Zobacz pełną wersję : Drukarka do studia. Jaką kupić?
Witam!
Z racji że jestem nowy chciałbym się serdecznie przywitać z całą społecznościom forum.
I mam małe pytanie odnośnie drukarki do studia.
Chcę na niej drukować zdjęcia głównie foto książki, legitymacyjne i foto które można powiesić na ścianie (aby nie blakło)
Na oku mam drukare epsona r3000 z zamiennikiem tuszu lyson i chciałbym się dowiedzieć jak jest z trwałością takich druków. Słyszałem że na oryginalnych tuszach jest świetnie tylko cena wydruku A3 to ok 6-7zł za kartkę plus papier. Więc trochę drogo by wychodziło, po moich obliczeniach wynika że na lysonie i jakimś ciss-ie mogę zredukować koszty jakieś 5 razy mniej. Tylko pytanie ile taki wydruk jest w sanie "wytrzymać"
Pozdrawiam i proszę o odpowiedz.
Odradzam.
Z trwałością może być różnie, CIS jest upierdliwy w eksploatacji, zamiennik będzie zmatawiał podłoża błyszczące i półbłyszczące, a R3000 jest agonalnie powolna. Mz. w zastosowaniach komercyjnych to się nie sprawdzi.
Stylus Photo R3000 ma stosunkowo wysoką cenę 1ml tuszu oryginalnego - kaseta 25.9 ml kosztuje 100PLN, drukarka zużywa na A4 ~1ml tuszu, więc koszt druku wynosi 3,86PLN na A4.
Warto jednak rozważyć:
- Epson Stylus Pro 3880, gdzie koszt kasety 80ml wynosi 190PLN, drukarka zużywa na A4 ~1ml tuszu, co daje koszt druku na poziomie 2,41PLN na A4
- Canon PIXMA Pro-1, gdzie koszt kasety 36ml wynosi 110PLN, drukarka zużywa na A4 ~0,7ml tuszu, co daje koszt druku na poziomie 2,13PLN na A4
Dzięki za propozycje i porównanie tego szukałem dość długo :)
Tylko problem w tym że to i tak drogo wychodzi niestety najtaniej ta pro jedynka ale to i tak na tym nie da się za dużo zarobić może masz jeszcze jakieś ciekawe propozycję ??
Dalej już tylko ploter - w swoim Canonie iPF8300 schodzę z kosztem druku do ~1PLN za A4 i taniej na wodnopigmentowych oryginałach ZTCW się już nie da.
Można kombinować z mieszanymi rozwiązaniami, np. Epson L800 z oryginalnym CIS i tuszami barwnikowymi w buteleczkach drukujący zdjęcia do albumu (mniej narażone na blaknięcie z uwagi na brak dostępu światła), oraz jakaś pigmentówka drukująca na ścianę.
Tu masz testy Epson L800
http://www.fotopolis.pl/index.php?n=15124&p=0
http://www.optyczne.pl/15.1-Inne_testy-Test_drukarki_fotograficznej_Epson_L800.html
W ostatnim teście jest też obliczenie kosztów druku.
patrząc na cene tego plotera zostałem przekonany że chyba wybiore pro 1 :) i zastanowie się nad tym epsonkiem l800 dzięki wielkie za podpowiedzi pozdrawiam
Uwaga: Epson L800 o którym pisałem jest A4, a Ty pisałeś o drukarce A3.
Pojawiły się też nowe wersje canona Pro 1. Tu info http://www.fotopolis.pl/index.php?n=15632&canon-pixma-pro-10-i-pro-100 i są formatu A3
To NIE są nowe wersje Canona PIXMA Pro-1 - konstrukcyjnie są mocno odchudzone, przypominają raczej stare Pro9000 i Pro9500. Pro-10 jest mniej solidna, ma mniej inków o znacznie mniejszej pojemności (14ml zamiast 36ml), podobnie Pro-100, a do tego to barwnik (13ml).
Na pewno są to bardzo fajne plujeczki, ale do tyrania mogą być nieco zbyt anemiczne i drogie w eksploatacji.
Na Czornyj`a można zawsze liczyć. Czornyj=wysoka kompetencja. :)
digger-gp
15-10-2012, 12:58
Na oku mam drukare epsona r3000 z zamiennikiem tuszu lyson i chciałbym się dowiedzieć jak jest z trwałością takich druków. ..pytanie ile taki wydruk jest w sanie "wytrzymać"
Na Aerdenburg tutaj (http://www.aardenburg-imaging.com/cgi-bin/mrk/_4899c2hvd19kb2NfbGlzdC80)(wystarczy się zalogować) są wyniki testów dla Lyson'ów ale tylko na papierach Red River - na przykład Red River Arctic Polar Satin - 33 Megalux.godz do pierwszych objawów blakniącia, 43 Megalux.godz do wyraźnych.. co daje ( x 1.9 - Average home illumination) odpowiednio 63 - 82 lat w pokoju o typowym przecietnym oświetleniu.
Czas jakiś temu szukałem opinii w necie o tej marce.. podobno jeśli chodzi o zamienniki nie jest to "Top of the Hill" właśnie ze względu na wspomnianą wiąkszą matowość wydruków na papierach glossy w porównaniu do tych drukowanych oryginalnymi tuszami(OEM)
Opierając się na testach Aardendurg tusze Inkjetfly wydają się być niezłe.. na przykład na Ilford Galerie Gold Fibre Silk 310gsm osiągają 73 - 89 Mluxh. podczas gdy np. Epson OEM(K3 Ultrachrom) odpowiednio 67 - 100 Mluxh.
Inkjetfly na tanim Epson Glossy Photo Paper 225gsm osiąga 54 - 77 Mluxh czyli ok 102 lata do pierwszych obiawów blaknięcia i ok 146 lat do bardziej wyraźnych przy założonym współczynniku x1.9 - pokój o typowym oświetleniu
Większa matowość wydruków może wynikać z braku mikrokapsułkowania cząstek pigmentu w otoczkę z polimeru, albo z mniejszej wielkości cząstek samego pigmentu. Podczas gdy zmniejszenie cząstek pigmentu może obniżyć trwałość wydruku, to żywica daje raczej wyższą trwałość.
Epson w UltraChrome K3 np. ma problem z trwałością kolorantu żółtego, podczas gdy Canon używając w LUCII EX tego samego pigmentu uzyskał w jakiś sposób lepszą trwałość - a biorąc pod uwagę niższy GD LUCIA EX można przypuszczać, że ma to związek z dodanym polimerem.
dobra panowie nie zaczynajcie mi znów w głowie mącić narazie kupuje pixme pro1 i epsona l800 do mniejszych zdjęć jak bedzie dobrze szło to pomyślę o jakimś mini labie i sprawa załatwiona
"Będzie Pan zadowolony" ;)
L800 jest nie do pobicia pod względem kosztu wydruku, a PIXMA Pro-1 pod względem jakości i trwałości - szczególnie jeśli w grę wchodzą zdjęcia czarno-białe, które są piętą achillesową barwnikowych, sześciokolorowych Epsonów.
Ciesze się bardzo o to mi chodziło:) Miałem zamiar DNP kupić ale tylko kilka formatów i nie dużo taniej wychodzi zakup Eksploatacja porównywalne z l800 z tego co czytałem. A jak na orginale bede leciał to i canon się szybko nie zapcha:) Tylko jedna żecz mnie najbardziej zdziwiła że na Forum nikona mi canona polecą ;)
Tylko jedna żecz mnie najbardziej zdziwiła że na Forum nikona mi canona polecą ;)
Nikon ma dość skromną ofertę drukarek ;)