Zobacz pełną wersję : Wesele z błyskiem na 2 kurtynę
d40nikon
10-10-2012, 23:35
Chciałbym poradzić się nieco bardziej doświadczonych w tym temacie. Czy uważacie, że efekt takich zdjęć wygląda ciekawie czy też kiczowato? Czy wystarczy, że złapie na początku ostrość na obiekt czy muszę przez cały czas podążać za obiektem? A może po prostu AF w tryb al servo? Jakiego rzędu czas naświetlania ustawić aby efekt wyglądał ciekawie? Jeśli ktoś ma doświadczenie i z taką techniką fotografowania i mógłby zaprezentować jakieś swoje zdjęcia będę również wdzięczny z krótkim omówieniem jak zdjęcie zostało wykonane ;)
A może po prostu AF w tryb al servo?
A co to za tryb?
Tryb pracy AF w Canonie http://fotoblogia.pl/2008/07/18/poradnik-tryby-pracy-autofokusa
AF normalnie tak jak robisz całe wesele. Przysłona na powiedzmy 5.6 i czas 1/15 sek. Wychodzi zazwyczaj dobrze. Choć jak zawsze jest to efekt wielu prób. Po 2-3 fotkach juz sam bedziesz wiedział jakie dobrać parametry :)
Chodzi o blysk na drugą kurtynę czy synchronizację z długimi czasami?
a jaki jest tytuł wątku ?
Chodzi o blysk na drugą kurtynę czy synchronizację z długimi czasami?
Tu chyba autorowi chodzi o jedno i drugie.
Chciałbym poradzić się nieco bardziej doświadczonych w tym temacie. Czy uważacie, że efekt takich zdjęć wygląda ciekawie czy też kiczowato?
Kiczowato czy nie, to będzie zależeć od samego zdjęcia, scenerii, itp. Poza tym pierwsza czy druga kurtyna migawki - większej różnicy nie robi, np: ruch liniowy - (ogólnie) druga kurtyna , ale na pierwszą też może być ciekawy efekt rozciągnięcia postaci w przód.
Jeśli nie robiłeś wcześniej takich zdjęć, to najpierw popróbuj, kiedy i jakie ustawienia są najlepsze, bo nie ma tu zbytnio żadnych zasad. No poza tym, że tło nie może być zbyt jasne, bo całe rozmycie ruch szlak trafi (używać niskiego ISO i większej przesłony jak jest jasne tło)
Czy wystarczy, że złapie na początku ostrość na obiekt czy muszę przez cały czas podążać za obiektem? A może po prostu AF w tryb al servo?
Podążanie za obiektem - ogólnie raczej nie, bo stracisz rozmycie, jednak czasami może być potrzebne - np. niewielka odległość od postaci, a ta dość szybko się porusza.
AI servo - inaczej śledzenie ostrości (AF-C w Nikonie) - nie ma zbytnio znaczenia, bo AF nie działa podczas robienia zdjęcia - działa tylko przed, a to czy będziesz używał pojedynczego AF czy ciągłego zależy jak robisz zdjęcia - jeśli czekasz na okazję, trzymając spust, to ciągły, jak strzelasz szybko, to wystarczy pojedynczy.
Jakiego rzędu czas naświetlania ustawić aby efekt wyglądał ciekawie?
Tu wszystko zależy od ilości światła, prędkości ruch, sposobu poruszania się... Czasy 1/20 - 1s powinny się sprawdzać.
Jeśli ktoś ma doświadczenie i z taką techniką fotografowania i mógłby zaprezentować jakieś swoje zdjęcia będę również wdzięczny z krótkim omówieniem jak zdjęcie zostało wykonane ;)
Robiłem (a raczej próbowałem) takie zdjęcia w klubach muzycznych jako próby i porzuciłem - zdecydowana większość (ok 80-90%) mi nie wychodziła. Albo za długi czas i się wszystko zamazywało, albo za krótko i zdjęcia po prostu wyglądały na poruszone.
