PDA

Zobacz pełną wersję : Lampa do d90

hadwao
13-10-2012, 18:02
Witam,

chciałbym prosić o pomoc w doborze lampy błyskowej do mojego D90. Ogólnie będzie to moja pierwsza lampa, więc nie wiem na co zwracać uwagę, aby nie przegapić jakiejś istotnej funkcji, która może być przydatna.

Do czego będę lampę wykorzystywał:
- zdjęcia rodzinne (głównie dziecko, więc także fotki w plenerze czy na obiektach typu basen itp).
- zdjęcia produktowe - raczej amatorskie, ale jednak prowadzę sklep i portal internetowy, więc chciałbym od czasu do czasu zrobić zdjęcia produktów do jakiejś recenzji czy do wstawienia w tymże sklepie.

W grę wchodzi zdalne błyskanie na małe odległości (np. przy okazji robienia tych zdjęć produktowych), błyskanie przez tkaniny (namiot bezcieniowy) i odbijanie od blendy.

Budżet to max 700zł brutto - max jest max i nie będę go już zwiększał ;-).
Lampa musi być nowa, gdyż potrzebuję na nią fakturę vat i gwarancję.

Wstępnie wybrałem takie lampy:
- Yongnuo 565ex
- Nissin 622 mk2
- Metz 50 af1

Nie potrafię się zdecydować na żadną z tych lamp. Proszę więc o radę.

militarius
13-10-2012, 18:22
Do produktów bym polecił 2x YN460II + osprzęt, ale z drugiej strony do rodzinnych mógłby być przydatny TTL...

hadwao
13-10-2012, 18:44
Zapomnialem dodac, ze docelowo chce dokupic jeszcz przynajmniej jedna lampe. Na ta chwile jednak szukam czegos uniwesalnego.

GonzoG
13-10-2012, 20:24
Z tych lamp polecałbym Metza 50-tke. Może ma mniej funkcji niż YN-565EX, ale jest pewniejsza.

Co do Di622mk II - lampa nie jest zła, ale nie ma manualnego zooma, brak konfiguracji CLS i brak TTL-BL.
YN-565EX - często słychać, że szybko wysiadają.

dominikpl72
13-10-2012, 20:30
Z moim D90 używam dwóch Metzów - 48AF1 i 58AF1 i jestem bardzo zadowolony. Bierz Metza...

Albert44
13-10-2012, 21:16
Z tych trzech... tylko Metz.

esk2
15-10-2012, 12:18
albo nissin di622 ostatnio nabyłem i naprawdę fajna lampa, do tego mozesz dokupic sobie yongnuo 460 II i do tego yongnuo RF-602 bedziesz miał wtedy fajny zestaw..

hadwao
15-10-2012, 12:33
Dzięki za wszelkie wypowiedzi - właśnie zakupiłem tego Metza - z tego co czytałem na necie, to faktycznie chyba będzie najbardziej uniwersalna lampa. Ma spory zapas mocy, starą ale przez to sprawdzoną konstrukcję i ogólnie powtarzalność. Podobnie jak przy zakupie d90 trafiłem na moment, gdy wprowadzany jest następca, więc udało mi się tą lampę kupić za dobre pieniądze (dokładnie 688zł).
Co do rozbudowy to chcę pójść w tym kierunku co proponuje esk2 - chwilowo jednak budżet został wykorzystany - mam rozwiązanie chwilowe, ale to już temat na inny wątek, który zaraz zakładam.

esk2
16-10-2012, 09:39
Yongnuo RF-602 znajdziesz na alle.... (1xnadajnik + 1x odbiornik) w przedziale od 90-150zł ja kupiłem jakieś pół roku temu na ebay z hongkongu od chyba producenta zestaw (1xnadajnik + 3 odbiorniki) za coś w okolicach 150zł z przesyłka. Dotarło to w ciągu tygodnia i śmiga że aż miło.. naprawdę fajna i niedroga alternatywa do doświetlania... poleeecam

GonzoG
16-10-2012, 10:05
Ja akurat proponuję nie RF-602, a RF-603
1) jest to transceiver (nadajniko-odbiornik), więc nie ma znaczenia, który gdzie zamontujemy.
2) umożliwia użycie lampy w TTL na aparacie (na 100% działa w ten sposób Nissin Di622 mk I oraz na 100% nie działają tak sabinki)
3) RF-603 działa również jako zdalny spust do aparatu.

jacq
16-10-2012, 10:37
2) umożliwia użycie lampy w TTL na aparacie (na 100% działa w ten sposób Nissin Di622 mk I oraz na 100% nie działają tak sabinki)
i działa ten Nissin bezproblemowo z RF-603? Bez ingerencji w elektronikę lampy?
W mailu od Migomexu dostałem jedynie odpowiedź, że "producent nie podaje listy kompatybilności lamp Di 622 Nikon(stary model) z wyzwalaczami."

