PDA

Zobacz pełną wersję : Wynajem pokoju a działalność gospodarcza

Aeon88
14-10-2012, 19:32
Witam,

Sytuacja: obecnie prowadzę firmę jednoosobową (DG) u siebie w domu rodzinnym gdzie również mieszkam. W papierach w urzędzie mój dom rodzinny jest siedzibą firmy. Chciałbym przeprowadzić się do innego miasta i tam wynająć pokój w którym będę mieszkał i prowadził działalność (w papierach w gminie zmienię odpowiedni adres).

Pytanie tylko czy to możliwe? W sensie wiem że jesli wynajmę pokój w mieszkaniu, i będę chciał tam prowadzić działalność gosp to muszę jakieś specjalne umowy podpisać, troche inaczej zapłacić (więcej) itp, ale czy będę mógł równocześnie mieszkać w pokoju wynajętym pod działalność gospodarczą? Czy będę musiał wynająć osobny pokój do spania?

malachowskim
14-10-2012, 20:21
a korespondencja będzie Ci przychodziła na adres: ul. XXXX 15/4 pierwszy pokój z lewej.
chyba takie opcji nie ma, chyba że wynajmujesz cały lokal.
A druga sprawa co kogo interesuje gdzie śpisz? wynajmujesz na firmę i śpisz w firmowym salonie.

Blombik
14-10-2012, 23:49
A potrzebny jest Tobie wogóle wpis o zmianie siedziby firmy?
Ja bym zostawił działalność tam gdzie jest tylko zmienial adres do korespondencji z kontrahentami.
Przy zakładaniu DG musisz podać siedzibę firmy i adres wykonywania działalności jeśli jest inny ale dajmy na to mieszkasz i masz firmę w Gdańsku i masz 5 studii fotograficznych rozrzuconych po Polsce to nie musisz tego zgłaszać wogóle.

Chyba że chcesz mieć sprawy załatwiane w urzędzie w nowym miejscu zamieszkania ale to kupa papierkowej roboty.
Poza tym jęśli zameldowanie masz w domu rodzinnym w dalszym ciągu tak będzie to podatek dochodowy rozliczasz w
US waśnie tam a podatek VAT rozliczasz w US tam gdzie jest siedziba firmy.

Co do samego najmu lokalu i skutków prawnych to żeby zarejestrować DG pod danym adresem musisz mieć umowę najmu lub inne prawo do lokalu, umowa nie musi być inna niż sandartowa musi być tylko zapis w niej bądź osobna zgoda na prowadzenie działalności.
A co do pokoju czy lokalu to nikt nie spradza czy masz wynajęte biurko w biurowcu i tam zarejestrujesz firmę, czy masz 5000m2 siedzibę;)

No to tyle ode mnie jak się gdzieś mylę to niech ktoś poprawi.

elanek
15-10-2012, 00:13
Ja bym zostawił działalność tam gdzie jest tylko zmienial adres do korespondencji z kontrahentami.

No i wszystko na temat. Zrób sobie profil zaufany na ePUAP, sam se będziesz zmieniał co chcesz.

RobertMiernik
15-10-2012, 00:14
Już od dawna nie trzeba mieć żadnego prawa do lokalu. Możesz sobie działalność na wiejskiej zarejestrować jeśli chcesz.

Natomiast pozostaje pytanie o co adres zmieniać, czy to ma jakieś uzasadnienie...

Wysyłane z mojego GT-N7000 za pomocą Tapatalk 2

Blombik
15-10-2012, 00:30
No sprawdziłem i racja żadne dane co do wpisu do ewidencji nie są weryfikowane tylko oświadczasz, że tam i tam prowadzisz firmę, ale jest pewne ale, przy interpretacji Twojego wpisu przez US podczas jakiejkolwiek kontroli (jeśli nie oznaczono innego miejsca przechowywania dokumentów) to wpadają na podany przez Ciebie we wniosku adres i jeśli zarejestrujesz że masz na Wiejskiej może być kłopot;)
Niemniej jeśli chciałbyś odliczać sobie pewne koszty związane prowadzeniem działalności w miejscu zamieszkania to umowa jest konieczna:)
Ja mam w tej chwili taką sytuację: zameldowanie w Gdańsku u rodziców, firma od lat zarejestrowana w Sopocie ( już nie prowadzę tam działalności) miejsce prowadzenia mimo to jest niezmienione a działalność jest prowadzona na mojej nowej nieruchomości i się nikt nie czepia a kontroli mam średnio 3 - 4 rocznie;) a US jak przychodzi zawsze chce prawo do lokalu (nie prowadzenia działalności a siedziby bo z niej odliczam sobie od podatku a tam gdzie nie odliczam to ich nie obchodzi)

Aeon88
15-10-2012, 11:06
a korespondencja będzie Ci przychodziła na adres: ul. XXXX 15/4 pierwszy pokój z lewej.

