PDA

Zobacz pełną wersję : Metz 32 mz-3 do Canona

hadwao
15-10-2012, 12:46
Hej witam,

idąc za radami forumowiczów w innym wątku dokupiłem do swojego nikona d90 lampę Metz 50 af-1. Będzie to lampa do zastosowań uniwersalnych.

Zamierzam także zająć się trochę fotografią produktową na własny użytek. Czytałem już trochę na ten temat między innymi w książce "Fotografia produktowa" (polecam) i wiem, że przydatne byłoby kilka źródeł światła.

W domu mam lampę od analogowego Canona Metz 32 mz-3 (stopka od Canona i Pentaxa). Pytanie czy tą lampę mogę jakoś wykorzystać bez większych inwestycji.

Jest to moje pierwsze zetknięcie z lampami więc może źle myślę, ale chciałbym zakupić jakąś tanią fotocelę i na niej zamontować tego drugiego Metza. Czy fotocela będzie działać z systemową kostką (nie chcę kupować uniwersalnej, bo to koszt połowy jakiejś taniej lampy). Czy ta zabawa w ogóle ma sens?

GonzoG
15-10-2012, 13:00
Jest to lampa systemu SCA, więc stopkę można wymienić.

Co do samej pracy z D90 - tylko w manualu lub automacie lampy. TTL który lampa obsługuje działa tylko i wyłącznie z aparatami analogowymi.
Stopki wymieniać chyba nie trzeba, bo wystarczy styk centralny i boczny do wyzwolenia lampy.
Niestety lampa nie ma regulacji mocy błysku, więc w manualu zawsze wali pełną mocą.

O ile się nie mylę, lampa może też pracować w trybie zdalnym (wyzwalana błyskiem), ale bez pominięcia przedłbyków TTL.

hadwao
15-10-2012, 13:25
Tak stopka jest wymienialna, ale koszt stopek jest na tyle spory, że to nieopłacalna operacja przy tej konkretnej lampie.
Myślałem o użyciu lampy jako dodatkowe źródło światła - np. przy błyskaniu w namiocie bezcieniowym, ale faktycznie sprawdziłem i instrukcji i w manualu błyska pełną mocą, a automatyka lampy na nic się chyba nie przyda w takich zastosowaniach ;-(
Trybu zdalnego raczej ta lampa nie obsługuje - myślałem o dokupieniu jakiejś fotoceli za parę złotych jako wyzwalacz, ale nie wiem czy to ma sens, skoro w manualu i tak nic nie mogę ustawić. Chyba, że jedynie tą lampę użyję do wypalania tła.