Zobacz pełną wersję : Pentacon Six TL - gdzie naprawic w Polsce
Witam serdecznie!
Jeden Pentacon Six TL z dwoch jakie posiadam niestety odmowil posluszenstwa. Na trzech czasacch od 1/125 do 1/500 zacina sie migawka. Przez dwadziescia lat od wyjazdu z Polski dawal jakos sobie rade. Czy moglby mi ktos polecic rzetelne serwisy w kraju,bo tutaj w Kanadzie nie udalo mi sie niestety nikogo znalezsc. Poniewaz jestem uzytkownikiem Nikona pomyslalem ze moze ktos bedzie w stanie mi pomoc.
Z gory dziekuje! Robert
Nie dziwię się, że nie mogłeś znaleźć, bo skąd miały się wziąć w Kanadzie DDRowskie cudo, bo jak miałyby się one przez żelazną kurtynę*wydostać. Może by się dało, tylko nie jestem pewien czy cała operacja będzie miała finansowy sens. Jeśli zdechła migawka, to taniej może wyjść kupienie sprawnego. Chyba, że ma dla ciebie wartość sentyymentalną.
Prawde mowiac jest tutaj troche tego sprzetu. Kupowanie nastepnego nie ma raczej sensu,bo z racji jego wieku spotka mnie raczej ta sama sytuacja. Wolalbym oddac do serwisu wyregulowac ,nasmarowc i zapewne dalej bedzie pracowal nastepnych kilka lat...Miejsce serwisu jest obojetne moze byc w Warszawie ,Krakowie ,Wroclawiu byle dobry (w Polsce przeciez wszedzie blisko). Chce go oddac jak przyjade do Polski zeby nie bawic sie w wysylanie tam i z powrotem..
Spróbuj oddać sprzęt na ul. Galileusza w Poznaniu. Jest to serwis istniejący "od zawsze", w każdym razie od czasów, gdy P-six był najczęściej spotykanym w obiegu aparatem profi. Serwisant (serwisanci) też nie wypadli sroce spod ogona i nie są zorientowani jedynie na metodę wyjmij moduł/wstaw nowy moduł. Wychowali się w czasach, gdy sprzęt się naprawiało za pomocą głowy, a nie wyłącznie wg instrukcji serwisowej i procedur. I najważniejsze: ceny nie zwalają z nóg. Naprawa usterki, o której piszesz, nie powinna kosztować więcej niż 200 złotych.
Pamietam to miejsce z nazwy bo jako maly dzieciak pamietam moj tato oddawal tam swoja Zorke do naprawy. Ile to juz lat a miejsce wciaz istnieje. Czy mialbys kolego dokladniejszy namiar na to miejsce? Adres ,numer telefonu? Dzieki za informacje
Służę uprzejmie linkiem:
http://www.foto-naprawa.com/
Wielkie dzieki za link! Znalazlem tez w miedzyczasie miejsce we Wroclawiu , sa dobre opinie na temat tego serwisu. Link ponizej,moze tez sie komus przyda:
http://www.fotonaprawa.ovh.org