Zobacz pełną wersję : Co wybrać? 24/1.4 czy 28/1.8
Pomału dorastam do chęci i potrzeby posiadania szerokiej, jasnej stałki o by móc siekać kotlety (wesela) i inne dynamiczne sceny w ciemniejszych pomieszczeniach bez lampy.
No i z racji że jest za duży wybór, nie wiem co będzie lepsze:
- czy drogi Nikkor 24/1.4
- czy tani Nikkor 28/1.8
Oczywiście najbardziej myślę o tańszym 28/1.8, ale czy światło 1.8 będzie wystarczające do jechania bez lampy?
W którym z nich będzie pewniejszy/celniejszy AF?
Czy warto dopłacać drugie tyle do 24/1.4? Jeżeli tak to dlaczego?
Mam 17-35/2.8 i 24-70/2.8, a najszersza dotychczasowa stałka to 50/1.4.
pozdro
Moje 3 grosze:
1.4 a 1.8 to żadna różnica, wyrosłem z podniecania się magią tych liczb. Testowałem 28/1.8 niedawno, zrobiwszy nią jeden reportaż stwierdzam, że szkło jest fantastyczne. Nie widzę żadnego sensu w dopłacaniu grubej kasy do szkła cięższego, większego i niekoniecznie lepszego (o ile w ogóle...).
Równolegle z tym 28/1.8G testowałem też 50/1.8G i 85/1.8G (porównując z 50/1.4G i 85/1.8D). Rezultat: 50/1.4G zamieniłem na 50/1.8G (szybszy, lepszy AF), a 85 też z D na G (wszystko lepsze w nim jest).
Wniosek: 28/1.8G - 50/1.8G - 85/1.8G - i możesz wszystko. 28/1.8 ostatecznie jeszcze nie kupiłem, bo namieszała mi Sigma 35/1.4 i czekam, co pokaże (chociaż to nieco inna ogniskowa jednak).
Zwłaszcza, skoro masz już dwa zoomy pokrywające 24~28mm!
Jedyny powód, dla ktorego bym się interesował 24/1.4G, to gdyby to było moje ulubione, najczęściej używane szkło. A tak raczej nie jest i nie będzie. Moim zdaniem inwestowanie grubej kasy w szkła spoza zakresu 35~85 jest mało sensowne. Ale to już kwestia upodobań. Nałóż to na swoje potrzeby :-)
Moim zdaniem inwestowanie grubej kasy w szkła spoza zakresu 35~85 jest mało sensowne.
Ja też tak do tej pory tak uważałem, ale to pomału zaczyna się zmieniać. Właśnie zaczynam rozumieć sens używania takiego obiektywu.
swiatlo 1.8 spokojnie da rade, bez obawy, najwazniejsze roznice miedzy tymi trzema obiektywami to ogniskowa, swiatlo, cena, na obu komfort pracy jest podobny, o jakosc obu rowniez mozna byc spokojnym
pytanie czy ogniskowa + swiatlo jest dla Ciebie warte tej ceny - tutaj nikt za Ciebie nie zdecyduje
Radek Radziszewski
18-10-2012, 19:37
MZ 28mm jest w sam raz a 1.8 na FX daje radę bez problemu... polecam 28 1.8
Różnica między 24 a 28 jest minimalna, aczkolwiek myślę że 28mm będzie nieznacznie bardziej uniwersalne (mniejsza potrzeba kadrowania i mniejsze przerysowanie zdjeć. Na moim 24-70 gdy zrobię zdjęcie na 24mm i zazwyczaj i tak nadaje się do podkadrowania.
Jeżeli miałbym się niezmieścić 28ką to 24ką raczej też się nie zmieszcze.
Podbiję temat. Ktoś może się jeszcze wypowiedzieć w kwestii porównania tych dwóch obiektywów? Mam 28/1.8, ale 24/1.4 kusi mnie już dość długo. Nie wiem czy nie dokupić, porównać i pozbyć się wtedy jednego z nich...
