Zobacz pełną wersję : czy ktoś pomoże htpc i serwer plików
MARS CooL
15-10-2012, 22:26
zamierzam w niedługim czasie złożyć 2 komputerki. Pewne pomysły już mam ale jak wiadomo na tym forum można się znacznie więcej dowiedzieć ;)
-htpc do muzyki i filmów - cichy i w małej obudowie będzie podpięty do wzmacniacza stereo przez zewnętrzny dac oraz do projektora. Nie będzie gier, netu ani też innej pracy na nim
-serwer plików do biura (office, cad, zdjęcia) dla 6 użytkowników i subiekt dla 2. Istniejący mam pc na xp i działa bardzo dobrze od 2005 roku.
do htpc polecam jakiegos najtanszego phenoma x4 - moze sie to wydawac za duzo aczkolwiek ja wole 4 rdzenie obciazone w 25% niz 2 rdzenie w 50% (temperatury, halas). do tego jakies tanie mobo ze zintegrowana grafa - nie baw sie w dodatkowa grafe bo szkoda miejsca i kasy, lepszy mocny procek niz uzeranie sie z dvxa. 2gb ramu starczy. markowy zasilacz 300W starczy. obudowa wedle gustu. W karte dzwiekowa tez nie ma sie co pchac bo bedziesz korzystal z DAC'a. Cooler jakis by sie przydal ale to zobaczysz co ci do budy wejdzie. Mozna pokusic sie o karte dvb-s2 aczkolwiek za duzo darmowych programow to nie ma chyba ze masz obrotnice badz kilka konwerterow wtedy warto. tuner dvb=t pomijam bo zakladam ze masz w tv. do tego jakis pilocik i jazda :)
MARS CooL
16-10-2012, 15:14
grafy i karty muzycznej ni potrzebuję ale propozycji jakie komponenty użyć żeby było cicho, dobrze i tanio ;)
najtanszego phenoma x4 - moze sie to wydawac za duzo aczkolwiek ja wole 4 rdzenie obciazone w 25% niz 2 rdzenie w 50% (temperatury, halas).
Phenomy x4 to jaka architektura? Jezeli juz isc w AMD to jedynie APU. Wchodzenie w dosc stare rozwiazania nie jest moim zdaniem dobrym pomyslem.
W tej chwili najlepszym wyborem sa intele - price/performance oraz zuzycie enrgii maja w znacznej wiekszosci lepsza niz produkty AMD. W tym zakresie cen ktory nas interesuje mamy do wyboru jedynie i3 oraz APU od AMD. AMD APU maja lepsza wydajnosc grafiki, jednoczesnie majac slabsza wydajnosc samego procesora. Moim zdaniem z tego powodu, jako iz nie potrzeba tuaj wydajnosci grafiki, Intele sa lepszym wyborem.
Jezeli chodzi o htpc, nie wiem jakiego rzedu wydajnosci bedziesz potrzebowal i jakie rozdzielczosci sa Ci potrzebne. Intelowa i3-21xx jest calkiem niezlym prockiem, nie zzerajacym duzo pradu, majacym bardzo fajna wydajnosc za przyzwoita cene bez nadmiaru ciepla. W zaleznosci od rozmiaru obudowy mozna wstawic rozne chlodzenie.
Server plikow - na jakich dyskach? SATA czy moze SCSi? Jezeli ma to byc jedynie server plikow ( bez encodingu strumieni ) to najtanszym rozwiazaniem bedzie kupienie np plyty z 2 rdzeniowym atomem. Do tego odpowiedni skonfigurowany linux ( oczywiscie polecam slackware ) i system powinien dawac sobie rade przy minimalnym poborze energii. Do tego zailacz najlepiej chlodzony pasywnie. Opcja troche lepsza sa processory Celeron ( Sandy Bridge, bo ivy jeszcze nie ma ) ktore maja wyzsze TDP i sporo wyzsza wydajnosc niz atomy, jednoczesnie dosc skutecznie mozna je chlodzic pasywnie majac dobry cooler. Do tego mobo majace 2x SATA 6Gbps, w dosc rozsadnej cenie. Od 4 do 8 GB RA ( przy dzisiejszych cenach RAM, nawet 2x4 to na prawde nie drogie rozwiazanie, mozna wsadzic 1x4. ). Do tego dyski - zalezy jakich pojemnosci potrzebujecie. Moim zdaniem dobrym rozwiazaniem byloby postawienie tego na WD caviar Red 2TB x2 RAID 0 jako storage po SATA 6Gbps + maly dysk na system, caviar blue czy cos w tym rodzaju. Ciezko o dokladne specyfikacje, bo nie wiemy jakie sa Twoje mozliwosci i wymagania. Najlepiej wsadzic dedykowana maszyne serverowa ;)
Edit:
subiekt dla 2
Mowisz o SubiektGT (http://www.insert.com.pl/programy_dla_firm/sprzedaz/subiekt_gt/opis.html) ? Jezeli tak to definitywnie nie Atomy, tylko conajmniej wyzsze Celerony badz Pentium G2120 czy nawet i3-21xx ( HT moze troche pomoc, aczkolwiek nie wiem jakie obciazenia generuje soft ktory chcesz tam umiescic ). Celowalbym w Ivy Bridge ze wzgledu na niskie zuzycie energii.
