PDA

Zobacz pełną wersję : Nikon D5100 nie widzi zdjęć przerobionych przez Picasę

Sniper10000
16-10-2012, 11:24
Witam,

W poszukiwaniu nowego programu do katalogowania zdjęć pierwszy raz sięgnąłem po Picasę. Na próbę otworzyłem w niej serię zdjęć JPG wykonaną Nikonem D5100 wprost z karty SD. Na wybranych zdjęciach przetestowałem działanie opcji: wypełnienie światłem, światła, temperatura kolorów. Pliki zapisałem pod tymi samymi nazwami. Wrzuciłem kartę pamięci ponownie do aparatu, ale zamiast wszystkich retuszowanych zdjęć widać przekreślone kwadraciki, co sugeruje, że D5100 nie potrafi ich rozpoznać. Oczywiście mam oryginały w katalogu .picasaoriginals, ale zastanawia mnie co takiego Picasa zrobiła, że Nikon ich nie rozpoznaje? Dodam, że każdy inny program, zarówno systemowa przeglądarka z Windows 7, jak również Fast Stone Image Viewer bez problemu wyświetlają retuszowane zdjęcia.

Macie jakieś pomysły? Da się jakoś to naprawić? Bo fajna ta Picasa. :)

_Ocean_
16-10-2012, 11:30
Nie przeniosła zdjęć? Aparat odczytuje tylko z folderów dcim?

fan911
16-10-2012, 11:34
A po co Ci zgrywać fotki z komputera spowrotem na aparat?? W 99% przypadków jest odwrotnie. Zgrywa się na komputer i tam ogląda lu / i dalej drukuje...

Program graficzny "grzebie" nie tylko w zdjeciu jako zdjeciu, ale też np. w EXIF-ie... Nikon z tego co wiem z obserwacji nie widzi niczego, co by było jakkolwiek przetworzone "na zewnątrz".

Ja bym olał sprawę. I oglądał rezultaty na dużym ekranie komputera, a nie małym przekłamanym wyświetalczu...

Pozdrawiam!

GonzoG
16-10-2012, 11:39
Tak niestety z Nikonami jest.
To samo mam w D60 i D7000 - jeśli zdjęcie jest zmodyfikowane przez jakiś program, to aparat go już nie wyświetla.

Sniper10000
16-10-2012, 11:48
Nie przeniosła zdjęć? Aparat odczytuje tylko z folderów dcim?
Zdjęcia nie zostały nigdzie przeniesione, są w prawidłowym katalogu \DCIM\100D5100\. Te, które nie były edytowane, są widoczne. Pozostałe przekreślone.

A po co Ci zgrywać fotki z komputera spowrotem na aparat?? [...] Nikon z tego co wiem z obserwacji nie widzi niczego, co by było jakkolwiek przetworzone "na zewnątrz".
Właściwie to nie mam wielkiej potrzeby wrzucania ich ponownie do aparatu. Wszystkie fotki trzymam na serwerze Synology (czyli prawie tak jak w komputerze) i raczej tylko zaniepokoiła mnie ta sytuacja, że Picasa mogła coś uszkodzić i w przyszłości jakiś inny program powie "sorry, nie robię". Porównywałem EXIFy i wyglądają na identyczne, a jednak coś jest nie tak. Ale skoro uspokajasz, że Nikon tak ma, to chyba nie będę się stresował.

rychu_cmg
16-10-2012, 11:56
To jest normalne. Edytując zdjęcia w komputerze zawsze tak będziesz miał.

Pyra001
16-10-2012, 19:57
To jest normalne. Edytując zdjęcia w komputerze zawsze tak będziesz miał.

Co jest zresztą opisane w instrukcji aparatu.

zgera
16-10-2012, 20:22
Tak niestety z Nikonami jest.
To samo mam w D60 i D7000 - jeśli zdjęcie jest zmodyfikowane przez jakiś program, to aparat go już nie wyświetla.

Nie tylko Nikon tak ma, w Canonie jest tak samo, zdjęcia edytowane w programach komputerowych nie będą wyświetlane w aparacie, większość programów ingeruje w pliki, pomimo że aparat ich widzi ale nie może odczytać.

EMILjo
17-10-2012, 19:35
Witam,
Wrzuciłem kartę pamięci ponownie do aparatu, ale zamiast wszystkich retuszowanych zdjęć widać przekreślone kwadraciki, co sugeruje, że D5100 nie potrafi ich rozpoznać.
Macie jakieś pomysły? Da się jakoś to naprawić? Bo fajna ta Picasa. :)

wystarczyło przeczytać instrukcję aparatu, jest tam napisane, że aparat może nie wyświetlać takich zdjęć

XXL
17-10-2012, 20:48
Zdjęcia JPEG przekopiowane na dysk z karty mają "pełny" exif, a jeżeli cokolwiek przy zdjęciu zrobimyw np. w PS exif jest już niepełny, brakuje w nim np. licznika zrobionych zdjęć. Może ma ktoś na to sposób, czasami przydało by się odczytać na jakimś zdj. licznik, a tu "nici" .

zgera
17-10-2012, 20:59
Może ma ktoś na to sposób, czasami przydało by się odczytać na jakimś zdj. licznik, a tu "nici" .
Używać programów które zachowują dane exif.

EMILjo
17-10-2012, 21:01

albo po prostu cyknąć kolejne foto odczytać dane i po sprawie :)

XXL
17-10-2012, 21:09
A które to programy, możesz mi zdradzić?
albo po prostu cyknąć kolejne foto odczytać dane i po sprawie
Ale jeśli chcę wiedzieć ile aparat ma "klapnięć" w momencie kiedy robiłem dane zdjęcie, a było to np. dwa lata temu, to jak cyknąć kolejne, chyba używając "wehikułu czasu"....

zgera
17-10-2012, 21:40
Photo Filtre Studio, Picasa, ViewNX, u mnie te programy nie usuwają niczego z danych exif.
Informacja dla Kolegi który założył ten wątek, Picasa automatycznie tworzy kopię oryginału przy zapisywaniu zmian związanych z edycją zdjęcia.
Kopia znajduje się w tym samym folderze, ale jest to folder ukryty pod nazwą picasaoryginals.

Sniper10000
17-10-2012, 23:47
Informacja dla Kolegi który założył ten wątek, Picasa automatycznie tworzy kopię oryginału przy zapisywaniu zmian związanych z edycją zdjęcia.
Kopia znajduje się w tym samym folderze, ale jest to folder ukryty pod nazwą picasaoryginals.

Serio, serio? A przeczytaj jeszcze raz to co napisałem na początku. ;-)

zgera
18-10-2012, 09:30
Serio, serio? A przeczytaj jeszcze raz to co napisałem na początku. ;-)

Gdy to pisałem nie miałem podglądu na Twój post.
Sprawdziłem u siebie na D90, po edycji zdjęcia w programie Picasa aparat nie wyświetla zdjęcia, tylko komunikat:
"plik nie zawiera danych obrazu" natomiast po edycji zdjęcia w Photo Filtre aparat normalnie wyświetla edytowane zdjęcie.