PDA

Zobacz pełną wersję : Wrocław - Parking

krzysiekpoli
16-10-2012, 10:32
Witam. Wybieram się w sobotę ( 20 października ) na jeden dzień do Wrocławia. Czy ktoś może polecić jakiś niedrogi parking w pobliżu centrum. Będę jechał A4 od Krakowa. Rozważam też możliwość zostawienia auta. np w jakimś centrum handlowym tuż przy autostradzie i dojazd do centrum komunikacją miejską . Nie wiem tylko czy w sobotę we Wrocławiu tworzą się korki i czy jest to dobry pomysł :)

zdyboo
16-10-2012, 11:12
Zasadniczo we Wrocku po uruchomieniu obu obwodnic nie ma jakiegoś dużego problemu z korkami. Nie wiem co rozumiesz jako centrum, ale w pobliżu Rynku miejsca przy ulicy nie znajdziesz raczej. Jest parking na ul. Kazimierza Wielkiego, jakieś 200-300 m od Rynku. Co do systemu P&R, to wiem, że coś takiego działa dla rowerów, ale nie wiem jak dla samochodów.

stock
16-10-2012, 11:17
zalezy na ile godzin chcesz furę zostawić. Jesli na parę godzinek to każda galeria handlowa w centrum. Jak staniesz w arkadach wrocławskich i kupisz w almie cos za bodajże 30zł to dostaniesz dodatkowa godzinę parkowania gratis. W innych pierwsza godz gratis, pozostałe płatne. W Sky Tower cos chyba było mówione o 4h free - ale to lepiej sprawdzic.

Dorian
16-10-2012, 11:21
Myślę, że możesz śmiało próbować zaparkować przy ul. Słowackiego, z tyłu Galerii Dominikańskiej. Samo centrum, aut tam dość sporo, ale jest bardzo duża rotacja więc nie powinno być problemu. ;)

RomanZWrocławia
16-10-2012, 11:29
Płatne wielopoziomowe parkingi, na których z pewnością znajdziesz miejsce: przy galerii handlowej Dominikańska na placu Dominikańskim, Przy multikinie Helios na ul. Kazimierza Wielkiego Tak jak napisał zdyboo krążenie po okolicach rynku i polowanie na miejsce to strata czasu, a ze względu na organizację ruchu możesz dojechać nie tam gdzie zechcesz. Z obu wspomnianych miejsc do Rynku jest przyjemnym spacerkiem około 8-10 minut
Połączenia komunikacyjne z leżącymi na obrzeżach miasta centrami handlowymi wg. mnie są mało przyjazne, zbyt rzadkie i dowożą pasażerów zazwyczaj na dworzec PKS, a to od Rynku daleko.

krzysiekpoli
16-10-2012, 14:30
Dzięki wielkie. We Wrocławiu będę jakieś 8 godzin i chciałbym ten czas maksymalnie wykorzystać na zobaczenie starówki. Wiem, że 8 godzin to mało, dlatego też pytam o parkingi i korki bo nie chcę tracić czasu na zbędne kręcenie się po mieście. Spawdziłem cennik w galeriach ( Dominikańska i Arkady) i za 8 godzin wyjdzie jakieś 25 złotych, więc nie ma tragedii

TOP67
16-10-2012, 15:41
Galeria Dominikańska jest doskonałym punktem. Blisko do rynku, Ostrowa Tumskiego, Panoramy Racławickiej. Jest też dużo tańsza niż parking na ulicy. Pierwsza godzina gratis, druga 4 zł, kolejne po 2 zł.
Latem można zaparkować np. w Magnolii i przejechać się rowerem miejskim (20 minut za darmo). Na piechotę i za darmo to okolice poczty głównej i tereny za Odrą (ul. Witolda i dalej).

gALL
16-10-2012, 15:44
Zaparkuj na Witolda, tam tez jest wielki plac a do Rynku masz 5 min na piechote.

bognik
16-10-2012, 17:36
My w lipcu zaparkowaliśmy na ulicy Leszczyńskiego (przy Związku Kynologicznym). Dość mały plac, ale trafiliśmy na wolne miejsce.

ekonet
17-10-2012, 21:53
Zaparkuj na Witolda, tam tez jest wielki plac a do Rynku masz 5 min na piechote.
A dokładnie pod parkanem na ulicy Księcia Witolda, blisko ul. Pomorskiej. Stamtąd przez ul. Odrzańską do rynku. "Starówka" to nie bardzo wiadomo, co jest, we Wrocławiu wszystko jest wymieszane. Ale jest sporo do oglądania. Wieczorem na Ostrowie Tumskim zobaczysz czynne latarnie gazowe i trochę ładnie oświetlonych kościółków. ;)

gALL
18-10-2012, 11:24
Kawalek dalej na zbiegu Zyndram z Maszkowic i Ksiecia Witolda jest plac, co prawda dziurawy ale jest. Jest/byl on wykorzystywny przez pracownikow ZOMO, a potem przez Prewencję jako parking.

pit.
19-10-2012, 08:01
A mi się wydaje, że koledze najwygodniej byłoby zaparkować na dachu Renomy, gdzie po pierwsze miałby fajnastyczny widok na okolicę i mógłby od razu namierzyć co i jak, a po drugie w renomie przy zakupach na 100 zł parking jest gratis. Warunkiem jest paragon. Kolejna sprawa to że renoma jest na trasie A4>centrum - nie trzeba kluczyć.

https://maps.google.pl/maps?saddr=Trasa+8&daddr=Renoma,+%C5%9Awidnicka+40,+Wroc%C5%82aw&hl=pl&ie=UTF8&ll=51.059739,16.928558&spn=0.163994,0.289078&sll=51.053778,16.976366&sspn=0.020502,0.036135&geocode=FVDzCgMd2voCAQ%3BFdPHCwMdKN8DASmD_YopcsIPR zEBxaju2VyQKg&t=h&gl=pl&mra=mift&mrsp=0&sz=15&z=12