Nie. Na adres ul. XXXX 15/4. To jak mieszkasz z kilkoma lokatorami w mieszkaniu i wszędzie podajesz ul. XXXX 15/4 jako adres do korespondencji to każesz wszystkim pisać że to pokój po lewej? Nie. Poprostu adresują listy na M.Małachowski, ul. XXXX 15/4. To wszystko, odrazu przecież wiadomo o co/kogo chodzi.

Obawiam się że tak. W razie kontroli dokumenty firmowe (faktury, rachunki, KPiR) muszę mieć w siedzibie firmy a nie gdzies tam na mieszkaniu. To samo z komputerem kiedy zechcą skontrolować to co na dysku z tym co w papierach. Przecież nie będę zwijał firmy z mieszkania i wiózł do domu jak się okaże że mi tam ktoś w garniaku do drzwi zapukał? Poza tym miałbym z deczka przesrane jak by wyszło że prowadzę firmę gdzie indziej niż jest w papierach, nie wiem czemu tak to olewacie i każecie robić na dwa fronty, po co sobie robić problemy?

ale dajmy na to mieszkasz i masz firmę w Gdańsku i masz 5 studii fotograficznych rozrzuconych po Polsce to nie musisz tego zgłaszać wogóle.

Co ty nie powiesz, to po co w urzędzie w papierach które wypełniasz masz miejsca pt. "Dodatkowe miejsca wykonywania działalności: " oraz pole gdzie należy wpisać które z tych miejsc jest miejscem głównym gdzie znajduje się cała księgowość?????? O tak dla jaj to jest?

Co do samego najmu lokalu i skutków prawnych to żeby zarejestrować DG pod danym adresem musisz mieć umowę najmu lub inne prawo do lokalu, umowa nie musi być inna niż sandartowa musi być tylko zapis w niej bądź osobna zgoda na prowadzenie działalności.

Wkońcu jakiś konkret, tylko czy prawdziwy, bo biorąc pod uwagę to co napisałeś wcześniej to mam wątpliwości...

Pytanie jest dość proste jeśli ktoś miał/ma taką sytuację, więc może nie gdybajmy, bo nie po to zakładałem firmę żeby się bawić w jakieś lewe miejsce prowadzenia działalności i wożenie papierów/sprzętu w razie W, i obawiać się kary za fałszywe zeznanie że mam firmę w miejscu A a tak naprawdę prowadzę ją w miejscu B.

Dla mnie idealnym wyjściem z sytuacji jest pozostawienie firmy w domu a wpisanie w papierach dodatkowego miejsca wykonywania działalności na adres mieszkania gdzie będę mieszkał, i wpisanie że to tam będzie księgowość itp. Wtedy wg miejsca głównej siedziby będę sie rozliczał, a dzięki wpisanemu dodatkowemu miejscu będę mógł wynajem lokalu (w moim wypadku pokoju) wrzucić w koszta, i tam trzymać też papiery. Mi chodziło tylko o to czy w lokalu który wynajmuję pod DG mogę również mieszkać, wkońcu jak wpadną na kontrolę to będzie odrazu widać że to nie samo biuro tylko pomieszczenie w którym żyję.

RobertMiernik
15-10-2012, 11:32
Mi chodziło tylko o to czy w lokalu który wynajmuję pod DG mogę również mieszkać, wkońcu jak wpadną na kontrolę to będzie odrazu widać że to nie samo biuro tylko pomieszczenie w którym żyję.

Pomijam resztę bo odpowiedź była już w wątku, ale pewnie pojawiła się w trakcie jak pisałeś, bo piszesz co innego niż napisane wyżej.

W każdym razie, nikogo nie interesuje gdzie śpisz i czy nie jest to biuro, możesz spać w swoim biurze i nikomu nic do tego NAJWYŻEJ udział kosztów jakie sobie odliczysz z wynajmu może być mniejszy.

Jeśli mieszkasz w domu i jeden pokój masz przewidziany pod działalność to koszty też możesz sobie odliczyć tylko proporcjonalnie (zwykle powierzchnia domu - powierzchnia przeznaczona na działalność).