Ja na 24/1,4 nie narzekam. Po kupnie 16-35/4 używam go rzadziej, ale nie pozbyłbym się jasnej stałki. Zaskoczyło mnie, że coraz częściej w dziale "Sprzedaż" są oferty 28/1,8. Może jednak to szkło nie jest takie dobre ?
Pewnie chodzi o relację ceny do jakości. Kusi mnie mocno ta 28, ale cały czas zastanawiam się czy warto tak dużo dopłacać sprzedając 35 1.8
Również mnie naszła chęć dokupienia jasnego, szerszego niż 50mm, kąta.
Porównywałem 4 obiektywy (nie sugerowałem się za bardzo ogniskową bo to czego tak naprawde potrzebuję wyjdzie w praniu); krótkie amatorskie wnioski poniżej:
- Nikkor 24/1.4 - bdb ostrość od 1.4, brak f/b/focus, b.fajny bokeh (jak na tką ogniskową), b.niefajna cena
- Nikkor 28/1.8 - bdb ostrość od 1.8, brak f/b focus, niefajny bokeh (jakiś takiś poszarpany), b.fajna cena
- Nikkor 35/1.4 - db ostrośc od 1.4, brak f/b focus, bardzo fajny bokeh (jak na taką ogniskową), niefajna cena
- Sigma 35/1.4 - celująca ostrość na 1.4 (jesli trafi), b.duży f/focus, prawie fajny bokeh, prawie fajna cena
Wniosek: jeśli miałbym wybierać pomiędzy 24 a 28 (a stać by mnie było na jaśniejszy) bez wahania dopłaciłbym.
Nie mam pojęcia, skąd teza, że bokeh w 28/1.8 jest inny/gorszy niż w 24/1.4. Możesz pokazać zdjęcia przykładowe?
Jak nie możesz, to tym bardziej - skąd taki wniosek?
35 to jednak inna bajka. Mam 35, ale 28 chętnie dokupię przy jakiejś okazji, bardzo polubiłem to szkło od pierwszego wejrzenia. 28/1.8 zawsze zazdrościłem Canoniarzom.
Jest to moja ocena subiektywna wynikająca ze zdjęć porównawczych, które zrobiłem obydwoma szkłami; bokeh z 28/1.8 mniej mi się podoba (jest brzydszy) niż z 24/1.4. Ty możesz mieć odmienne zdanie, co do urody bokeh z obu szkieł, aczkolwiek trochę mnie dziwi Twoje wnioskowanie ze względu na doświadczenie jakie posiadasz.
Żeby nie wdawać się w niepotrzebne dywagacje: dla mnie za 28/1.8 (prócz wagi, która dla globtroterów ma pewnie znaczenie oraz, być może, ogniskowej) przemawia TYLKO cena.
PS. Żeby nie być gołosłownym w najbliższym czasie, jeśli w FJ pojawi się na półce 24/1.4, zrobię rundkę do Silesi w K-cach i wrzucę fotki (24-kę testowałem w ubiegłym roku i zdjęcia już skasowałem).
Karlot, na marginesie, masz 35/1.4G? Jeśli tak to jak z ostrością na 1.8 w porównaniu do 28/1.8G?
popi1612 - co prawda nie mam N35/1.4, ale mam N28/1.8 i S35/1.4. Ostrość N na f/1.8 jest poprawna, ostrość S na f/1.4 jest wzorowa.
Problem rozwiązany, 24/1.4 w dobrej cenie przeszedł mi koło nosa, zostaje z 28/1.8 ;)
marcz, S masz po kalibracji czy trafiłeś za pierwszym razem "idealną" sztukę? Pytam z czystej ciekawości bo na placu boju moich najbliższych zakupów pozostała ogniskowa 24mm (patrz niżej), ostatecznie 28mm; potrzeba "chwili".
