Zaloguj się

Zobacz pełną wersję : .. seria E czy seria AI-S?

satine
18-03-2007, 15:46
witam,
chciałabym się dowiedzieć jakie są różnice między serią E a serią AI-S obiektywów Nikorra..?
z góry dziękuję za odp..

pozdrawiam

Czornyj
18-03-2007, 15:51
Seria E to ekonomiczna wersja obiektywów Ai-S, o uproszczonej formule optycznej. Zdarzają się w niej perełki (jak np. 75-150/3.5 E), ale ogólnie nie dorównują one prawdziwym Ai-S-om poziomem wykonania i jakością optyczną.

satine
18-03-2007, 15:57
no ja jestem właśnie o krok od kupienia Nikkora 50 mm 1.8 AI-Sa ... czyli godny polecenia..?

satine
18-03-2007, 16:22
aaa... a jeszcze dla pewności - ten obiektyw, o którym napisałam wyżej jest kompatybilny z Nikonem FM10?

xmaniekx
18-03-2007, 16:41
Sam używam tego obiektywu i jestem strasznie zadowolony :) jakość wykonania super w porównaniu z wersja E, a co do kompatybilności to powinien działać ale nie dam sobie głowy uciąć :)

satine
18-03-2007, 16:51
znalazłam tę stronę właśnie.. http://www.nikonlinks.com/unklbil/bodylens.htm wygląda na to, że będzie pasowało. musi, bo właśnie go kupiłam! :) jeeeah, wreszcie coś jasnego:)
xmaniekx... mógłbyś pokazać coś robionego tym obiektywem?

Vadim
18-03-2007, 17:04
Ais to jest rodzaj mocowania bagnetu, a nie jakaś specjalna formuła optyczna. Wszystkie obiektywy ekonomicznej serii E mają mocowanie Ais. Ze względu na ubogość powłok i bardziej plastikowe wykończenie (zwłaszcza pierwszej seri tych nikonów), producent nie nazwał ich nawet nikkorami.

Pozdrawiam

xmaniekx
18-03-2007, 19:13
Nie jestem obecnie u siebie na komputerze ale zapodam zdjecie zrobione tym obiektywem(znalezione w sieci) :)
http://www.deviantart.com/deviation/17620961/?q=Nikkor+50mm+1.8+MF&qh=boost%3Apopular+age_sigma%3A24h+age_scale%3A5

w tym tygodniu mam sesje z modelka(jak wszystko pójdzie po mojej myśli) to zapodam zdjecia z sesji :D

misialo
18-03-2007, 19:51
...na tym foto szału nie ma... chyba trzeba jakis inny sample zapodac...

pozdrawiam

m

PAK
08-03-2008, 12:11
Nie chcąc zakładać nowego wątku poproszę o radę w tym temacie. Zastanawiam się nad zakupem Nikona 35/2,5 seria E:
http://www.allegro.pl/item321580111__aj]_jasny_standart_do_cyfry_nikon_2_5_35.html

Czy rzeczona wersja E jest aż tak bardzo kiepska? Jakie podobne, a lepsze manualne szkło polecilibyście?
Fotografuję D80. Moje ulubione szkło to Biometar 80/2,8 (ten od sixa) - byćmoże jest to wynikiem jakiejś hmm...dewiacji, ale to właśnie w manualach odnajduję przyjemność światłomalowania :)

wasilewk
08-03-2008, 13:04
Nie chcąc zakładać nowego wątku poproszę o radę w tym temacie. Zastanawiam się nad zakupem Nikona 35/2,5 seria E:
http://www.allegro.pl/item321580111__aj]_jasny_standart_do_cyfry_nikon_2_5_35.html

Czy rzeczona wersja E jest aż tak bardzo kiepska? Jakie podobne, a lepsze manualne szkło polecilibyście?
Fotografuję D80. Moje ulubione szkło to Biometar 80/2,8 (ten od sixa) - byćmoże jest to wynikiem jakiejś hmm...dewiacji, ale to właśnie w manualach odnajduję przyjemność światłomalowania :)

Zazdroszczę Ci !
Też tak chciałem, ale oczy z wiekiem już nie te, matówkę musiałbym zmieniać w serwisie....
W końcu: zostało na automacie, ingeruję tylko w kadrowanie...

Podziwiam Cię, jak na takiej piekielnej matówce można ręcznie ostrzyć !
(No bo chyba na kropce nie polegasz ?) Ona nie ma nawet klina (że o rastrze nie wspomnę) !

