PDA

Zobacz pełną wersję : wyzwalanie stroboskopowe SB800

maryjano
16-10-2012, 15:24
próbowałem wyzwalać stroboskopowo SB800 lampką wbudowaną mojego D700, lecz cień rzucany przez założony obiektyw 24-70(nawet bez osłony p/słonecznej) dyskwalifikuje ten sposób. Zaznaczam, że chciałbym zachować sterowanie CLS. Czy dokupić następną lampę SB i nią sterować z poziomu aparatu? Co sądzicie o lampie DSL880AFZ NIKON, którą można kupić w wyprzedaży za 90 zł? Czy będzie działać w CLS? W wyzwalanie radiowe na razie nie chcę inwestować, zresztą, z tego co się orientuję nie daje możliwości CLS. Jest jakieś rozwiązanie?

freefly
16-10-2012, 16:46
Kup sobie panel Nikon SG-3IR na lampką aparatu, żeby uniknąć na fotkach światła z lampy wbudowanej.
CLS działa w podczerwieni, więc panel działa jak filtr i przepuszcza tylko IR.
Możesz też moc błysku lampy wbudowanej zmniejszyć do minimum.

GonzoG
16-10-2012, 17:06
Lampy, które działają z CLS:
Nikon: SB-600/700/800/900/910
Nissin: Di622 mk II, Di866 mk I/II
Metz: 44 AF-1 Digital, 48 AF-1, 50 AF-1, 52 AF-1, 58 AF-1/2
Yongnuo: YN-468 II, YN-565EX, YN-560EX (bez TTL w stopce).

Co do cienia rzucanego - można przecież wyłączyć lampę wbudowaną. (tzn, chyba, bo w D7k można, z D70 nie, a w D700 nie wiem)

mkmk
16-10-2012, 20:51
Co do cienia rzucanego - można przecież wyłączyć lampę wbudowaną. (tzn, chyba, bo w D7k można, z D70 nie, a w D700 nie wiem)

Owszem można, ale błysk w niewielkim stopniu wciąż wpływa na ekspozycję. By go wyeliminować, trzeba ustawić krótszy czas naświetlania, by lampa wbudowana nie zdażyła się zsynchronizować (w d90 jest to 1/250 i krótsze, w d700 zapewne podobnie). Drugi sposób to zastosowanie filtra sg-3ir

maryjano
16-10-2012, 21:08
Owszem można, ale błysk w niewielkim stopniu wciąż wpływa na ekspozycję. By go wyeliminować, trzeba ustawić krótszy czas naświetlania, by lampa wbudowana nie zdażyła się zsynchronizować (w d90 jest to 1/250 i krótsze, w d700 zapewne podobnie). Drugi sposób to zastosowanie filtra sg-3ir

oświećcie mnie proszę, skoro rozmawiamy o świetle:) W jaki sposób będzie wyzwalana lampa zewnętrzna skoro lampka wbudowana będzie wyłączona?

GonzoG
16-10-2012, 21:10

To co zostaje na zdjęciach z lampy aparatu to nie jej błysk główny, bo jest wyłączony - to pozostałość po błyskach lampy w celu ustawienia i synchronizacji lamp zdalnych - skracanie czasu tu nic nie da, dodatkowo nie wiem jak ustawić krótszy czas niż 1/250 (1/320 z autoFP), gdy lampa wbudowana jest włączona.
Nie da się ani w D90, ani w D7000 - aparat sam ogranicza najkrótszy czas.

MariuszJ
16-10-2012, 21:12
oświećcie mnie proszę, skoro rozmawiamy o świetle:) W jaki sposób będzie wyzwalana lampa zewnętrzna skoro lampka wbudowana będzie wyłączona?

Wyśle błysk wyzwalający (słaby), a nie oświetlający (mocny).

Po prostu w menu CLS ustaw lampę wbudowaną na ---. W większości wypadków błysk wyzwalający będzie miał niewielki udział w doświetleniu kadru.

Nie wiem dlaczego, ale wydaje mi się że nie do końca rozumiesz, co robisz.

maryjano
16-10-2012, 21:20
Kup sobie panel Nikon SG-3IR na lampką aparatu, żeby uniknąć na fotkach światła z lampy wbudowanej.
CLS działa w podczerwieni, więc panel działa jak filtr i przepuszcza tylko IR.
Możesz też moc błysku lampy wbudowanej zmniejszyć do minimum.

dziekuję-fajny pomysłCzłowiek uczy się całe życie, i dobrze:)

maryjano
16-10-2012, 21:27
Wyśle błysk wyzwalający (słaby), a nie oświetlający (mocny).

Po prostu w menu CLS ustaw lampę wbudowaną na ---. W większości wypadków błysk wyzwalający będzie miał niewielki udział w doświetleniu kadru.

Nie wiem dlaczego, ale wydaje mi się że nie do końca rozumiesz, co robisz.

No to jeszcze powiedz na jaką odległość od lampy zewnętrznej będzie działał błysk wyzwalający.

MariuszJ
16-10-2012, 21:38
No to jeszcze powiedz na jaką odległość od lampy zewnętrznej będzie działał błysk wyzwalający.

To zależy nie tylko od odległości, ale i od ustawienia lampy względem aparatu, koloru ścian, ilości światła zastanego i innych czynników. Ostatnio wyzwalałem jedną SB800 drugą w sankach aparatu na odległości rzędu kilkunastu metrów w dość jasnej auli.

Użycie SG-IR wg wielu obniża skuteczność sterowania przedbłyskami.

maryjano
16-10-2012, 21:48
To zależy nie tylko od odległości, ale i od ustawienia lampy względem aparatu, koloru ścian, ilości światła zastanego i innych czynników. Ostatnio wyzwalałem jedną SB800 drugą w sankach aparatu na odległości rzędu kilkunastu metrów w dość jasnej auli.

zauważyłem to zjawisko w plenerze kiedy lampa zewnętrzna nie zawsze dawała się wyzwolić, a przedbłyski mogły właściwie odbić się tylko od postaci fotografowanej.

maryjano
16-10-2012, 23:39

dzięki-ustawiłem tak jak mówiłeś i nie ma tego cienia, a przedbłyski są minimalne

mkmk
17-10-2012, 09:36
To co zostaje na zdjęciach z lampy aparatu to nie jej błysk główny, bo jest wyłączony - to pozostałość po błyskach lampy w celu ustawienia i synchronizacji lamp zdalnych - skracanie czasu tu nic nie da, dodatkowo nie wiem jak ustawić krótszy czas niż 1/250 (1/320 z autoFP), gdy lampa wbudowana jest włączona.
Nie da się ani w D90, ani w D7000 - aparat sam ogranicza najkrótszy czas.

Da się. Gdy ustawisz lampę wbudowaną jako "--" pracuje ona tylko jako sterownik CLS i wtedy możesz ustawić dowolny czas naświetlania. Przy czasach krótszych niż 1/250 "pozostałości po błyskach lampy w celu ustawienia i synchronizacji lamp zdalnych" nie będą już widoczne na zdjęciu ;) Sam sprawdź.