Zobacz pełną wersję : P80 czy P100 co wybrać
gwizd_ek
15-10-2012, 16:04
Witam wszystkich. Proszę o szybką poradę. Zastanawiam się nad zakupem P80 lub P100. Czytałem wiele opinii ale każdy mówi co innego. Używałem P80 i jestem bardzo zadowolony ze zdjęć oraz możliwości jakie daje początkującemu. Mógłbym kupić używany za ok 350 zł. Natomiast P100 kusi mnie przez większy zoom, większy zakres ogniskowych, oraz matrycę CMOS. Mógłbym kupić używany za ok 550 zł. Jednak wyczytałem że obiektyw P100 ma jakieś luzy i dość głośno pracuje. Czy ktoś z was używał obu i mógłby mi doradzić w który zainwestować bo na chwilę obecną nie planuje lustra. Aparat ma służyć do zdjęć w plenerze ale też i w pomieszczeniach oraz zdjęć makro. Nie planuje często robić na auto tylko chcę nauczyć się samemu ustawiać przysłonę, czas naświetlania itp. Aparat przede wszystkim do zdjęć. Sporadycznie filmy.
Jak chcesz zobaczyc jakikolwiek wplyw zmiany przyslony na glebie ostrosci w kompakcie, to lepiej zainteresuj sie np. Samsungiem EX1 z drugiej reki.
Robinson73
16-10-2012, 19:33
No jak tak bardzo chcesz się katować to kup sobie takiego P100 . Ale jak chcesz jednak poznać fotografię trochę bardziej na poważnie , to kup najtańszą lustrzankę z podstawowym obiektywem , i wówczas zobaczysz do czego służy przyslona itd. Uzywane lustrzanki olympus czy sony znajdziesz juz za 500-600 zł .
JustynaGr
07-11-2012, 12:33
mój pierwszy aparat jaki kupiłam bo też miała podejście a po co lustrzanka bawić się z obiektywami itp. ale teraz żałuję .... że za te pieniądze mogłam kupić jakieś lustro
no ale cóż zbieram teraz na coś lepszego Nikona COOLpix P100 mam już 2 lata powiem sprawdza się chociaż wiadomo to nigdy nie będzie to co lustrzanką
ciężko u niego z ruchem szczególnie kiedy światła brak , czasem nie wiadomo czemu zacina się ( ale to raz na miesiąc) , czasem gubi ostrość szczególnie jak na dużym zoomie ale tak spisuje się jak ktoś chce dla potrzeb takich żeby zrobić zdjęcie na przyjęciu, gdzieś na wycieczce, zwierzakowi itp. :)