Zobacz pełną wersję : co do portretu
ludzik82r
11-10-2012, 05:36
Witam co proponujecie do portretu / glamoure
sofbox i grid
czy lepiej Czasza Beauty Dish z dyfuzorem i plastrem miodu ?
marszull
11-10-2012, 10:14
To zalezy jakie swiatlo lubisz, ja osobiscie bym wybral BD, ewentulanie zamiast softa to okte
MariuszJ
11-10-2012, 11:22
Postudiuj setupy na http://strobox.com i wybierz coś, co Ci się podoba.
digitaltee
11-10-2012, 14:13
softbox albo bd :P
A poważnie to jak już koledzy wspomnieli - co kto lubi - możesz zobaczyć jeszcze tutaj porównanie akcesoriów (http://studiofotograficzne.pl/porownanie-zastosowania-akcesoriow-studyjnych-0005.html)
bd będzie mieć raczej ostrzejsze światło - soft będzie bardziej soft :)
Duży BD z gridem lub bez ze skarpetą. To są najlepsze dwa rodzaje światła do portretu. Tylko, że to jest czysty subiektywizm.
Myślę że z BD będzie bardziej glamour/beauty, katalogowo i "studyjnie". Softboxem można natomiast uzyskać bardziej miękkie efekty, delikatniejsze i naturalniejsze. Jak już wspomniano - co kto woli i do czego potrzebuje, nie ma lepiej czy gorzej.
Tak zadane przez ciebie pytanie nie precyzuje (dla mnie) problemu jaki pragniesz rozwiązac.
Do portretu potrzeba na ogol troche wiecej niz BD czy soft. Oczywiscie mozna osiagac bardzo fajne efekty w minimalistycznej formule pojedynczego swaitla.
Ale do rzeczy.
Ja uzywam albo Octy 150 albo BD 72
Kiedys mialem Octe 180 ale klopoty z rozkladaniem wymusily zmiane na Octe rozkladana jak parasolka. Najwieksza byla 150 wiec stad ten rozmiar. W moim foceniu nie widze roznicy w stosunku do 180 a wygoda uzywania wzrosla nieskonczenie. Octa daje miekkie swiatlo (nawet z gridem) i jest dosc wdzieczna i latwa w uzyskiwaniu milych dla oka efektow. Po pewnym czasie moze znudzic pewna powtarzalnoscia i "grzecznoscia" efektow.
Co do BD to bardzo fajne i duzo wiecej mogace narzedzie ale tez bardzo kaprysne.
Osobiscie nie lubie uzywac "skarpety" bo efekty mi sie nie podobaja. Uzywanie gridu tez nie zawsze wychodzi na zdrowie fotografowi bo moze dostac po ryju od modeliny ktorej ryjeczek wyszedl bardzo sterylnie i prawdziwie ukazujac wszelkie porki, dziurki i pryszczyki.
W mojej praktyce najlepiej (czytaj najladniej) pracuje goly BeautyDish. I to do tego bialy. Jesli nie masz BD i bedziesz kupowac to polecam bialy. Ja mialem srebrny i podjalem decyzje by go przemalowac zwykla farba w sprayu. I malowanie sie udalo bo wyszlo jak fabryczne , i modelina jest bardziej zadowolona .Ja tez.
Na koniec bardzo wazna uwaga. Jesli bedziesz fotografowal z BD , to bez bardzo starannego i dobrego makijazu szkoda rozstawiac swiatla.
Na 99 procent wyjdzie ci gucio. No chyba ze przypadkiem zlamiesz kanony (nie Canony) i stworzysz dziejowe dzielo sztuki i wtedy przejdziesz na wiecznosc do histori.
Octa pod tym wzgledem jest duzo bardziej wyrozumiala. Twarz nie musi byc profesjonalnie i tak starannie przygotowana do zdjecia.
najlepsze jest każde światło i każdy modyfikator ale jak jest umiejętnie użyte :) jeżeli nie miałeś nigdy do czynienia ze światłem błyskowym w studiu nie zaczynaj od beautydisha tylko od softboxu :)
ludzik82r
12-10-2012, 05:18
dzięki za info , miałem już styczność z studio takowe posiadam i właśnie tylko softbox-y używałem i czegoś mi brakuję więc zdecyduje sie na BD
w takim razie to dobry wybór :) ale proponuje tak jak kolega pisał wyżej zacząć od białego według mnie daje fajniejsze światło jest niby ostre kontrastowe ale delikatniejsze od srebra :)