FHR, czyżbyś pisał o tym samym obiektywie o którym ja też myślałem, za 4.5k? ;)
Ja myślę, że to jest w gruncie rzeczy sedno tej rozterki 24mm/28mm - szersza stałka z pewnością jest lepsza, ale czy jest warta wydania ponad siedmiu tysięcy złotych za nówkę? Ja po sklepowych testach postanowiłem czekać dalej (na domniemaną Sigmę Art 24mm 1.4).
Pewnie ten sam... Prywatnie dogadałem się nawet na 4350. Tyle, że nie mogłem przez 24h wyjść z pracy. A następnego dnia dostałem informacje, że sprzedany...
Ja myślę, że to jest w gruncie rzeczy sedno tej rozterki 24mm/28mm - szersza stałka z pewnością jest lepsza, ale czy jest warta wydania ponad siedmiu tysięcy złotych za nówkę? Ja po sklepowych testach postanowiłem czekać dalej (na domniemaną Sigmę Art 24mm 1.4).
Więcej niż 5k w życiu bym za niego nie zapłacił. Tak jak piszesz, rozterki powodowała dobra cena. Ale skoro nie kupiłem to już nie ma problemu. Zostaje 28.
marcz, S masz po kalibracji czy trafiłeś za pierwszym razem "idealną" sztukę?
Wybierałem z 3 sztuk, 1 była totalnie rozjechana, jedna przyzwoita i jedna właściwie idealna.
Czasem szerzej = bezpieczniej.
Ponad siedem to "lekkie" przegięcie.
Jeśli domniemana S będzie lepsza niż obecna 35 (patrz porównanie N24/35) - i jednocześnie pozbawiona f/b focusa - to, wg mnie, dla N28/1.8 będzie alternatywą zdecydowanie wartą wzięcia pod uwagę (chyba, że przegną z ceną).
Pewnie ten sam... Prywatnie dogadałem się nawet na 4350. Tyle, że nie mogłem przez 24h wyjść z pracy. A następnego dnia dostałem informacje, że sprzedany...
Pewnie tak bo usłyszałem, że jeśli dostanie 4.5k to będzie git; ja też nie mogłem się urwać z roboty (ale z opolskiego miałbym kawałek). Choć wiesz, sprzedający coś tam wspomniał, że jakby był nawet f/b focus (choć zachęcał do obejrzenia przed zakupem i zapewniał, że z jego D3 dobrze współpracował) to w body jest przecież mikroregulacja... Trochę mnie to zniechęciło bo coś tam już słyszałem o takich kwiatkach (ew.brak skali itp.). Obiektyw drogi i jakoś takoś wolałbym jednak nówkę nieśmiganą pod zamówienie ze sklepu.
Wybierałem z 3 sztuk, 1 była totalnie rozjechana, jedna przyzwoita i jedna właściwie idealna.
Fajnie, że mogłeś porównać i życzę żeby się nie "rozjechała" w trakcie uzytkowania; szkoda, 35mm tymczasowo jest dla mnie za wąskie.
Pewnie tak bo usłyszałem, że jeśli dostanie 4.5k to będzie git; ja też nie mogłem się urwać z roboty (ale z opolskiego miałbym kawałek). Choć wiesz, sprzedający coś tam wspomniał, że jakby był nawet f/b focus (choć zachęcał do obejrzenia przed zakupem i zapewniał, że z jego D3 dobrze współpracował) to w body jest przecież mikroregulacja... Trochę mnie to zniechęciło bo coś tam już słyszałem o takich kwiatkach (ew.brak skali itp.). Obiektyw drogi i jakoś takoś wolałbym jednak nówkę nieśmiganą pod zamówienie ze sklepu.
Może bym sobie jakoś poradził, gdyby nie chciała się ta 24 dogadywać z moimi puszkami. A jak nie, to nawet sprzedał dalej. Za te cenę to nie byłby jakiś problem. A cena nowej, w sklepie, to jakieś nieporozumienie, kosmos.