MARS CooL
16-10-2012, 18:20
Phenomy x4 to jaka architektura? Jezeli juz isc w AMD to jedynie APU. Wchodzenie w dosc stare rozwiazania nie jest moim zdaniem dobrym pomyslem.
W tej chwili najlepszym wyborem sa intele - price/performance oraz zuzycie enrgii maja w znacznej wiekszosci lepsza niz produkty AMD. W tym zakresie cen ktory nas interesuje mamy do wyboru jedynie i3 oraz APU od AMD. AMD APU maja lepsza wydajnosc grafiki, jednoczesnie majac slabsza wydajnosc samego procesora. Moim zdaniem z tego powodu, jako iz nie potrzeba tuaj wydajnosci grafiki, Intele sa lepszym wyborem.
Jezeli chodzi o htpc, nie wiem jakiego rzedu wydajnosci bedziesz potrzebowal i jakie rozdzielczosci sa Ci potrzebne. Intelowa i3-21xx jest calkiem niezlym prockiem, nie zzerajacym duzo pradu, majacym bardzo fajna wydajnosc za przyzwoita cene bez nadmiaru ciepla. W zaleznosci od rozmiaru obudowy mozna wstawic rozne chlodzenie.
Server plikow - na jakich dyskach? SATA czy moze SCSi? Jezeli ma to byc jedynie server plikow ( bez encodingu strumieni ) to najtanszym rozwiazaniem bedzie kupienie np plyty z 2 rdzeniowym atomem. Do tego odpowiedni skonfigurowany linux ( oczywiscie polecam slackware ) i system powinien dawac sobie rade przy minimalnym poborze energii. Do tego zailacz najlepiej chlodzony pasywnie. Opcja troche lepsza sa processory Celeron ( Sandy Bridge, bo ivy jeszcze nie ma ) ktore maja wyzsze TDP i sporo wyzsza wydajnosc niz atomy, jednoczesnie dosc skutecznie mozna je chlodzic pasywnie majac dobry cooler. Do tego mobo majace 2x SATA 6Gbps, w dosc rozsadnej cenie. Od 4 do 8 GB RA ( przy dzisiejszych cenach RAM, nawet 2x4 to na prawde nie drogie rozwiazanie, mozna wsadzic 1x4. ). Do tego dyski - zalezy jakich pojemnosci potrzebujecie. Moim zdaniem dobrym rozwiazaniem byloby postawienie tego na WD caviar Red 2TB x2 RAID 0 jako storage po SATA 6Gbps + maly dysk na system, caviar blue czy cos w tym rodzaju. Ciezko o dokladne specyfikacje, bo nie wiemy jakie sa Twoje mozliwosci i wymagania. Najlepiej wsadzic dedykowana maszyne serverowa ;)
Edit:
Mowisz o SubiektGT (http://www.insert.com.pl/programy_dla_firm/sprzedaz/subiekt_gt/opis.html) ? Jezeli tak to definitywnie nie Atomy, tylko conajmniej wyzsze Celerony badz Pentium G2120 czy nawet i3-21xx ( HT moze troche pomoc, aczkolwiek nie wiem jakie obciazenia generuje soft ktory chcesz tam umiescic ). Celowalbym w Ivy Bridge ze wzgledu na niskie zuzycie energii.
co od serwera to obudowę mam - do tego chciałbym kupić płytę, procesor, ram 8gb i dysk ssd 64gb na system + 2 dyski w rajd na pliki. Na ssd będzie zainstalowany program do serwera ftp, subiekt oraz antywirus oraz 2 programy b2b. Dwa dyski 1tb byłyby w rajdzie, a istniejący dysk użyłbym jako backup dla dysków 1tb (Samsung F3) który co godzinę robiłby automatycznie kopie plików. Subiekt ftp i b2b oraz pulpit zdalny na ssd, działałby niezależnie od dysków raid co dałoby dodatkowy komfort. Teraz mam tak postawiony pc z tym że jeden dysk jest od wszystkiego a drugi tylko jako backap plików ustawiony co godzinę. Pracuje to od 2005 roku non stop praktycznie bez problemów na jednordzeniowym P4 i tylko co roku wiatraki wszystkie wymieniam. System to XP professional i działa bez zawiech. Czy jest sens kupować W7? Czy dyski w rajdzie mogły by się wygaszać na noc aby nie generowały prądu?
co do htpc to wymyśliłem coś takiego:
ASRock Z77E-ITX (Z77, DualDDR3-1600, SATA3, RAID, HDMI, GBLAN, mITX)
lub http://pl.msi.com/product/mb/H61I-E35--B3-.html ten drugi ma atrakcyjna cenę
Kingston DDR3 4GB 1333MHz CL9
ModeCom FEEL 202 Mini ITX 96W (czarno-srebrna)
lub Chieftec FI-01B 200W (ITX, czarna)
Intel Pentium G540 (Dual Core, 2.50GHz, 2MB cache, LGA1155, 32nm, 65W, VGA, BOX) z opcją wymiany kiedyś na i3, i5
WD WD5000AZRX Green 500GB (3.5'', SATA/600, 64MB cache) lub jakiś ssd + 2TB na USB
Czy dyski w rajdzie mogły by się wygaszać na noc aby nie generowały prądu?