Na ok 200 zdjęć na jedną noc jakie próbowałem w ten sposób zrobić tylko 3 się nadawały - po 3 próbach stwierdziłem, że ja w ten sposób nie potrafię fotografować.
Na pewno nie możesz robić tak większości zdjęć, a próbować tylko kilka - kilkanaście ujęć, bo jak będzie za dużo takich zdjęć, to będzie to nudne i nieciekawe, jak będzie parę, to będzie to coś innego...
Na warsztatach oprócz tej oczywistej techniki ćwiczymy również efekt najazdu. Skrócenia ogniskowej przez przekręcenie pierścienia zoomu i wyzwoleniu 1/15 /1/20 spowoduje bardzo ciekawy efekt. Warunek. Obszar kluczowy musi być ostry. Jeśli tak nie będzie zrobi się jedynie rozmazany obrazek ;)
aikidudi
14-10-2012, 14:33
Na warsztatach oprócz tej oczywistej techniki ćwiczymy również efekt najazdu. Skrócenia ogniskowej przez przekręcenie pierścienia zoomu i wyzwoleniu 1/15 /1/20 spowoduje bardzo ciekawy efekt. Warunek. Obszar kluczowy musi być ostry. Jeśli tak nie będzie zrobi się jedynie rozmazany obrazek ;)
czyżby zmieniły się trochę warsztaty bo jakoś nie pamiętam bysmy trenowali zoomowanie? Z tego co pamiętam to na salce bawilismy się w wydłużenie czasu i dopalanie lampą na 2 kurtynę i to było może przez chwilę. No chyba, że mnie pamięć zawodzi lub faktycznie się coś zmieniło ;)
Pamiec cie zawodzi... Moze skupiles sie na czyms innym...
Michalt007
13-01-2013, 00:39
Przepraszam, jeśli w złym miejscu - nie wiedziałem, czy założyć nowy wątek czy się podpiąć.
Jestem kompletnie początkujący, dopiero niedawno dowiedziałem się o czymś takim jak synchronizacja lampy z drugą kurtyną.
Mam w związku z tym 2 pytania, choć o wesele tu nie chodzi:
1. Czy da się to ustawić z wbudowaną lampą w D200, jeśli tak, to jak to zrobić?
2. Czy da się jakoś ustawić błysk dopełniający (?) - takie doświetlenie lamp a nie główne oświetlenie, w D200 używając lampy wbudowanej tylko? (wiem, to troszkę OT).
Pozdrawiam :)
Michał
sokolnik
13-01-2013, 00:56
Przepraszam, jeśli w złym miejscu - nie wiedziałem, czy założyć nowy wątek czy się podpiąć.
Jestem kompletnie początkujący, dopiero niedawno dowiedziałem się o czymś takim jak synchronizacja lampy z drugą kurtyną.
Mam w związku z tym 2 pytania, choć o wesele tu nie chodzi:
1. Czy da się to ustawić z wbudowaną lampą w D200, jeśli tak, to jak to zrobić?
2. Czy da się jakoś ustawić błysk dopełniający (?) - takie doświetlenie lamp a nie główne oświetlenie, w D200 używając lampy wbudowanej tylko? (wiem, to troszkę OT).
Pozdrawiam :)
Michał
google i instrukcja, reszta na priv
kiciamicia90
13-01-2013, 18:43
Chciał dobrze :)
Kamil_ols
14-01-2013, 22:43
Przytrzymujesz przycisk lampy po lewej stronie obudowy. Wtedy na górnym LCD po prawej stronie wyświetlą Ci się tryby pracy lampy. REAR, SLOW itd regulujesz pokrętłem od kciuka. Kompensację błysku palcem wskazującym.
Błyski dopełniające możesz ustawić w menu przy opcji Flash-a, a też błysk modelujący wyzwoli się przy podglądzie głębi ostrości (górny czarny przycisk przy bagnecie po prawej stronie aparatu patrząc od strony LCD).
Mniej więcej o to Ci chodziło?