Ja osobiście proponuję:
Poszukaj dobrego Nikona MF 50/1.2.
Trudno będzie, ale znajdziesz. Sprawa mocowania: nie jest większym problemem, bo każdy porządny zakład dostosuje go do Bagnetu F z mocowaniem AI-S.

Jeśli Ci się nie uda: bierz AF 50/1.8, wyłączysz na body AF-a i masz ręcznie !
(oczywiście poza przysłoną, która pozostaje na pełnym otwarciu podczas pomiaru (wygodniej), a ustawia się kółkiem na aparacie).

Pzdr.

PAK
08-03-2008, 13:20
jak na takiej piekielnej matówce można ręcznie ostrzyć !
(No bo chyba na kropce nie polegasz ?) Ona nie ma nawet klina (że o rastrze nie wspomnę) !

Ja osobiście proponuję:
Poszukaj dobrego Nikona MF 50/1.2.
Trudno będzie, ale znajdziesz. Sprawa mocowania: nie jest większym problemem, bo każdy porządny zakład dostosuje go do Bagnetu F z mocowaniem AI-S.

Jeśli Ci się nie uda: bierz AF 50/1.8, wyłączysz na body AF-a i masz ręcznie !
(oczywiście poza przysłoną, która pozostaje na pełnym otwarciu podczas pomiaru (wygodniej), a ustawia się kółkiem na aparacie).

Pzdr.

Kropkę traktuję jako wspomagacz, a ostrzę "na oko". Nie zawsze udaje mi się trafić w "10" ale nie przeraża mnie to bo nie jestem ostrostycznym pedantem.

Mam już AF 50/1,8. To jedyny "elektryczny" obiektyw w mojej narzędziowni. Chciałbym zakupić nieco szerszy kąt - stąd pytanie o 35 mm - który po przeliczeniu stanowiłby pięćdziesiątkowy standard.
Od niedawna fotografuję Nikonem i stąd nie znam serii E. Jeżeli szkiełko to jest na poziomie dobrych obiektywów z DDR-u....... to jak zwykł mawiać Zbysio Buczkowski: "Wchodzę w ten interes" :)

Dziękuję i pozdrawiam.

kiemlo
08-03-2008, 13:20
Zastanawiam się nad zakupem Nikona 35/2,5 seria E
To pierwsza wersja tego obiektywu - mocno plastikowa, z soczewkami z pojedynczą warstwą antyodblaskową. Nie polecam tej wersji, bo jest dosyć tandetna (i - na tej aukcji - dosyć droga), nie mówiąc o braku pomiaru światła z amatorskimi DSLR.

gALL
09-03-2008, 10:50
Z serii E warto miec:
1. 24/2.8
2. 50/1.8 - z drugiej serii ze srebrnym pierscieniem (ta sama formula optyczna jest w obecnym Nikkorze MF 50/1.8 oraz Nikkorach AF 50/1.8 - wszystkie serie)
3. 100/2.8
4. 135/2.8
oraz zooma 70-150E

Pozniej z serii E wywodzi sie AF 70-210/4.

Reszte szkielek z serii E mozna pominac. Portretowki 100 i 135 ladnie rysuja ale jak ktos szuka super ostrego szkla to sie zawiedzie, one maja w swojej konstrukcji AZ 4 soczewki. Szczegolnie warta uwagi jest 135.

Z Nikkorowych MF 50 to nie bralbym wersji 1.2, bo jest tragiczna w porownaniu z 1.4. Nikkor ma jednego mocnego asa w rekawie ze swiatlem 1.2 - jest to Noct Nikkor MF 58/1.2

Aha, jeszcze jedno, pomimo ze seria E jest tandetnie plasticzana to i tak ostrzenie nia to przyjemnosc w porownaniu do recznego otrzenia np. AF 50/1.8 czy AF 20/2.8

Czornyj
09-03-2008, 14:43
Z Nikkorowych MF 50 to nie bralbym wersji 1.2, bo jest tragiczna w porownaniu z 1.4.

Eeee? Może miałeś jakąś zepsutą? Dobra 50/1.2 teoretycznie już od f/2 powinna być lepsza od 50/1.4

gALL
09-03-2008, 17:15
Hmm, nowa nie byla wiec mogla byc rozjustowana. Mi nie przypadla do gustu.