną wersję : Wersje 80-200/2.8 (tylko pompki).
Przymierzam sie do zakupu Nikkora 80-200/2.8. Poniewaz mam dosc ograniczony budzet wybor padl na pompke. [/Lacha doradza mi jej druga wersje (wyprodukowana pomiedzy 92-97 rokiem, z 2 stopniowym ogranicznikiem ostrosci oraz literka "D" - za kenrockwell), bo sam taka posiada i (jak wszyscy wiemy) jest z niej bardzo zadowolony.
Moje pytanie brzmi: czy ktos z was moze porownac dwie pierwsze wersje tego obiektywu? W sieci nic nie moge na ten temat znalezc (ani na polskich ani na zagranicznych stronach).
Slyszalem tez, ze pierwsza wersja ma nieco wolniejszy autofocus.
ja ci moge powiedziec tylko tyle ze ogranicznik AFa na prawde bardzo sprawnie przyspiesza prace AFa
Ictus? Rozumiem, ze masz druga wersje pompki (z 2 stopniowym przelacznikiem)?
Ale tutaj za bardzo nie ma co porównywać. Optycznie to to samo, mechanicznie najwyższa półka.
kiemlo: chodzi mi glownie o predkosc AFa.
jak bedziesz mial jakies pewne zrodlo to daj znac bo sam poszukuje tych obiektywow.
ja mam ostatnia wersje 2 pierscieniowa...
mechanicznie najwyższa półka.
hmmm no af i vr to mechanika wiec jakby to nie najwyzsza a wyzsza tylko od manuali
Ostatnia wersja dwupierścieniowa wyposażona jest w AFS. Był równolegle produkowany ze swoim nie wyposażonym w silnik poprzednikiem, dwupierścieniowcem 80-200/2.8 New.
Po wprowadzeniu 70-200/2.8 VR, nikon zaprzestał produkcji AFS 80-200/2.8, a kontynuował produkcję drugiej wersji dwupierścieniowego nikkora 80-200/2.8 (śrubokręt).
Pozdrawiam
http://www.photo.net/bboard/q-and-a-fetch-msg.tcl?msg_id=000nBZ tu masz troche o wszystkich wersjach...miłej lektury:)
Garowy: Dzieki. Dobry link. Chociaz z nowowsci, to dowiedzialem sie tylko tyle, ze wersja D ma "obudowana" przednia soczewke i dzieki temu obiektyw.. hm.. "nie kreci mordka" pomimo braku IFa.
Czyli.. No chyba dalej jestem najbardziej zainteresowany druga wersja pompki.
Zastanów się nad którąś z nowszych wersji. 'Pompki' raczej nie grzeszą szybkim AF.
drakenus77
21-03-2007, 19:18
Zastanów się nad którąś z nowszych wersji. 'Pompki' raczej nie grzeszą szybkim AF.
jaka jest dobra cena za pompkę ? i 2gie pytanie czy jest sens podpiąć do niej TC 2x ?? może ktoś testował taką hybrydkę ? proszę o opinie
kiemlo: niestety. finansowo nie dam rady.
Z tym obiektywem jest jeden poważny problem: brak obejmy i stopki na statyw. Jak robisz zdjęcia ze statywu to odradzam zakup tego sprzętu. Kiedyś Kirk robił specjalne obejmy właśnie dla tego obiektywu, ale w Polsce mogą być niedostępne.
pjolofoto
25-03-2007, 20:59
80-200 2.8 ED - pierwsza wersja pompki ,optycznie i mechanicznie
wypas. Srubokret ,kreci przednia czescia obiektywu.
Wysuwa sie sie ze dwa cm. Brak mocowania statywowego.
Posiadam tego Nikkorka i jestem b. zadowolony.
Mozna znalezc nawet za 1300 zl. ,niestety coraz trudniej
w dobrym stanie. Jak ktos ma idealny to nie spusci
ponizej 2000.
80-200 2.8 D ED- druga wersja pompki ,optycznie i mechanicznie to samo
,czyli najwyzsza polka. Wewnetrzne ogniskowanie ,
lapie troche mniej kurzu ,tez brak mocowania do statywu.
Z D czyli pomiar odleglosci z lampa blyskowa.
Obie wersje maja ogranicznik ostrzenia tylko inaczej rozwiazany.
Obie wersje ciagle godne polecenia ,kwestia kupienia w dobrym
stanie ,czyszczenie i smarowanie w serwisie kosztuje 375 zl.
A to juz mozna rozwazyc nowsza wersje ,ale to juz nie pompka
i inny temat...
pjolofoto Mi sie wydaje, ze druga wersja pompki nie ma wewnetrznego ogniskowania, tylko po prostu taka wystajaca tulejke, dzieki czemu mozna przykrecic filtr do obudowy obiektywu, a nie do ruchomego elementu. Nie potrafie tego dobrze wytlumaczyc, ale czytalem, ze IFa z prawdziwego zdarzenia, to tam niestety nie ma :/