To zalezy o czym mowisz. Windows potrafi wylaczyc krecenie sie twardego dysku, rozne dyski same tez po pewnym czsie sie wylaczaja - greeny np robia to szybciej i czesciej, wiec generalnie, na tym polu soft/dyski same sobie radza dosc efektywnie i bym w to nie ingerowal.
HTPC wyglada w miare ok. Poszedlbym jednak w Z77 i procesory ivy bridge. Podobnie w serverze - ze wzgledu na zuzycie energii. Backup powinien znajdowac sie w osobnym serverze a nie w tym samym :P
W7 jest bezpieczniejszy. Moim zdaniem warto.
MARS CooL
16-10-2012, 19:40
To zalezy o czym mowisz. Windows potrafi wylaczyc krecenie sie twardego dysku, rozne dyski same tez po pewnym czsie sie wylaczaja - greeny np robia to szybciej i czesciej, wiec generalnie, na tym polu soft/dyski same sobie radza dosc efektywnie i bym w to nie ingerowal.
HTPC wyglada w miare ok. Poszedlbym jednak w Z77 i procesory ivy bridge. Podobnie w serverze - ze wzgledu na zuzycie energii. Backup powinien znajdowac sie w osobnym serverze a nie w tym samym :P
W7 jest bezpieczniejszy. Moim zdaniem warto.
backup jest podłączony do innego pc w sieci - nie napisałem. Czy wyłączanie dysków im nie szkodzi - i czy zawsze wstają ;P ?
Co to htpc to myślałem o czymś do 1-1,2 tyś - bo co potrzeba do muzyki i filmów? 3d w sumie tylko więcej potrzebuję mocy, a mam też ps3 więc w pc to tak naprawdę tylko opcja.
Czy wyłączanie dysków im nie szkodzi - i czy zawsze wstają ;P ?
Raczej nie i nie :P Dyski z kategorii konsumenckich sie po prostu psuja. Moze nie BARDZO czesto, ale znacznie czesciej niz serverowe. Jezeli wylaczanie jest automatyczne, raczej nic im sie nie powinno z tego powodu stac.
Co potrzeba? Wszystko zalezy ^^ Czasem obudowa potrafi kosztowac ponad polowe tego budzetu ktory przznaczyles. Troszke wiecej mocy trzeba do odtwarzania duzych plikow, np filmow 24GB ;)
Nie mam doswiadczenia z nowymi Celeronami/Pentium w przypadku multimediow, ale jezeli faktycznie nie chcesz miec nic obciazajacego na tym komputerze to jakis wyzszy celeron powinien wystarczyc.
zamierzam w niedługim czasie złożyć 2 komputerki. Pewne pomysły już mam ale jak wiadomo na tym forum można się znacznie więcej dowiedzieć ;)
-htpc do muzyki i filmów - cichy i w małej obudowie będzie podpięty do wzmacniacza stereo przez zewnętrzny dac oraz do projektora. Nie będzie gier, netu ani też innej pracy na nim
Polecam do tego atoma ;) Uzywam http://www.asus.com/Motherboards/Intel_CPU_on_Board/AT3IONTI_DELUXE/ od okolo 2lat (uptime na podobnym poziomie z drobnymi przerwami :) ) Kluczem tutaj jest obecnosc ION (gf9400) - spokojnie daje sobie rade z filmami w fullhd.
Na plycie nie ma 1 chociazby wentylatorka, zasilacz rowniez pasywny (uciaga 2 dyski wd green 2x 2TB - NAJGLOSNIEJSZE elementy zestawu).
Odnosnie softu: od samego poczatku uzywam linuksa+XBMC - polecam takie rozwiazanie.
Trzeba tylko poszukac czegos wspolczesnego z ION/ION2 i dostepnego w sklepach/allegro ;)
MARS CooL
17-10-2012, 17:26
Atom na win będzie za słaby a zależy mi aby obsługa była z ipada iphona
Atom na win będzie za słaby a zależy mi aby obsługa była z ipada iphona
Nie uwierze, ze nie ma zadnego pilota do xbmc na ios w sklepie za free ;)
i czy ja wiem czy taki slaby... z kde4 daje rade ;)
MARS CooL
18-10-2012, 20:09
nie znam się na linuxach i to jest powód :)
chce mieć w miarę łatwo a najwięcej jest na win niestety