GonzoG
16-10-2012, 11:24
i działa ten Nissin bezproblemowo z RF-603? Bez ingerencji w elektronikę lampy?
W mailu od Migomexu dostałem jedynie odpowiedź, że "producent nie podaje listy kompatybilności lamp Di 622 Nikon(stary model) z wyzwalaczami."

To jest tak.
Di622 mk I - działa w TTL zamontowany na nadajniku RF-603, nie działa na odbiorniku. ale jest to kwestia softu, bo lampa również nie działa z Zenitem 12SD i Prakticą BX20. Czyli wymaga komunikacji TTL to wyzwolenia ze stopki.
Gdzieś czytałem, że zmiana softu rozwiązuje problem, ale tylko dla lamp do Nikona.

Di622 mk II - miałem bardzo krótko i nie wiem jak działa z RF-603, ale w internecie piszą, że działa beż żadnych problemów.

hadwao
16-10-2012, 21:58
Hej. A czy rf-603 dziala z 50 af-1? Akurat tego modelu nie ma na liscie producenta i nie wiem czy warto rozwazac zakup.

Albert44
17-10-2012, 07:47
Hej. A czy rf-603 dziala z 50 af-1? Akurat tego modelu nie ma na liscie producenta i nie wiem czy warto rozwazac zakup.
Metz48 jest na liście? Jak tak, to M50 jego młodszy brat też będzie pracował.. btw: nie słyszałem aby jakiś Metz nie pracował z wyzwalaczami klasy rf602, 603.. ;)

hadwao
17-10-2012, 13:41
No nic chyba w takim razie zaryzykuję zakup - choć martwi mnie, że są wszystkie lampy Metza w około, a mojej nie ma.

BTW. Bawię się trochę tym Metzem w wyzwalanie bezprzewodowe. Udało mi się na razie osiągnąć efekt wyzwolenia lampą wbudowaną ustawioną na ---. W tym trybie zgodnie z instrukcją lampa wykonuje przedbłyski, które nie wpływają na zdjęcie. Pytanie czy da się te przedbłyski pominąć nawet kosztem rezygnacji z TTL? Chciałbym zrobić trochę zdjęć dziecka z lampą poza aparatem. Niestety lampa wbudowana błyska dość mocno i mała się "niecierpliwi". Da się to jakoś wyłączyć? Niestety instrukcja jest bardzo zdawkowa i w zasadzie do sposobu odpalenia lampy doszedłem metodą prób i błędów + lekturą internetu.

GonzoG
17-10-2012, 14:05
Nie da się pominąć nie korzystając z dodatkowych elementów, bo to właśnie dzięki tym błyskom aparat steruje lampą zdalną:
- SG-3IR - panel przesłaniający lampę wbudowaną. Blokuje światło widzialne przepuszczając podczerwień (wymagana do sterowania)
- Nikon SU-800 - sterownik CLS emitujący podczerwień, bez pasma widzialnego.

Możesz zminimalizować ilość błysków lampy wbudowanej ustawiając w sterowniku lampę zdalną w trym manualny. Wtedy lampa wbudowana błyska bardzo krótko - wygląda jak przedbłysk TTL.

hadwao
17-10-2012, 14:15
Dziękuję bardzo za odpowiedź - czyli tym bardziej potrzebuję tego sterownika.
Skupię się na okiełznaniu lampy i myślę, że w przyszłym miesiącu dokupię komplet sterowników plus 1 lub 2 lampy jeśli budżet (czy raczej żona ;-)) pozwoli.

GonzoG
17-10-2012, 15:43
Jeśli chodzi o tanie manualne lampy to polecają:
YN-460 II - cena ok 200 zł
YN-560 II - cena ok 320 zł - ta sama moc co YN-460 II, ale ma zoom palnika i tryb multi (strobo) oraz LCD na którym wszystko wyraźnie widać.