Zobacz pełną wersję : Su 800
waleckim
18-03-2007, 10:26
Chciałem zapytać po co komu taki sterownik? Przecież SB800 też może pracować w trybie master jako taki sterownik a kosztuje rtylko nieznacznie więcej. Jest jakaś opcja która uzasadnia wydania takiej kwoty na coś takiego?
Mam jeszcze drugie pytanie. Jak sterować mocą błysku lampy SB800 w CLS niezależnie od od mocy błysku lampy wbudowanej w D70 (body w trybie commander TTL). I odwrotnie. Jak korygować moc błysku lampy w body niezależnie od tego jak błyska SB800 (remote).
Dzięki z góry
Pzdr, MW
Mam jeszcze drugie pytanie. Jak sterować mocą błysku lampy SB800 w CLS niezależnie od od mocy błysku lampy wbudowanej w D70 (body w trybie commander TTL). I odwrotnie. Jak korygować moc błysku lampy w body niezależnie od tego jak błyska SB800 (remote).
Comander Mode jest po to by biegało w TTL. Korekta z body i działa na lampę zewnętrzną. Wbudowany błyskograt w D70 jest bardzo ograniczony jako sterownik.
Jeżeli chcesz niezależnie ustawić moc wbudownego i zewnętrznego błyskacza, to trzeba kombinować inaczej.
Wbudowany błyskograt w manual i określona moc. A SB800 w tryb SU-4. I tu może być auto. Wtedy błysk sabiny zacznie się i skończy w tym samym momencie co lampy sterującej. Lub manual i tu określasz z góry z jaką mocą ma se walnąć.
waleckim
18-03-2007, 11:13
Comander Mode jest po to by biegało w TTL. Korekta z body i działa na lampę zewnętrzną. Wbudowany błyskograt w D70 jest bardzo ograniczony jako sterownik.
Tzn jeżeli skoryguję siłę błysku w body to SB800 błyśnie słabiej a body bedzię ratować ekspozycję swoim błyskiem (eksperymenty raczej tego nie potwierdzają)? No i poco komu ten sterownik (SU-800)?
Dzięki,
Pzdr, MW
Tzn jeżeli skoryguję siłę błysku w body to SB800 błyśnie słabiej a body bedzię ratować ekspozycję swoim błyskiem (eksperymenty raczej tego nie potwierdzają)? No i poco komu ten sterownik (SU-800)?
Nie. Podczas pracy w comander mode, wbudowany błyskograt jest tylko sterownikiem (D70). Nie bierze wcale udziału w ekspozycji (przynajmniej teoretycznie). Scenę oświetla tylko SB800 i to jej tyczy sie korekta.
Sterownik jest, a czy go ktoś kupuje i użytkuje to już osobiste preferencje.
Chciałem zapytać po co komu taki sterownik? Przecież SB800 też może pracować w trybie master jako taki sterownik a kosztuje rtylko nieznacznie więcej. Jest jakaś opcja która uzasadnia wydania takiej kwoty na coś takiego?
Różnica w cenie to 450pln więc połowa kolejnej lampy. Ustawianie parametrów błysku wielu lamp jest raczej wygodniejsze na sterowniku (większy ekran i bardziej przejrzysty) choć to opinia mocno subiektywna. Inna sprawa że nie może on nic doświetlać więc wybór sterownik czy kolejna SB-800 jako sterownik to już każdy indywidualnie musi zdecydować. U mnie wyzwalanie wbudowaną lampą w D70 w terenie działa strasznie kiepsko i zdecydowanie lepszym rozwiązaniem jest zakup 2giej lampy (jakaś stara SB) i wyzwalanie SB-800 w SU-4.
waleckim
18-03-2007, 14:40
Nie. Podczas pracy w comander mode, wbudowany błyskograt jest tylko sterownikiem (D70). Nie bierze wcale udziału w ekspozycji (przynajmniej teoretycznie). Scenę oświetla tylko SB800 i to jej tyczy sie korekta.
Sterownik jest, a czy go ktoś kupuje i użytkuje to już osobiste preferencje.
A szkoda. Myślałem że SB800 błyśnie gdzieś z boku a ja pstrykaczem z body np. cienie na twaqrzy rozświetle. Ale przynajmniej wiem jak to działa. A jak (bo obecnie mam taki plan) dokupie 2 * SB600 a na body zapne SB800 to ta oczywiście będzie brała udział w oświetleniu sceny? No i czy uda się jakoś skrócić czas przedbysków bo to trochę komplikuje życie pozującym.
Jeszcze jedno pytanie: W trybie SU-4 nie ma przedbłysków ale w takim razie nie ma automatyki. SB600 swojej też chyba nie posiada więc oświetlenie będzie trzeba metodą prób i błędów wcześniej ustalić. Są jakieś metody komunikacji i pomiarów (najlepiej przez aparat) czy to tylko kwestia doświadczenia?
Dzięki,
Pzdr, MW
... No i czy uda się jakoś skrócić czas przedbysków bo to trochę komplikuje życie pozującym...
możesz jeżeli nie będziesz sie przemieszczał, należy użyć do tego blokady pomiary błysku, wtedy już nie będzie przedbłysków pomiarowych tylko błysk właściwy
A jak (bo obecnie mam taki plan) dokupie 2 * SB600 a na body zapne SB800 to ta oczywiście będzie brała udział w oświetleniu sceny?
Tak. Oczywiście o ile sobie tak skonfigurujesz sabinę.
No i czy uda się jakoś skrócić czas przedbysków bo to trochę komplikuje życie pozującym.
A tu sobie właśnie odpowiedziałeś na pytanie, po kiego grzyba jest ten sterownik. Przedbłysków w takim systemie pracy nie da się wyeliminować.
waleckim
18-03-2007, 19:00
A tu sobie właśnie odpowiedziałeś na pytanie, po kiego grzyba jest ten sterownik. Przedbłysków w takim systemie pracy nie da się wyeliminować.
Liczyłem ale bałem się pytać. Ten sterownik używa innego sposobu komunikacji niż SB? Ale w takim razie jakiego? Bo przecież oprócz tego że ten to wyśle to SB600 muszą to zroumieć (może jakieś podczerwone przedbłyski?). Jeżeżeli rzeczywiście tak jest że tego nie widać to nabiera sens życia tego urządzenia :-)
Pzdr, MW