PDA

Zobacz pełną wersję : Akredytacja na imprezy masowe, reporterka

Flipi
16-10-2012, 18:28
Witam,

Trochę naczytałem się w starych postach o tym jak funkcjonuje przyznawanie akredytacji i chciałem się upewnić czy coś się w tym temacie nie zmieniło?
Przypuśćmy jest sobie event sportowy - żeby pstrykać fotki powinienem się udać do właściciela obiektu czy może do zarządu klubu który będzie grał?
Naczytałem się też na temat magii legitymacji prasowej - w jaki sposób freelancer, który nie jest pod skrzydłami żadnego wydawnictwa jest w stanie dorobić się takiej legitymacji i czy faktycznie jest ona tak bardzo potrzebna?

RobertMiernik
16-10-2012, 19:16
Akredytacje wydaje zwykle nie właściciel obiektu ale organizator eventu, na który chcesz się dostać.
W przypadku stadionów, można próbować uderzać do zarządu, ale może się okazać, że organizator nie będzie chciał respektować akredytacji wydanych przez kogoś innego.

Co do prasówki, cóż jeśli ma się gadane to legitymacja jest zdecydowanie niepotrzebna, a czasem wręcz machanie nią może powodować zamykanie zamiast otwierania drzwi...

Ogólnie zawsze lepiej mieć plecy niż nie mieć, więc każde dodatkowe 'uprawnienie' może się przydać...

Flipi
17-10-2012, 19:35
No dobra, to w takim razie czy warto rejestrować swojego bloga jako wydawnictwo i samemu sobie wystawić legitymację prasową?
Czy lepiej próbować się wbić tak o ... i a może uda się uzyskać akredytacje?

RobertMiernik
17-10-2012, 22:47
Legitymację możesz sobie wystawić bez względu czy blog jest czy nie jest zarejestrowany jako wydawnictwo, wprawdzie numerek czasem się przydaje, ale jeśli ktoś będzie miał sprawdzać to i tak sprawdzi i widząc bloga akredytacji Ci nie da, sam numer nie jest jeszcze ostatecznym wyznacznikiem...

Co do rejestracji bloga to nie będzie to takie proste jak Ci się wydaje, od jakiegoś czasu się to mocno sprawdza się całkowitą zgodność z przepisami a te są rygorystyczne.

Aeon88
24-10-2012, 12:23
A mnie interesuje uzyskanie legitymacji prasowej aby dołączyć do NPS (limit sprzętowy posiadam, brakuje tylko papierku). Piszesz że można sobie legitkę samemu wydać, jak to zrobić?

krolewicz
24-10-2012, 14:09
nie potrzebujesz legitki prasowej żeby dostać się do NPS-u

SX125
24-10-2012, 15:14
I członkostwo w NPSie nie da Ci możliwości zdobycia akredytacji..
Uderz do agencji/redakcji, zdecydowanie łatwiej.

dejote
24-10-2012, 15:41
Co wy z magią tej legitki? Mam dwie w portfelu i się cholernie kurzą! Jeśli chodzi o legitymację prasową to podczas praktycznie dwóch lat codziennej fotoreporterki raz zostałem o nią poproszony: w sądzie, kiedy przed procesem nie zapytałem sędziego o możliwość nagrywania rozprawy i adwokat jednej ze stron wniósł o usunięcie nagrania. Teoretycznie podczas ENEA Ekstraligi trzeba za każdym razem mieć przy sobie legitymację prasową w razie kontroli akredytowanych fotografów. W praktyce nikt nigdy mnie o to nie spytał. Na 90% imprez masowych wystarczają znajomości, czy bycie po prostu rozpoznawalnym w światku. Na pozostałych wystarczy uśmiech, uścisk dłoni i kilka miłych słów. I w ramach ciekawostki - w pewnym mieście prowadziłem miesięczne weekendowe warsztaty foto z młodzieżą. Okazało się tak, że na przedostatni dzień zajęć przypada duży, plenerowy festiwal w tym mieście. Zadzwoniłem do organizatora (nigdy wcześniej nie byłem w tym mieście, nie znałem człowieka a moja gazeta nie trafia na obszar tej miejscowości) i w ciągu może dwóch minut rozmowy udało mi się załatwić akredytację dla... 30 kursantów! Z zażenowaniem patrzyłem na przedstawicieli lokalnych portali, którzy gnieździli się po drugiej stronie barierek - jak tłumaczyli brak legitymacji uniemożliwił im wstęp...

