Zobacz pełną wersję : lightroom i RAW
czy istnieje w lightroomie taka opcja ze jak obrobie rawa to zapisuje mi cala jego obrobke w nim tak jak jest w NX2? chodzi mi bym po instalacji windowsa nie tracil obrobki jaka juz zrobilem w RAWie
--------
Edit:
Zapisuje w plikach *.xmp, jeśli tanie już dla danego RAW'a istnieją.
Normalnie przechowuje wszystko w jednym pliku - dla LR4 jest to "Lightroom 4 Catalog.lrcat" wraz "Lightroom 4 Catalog.lrcat-journal".
Natomiast jeśli chcesz zachować wszystkie dla każdego z plików, aby móc je przenosić wraz z informacjami o obróbce, to wystarczy zaznaczyć pliki RAW (tu NEF) i dać w LR aby zapisał metadane - zostanie wtedy utworzony plik *.xmp dla każdego NEFa z wszelkimi informacjami.
Albo automatem - edycja Ustawienia katalogu - metadata i zaptaszkuj 3 opcję "automatyczny zapis zmian w xmp"
Albo automatem - edycja Ustawienia katalogu - metadata i zaptaszkuj 3 opcję "automatyczny zapis zmian w xmp"
A ja tego przez miesiąc szukałem.... :facepalm:
I ja się kiedyś na szukałem :-)
Ja szukam za każdym razem kiedy przeinstaluje lightrooma, edytuje jakieś zdjęcia a potem przenoszę w inne miejsce.
Ewidentnie nie uczę się na błędach.