Co jeśli wynajmujesz tylko pokój? Prawdę mówiąc nie spotkałem się z odliczeniem części pokoju, bo co wyliczysz sobie stosunek powierzchni biurka do powierzchnie pokoju?
Śliskie to i w przypadku wynajmu pokoju ja bym się raczej nie podejmował odliczania kosztów...

elanek
15-10-2012, 12:03
Otwórzcie sobie CEIDG/załóż działalność gospodarczą.
Tam jest sporo okienek:
- adres zameldowania
- adres zamieszkania
- adres głównego miejsca wykonywania działalności gosp.
- adres do doręczeń
- adres dodatkowego miejsca wykonywania
Zamień zatem tylko miejsce zamieszkania i tyle.

Blombik
15-10-2012, 18:31
Obawiam się że tak. W razie kontroli dokumenty firmowe (faktury, rachunki, KPiR) muszę mieć w siedzibie firmy a nie gdzies tam na mieszkaniu. To samo z komputerem kiedy zechcą skontrolować to co na dysku z tym co w papierach. Przecież nie będę zwijał firmy z mieszkania i wiózł do domu jak się okaże że mi tam ktoś w garniaku do drzwi zapukał? Poza tym miałbym z deczka przesrane jak by wyszło że prowadzę firmę gdzie indziej niż jest w papierach, nie wiem czemu tak to olewacie i każecie robić na dwa fronty, po co sobie robić problemy?

co do tej wypowiedzi proponuję lekturę ustawy o rachunkowości.

Dowody księgowe, dokumenty inwentaryzacyjne, księgi rachunkowe, sprawozdania finansowe, sprawozdania z działalności jednostki oraz dokumentacja przyjętych zasad rachunkowości mogą być przechowywane poza jednostką, w przypadku gdy zostaną przekazane do przechowania innej jednostce, świadczącej usługi w zakresie przechowywania dokumentów (por. art. 73 ust. 4 ustawy o rachunkowości).

W praktyce może to być biuro rachunkowe, któremu jednostka zleciła prowadzenie ksiąg rachunkowych bądź firma zajmująca się archiwizowaniem dokumentów. W przypadku jednak przekazania zbiorów księgowych do przechowania innej jednostce świadczącej usługi w zakresie przechowywania dokumentów - kierownik jednostki jest obowiązany:

a) powiadomić właściwy urząd skarbowy o miejscu przechowywania ksiąg rachunkowych w terminie 15 dni od dnia ich wydania,

b) zapewnić dostępność ksiąg rachunkowych wraz z dowodami księgowymi uprawnionym organom zewnętrznej kontroli lub nadzoru w siedzibie jednostki lub w miejscu sprawowania zarządu albo w innym miejscu za zgodą organu kontroli lub nadzoru.

Zawiadomienie wskazane jest sporządzić w dwóch egzemplarzach, z czego oryginał przekazać do urzędu skarbowego, a kopię z potwierdzeniem przyjęcia przez urząd skarbowy zachować w jednostce.

Co ty nie powiesz, to po co w urzędzie w papierach które wypełniasz masz miejsca pt. "Dodatkowe miejsca wykonywania działalności: " oraz pole gdzie należy wpisać które z tych miejsc jest miejscem głównym gdzie znajduje się cała księgowość?????? O tak dla jaj to jest?

pole to nie musi być ani miejscem siedziby ani miejscem wykonywania działalności tak jak wyżej napisałem.

Wkońcu jakiś konkret, tylko czy prawdziwy, bo biorąc pod uwagę to co napisałeś wcześniej to mam wątpliwości...

Jeśli moją bezinteresowną pomoc traktujesz jako nieprawdziwy/zmyślony tekst wyssany z palca to gratuluję interpretacji. Jeśli masz wątpliwości to jest kilka innych dróg w celu dowiedzenia się czegoś. Między innymi wizyta u radcy podatkowego, udanie się do US bądź księgowej. Oni na pewno chętnie pomogą ale za odpowiednią opłatą;)

Także pozdrawiam serdecznie i już się nie odzywam:)

Aeon88
18-10-2012, 00:02
Dzięki za pomoc, nie urażaj się za to że w coś nie do końca wierzę - wiele tu opinii tak sprzecznych czytałem że nie ma co się temu dziwić. Tym bardziej zdziwiło mnie to co pisałeś o papierach bo z tego co mi wiadomo jak się wyprowadzę i wezmę kompa z dokumentami do nowego miasta to będę musiał zmienić adres trzymania dokumentów i dodać to mieszkanie jako drugie miejsce wykonywania działalności, cóż, może się mylę, sprawdzę to w urzędzie na dniach.

Co do papierów, to ja sam je prowadzę, więc jako miejsce gdzie one się składują nie podaję firmy rachunkowej tylko jest to obecnie siedziba firmy czyli mój dom rodzinny. Temat mieszkania (czy mi wolno) już mam załatwiony, dzięki za pomoc raz jeszcze.