Flipi
24-10-2012, 18:30
No tak jak jesteś sławny to mogą się kurzyć, ale jak chcesz wejść na imprezę i porobić dobre zdjęcia, a nie czaić się z ukrycia to może się pojawić problem. Albo musisz być z poczytnego medium, oczywiście akredytacja zdobyta odpowiednio wcześniej a jak powiesz, że jesteś freelancer i chcesz zdjęcia do swojej książki / bloga to się odbijesz od drzwi, no chyba, że przekażesz swoje fotki tak za wstępowe.

docxxx
24-10-2012, 23:01
Z doswiadczenia: legitymacja to przezytek. Za duzo sie porobilo pseudoredakcji pseudoportali internetowych, ktore drukuje sobie legitymacje. Dzisiaj mozna sobie tym jedynie podetrzec tylek lub zaszpanowac i wejsc na mecze 4 ligi. Wtedy Pan Jozek ochroniarz widzac wielki napis LEGITYMACJA PRASOWA MEDIA klania nam sie w pas i otwiera furtke na boisko.
W pozostalych przypadkach nalezy zlozyc wniosek akredytacyjny i przy (alternatywa):
- odrobinie szczescia
- znajomosci
- pracy w porzadnym medium
- prowadzisz wlasny serwis i robisz porzadne zdjecia, ktore klub zauwazyl i chetnie wzialby kilka za friko

otrzymac prawdziwy dokument akredytacyjny, uprawniajacy do przebywania na obiekcie i robieniu zdjec.

Napisze inaczej: w domu moge sobie wydrukowac legitymacje, wejsc, nabroic i nikt mi nic nie zrobi. A dlaczego? Ano dlatego, ze nic nie podpisywalem. W przypadku starania sie o akredytacje zawsze trzeba zapoznac sie i podpisac regulamin imprezy. A tam m.in. mamy obostrzenia i kary za niewlasciwe zachowanie, typu kara pieniezna itd.

Aeon88
24-10-2012, 23:24
królewicz to dlaczego w instrukcji jak się zgłosić pisze wyraźnie:
2. Pobierz, wydrukuj, wypełnij i wyślij formularz zgłoszeniowy. Formularz zgłoszeniowy po podpisaniu należy przesłać wraz z kserokopią legitymacji prasowej do siedziby Nikon Polska, ul. Łopuszańska 38B, 02-232 Warszawa, z dopiskiem „NPS“.

Mi nie chodzi o posiadanie legitki że niby wtedy wszystkie drzwi staną otworem, mi chodzi wyłącznie o dostanie się dzięki niej do NPS żeby móc taniej i szybciej serwisować sprzęt, bo gwarancja mi się skończyła na większość rzeczy i takie cuś jak NPS bardzo by mi się przydało, szczególnie że chciałbym pojechać z torbą i skalibrować wszystko po sezonie, a w NPS zrobią to za grosze. Z tego co mi było wiadomo jak do tej pory właśnie posiadanie legitymacji prasowej jest wymagane do przystąpienia do NPS, jeśli tak nie jest i wystarczy zarejestrowana działalność to było by genialnie!

dejote
25-10-2012, 01:13
No tak jak jesteś sławny to mogą się kurzyć, ale jak chcesz wejść na imprezę i porobić dobre zdjęcia, a nie czaić się z ukrycia to może się pojawić problem. Albo musisz być z poczytnego medium, oczywiście akredytacja zdobyta odpowiednio wcześniej a jak powiesz, że jesteś freelancer i chcesz zdjęcia do swojej książki / bloga to się odbijesz od drzwi, no chyba, że przekażesz swoje fotki tak za wstępowe.

