Zobacz pełną wersję : 18-70 a 50 / 1.8
postregiment
18-03-2007, 18:03
Witajcie!
Pytanie wydac sie moze Wam banalne, ale dla kogos kto dopiero przechodzi na system nikonowski proste nie jest
I. ktore z wymienionych obiektywow Nikkora nadaje sie doa jakiego rodzaju fotografii? a zwlaszcza ktory z nich bardziej nadawaklby sie do fotografii portretowej?
II.zanim jednak zdecyduje sie na ktorys z w/w szkiel bede musial kupic cokolwiek na dzien dobry do d70s, a poniewaz po zakupie puszki pozostalo mi jedynie 300 w co uniwersalnego uzywanego uderzalibyscie na allegro? wiem ze nic z sensownego nie dostanie sie wtej cenie, ale tak zeby bylo chociaz co podlaczyc do d70s
z gory dzieki!
http://forum.nikon.org.pl/showthread.php?t=20995 może Ci pomoże.
postregiment
18-03-2007, 18:20
no tak ale to nie odpowiada na moje pytania a propos rodzaju fotografii
no i na II pytanie rowniez nie
bukowy dziad
18-03-2007, 18:21
50 do cropa jest malo uniwersalna - niektorzy z tym latają, ale raczej ich jest mniej niz wiecej. ja zakladam teraz tylko jak potrzebuje swiatla okolo 2.0. za 300 mozesz kupic kitowego 18-55 - optycznie dosc podobny do 18-70 (trohe lepszy na szerokim koncu), ale badziewnie wykonany, mozesz dozbierac ze 2,5-3 stowki i szarpnąć się na troche bardziej zuzyte 18-70 (calkiem przypadkiem mam do sprzedania;) ).
edit: zeby wiedziec co sie do czego nadaje najlepiej troche sie dowiedziec o fotografii- polecam poczytac i archiwum i jakies ksiazki. no ale:
dosc powszechne jest zdanie, ze obiektyw portretowy powinien miec mozliwosc otwarcia do duzej dziury (1.x-2.8). chodzi o wyodrebnienie postaci z tla i jeszcze kilka drobiazgow. dosc powszechnie uwaza sie tez, ze prawidlową perspektywe dla portretu dają szkla z zakresu ok. 85-135mm (dluzsze w sumie tez sa ok, wielu preferuje wrecz dlugie zawodowe tele). 50 po cropie to 75, czyli na dlugosc w miare ok, ale perspektywa jednak zostaje 50 (inna sprawa, ze przerysowania z racji odsuniecia sie od obiektu beda niespecjalnie widoczne - by miec ten sam kadr na kliszy z 50 podejdziesz blizej niz z 50 na cyfrze)
ogolnie zoom jest o wiele bardziej uniwersalny i jesli nie potrzebujesz swiatla to radzilbym dozbierac do kita. (jak juz mowielm ,calkiem przypadkiem mam do sprzedania;) )
pozdr
adam
Ja Ci moge sprzedac kitowego 18-55 za 300 PLN :)
postregiment
18-03-2007, 18:47
dzieki sliczne za odpowiedz
dziekuje takze za propozycje kupna, ale jak wlasnie napisalem w chwili obecnej dysponuje kwota do 250-300zl wiec nie jestem zwyczajnie w stanie kupic go od Ciebie.
Taka kase bede mial gdzies dopiero za miesiac i wtedy bede sie rozgladal
Reasumujac:
do 300zl kupowalbys 18-55 ??
jaki w takim razie polecalbys obiektyw do portretowki w granichach 500-800zl (nie wiecej), najlepiej prosilbym o podanie kliku modeli
dziekuje serdecznie
pozdrawiam!
szampo___
18-03-2007, 19:01
za 300 to kupisz juz ta uzywana 50tke. tylko ze bedziesz mial wtedy malo uniwersalny zestaw.
Pozdr
jaki w takim razie polecalbys obiektyw do portretowki w granichach 500-800zl
pozdrawiam!
Za 900 zł jesteś w stanie znaleść rewelacyjnego Nikkora 85mm f/1.8 - fajna ogniskowa , piekny bokeh i ta plastyka ..
bukowy dziad
18-03-2007, 20:24
Reasumujac:
do 300zl kupowalbys 18-55 ??
jaki w takim razie polecalbys obiektyw do portretowki w granichach 500-800zl (nie wiecej), najlepiej prosilbym o podanie kliku modeli
jakbym nie mial szkła, a bardzo by mi sie spieszylo to za 300 kupilbym 18-55, ew. jakbym wiedzial co bede robil - np. bawil sie w studio i mial pewnosc, ze za 1-1,5 mies. bede mial kase na inne szklo dopozyczylbym kilkadziesiat zlotych i kupil 50tke (po prawdzie troche sie czlowiek czasem pomeczy, ale moze sie tez okazac, ze taki kat pasuje do wieksozsci sytuacji. na kupienie 50tki za 300 bym nie liczyl, ale za 350 sie trafiaja). 18-55 i tak sie w koncu proboje sie sprzedac, a 50tka zostanie.
za wiekszą kase i do portretu to polować na uzywaną wspomnianą 85/1.8, mozna chyba tez zlapac tamrona 90/2.8(macro, ale swietny do portretu - chyba stig i al bundy na forum tym robia).