Zobacz pełną wersję : pilna prośba o radę...
Witam,
Koledzy, wiem że był podobny post już na forum, ale dotyczący porównania dwóch modeli body - na zasadzie - co lepsze.
Ja mam inne pytanie, mianowicie czy warto pozbyć się dwuletniego d3000 i dołożyć ok 500 zł do nowego body d3100?
Czy np. nie zauważę żadnej różnicy w jakości zdjęć i taka zamiana nie ma sensu...?
Mam do tego szkła widoczne w stopce postu...
Po co mi to? - chodzi mi o polepszenie jakości zdjęć - zwłaszcza krajobraz i architektura, możliwość robienia zdjęć nocą...
Zauważę różnicę?
Czy np. lepiej dołożyć kolejne 500 (razem 1000) i kupić d5100 lub d3200? Czy rożnica między nimi a d3100 jest warta kolejnych 500 zł?
Dzięki wielkie za pomoc
Zauważysz dość znaczną różnicę przy wysokim ISO. Przy ISO do 400 różnicy raczej nie będzie.
ja bym zmienial
zyskasz wszystko.
D5100 da super mozliwosci.
Jak masz kase to doplac.
Jak nie masz, to d3100. Nie czekaj az dozbierasz, bo wyjdzie w koncu nowy model, a zdjecia uciekaja :)
D3100 nie mialem w reku, ale zmiana bedzie na pewno ogromna na plus.
Jak nie masz, to d3100. Nie czekaj az dozbierasz, bo wyjdzie w koncu nowy model, a zdjecia uciekaja :)
Nowy model już wyszedł. Zwie się D3200. :)
...
Po co mi to? - chodzi mi o polepszenie jakości zdjęć - zwłaszcza krajobraz i architektura, możliwość robienia zdjęć nocą...
Zauważę różnicę?
Jedyne w czym zauważysz różnicę to mniejsze szumy na czułości. W jakości zdjęć - raczej nie, a jeśli nawet, to nie będzie to zasługą matrycy, bo CCD w D3000 daje przyjemniejsze kolory niż CMOS w D3100.
Co do jakości zdjęć - robisz zdjęcia w JPEG czy RAW ?? jeśli RAW to czym wywołujesz >>
Czy np. lepiej dołożyć kolejne 500 (razem 1000) i kupić d5100 lub d3200? Czy rożnica między nimi a d3100 jest warta kolejnych 500 zł?
Jak zmieniać, to już rzeczywiście na D5100 lub D3200, tu możliwe, że zobaczysz różnicę w jakości zdjęć, pod warunkiem ich odpowiedniego obrobienia, bo zdjęcia prosto z puszki będą niemal jednakowe... ba, ja po zmianie D60 na D7000 miałem wrażenie, że D7000 robi gorsze zdjęcia.
Co do jakości zdjęć - robisz zdjęcia w JPEG czy RAW ?? jeśli RAW to czym wywołujesz >>
głównie RAW i do tego zabawa PS CS5...
Kurcze, chyba jednak zdecyduję się na 3100 na razie... szkoda mi kasy, którą chyba lepiej będzie do jakiegoś szkła makro dołożyć...
d3000 i dołożyć ok 500 zł do nowego body d3100? Możesz się nieźle rozczarować, po za mniejszymi szumami na wyższych iso jakością raczej nie będziesz zachwycony
Napiszę tak:
Nowe nie zawsze musi być lepsze, czasami może rozczarować, w tym przypadku korpus praktycznie ten sam, różnica zasadnicza to matryca.
D3100 CMOS
D3000 CCD
Obydwie mają wady i zalety, wybór zawsze należy do kupującego.
Znalazłem ciekawy artykuł: Chęć posiadania nowego sprzętu (http://alphacorner.eu/index.php/inne/10-jak-wyleczyc-gas) chyba i ja muszę się leczyć.
szkoda mi kasy, którą chyba lepiej będzie do jakiegoś szkła makro dołożyć...
To zostaw korpus i inwestuj w szkła ;)
cz4rnuch
12-10-2012, 13:45
Na plus D3100 zaliczyłbym ponadto co napisali koledzy Live View którego nie posiada D3000, a co może się okazać pomocne przy fotografii kraobrazowej i architektury.
LordRamzes
12-10-2012, 13:57
to masz faktycznie problem :) zyskasz na użytecznym iso............ jednak ccd ma swoje plusy i tęsknie za kolorami z ccd i tego cmos mi nie da a szum można obejść krajobrazy=statyw i nie trzeba forsować iso , pomieszczenia = lampa i to samo :) , jak chcesz 1000 dokładać to odłóż na kolejne szkło :) reasumując ja bym na pewno nie zmienił :)
Dzięki za rady, no cóż, sam się przekonam. Zakupiłem dziś d3100. Już nawet nie chodziło o jego wszystkie wady i zalety ale też o przesiadkę na nowy sprzęt na gwarancji z 3 letniego z przebiegiem. A LV, ISO i możliwość kręcenia filmów miała dla mnie też duże znaczenie
Temat do zamknięcia. Pozdrawiam i dziękuję z pomoc
molier13
12-10-2012, 17:46
no może nie do końca do zamknięcia; teraz jeszcze daj znać jakie masz wrażenia po zmianie...
Witam. Tak na marginesie tematu to ja do tej pory używam D50, jeżeli chcę coś cyknąć w JPG-ach. Fotki po prostu są bardzo ładne.
no może nie do końca do zamknięcia; teraz jeszcze daj znać jakie masz wrażenia po zmianie...
oczywiście podzielę się, wrzucę coś na pewno do krajobrazu i architektury. Póki co pierwsze wrażenie bardzo pozytywne. Nie miałem okazji korzystać wcześniej z LV, a widzę że to może mi się przydać... Podoba mi się efekt VIDEO w połączeniu z S 10-20;). Co do wrażeń dot. jakości fotek to już nie mogę się doczekać jak coś pójdę postrzelać...;)
pozdr
Crusader
13-10-2012, 12:18
ja mam podobna sytuacje tzn mam 3 letniego D5000 a w promocji w MM jest D5100 za 400 €,
aukcje za mojego kobcza sie na ebay okolo 350-370 € wiec chyba nastapi zmiana pokolenia.
A ja zmieniłem D5000 na D90 i cofnąłem się o rok świetlny do tyłu.
Jest aż taka różnica??
Przecież D90 i D5000 mają niemal identyczną matrycę.
Jest aż taka różnica??
W ergonomii tak.