To nie jest tak do końca. Rzecznik prasowy, prezes czy członek jakiejś drużyny piłkarskiej to przecież też tylko człowiek. Wystarczy zadzwonić parę razy w sezonie, pogadać, wypytać co się dzieje - później sam zadzwoni i przypomni o wniosku akredytacyjnym. Tak dostałem się na przykład na walkę bokserską na którą nie udzielono mi akredytacji. Konkurencyjne medium, które było sponsorem imprezy nie zezwalało na wstęp innych gazet. Przed walką czatowałem na boksera na parkingu. Wysiadł, przywitałem się, życzyłem powodzenia i idąc obok niego przeszedłem przez ochronę. Tam dostałem plakietkę członka zespołu (skoro wszedłem z nim zagadany...) i jako jedyny dziennikarz z konkurencyjnego medium mogłem robić zdjęcia - byłem przecież z ekipy. Festiwale na które nie otrzymałem akredytacji? Luz, w większości przypadków znałem któryś z zespołów który tam gra i wchodziłem z nimi, jako ich fotograf. Jak nie znałem to dzwoniłem/pisałem do jednego z zespołem i już znałem. Kombinuj! Zdobywaj kontakty!

dejote
25-10-2012, 01:25
W przypadku starania sie o akredytacje zawsze trzeba zapoznac sie i podpisac regulamin imprezy. A tam m.in. mamy obostrzenia i kary za niewlasciwe zachowanie, typu kara pieniezna itd.

Czasami żyjąc dobrze z klubem pewne z tych obostrzeń przestają Cię dotyczyć... ;) Ale trzeba uważać żeby nie popaść w kolejną przesadę - zbytne zaprzyjaźnienie się z ekipą sprawi że będą uważać Cię za „swojego” i mieć trochę wyższe wymagania. Swoją drogą - na przykład regulamin dostarczony do wniosku akredytacyjnego woodstocku jest niezgodny z prawem i należy go olać.

niezarejestrowany
25-10-2012, 10:30
Z tego co mi było wiadomo jak do tej pory właśnie posiadanie legitymacji prasowej jest wymagane do przystąpienia do NPS, jeśli tak nie jest i wystarczy zarejestrowana działalność to było by genialnie!

wystarczy zarejestrowana działalność gospodarczą związaną z fotografia oraz odpowiednia ilośc profesionalnego sprzetu foto

Aeon88
25-10-2012, 11:37
No to super, pozostaje mi tylko kupić jakieś tanie szkiełka od nikona żeby mieć sprzętowy limit, bo jakimś cudem pełnoklatkowego N28/1.8G i N85/1.8D nie uznają, i tylko 50tka z mojej stopy się zalicza.

charlie_kr
17-11-2012, 18:01
Niestety jeśli chodzi o wydarzenia sportowe na skalę krajową to z akredytacją wcale nie jest tak łatwo jak piszą koledzy.
Jeśli nie masz za plecami znanego/dużego medium to bardzo ciężko o wejściówke, chyba że masz porzadne znajomości.

pacyf
17-11-2012, 21:53
Niestety jeśli chodzi o wydarzenia sportowe na skalę krajową to z akredytacją wcale nie jest tak łatwo jak piszą koledzy.
Jeśli nie masz za plecami znanego/dużego medium to bardzo ciężko o wejściówke, chyba że masz porzadne znajomości.

i całe szczęście że tak jest bo coraz trudniej się pracuje w tym tłoku, nie wspominam o tym że zalew darmowych fotografii produkowanych przez ten "tłok" powoduje że wielu zawodowców pracujących w branzy od lat nie ma za co żyć, obecnie większość wydawców kieruje się jedną zasadą: "darmowe zawsze lepsze od płatnego"

eles