Zobacz pełną wersję : Eye-Fi [Przydatne czy nie ?]
gdariusz
10-10-2012, 16:13
Czesc wszystkim.
Wlasnie zainteresowala mnie ta technologia. Wyszla obecnie Eye-Fi Pro X2 (http://www.fotopolis.pl/index.php?n=15750).
Czy ktos mial z tym doswiadczenia ? Moze sie podzielicie swoimi uwagami ?
Jak to ma sie do plikow RAW np z Nikona D800 w studiu ?
Podrzucam temat do dyskusji ...
Chyba nie ma o czym pisac w przypadku d800
http://nikonrumors.com/2012/10/08/nikon-d800d800e-cameras-are-currently-not-compatible-with-eye-fi-cards.aspx/
gdariusz
10-10-2012, 19:31
No dobrze ... Nie był bym taki pewien tej informacji ponieważ nikowscy inżynierowie podobno szukają rozwiazan
A z reszta działa to pewnie z innymi nikonami.
Ktoś cos kojarzy ?
Darek
Ogólnie - można używać, ale SanDisk nie przesyła RAW :/
Prędkość przesyłanie z telefonem HTC Desire Z - do 4 MB/s, prędkość zapisu - (RAW ok 20 MB) zapisywał się 3-4 sekundy.
Karty Eye-Fi Pro X2 są trochę szybsze niż SanDisk'a, ale Eye-Fi Pro X2 8GB to tylko klasa 6, więc gwarantowany zapis 6 MB/s - ponoć osiąga ok 10 MB/s...
Eye-Fi Pro X2 16 GB to klasa 10, ale jeszcze nie znalazłem testów tej karty.
Przez brak przesyłania RAW, oraz bardzo powolny zapis nie kupiłem. Niestety nie miałem dostępu do kart od Eye-Fi.
Kilka miesięcy temu kupiłem najwyższy wówczas model Eye-Fi.
Niestety nie udało mi się uruchomić go z laptopem gdy w pobliżu nie ma routera WiFi.
Wg producenta powinno to działać, ale siedziałem kilka dni i nic.
Podobno z tabletami jest łatwiej.
Uzywam osobiscie w D300s, w studio mam router w tym samym pomieszczeniu, a z Tabletem Asus Tranformer T300 tez dobrze dziala. Sama kara jest sporo wolnijesza niz CF, ktore mam.
Ja na EYE-FI zapisuje basic small JPEG i to bardzo szybko idze Large jpeg troszke wolniej, ale robie zdjecia podchodze do kompa i patrze, albo druga osoba moze sprawdzac na bierzaca
Również posiadam Eye-Fi Pro X2 i używałem z D80, moim zdaniem zużywa sporo energii bo jednak cały czas wysyła dane i aku w puszcze szybko pada.
Używałem z tabletem BlackBerry PlayBook który ma emulacje aplikacji z Androida i niestety ciągle się coś zacinało lub zrywało polaczenie itd...wiec karta leży od 6 mies.
Może kiedyś mi się trafi po taniości jakiś iPad to zacznę ponownie używać.
Używałem z Macbookiem i telefonem HTC. Wykorzystywałem do relacji z meczu „na żywca”. W D7000 super sprawa. Robiąc serię na zwykłej karcie po chwili kopiowałem na Eye-Fi wybrane zdjęcie które szło w świat! ;)
Trudnoonazwe
24-10-2012, 13:47
Kilka dni temu testowałem pierwszy raz SanDisk Eye-Fi 8GB + ipad2. RAW zostawały w aparacie a JPG small były przesyłane do aplikacji Eye-fi (tej za free).
Połączenie kilka razy padło, jeszcze nie rozpoznałem dlaczego i jak je szybko odzyskać ale jest to dosyć irytujące. Prędkość przesyłania zdjęć zależy od odległości. Bardzo blisko jest tok ok 5-40 sek. w zalezności od wielkości pliku. Nie wyobrażam sobie przesyłać RAW na taką kartę więc nie przeszkadza mi, że ten model nie wysyła ;)
Jak już wszystko działa, to klienci są zachwyceni, od razu zdjęcia bardziej się podobają :) Dużo łatwiej jest też z kompozycją kadru i współpracą jeśli ktoś z ekipy jeszcze ogląda fotki na bieżąco. Muszę jeszcze przetestować aplikację shuutersnitch, może jest bardziej stabilna.
Aha, pierwszy raz bateria tak szybko "się skończyła" i ledwo starczyło do końca zdjęć (500-600 kadrów - D7000)